Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: OBH Nordica Optigrill+

Du är en bättre kock än den här bordsgrillen

Om du kämpar med att laga en perfekt biff erbjuder OBH Nordica Optigrill+ en enkel lösning. Men kanske är det bättre att du bara övar.

Av / 2023-09-15 - 09:07
OBH Nordica Optigrill+
Lasse Torp Hansen

Lusten att grilla sammanfaller inte alltid med grillväder. Men grillsmak är gott året runt, och nu kan man ta med sig upplevelsen inomhus. OBH Nordica Optigrill+ lovar nämligen att tillaga maten automatiskt, så att din biff alltid blir tillagad som du vill ha den.

Optigrill+ marknadsförs som en elektrisk bordsgrill, men den ser mer ut som en brödrost. I själva verket är det en blandning. Den klämmer fast maten på samma sätt som en brödrost, men den är fullpackad med automatiska funktioner som är centrerade kring grillfavoriter.

Man kan ställa in maskinen på att tillaga antingen hamburgare, kyckling, smörgåsar, korv, kött eller fisk. Allt automatiskt och till önskad temperatur. Naturligtvis kan man också använda den manuellt.

Stekytorna med non-stick beläggning kan enkelt tas bort och sättas i diskmaskinen. De är sluttande så att vätska rinner ner i den medföljande droppbrickan. En serie små prickar reser sig upp från matlagningsytorna så att maten inte glider av tallriken.

OBH Nordica optigrill elektrisk bordgrill
Det färgglada ögat blinkar långsamt under tillagningen. Det hörs ett högt ljud när det byter färg. (Foto: Lasse Torp)

På framsidan av Optigrill+ hittar du ett mystiskt öga. Med skiftande färger indikerar ögat antingen grillens temperatur eller hur långt du har kommit i det valda programmet. Man måste läsa bruksanvisningen för att förstå vilka färger, ljud och knappar som betyder vad.

Konstruktion och prestanda

Med de flesta råvaror behöver man inte ens klämma fast maten, det är bara att stänga locket. Men en sandwich eller panini kräver ofta ett rejält tryck, och Optigrill+ känns instabil – den står inte stadigt och det är lätt att rucka på grillen. Vi önskar att den var tyngre eller hade mer friktion under fötterna. Metallen känns också tunn, vilket inte är ett definitivt problem, men det känns inte som en premiumprodukt, vilket priset skulle antyda.

 

Optigrill 1 Optigrill 2 Optigrill 3
<
>
Det färgglada ögat blinkar långsamt under tillagningen. Det hörs ett högt ljud när det byter färg. (Foto: Lasse Torp)

Trots den nedslående konstruktionen är prestanda i toppklass. Optigrill+ blir riktigt varm, riktigt snabbt. Värmen sprids perfekt över grillplattorna, så man kan fylla den från kant till kant utan bekymmer. Man måste dock se till att all mat har samma tjocklek. Annars kommer en del av maten att sakna de fina grillmärkena. Detta är naturligtvis fysikens lag och inte produktens fel.

De sluttande ytorna är däremot produktens fel. Din mat glider lätt ner. Det finns en serie små prickar på ovansidan av grillspåren för att hindra maten från att glida ner, men det fungerar inte alltid. Allt vill glida ner till botten, så var försiktig så att du inte lägger de tyngsta sakerna överst. Du kan inte heller placera maten i en vinkel, eftersom den till slut kommer att glida platt mot botten oavsett vad du gör. Detta är en utmaning med både kött och grönsaker. Om grillplattorna var fyllda med små prickar skulle det kanske hålla maten på plats, men just nu är de mest en liten barriär där maten stannar.

Det är inte ett stort minus, men ibland hamnar maten i droppbrickan. Vi skulle också vilja kunna göra snygga, sneda grillmärken.

Optigrill Aubergine Optigrill squash
<
>
Även om man pressar grönsakerna ordentligt brukar det vara några som inte får de fina grillmärkena. De smakade dock fortfarande utsökt! (Foto: Lasse Torp)

Automatisk, men inte intelligent

Det stora försäljningsargumentet för Optigrill+ är de automatiska programmen som lovar perfekt tillagning av ett brett utbud av kött. Idén är enkel. Du väljer det kött du vill tillaga och maskinen värms upp. Grillen läser av köttets tjocklek och justerar därefter.

När maskinen är varm piper det till och man slänger köttet på grillen. Den lyser sedan med olika färger för att indikera innertemperaturen. När färgen matchar önskad temperatur tar man bort köttet.

Det här fungerar bäst med en biff. Köttet får fina grillmärken och innertemperaturen är någorlunda rätt. Vi är dock inte överdrivet imponerade. Stekytan var inte imponerande.

Om vi hade använt den manuella inställningen skulle vi ha gett den maximal värme först och sedan skruvat ner den. Den automatiska funktionen verkar använda samma temperatur hela tiden. Detta innebär att ju rödare kött du gillar, desto mindre stekyta får du.

Innertemperaturen var ungefär rätt, men du kan bara välja mellan rare, medium och genomstekt. Det är ett brett spann och vi önskar att vi kunde skräddarsy temperaturen mer exakt.

Om man använder kycklinginställningen är det kört. Kycklingbröst är svåra att tillaga perfekt, så en automatisk inställning är en bra idé. Du kan inte ange om du med kyckling menar bröst eller lår. Kycklingbröst blev torrt som en öken med den automatiska inställningen. Vi skulle gå så långt som att säga att den förstörde köttet.

Det finns inga automatiska inställningar för grönsaker, så om du tillagar hela måltiden på grillen måste du ändå lära dig att använda den manuellt. Lyckligtvis är den kompetent som en grill på det sättet, särskilt för grönsaker. Att tillaga squash och aubergine på båda sidor samtidigt är effektivt och gott, vilket resulterar i en trovärdig grillupplevelse.

Optigrill mad 1 Optigrill mad 2 Optigrill mad 4 Optigrill mad 3
<
>
När man använder grillen manuellt kommer man faktiskt nära en riktig grillupplevelse! Grönsaker och räkor fick denna behandling och det blev otroligt gott. (Foto: Lasse Torp)

Slutsats

Oavsett om man kallar den bordsgrill, brödrost eller paninijärn så är Optigrill+ ett gediget matlagningsverktyg. Särskilt grönsaker blir krispiga och välsmakande. Man betalar dock för en hel del automatiska funktioner som tyvärr inte fungerar optimalt. Man måste verkligen vara ny i köket för att bli utkonkurrerad av Optigrill+. En mindre avancerad bordsgrill kan vara ett klokare val.

Karakter
OBH Nordica Optigrill+
Premium

Home tycker

Tillräckligt het för en övertygande grillupplevelse. Plattorna tål maskindisk. De automatiska funktionerna är inte särskilt sofistikerade. Plattornas lutning gör det svårt att placera vissa ingredienser utan att de rullar iväg. Priset är högt. Konstruktionen kunde vara mer robust.

Också i detta test:

5 smarta köksmaskiner

Kenwood Titanium Chef Patissier XL

Mer bakning, mindre diskning

Kenwood försöker få med så mycket disk som möjligt i samma kastrull. Kenwood Titanium Chef Patissier XL är en dyr maskin, men billigare än sin storebror Cooking Chef XL. Är den ett billigare alternativ eller en kompromiss?

Materialen är solida och hållbara. Vägning, smältning, jäsning och knådning i en och samma maskin sparar disk. Det mesta tål maskindisk. Vissa recept kräver verkligen en matberedare.
Den blir inte tillräckligt varm för att bryna smör. Den större Kenwood Cooking Chef XL kan vara en bättre affär, och den kan användas till mer än bakning.
Läs hela testet

Instant Pot Pro Crisp & Airfryer

Airfryer, ugn, sous vide, tryckkokare och stekpanna i samma maskin!

Multicooker är nästan en underdrift, eftersom Instant Pot kan så mycket att det knappt finns någon utrustning som den inte kan ersätta!

Faktum är att den kan fungera som ett helt kök i en maskin. Den tar inte mycket plats. Priset är rimligt. Du får både de praktiska och de smarta funktionerna på köpet. Det mesta av utrustningen tål maskindisk.
Den ger ifrån sig en massa irriterande pipande ljud. Du behöver förvara 2 olika lock som används för olika funktioner. Som en ren airfryer är den inte den bästa på marknaden.
Läs hela testet

Steba IC 110

Varför måste glassmaskiner vara så dyra?

Vi valde att testa just den här glassmaskinen av en enkel anledning: det var den billigaste glassmaskinen med inbyggd kompressor som vi kunde hitta. Kanske var den lite för billig trots allt.

Billigt för en maskin med inbyggd kompressor. Den tar inte mycket plats, vilket är en stor fördel för en produkt som ofta förvaras i ett skåp över vintern. Kan även göra yoghurt.
Det tar mycket lång tid att frysa glassen. Den är bullrig. Glassen är mjukare än förväntat och kan knappt serveras utan att först ställas i frysen.
Läs hela testet

L’Or Barista Sublime

Er to kapsler bedre end en?

L'Or utmanar de etablerade Nespressomaskinerna med sin nya kapselmaskin, som tar både de kapslar du känner till och de nya XXL-kapslarna från L'Or.

Idén att kunna använda flera olika kapselstorlekar i samma maskin är verkligen bra. Priset är lågt.
Byggkvaliteten är sämre än konkurrenterna. Irriterande att det inte finns någon på/av-knapp. Det finns inte plats för något annat än espressokoppar. Endast L'Or tillverkar de stora kapslarna och de är svåra att hitta.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Rulla till toppen