Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: L’Or Barista Sublime

Er to kapsler bedre end en?

L'Or utmanar de etablerade Nespressomaskinerna med sin nya kapselmaskin, som tar både de kapslar du känner till och de nya XXL-kapslarna från L'Or.

Av / 2023-09-15 - 09:06
L’Or Barista Sublime
Lasse Torp Hansen

Kapselmaskiner är små, praktiska och mycket populära. Det finns många kaffesorter att välja mellan, och även modernt lyxkaffe finns nu i kapselform. Den största nackdelen med dessa maskiner är att de ger en mycket liten kopp kaffe. En typisk kapsel innehåller bara mellan 5 och 6 gram kaffe.

L’Or Barista Sublime löser den utmaningen, och det för endast 999 kronor.

Den nya maskinen från L’Or kan brygga både vanliga Nespresso-kapslar och L’Ors egna nyutvecklade kapslar, som innehåller ungefär dubbelt så mycket kaffe. Nespresso gör också stora kapslar, men du måste köpa en helt ny maskin och den kan bara använda dessa kapslar.

Därför är en maskin som lägger till nya typer av kapslar utan att ta bort kompatibiliteten med de gamla mycket tilltalande.

Lor barista espressomaskine
Om man köper en mjölkskummare sitter den här på sidan. (Foto: Lasse Torp)

Kampen om monopol på kapslar

Anledningen till att Nespresso inte tillverkar en maskin som kan ta både vanliga och stora kapslar är girighet. Nespressomaskiner och de kompatibla kapslarna var en gång ett slutet ekosystem där man bara kunde köpa kapslar från Nespresso. De förlorade senare det nödvändiga patentet på den typ av kapslar som var kompatibla med Nespressomaskiner. Efter det började andra företag, däribland L’Or, sälja sina egna kapslar. För oss andra var detta en stor fördel eftersom det nu fanns många fler kapslar på marknaden att välja mellan.

Nespresso utvecklade senare ett helt nytt system som heter Vertuo, som endast använder större (och patenterade) kaffekapslar.

L’Or försöker erbjuda det bästa av två världar. Tillgång till det öppna systemet samt till stora (och förmodligen patenterade) XXL L’Or Barista-kapslar. Idén är bra, men för närvarande kan du bara köpa L’Or-kapslar i den stora storleken, vilket är en ganska stor begränsning. Kaffekvaliteten i L’Or-kapslar är, enligt min mening, en bit under den i Nespresso-kapslar. Lyckligtvis gäller det även priset.

Det är svårt att få en överblick över vilka XXL-kapslar L’Or tillverkar. Du kan inte hitta dem i mataffären, så du måste gå online för att hitta de stora kapslarna, vilket gör det mer besvärligt. Maskinen levererades med en provsmakningslåda och de stora kapslarna extraherar lika bra som de små, så de smakar nästan identiskt.

Om många fler tillverkade de stora kapslarna som Barista Sublime använder, skulle vi vara mycket mer frestade av den.

Lor Kapsler 1 Lor Kapsler 2
<
>
Vid första anblicken ser de stora och små kapslarna likadana ut. De större är ungefär dubbelt så stora. (Foto: Lasse Torp)

Ointelligent design

L’Or Barista Sublime har en unik stängningsmekanism som gör att den kan använda både stora och små kapslar. Utöver det är det en enkel design utan mjölkskummare (tillval), vilket gör att du kan välja mellan tre storlekar på espresso. Det finns inte ens en på/av-knapp. Den startar när du trycker på en av espressoknapparna. Det är viktigt att göra flera koppar i snabb följd, eftersom maskinen börjar svalna så snart den har gjort den första koppen.

Koppstorleken justeras automatiskt, så om du byter mellan små och stora kapslar kommer förhållandet mellan kaffe och vatten att vara detsamma. Designen på Barista Sublime är snygg, men byggkvaliteten är lägre än hos konkurrenterna.

Även i förhållande till priset känns byggkvaliteten som en besvikelse. Det är ren plast, och särskilt stängningsmekanismen känns bräcklig. Den är otillfredsställande att använda varje dag och verkar ohållbar i längden. Företag som DeLonghi och Sage bygger kapselmaskiner i ett mer direkt samarbete med Nespresso, där stängningsmekanismen är tillverkad av metall och känns solid och välsmord. Detta gäller även de billigaste modellerna som Barista Sublime konkurrerar med.

Generellt sett har Nespressomaskiner alltid erbjudit små praktiska lösningar som gör den dagliga upplevelsen bättre. Vi tog detta för givet innan vi testade Barista Sublime. Om man vill använda normalstora koppar måste man ta bort hela droppbrickan och ställa den någon annanstans. Vattentanken är rund och locket kan inte användas som handtag. Behållaren för använda kapslar kan lätt överfyllas, vilket resulterar i att gammalt kaffe spills över hela bordet när den töms. Hos de flesta konkurrenter säger maskinen fysiskt stopp när kapaciteten är uppnådd.

Lor mekanisme 2 Lor mekanisme 1
<
>
De 3 kapslarna ger 25, 40 respektive 110 ml färdigt kaffe. Dubbelt så mycket när man använder de stora kapslarna. (Foto: Lasse Torp)

Slutsats

Det är smart att kunna brygga mer än en typ av kapsel med samma maskin. De nya stora kapslarna som passar till L’Or Barista Sublime har en bra storlek och maskinen ställer automatiskt in rätt mängd vatten. För närvarande är det dock bara L’Or som tillverkar stora kapslar till systemet, och de är varken lätta att hitta eller särskilt intressanta på smakfronten.

Även om maskinen är billig så är de nästan lika billiga konkurrenterna ofta bättre designade och erbjuder smartare lösningar.

Karakter
L’Or Barista Sublime
Basic

Home tycker

Idén att kunna använda flera olika kapselstorlekar i samma maskin är verkligen bra. Priset är lågt. Byggkvaliteten är sämre än konkurrenterna. Irriterande att det inte finns någon på/av-knapp. Det finns inte plats för något annat än espressokoppar. Endast L'Or tillverkar de stora kapslarna och de är svåra att hitta.

Också i detta test:

5 smarta köksmaskiner

Kenwood Titanium Chef Patissier XL

Mer bakning, mindre diskning

Kenwood försöker få med så mycket disk som möjligt i samma kastrull. Kenwood Titanium Chef Patissier XL är en dyr maskin, men billigare än sin storebror Cooking Chef XL. Är den ett billigare alternativ eller en kompromiss?

Materialen är solida och hållbara. Vägning, smältning, jäsning och knådning i en och samma maskin sparar disk. Det mesta tål maskindisk. Vissa recept kräver verkligen en matberedare.
Den blir inte tillräckligt varm för att bryna smör. Den större Kenwood Cooking Chef XL kan vara en bättre affär, och den kan användas till mer än bakning.
Läs hela testet

Instant Pot Pro Crisp & Airfryer

Airfryer, ugn, sous vide, tryckkokare och stekpanna i samma maskin!

Multicooker är nästan en underdrift, eftersom Instant Pot kan så mycket att det knappt finns någon utrustning som den inte kan ersätta!

Faktum är att den kan fungera som ett helt kök i en maskin. Den tar inte mycket plats. Priset är rimligt. Du får både de praktiska och de smarta funktionerna på köpet. Det mesta av utrustningen tål maskindisk.
Den ger ifrån sig en massa irriterande pipande ljud. Du behöver förvara 2 olika lock som används för olika funktioner. Som en ren airfryer är den inte den bästa på marknaden.
Läs hela testet

Steba IC 110

Varför måste glassmaskiner vara så dyra?

Vi valde att testa just den här glassmaskinen av en enkel anledning: det var den billigaste glassmaskinen med inbyggd kompressor som vi kunde hitta. Kanske var den lite för billig trots allt.

Billigt för en maskin med inbyggd kompressor. Den tar inte mycket plats, vilket är en stor fördel för en produkt som ofta förvaras i ett skåp över vintern. Kan även göra yoghurt.
Det tar mycket lång tid att frysa glassen. Den är bullrig. Glassen är mjukare än förväntat och kan knappt serveras utan att först ställas i frysen.
Läs hela testet

OBH Nordica Optigrill+

Du är en bättre kock än den här bordsgrillen

Om du kämpar med att laga en perfekt biff erbjuder OBH Nordica Optigrill+ en enkel lösning. Men kanske är det bättre att du bara övar.

Tillräckligt het för en övertygande grillupplevelse. Plattorna tål maskindisk.
De automatiska funktionerna är inte särskilt sofistikerade. Plattornas lutning gör det svårt att placera vissa ingredienser utan att de rullar iväg. Priset är högt. Konstruktionen kunde vara mer robust.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rulla till toppen