Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Steba IC 110

Varför måste glassmaskiner vara så dyra?

Vi valde att testa just den här glassmaskinen av en enkel anledning: det var den billigaste glassmaskinen med inbyggd kompressor som vi kunde hitta. Kanske var den lite för billig trots allt.

Av / 2023-09-15 - 09:08
Steba IC 110
Lasse Torp Hansen

Hemmagjord glass är något av det enklaste och godaste du kan göra själv. Så länge du har en glassmaskin. Utan en sådan är det en omständlig och långsam historia.

Vi har alltid varit imponerade av hur god glass man kan göra i en billig glassmaskin med fryselement. Så varför lägga pengar på en dyr maskin? Vad mer kan den erbjuda? Frysdelen tar dock upp utrymme i frysen, så Steba IC 110 med inbyggd kompressor är en rimlig uppgradering i förhållande till priset.

Steba IC 110 är enkel att använda när du behöver glass. Det är bara att koppla in den och hälla glassmeten i behållaren. Den är också relativt liten, så den kan enkelt förvaras i ett skåp över vintern.

Man kan välja mellan 5 program. Mjukglass, glass, sorbet, yoghurt och DIY. Det senare är en programmerbar inställning där man väljer hur länge maskinen ska köras. Om man vill göra vanlig glass tar det hela 2 timmar.

Om man vill göra yoghurt från grunden ingår en särskild plastbehållare. Man kan välja temperatur mellan 25 och 50°C, men den korrekta fermenteringstemperaturen för yoghurt är tydligen 42°C.

Billig steba ismaskine
Det är inte den mest intuitiva lösningen. Knapparna ser ut som touch men kräver ett rejält tryck. (Foto: Lasse Torp)

Konstruktion och kvalitet

Då Steba IC 110 är en lågprismaskin är det föga förvånande att konstruktionen domineras av plast. Inuti är behållaren av metall, vilket är nödvändigt för att den ska bli tillräckligt kall för att göra glass. Inga av materialen känns ömtåliga när de sätts ihop. Å andra sidan är det lite av ett pussel. Det finns ett lock som vi aldrig förstod var det hörde hemma. Det går inte att packa ihop alla smådelar inuti maskinen så att allt kan förvaras tillsammans, vilket gör det troligt att något kommer bort. Förmodligen plastbehållaren för att göra yoghurt.

Ismaskine med kompressor
Det är plast, men av bra kvalitet. Man vågar ställa den längst in i skåpet och täcka för den med de andra sommarprylarna. (Foto: Lasse Torp)

Användarupplevelse

Trots de få knapparna och funktionerna är maskinen inte särskilt intuitiv att använda. Kan du lista ut om mjukglass är symbolen med kulor i en skål eller kulor i en våffla? Svaret visade sig vara skålen. Knapparna är inte särskilt känsliga, de behöver ett fast tryck för att reagera. Om man vill göra en paus (för att smaka på den ofärdiga glassen, förstås) måste man ta av locket, vilket stänger av hela maskinen.

Då måste man börja om från början och hålla reda på hur långt man kommit i processen. Det är lite irriterande att det inte bara finns en provsmakningsöppning. Man kan också försöka med självbehärskning, men det passar inte alls in i konceptet med hemmagjord glass.

Glasskvaliteten

Kvaliteten på glassen beror mycket på vilken inställning man väljer. Efter två timmar på den ”vanliga” glassfunktionen får man vad vi skulle beskriva som väldigt mjuk mjukglass. Det är inte ovanligt att glassmaskiner producerar mjukglass som sedan läggs i frysen, men efter 2 timmar förväntade vi oss en mycket mer ätfärdig glass. En gammaldags maskin med ett fryselement tar bara 25-35 minuter att göra mjuk men ätfärdig mjukglass.

Om man använder den dedikerade mjukglassfunktionen tar processen 1 timme och 20 minuter. När väntetiden är över har man en glass som knappt är tjock. Det är en lång tid att vänta för att bli besviken. Det hjälper inte att maskinen är ganska högljudd under användning.

Om en dyrare maskin ger snabbare och kallare glass kan det vara väl investerade pengar. Men om man bara tar fram glassmaskinen då och då är det förmodligen bättre med de billigare maskinerna med fryselement.

Steba is 1 Steba is 2
<
>
Den första glassen är efter 2 timmar, och det var den mest solida som maskinen kunde producera.

Slutsats

Även om idén med en liten, billig glassmaskin med kompressor är rimlig, kan den också vara för billig. Steba IC 110 tar hela 2 timmar på sig att göra mycket mjuk mjukglass, vilket är mycket längre än de mycket billiga maskinerna med fryselement. Ljudnivån är också en utmaning när maskinen är så långsam som den är. Den är svår att rekommendera framför en klassisk maskin med fryselement om man inte gör mycket glass och har ett par bra bullerdämpande hörlurar.

Karakter
Steba IC 110
Premium

Home tycker

Billigt för en maskin med inbyggd kompressor. Den tar inte mycket plats, vilket är en stor fördel för en produkt som ofta förvaras i ett skåp över vintern. Kan även göra yoghurt. Det tar mycket lång tid att frysa glassen. Den är bullrig. Glassen är mjukare än förväntat och kan knappt serveras utan att först ställas i frysen.

Också i detta test:

5 smarta köksmaskiner

Kenwood Titanium Chef Patissier XL

Mer bakning, mindre diskning

Kenwood försöker få med så mycket disk som möjligt i samma kastrull. Kenwood Titanium Chef Patissier XL är en dyr maskin, men billigare än sin storebror Cooking Chef XL. Är den ett billigare alternativ eller en kompromiss?

Materialen är solida och hållbara. Vägning, smältning, jäsning och knådning i en och samma maskin sparar disk. Det mesta tål maskindisk. Vissa recept kräver verkligen en matberedare.
Den blir inte tillräckligt varm för att bryna smör. Den större Kenwood Cooking Chef XL kan vara en bättre affär, och den kan användas till mer än bakning.
Läs hela testet

Instant Pot Pro Crisp & Airfryer

Airfryer, ugn, sous vide, tryckkokare och stekpanna i samma maskin!

Multicooker är nästan en underdrift, eftersom Instant Pot kan så mycket att det knappt finns någon utrustning som den inte kan ersätta!

Faktum är att den kan fungera som ett helt kök i en maskin. Den tar inte mycket plats. Priset är rimligt. Du får både de praktiska och de smarta funktionerna på köpet. Det mesta av utrustningen tål maskindisk.
Den ger ifrån sig en massa irriterande pipande ljud. Du behöver förvara 2 olika lock som används för olika funktioner. Som en ren airfryer är den inte den bästa på marknaden.
Läs hela testet

OBH Nordica Optigrill+

Du är en bättre kock än den här bordsgrillen

Om du kämpar med att laga en perfekt biff erbjuder OBH Nordica Optigrill+ en enkel lösning. Men kanske är det bättre att du bara övar.

Tillräckligt het för en övertygande grillupplevelse. Plattorna tål maskindisk.
De automatiska funktionerna är inte särskilt sofistikerade. Plattornas lutning gör det svårt att placera vissa ingredienser utan att de rullar iväg. Priset är högt. Konstruktionen kunde vara mer robust.
Läs hela testet

L’Or Barista Sublime

Er to kapsler bedre end en?

L'Or utmanar de etablerade Nespressomaskinerna med sin nya kapselmaskin, som tar både de kapslar du känner till och de nya XXL-kapslarna från L'Or.

Idén att kunna använda flera olika kapselstorlekar i samma maskin är verkligen bra. Priset är lågt.
Byggkvaliteten är sämre än konkurrenterna. Irriterande att det inte finns någon på/av-knapp. Det finns inte plats för något annat än espressokoppar. Endast L'Or tillverkar de stora kapslarna och de är svåra att hitta.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Trådlös övervakning av hemmet

Kör fryspizza i airfryern

Håll små fingrar borta från flaskorna

Smart styrning av gräsklippningen

När du vill se bra ut

Ljusmagi för husfasaden

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Rulla till toppen