Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Twinkly Festoon

Färgade lampor i lyxutförande

Sommarfesten når en ny nivå med Twinklys smarta ljusslingor.

Av / 2023-07-25 - 09:02
Twinkly Festoon
Pernille Redder

En gång när jag skulle ha sommarfest, långt innan det fanns något som hette Twinkly, hyrde jag en låda med färgade lampor från en lokal elektriker. Glödlamporna var stora och hade olika färger, och när jag väl hängt upp dem (det var lite besvärligt) fick de min trädgård att se ut som en utomhus-nattklubb i Berlin. Det blev en fantastisk fest. Kulörta lyktor ger omedelbar feststämning.

Sedan dess har ljusa, enfärgade ljusslingor med stora glödlampor blivit moderna, och det finns snart inte terrass eller balkong med självrespekt som inte lyses upp av några meter mysiga ljusslingor.

Men vad gör man om man vill kombinera det bästa av två världar? En neutral ljusslinga som sprider mysighet och som även kan leverera feststämning? Tja, det är Twinkly Festoon som är svaret. Eftersom den har en app som inte bara kan få dioderna att lysa i 16 miljoner olika färger (enligt tillverkaren, jag har inte räknat). Den kan också lysa i alla möjliga olika mönster.

För att vara säker på optimal feststämning har jag förutom slingan med de stora glödlamporna, Festoon, också hängt upp en slinga på terrassen med mycket mindre lampor, en Twinkly Dots med små, runda dioder, och resultatet är helt enkelt lysande.

De två ljusslingorna kom i dessa lådor. (Foto: Pernille Redder)

Installation

Ljusslingorna ska hängas upp på en plats inom räckhåll för husets Wi-Fi-nätverk, och när de väl är på plats är det dags att ansluta dem till mobilen. Det görs genom att ladda ner Twinklys gratisapp och sedan ansluta via Bluetooth. Det går både enkelt och snabbt.

Efter installationen ber appen mig att ”mappa” slingorna, och här stöter jag på problem. För oavsett hur många gånger jag försöker, och hur stilla jag än håller telefonen, lyckas jag inte.

Det är en lite olycklig start på mitt och Twinklys förhållande, men det visar sig att appens råd att inte försöka ”mappa” i strålande sol bör följas. När jag försöker i slutet av dagen några dagar senare och med ryggen mot solen lyckas jag faktiskt få in en liten 2D-ritning av ljusslingan i appen. Och efter några dagars testning får jag till slut reda på vad den kan användas till.

Färgkombinationerna är oändliga. Här är det Festoon-slingan som lyser upp. (Foto: Pernille Redder)

Festlig app

Twinklys app finns för både Android och iOS och kan även kopplas ihop med Alexa, Apple Home Kit och Google Assistant. ”Hej Google, tänd Twinkly” får omedelbart de två ljusslingorna att tändas i den färg eller det mönster de var inställda på när de senast var tända. Det finns också en knapp på sladden som man kan slå på och av slingan med.

Med appen kan du också finjustera en färg och vrida ljusstyrkan upp och ner tills du når den perfekta nivån. Och det är så enkelt och intuitivt att det knappast kan gå fel. Twinkly har också en liten dongel, Twinkly Music, som kan få glödlamporna att blinka i takt med musiken du spelar. Den ingår dock inte i detta test.

Men även utan Twinkly Music finns det nästan ingen gräns för hur festligt det kan bli. Det finns massor av förinställda teman. Om festen har tyskt tema kan du få lamporna att blinka rött, gult och svart med temat Horizontal flag. Carnival är en effekt där glödlamporna blinkar snabbt i massor av olika färger. Unicorn Sun är en pastelldröm i mint, lila och laxfärg. Och vid jul kommer Candy Cane, där lamporna ändras i ränder mellan rött och vitt, definitivt att väcka uppmärksamhet.

Men om man drömmer om ett specifikt tema, låt oss säga att lamporna lugnt växlar mellan gult och blått eftersom man vill ha en sommarfest med svenskt tema, kan man designa det på under två minuter. Jag provade det och det gick riktigt snabbt. Det finns också andra roliga mönster gömda bland programmerings-alternativen, inklusive ett mönster som ser ut som en lavalampa.

Dots kan också programmeras för att glittra i alla möjliga olika mönster. (Foto: Pernille Redder)

Pyttesmå lampor

Slingan med de 200 små dioderna, Twinkly Dots, kan användas både ute och inne. På avstånd ser det nästan ut som en ljuslist, så det finns alla möjligheter för ”precisionsbelysning”. Med lite uppfinningsrikedom kanske man till och med kan skriva födelsedagsbarnets namn eller rita en logotyp.

Lådan levereras med några små tejpbitar som kan användas för att fästa slingan på ett underlag. På Twinklys hemsida har de använt Dots för att skapa en effekt runt en spegel, och idén att ge de små dioderna en platt baksida så att de enkelt kan klistras fast är smått genial. På så sätt kan man göra en stilfull installation i stället för lösa ljusslingor som man hänger upp lite slumpmässigt runt hemmet.

Sommarkvällar på terrassen blir lite längre med en mysig ljusslinga. (Foto: Pernille Redder)

Konklusion

Twinkly har verkligen hittat en nisch som de passar nästan perfekt för. Under hela testperioden har jag haft jättekul att göra ljusshower på terrassen och mina gäster har blivit vederbörligen imponerade.

Priset är också därefter. Twinklys produkter är i lyxklassen, och det kostar. Men om man inte vill snåla till sommarfesten, och om man ändå funderat på att investera i färgade lampor, så kan det vara värt att lägga lite extra och skaffa lampor som man kan använda året runt, oavsett vilken stämning man vill skapa.

Karakter
Twinkly Festoon (flerfärgad version), 20 lampor
High End

Home tycker

Du kan skapa exakt den stämning eller ljusshow du vill ha. Och till och med utforma ljussekvenser själv. Ljusslingorna måste anslutas till ett eluttag. Vi kunde drömma om en batteri- eller soldriven version.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Trådlös övervakning av hemmet

Kör fryspizza i airfryern

Håll små fingrar borta från flaskorna

Smart styrning av gräsklippningen

När du vill se bra ut

Ljusmagi för husfasaden

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Rulla till toppen