Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Yale Doorman L3S

Yale Doorman L3S: Ännu elegantare

Den senaste Yale Doorman L3S är ett smart kodlås som är lika säkert som det är elegant och enkelt.

Av / 2023-09-24 - 10:23
Yale Doorman L3S
Geir Gråbein Nordby

Ett smart dörrlås är perfekt tillsammans med en smart dörrklocka. Om städhjälpen ringer på och du inte är hemma så ser du det på mobilen och då är det dessutom enkelt att släppa in honom eller henne. Var i världen du än befinner dig.

Yale Doorman L3S har faktiskt en inbyggd dörrklocka, så du får ett meddelande om någon ringer på. Men det har ingen kamera, så du måste ändå ha en övervakningskamera om du vill se vem det är som ringer på.

Yale Doorman L3S all colors
Yale Doorman L3S i tre olika färger: Borstat stål, svart och krom. (Foto: Yale)

Smart från grunden

Tidigare i våras testade vi Doorman Classic Connected, som var ett uppgraderat kit som gjorde Doorman Classic (tidigare kallat V2N) smart. Men L3S är smart direkt ur kartongen, så du behöver inte längre fundera på vilken typ du ska köpa. Det finns visserligen flera butiker som säljer Doorman L3S under lite olika namn (till exempel L3S Flex), men skillnaden är nog mer hur många nyckelbrickor som ingår än att det är olika system.

Läs också Äntligen är det klassiska Yale-låset smart Yale har gjort ett smart drag som förlänger livslängden på den äldre Doorman Classic-modellen. Nu har låset blivit smart.

Alla Doorman-lås ersätter både låskistan och det befintliga dörrhandtaget. Om du vill kunna fortsätta använda din gamla nyckel så ta en närmare titt på Yale Linus, som monteras på utsidan av låskistan. Inte lika elegant, men man kommer alltså in med nyckel också.

Yale Doorman L3S är mattsvart, mer rundat och ”flush” än tidigare. Om du inte bryr dig om de smarta lösningarna till låset fungerar det perfekt som ett rent kombinationslås, med stöd för upp till 30 olika nyckelbrickor. Så alla kan ha sina egna, inklusive en betrodd granne, barnvakt eller vem det nu kan vara.

 

Yale Home app
Yale Access-appen är historia, nu heter den Yale Home. Här kan du göra enkla automatiseringar. Foto: Skärmdump från Android.

Installationen

Det ska vara enkelt att installera Doorman, om du följer instruktionsfilmen. Doorman L3S passar dörrar som är mellan 40-88 mm tjocka, vilket innebär de allra flesta. Själv hade jag turen att få hjälp av distributören för installationen, men vad jag kunde se såg det smidigt ut. Har du tummen mitt i handen kan det ändå vara bra att beställa montering tillsammans med låset.

Här är en installationsvideo:

Wi-Fi Bridge ställs in i appen efter att den har kopplats in i vägguttaget. Välj ”Installera en enhet”, skanna QR-koden på Bridgen och ta det steg för steg i appen därifrån.

Connect Wi-Fi Bridge

Låset måste vara uppkopplat på hemnätverket, via Wi-Fi Bridge, om du vill kunna fjärröppna det. Släpp in budet som kommer för att lämna ett paket när du inte är hemma, eller städhjälpen som står och väntar utanför. Det går också att programmera in tillfälliga koder som andra kan använda och som kan ställas in så att de bara fungerar inom vissa tidsintervall.

Om alla i familjen har sin egen kod kan du när som helst hålla koll på vem som kommer och går och till exempel veta att ditt barn har kommit hem från skolan eller kompis.

Efter att Wi-Fi Bridge är ansluten kan den användas med både appen, Google Home och Alexa. Det fungerar även för hyresvärdar via Airbnb, då genereras en åtkomstkod för hela vistelsen automatiskt för gästen. Smart!

När det gäller Google Assistant kräver den en separat fyrsiffrig kod som du måste svara med för att låsa upp eller låsa.

Yale-Doorman-L3S lifestyle 3
(Foto: Yale)

Ställ in rutiner

I appen kan du skapa rutiner, som att Doorman låser automatiskt efter ett tag – upp till 30 minuter – i öppet tillstånd. Du kan också ställa in den så att den öppnas automatiskt när du har varit borta och närmar dig hem igen inom en viss radie.

Du kan begära att få ett meddelande om när dörren har låsts eller öppnats manuellt, eller om en viss användare har gjort det. Bli meddelad om dörren är öppen, eller om den har låsts automatiskt.

När du öppnar låset från mobil-appen kan du välja om appen ska kräva ansiktsigenkänning eller en kod, eller ingenting.

Mycket snarlik Classic att använda

Bortsett från utseendet – jag gillar verkligen hur det nya låset ser ut – finns det inga betydande skillnader i användningen mot Doorman Classic Connected. De är väldigt lika och därför kommer du att se att de skrivna recensionerna också påminner om varandra.

Skillnaden ligger i säkerhetskrypteringen, som ska göra Doorman L3S mycket svårare att hacka och därmed vara säkrare.

Den enda skillnaden är att du inte behöver trycka på stjärnknappen innan koden för att öppna eller stänga. Ange bara din sex- til tiosiffriga kod och tryck sedan på öppna eller stäng-knappen.

Yale Doorman L3S inside GeirNordby 2
Låsets baksida har blivit smalare och mer diskret sedan sist. Foto: Geir Gråbein Nordby

Doorman L3S är ett fint lås

Jag gillar verkligen både hur låset och dörrhandtaget ser ut, och kvalitetskänslan man får när man hanterar det. Mekaniken glider så fint, det finns inget som känns billigt eller plastigt. Aluminium rakt igenom!

Koden på Doorman L3S måste minst vara sexsiffrig, vilket är lite besvärligt. Det är naturligtvis säkrare än fyra siffror, men hade ändå velat kunna välja. Detta har visst med säkerhetscertifieringar att göra.

Jag gillar särskilt möjligheten att Doorman kan låsa sig automatiskt när jag kör bort från huset och öppnas igen när jag nästan är hemma. Då behöver jag inte krångla med några kodlås alls.

9–12 månaders batteritid

De två AA-batterierna i Doorman-låset ska hålla i ungefär ett år. Det kräver att du använder alkaliska batterier och inte 1,2-volts uppladdningsbara.

Om batterierna skulle ta slut medan du är ute, och du inte kan komma in igen, har Yale gjort något smart: nämligen utrustat dörrhandtaget med två stift på undersidan. Där håller du ett 9-voltsbatteri, sedan kan du enkelt öppna dörren (med kod) och komma in. Sedan kan du byta batterierna från insidan.

Yale-Doorman-L3S lifestyle 2
(Foto: Yale)

Slutsats

Yale Doorman L3S är dyrare än Doorman Classic Connected, och användarupplevelsen är nästan exakt densamma. Jag tror ändå att många kommer att vilja ha den nyare toppmodellen av estetiska skäl. Kom ihåg att all estetik i hemmet kostar pengar, och bara att byta ut handtagen på köksluckorna kan kosta många tusenlappar. Men många gör det då och då, så varför inte betala mer för ett elegantare lås på ytterdörren?

L3S är mycket pålitligt och fungerar som det ska. Lika felfritt som tidigare, men ännu elegantare. Och med förbättrad säkerhetskryptering känner man sig ännu säkrare.

 

Karakter
Yale Doorman L3S
High End

Home tycker

Modernt och elegant utseende. Enkel och trådlös öppning och låsning av ytterdörren. Kan programmeras för att låsa och låsa upp sig själv. Fungerar med app och Google Home. Bra batteritid. Säkerhetskryptering på militär nivå. Det kan vara en god idé att anlita ett proffs för att byta låskista. Tyvärr ingen möjlighet att ha en 4-siffrig kod, av säkerhetsskäl måste du använda minst 6 siffror. Det går inte att använda nyckel.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Ljud & Bild
Rulla till toppen