Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Duell: 2 robotdammsugare

Intelligent rengöring i lyxklassen

Dreame och Roborock har lanserat nya robotdammsugare. Båda modellerna är i high-end-klassen och har ”Ultra” som efternamn. Så vem hejar du på när vi släpper lös duellanterna på golvet?

Av / 2024-05-23 - 08:50
2 robotdammsugare
Natasja Broström

Produkter i detta test

Dreame och Roborock är välkända namn inom robotdammsugare idag. De konkurrerar med bland andra Ecovacs och Narwal, som också erbjuder smart och appstyrd rengöring av dina golv.

Kategorin utvecklas ständigt, så vi testar regelbundet modeller från en rad olika tillverkare, inklusive Wilfa och iRobot. Varje generation får nya (och vanligtvis smartare) funktioner.

Den här gången har vi låtit Dreame X40 Ultra och Roborock S8 MaxV Ultra mötas i en duell. Båda modellerna har precis lanserats, så självklart ställer vi dem mot varandra.

Två robotdammsugare med olika förmågor och svagheter. Dreame X40 Ultra (vänster) och Roborock S8 MaxV Ultra (höger). (Foto: Natasja Broström)

Fördelar och skillnader

Både Dreame och Roborock har skruvat upp värmen. Mopparna rengörs i de två robotstationerna inte bara med ”varmt vatten”, som det hette förr. Hos Dreame X40 Ultra rengörs mopparna i 70 grader. Roborock S8 MaxV Ultra rengör sin sido- och bakmopp i 60 grader.

Båda robotarna har ökad sugkraft och mer intelligent orientering på golvet. Med förbättrad AI, kameror och sensorer kartläggs ett område på 60 kvadratmeter i appen på cirka 3 minuter. Naturligtvis tar det längre tid om du har mycket saker som roboten ska navigera runt.

Robotdammsugare behöver inte bara undvika att stöta emot möbler och människor. Husdjur är också en no-go-zone. (Foto: Dreame)

Båda modellerna kan röststyras, ta bilder på ditt husdjur (innan det springer iväg i skräck) och upptäcka alla typer av hinder. Allt är inte alltid som det ska. Både X40 och S8 har under hela testningen insisterat på att underredet på min Dali subwoofer är en badrumsvåg.

I testbostaden finns ingen cola i kylskåpet, så colatestet gjordes med vatten i stället. (Foto: Natasja Broström)

Sammantaget har Dreame X40 Ultra och Roborock S8 MaxV Ultra förbättrats och är mer autonoma. Men ibland finns det fortfarande episoder där man suckar över deras oförmåga. Speciellt när de inte lyder.

Så testade vi

Under några veckor fick robotarna härja fritt i min lägenhet, som är cirka 140 kvadratmeter stor. Golven är en blandning av mattor, linoleum, trä och kakel.

Robotdammsugarna Dreame X40 Ultra (vänster) och Roborock S8 MaxV Ultra (höger) är snarlika, men det är stor skillnad i uppträdande. (Foto: Natasja Broström)

Jag gav dem olika uppgifter och lade mig i så lite som möjligt. Ibland var det svårt. Särskilt Dreame X40 Ultra behövde ofta lite hjälp på traven för att komma igång med en uppgift.

De två duellanterna skiljer sig åt när det gäller design av basstation och vattenbehållare. (Foto: Natasja Broström)

På papperet har Dreames robot förbättrat sin förmåga att passera över hinder som till exempel trösklar. Dess föregångare hade en begränsning på 2 cm. Dreame X40 Ultra kan klättra över 2,2 cm. I praktiken gör de 2 mm en betydande skillnad. När det fungerar, vill säga. Roborock kan passera maximalt 2 cm, men gör i allmänhet ett bättre jobb inom detta område än Dreame.

Dreames runda moppar (till vänster) kan enkelt klickas loss för inspektion och rengöring, medan Roborocks bakre mopp måste dras av, vilket är besvärligt. (Foto: Natasja Broström)

Roborock S8 MaxV Ultra, å andra sidan, utmärker sig med en liten ”svepande arm” som skjuter ut på precis rätt ställen. Till exempel längs en kakelkant och in i hörn. Dreame är mer trög när det gäller att skjuta mopparna åt sidan och aktivera den lilla roterande kvasten framför.

Duellanterna är, var och en på sitt sätt, väl förberedda på att göra upp och visa hur bra de är på att få bort smuts, damm och spilld vätska. Frågan är om arbetsinsatsen lever upp till kostnaden.

Produkter i detta test

Dreame X40 Ultra

Snabb och lättanvänd – men inte alltid så smart

Ny och tekniskt begåvad är inte alltid bättre. Dreames nya X40 Ultra är full av förbättringar, men dammsugarroboten har också blivit dummare än sina föregångare.

Förbättrad passering av upphöjningar. Snabb kartskanning och skissning. Många anpassningsmöjligheter i appen.
Tidigare upptäckta hinder ”glöms bort”. Svårt att ställa in no-go-zoner. Funktionerna för sopborste och mopp fungerar inte alltid.
Läs hela testet

Roborock S8 MaxV Ultra

Ett kraftverk på golvet

Roborocks nya flaggskeppsmodell stoltserar inte med någon snygg design. Å andra sidan är S8 MaxV Ultra vettig och effektiv.

Effektiv städning med få fel och brister. Sällan problem med trösklar. Enkel och intuitiv app. Bra röststyrning.
Ganska högljudd vid användning. Designen verkar billig och behållarna har kanter där smuts kan fastna.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Rulla till toppen