Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: 5 robotgräsklippare utan begränsningskabel

Din personliga greenkeeper

Robotgräsklipparna har blivit mycket roligare.

Skrivet av / 2023-06-01 - 16:30
5 robotgräsklippare utan begränsningskabel
Pernille Redder

Produkter i detta test

Har du också funderat på att köpa en robotgräsklippare, men struntat i det eftersom det verkar för krångligt med begränsningskabeln som måste grävas ned och som du garanterat skulle klippa av ideligen med en spade eller vertikalskärare?

Då var det bra att du väntade, för i vår har GPS-styrda robotgräsklippare nästan översvämmat marknaden och gjort slingkabeln till ett minne blott. De nya robotarna kartlägger din trädgård med hjälp av GPS, LiDAR och inbyggda kameror – vissa använder till och med AI för att hålla koll på detaljerna.

Välkommen till ditt nya, mycket enklare och roligare liv som trädgårdsmästare!

Robotgräsklippare uppdateras och installeras enkelt med en app. (Foto: Pernille Redder)
Robotgräsklippare uppdateras och installeras enkelt med en app. (Foto: Pernille Redder)

Inte för alla trädgårdar

För att robotarna ska kunna navigera med hjälp av signaler från rymden måste de dock ha fri sikt till satelliterna. Så om din trädgård ser ut som en äppelodling, full av träd som ger skugga, eller har många höga byggnader runt sig, är kanske en robotgräsklippare utan begränsningskabel inte den bästa lösningen.

Läs också Cold brew: gimmick eller saknas på marknaden? Intensiv cold brew, sött iskaffe eller varm, aromatisk cappuccino? Nya DeLonghi kan göra allt.

Om du är osäker på om din trädgård passar för en robotgräsklippare som arbetar utan slinga så har flera av tillverkarna professionella installatörer som kan ge dig råd innan du gör investeringen.

Ett enklare liv som trädgårdsmästare

Modellerna utan slinga gör verkligen livet som ägare av en robotgräsklippare många gånger enklare. Om du får för dig att förlänga gräsmattan med några kvadratmeter eller anlägga en ny rabatt är det bara att öppna appen i mobilen och tala om för roboten att det finns förändringar som den måste ta hänsyn till. Med begränsningskabel hade du varit tvungen att lägga ner ny kabel.

Men okej, träden (eller gräset) växer inte ända upp till himlen. I de flesta trädgårdar måste du fortfarande gå över kanterna på gräsmattan med en trimmer, eftersom robotarna vanligtvis kräver ett säkerhetsavstånd på minst 15 centimeter från stenmurar, djupa rabatter och vad du än har i din trädgård.

Därför rekommenderar samtliga robotinstallatörer och trädgårdsexperter som bidragit med sin kunskap till detta test också att du anpassar din trädgård efter roboten och inte tvärtom. I stället för att ha grus eller någon form av kant som avgränsning till gräsmattan bör du lägga plattor i samma höjd som gräsmattan, för då kan roboten köra på dem och du slipper trimma kanterna.

Om du funderar på att köpa en robotgräsklippare utan begränsningskabel måste du vara medveten om att det är stor skillnad på hur stora trädgårdar de är avsedda för. Vi befinner oss fortfarande så tidigt i den nya eran att vi har varit tvungna att ha med robotar av mycket olika storleksklasser detta test. De är dimensionerade för att täcka trädgårdar från 800 kvadratmeter (Segway) hela vägen upp till 3 200 kvadratmeter (Husqvarna).

Detta återspeglas både i priset och i robotarnas storlek och manövrerbarhet, vilket är anledningen till att vi inte jämför hur smala trädgårdsgångar eller slingrande hörn av trädgården de klarar av.

Nästan som en familjemedlem

Det är lätt att utveckla en personlig relation till en robotgräsklippare eftersom dess bidrag till skötseln av trädgården är så stort.

Om du går med i en Facebook-grupp för robotgräsklippare – och sådana finns det faktiskt en hel del av – kommer du att upptäcka att många har gett sin robot ett namn.

Läs också Gör plats i köksskåpet Multimaskinen från de professionella restaurangköken pockar på plats i ditt hem.

Och inte nog med det, vissa köper speciella klistermärken till och så att de till exempel får ögon eller ögonfransar. Den mest populära i Husqvarnas klistermärkesbutik är nyckelpigan.

”Robban tar hand om trädgården när vi åker på semester”, säger du med ett snett leende till grannen innan du åker på en långsemester utan att oroa dig för att trädgården ska förvandlas till en djungel medan du är borta. Roboten håller grässtråna i schack, så du köper inte bara en maskin, utan frihet.

Inga igelkottar skadades under detta test

Många har hört blodiga historier om igelkottar som attackerats av robotgräsklippare mitt i natten. Och eftersom få vill vakna upp till en strimlad igelkott på sin gräsmatta har robotgräsklippare fått ett – delvis oförtjänt – dåligt rykte.

År 2021 genomförde den danska forskaren Sophie Lund Rasmussen, som i folkmun kallas för ”Doktor Igelkott”, ett forskningsprojekt där hon undersökte om 18 olika robotgräsklippare utgjorde en fara för igelkottar. Hon kom fram till att de flesta gräsklipparna vände och ändrade riktning när de stötte på en igelkott.

Och av de robotar som fortsatte att köra så att igelkotten hamnade under maskinen var djuret inte i fara om roboten hade rörliga blad. Alltså små ledade knivblad som viker undan när de kommer i kontakt med något som varken är gräs eller en liten kvist. Alla robotar i detta test har denna typ av knivblad och är därför i princip igelkottssäkra.

Det bör dock påpekas att alla tillverkare vi har pratat med rekommenderar att man klipper gräset på dagen, när igelkottar och andra nattaktiva djur sover.

Så testade vi

Robotarna har testats under våren på olika gräsmattor.

Tre av robotarna installerades av tillverkarnas professionella installatörer, medan de andra två levererades i en kartong och installerades av skribenten. Vi har följt tillverkarnas och installatörernas råd när det gäller klippcykeln.

Läs också Framtiden är ljus och smart Intelligenta ljuskällor är en av de viktigaste delarna i ett smart hem. Vi har testat smarta lampor från sex olika tillverkare.

Samtliga placerades på gräsmattor som behövde klippas, vissa mer än andra, och vi ställde in klipphöjden högt och sänkte den sedan gradvis för att låta robotarna arbeta sig fram till en jämn, kort klippning. I slutet av testet kontrollerade vi om gräsmattan såg jämnt och enhetligt klippt ut.

Alla testdeltagare har en tillhörande app och där testar vi användarvänligheten och funktionaliteten.

Produkter i detta test

Ecoflow Blade

Mer snabb än snygg

Minimalistisk Turbo Terminator som snabbt får ordning på gräsmattan.

Klipper otroligt snabbt. Kör inte på föremål på gräsmattan utan upptäcker dem på 30–40 centimeters avstånd.
Högre ljudnivå än de övriga i testet, designen är mer annorlunda än snygg.
Läs hela testet

Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit

För riktigt stora trädgårdar

Husqvarnas bud på en robotgräsklippare värdig en golfbana.

För en riktigt stor, parkliknande trädgård är Husqvarna ett bra alternativ.
Den upptäcker inte hinder i förväg, utan stöter försiktigt mot dem – och hittar sedan en väg runt dem.
Läs hela testet

Segway Navimow H800E

Ljudlös och terränggående

Segway Navimow med Vision Fence är (nästan) allt man kan önska sig av en robotgräsklippare.

Nästan ljudlös, superterränggående och finns i fyra olika storlekar.
Nyutvecklade Vision Fence måste köpas separat. Den här modellen kräver ett 4G-abonnemang för att bland annat kunna hämta uppdateringar till programvara och processor.
Läs hela testet

Ecovacs Goat G1

Snyggaste roboten i kvarteret

Ecovacs har tänkt lite mer på designen än konkurrenterna.

Definitivt den snyggaste designen. Goat G1 ligger dessutom en hel prisklass under flera av konkurrenterna.
Ett antal vita stolpar, så kallade navigeringsfyrar, måste placeras runt trädgården. Dem använder Goat G1 för att hitta rätt.
Läs hela testet

Stiga A 1500

Gräsmattans gula vän

Stiga levererar en gedigen och väl beprövad robotgräsklippare som gör vad den ska.

Stiga har utvecklat en patenterad teknik, AGS (Active Guidance System), som garanterar att det alltid finns kontakt med satelliterna.
För att kunna använda robotgräsklipparen måste du efter första året köpa ett datapaket från Stiga som kostar från 349 kronor per år.
Läs hela testet

1 reaktion på ”5 robotgräsklippare utan begränsningskabel”

  1. Sluta klippa gräset va inte så jävla dum så ni fortsätter gå på det ,var miljövänlig alt som går på batterier slukar resurser , allt annat är en lögn. låt naturen växa blommor o bin och andra kryp mår bättre av det. Tänk efter själv…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi ersätter hela ditt kök

Är det inte tvättdags snart?

Handhållen rengöring på flera sätt

Smartare svalka för sommaren

Cold brew på under 5 minuter

Den lilla hemhjälpen kan själv - nästan

Rulla till toppen