TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Apple AirPods 4

AirPods 4 med brusreducering

Apples AirPods 4 med brusreducering är verkligen ett bra köp, men passar inte alla.

Av / 2024-10-04 - 11:01
Apple AirPods 4

Ljud & Bild tycker

  • Suverän brusreducering. Balanserad och fyllig ljudbild. Rumsanpassat ljud fungerar utmärkt. Bra samtalskvalitet från mikrofonerna. Högtalare som piper i fodralet när man aktiverar Hitta mina AirPods.
  • Komforten kan vara utmanande för somliga. Det går inte att styra volymen från propparna. Måttlig batteritid.

Med hörbart bättre ljud, aktiv brusreducering och bättre passform har AirPods 4 blivit ett par öronproppar att räkna med. Även för de av oss som har kräsna öron.

För om vi ska vara helt ärliga så har det hänt att vi undrat varför alla vill ha Apples vita öronproppar, eftersom ingen av oss på redaktionen har varit överdrivet förtjusta över ljudet i Apples AirPods. Detta ändrade sig med den förra generationen av AirPods, och dagens version av AirPods Pro är faktiskt ett lysande par öronproppar som har både bra ljud och utmärkt brusreducering.

Läs också AirPods 3 prickar rätt med det viktigaste Så här borde AirPods ha varit från dag ett. Nu när AirPods 3 äntligen har kommit så är vi förtjusta.

AirPods 4 är den senaste i raden från Apple och finns både med och utan brusreducering. Vi har valt att testa versionen med brusreducering, som kostar lite mer än versionen utan, eftersom vi tror att det är vad de allra flesta kommer att välja.

AirPods 4 L R
Foto: Lasse Svendsen

Om man inte behöver brusreducering alls är AirPods 4 utan brusreducering i princip identiska, med några få undantag.

Den viktigaste skillnaden mellan AirPods 4 med och utan brusreducering är att versionen utan inte heller har adaptiv ljudanpassning eller medhörning. Det stöder inte heller samtalsigenkänning som dämpar musiken när man börjar prata.

Annons

Den har dessutom bara USB-C-laddning – ingen trådlös laddning – och inte heller den lilla högtalaren på insidan som piper när man aktiverar Hitta mina AirPods.

AirPods 4 QI lading
AirPods 4 med brusreducering har Qi-laddning. Foto: Lasse Svendsen

Resten är likadant. Den har en adaptiv equalizer, vilket innebär att den anpassar ljudet efter lyssnarens öron. Båda versionerna av AirPods har upp till fem timmars batteritid, fyra timmar när brusreduceringen är på, och sammanlagt 30 timmars batteritid i fodralet – eller 20 för versionen med brusreducering.

En fem minuter kort laddning ger ungefär en timmes musik, eller 45 minuters samtal. Och när vi ändå pratar om samtal: Mikrofonerna i AirPods 4 ger ett klockrent samtalsljud, bättre än de allra flesta öronproppar vi har testat.

AirPods 4 USB C
Foto: Lasse Svendsen

Apple har gjort om designen på det vita plasthöljet på AirPods 4. Skaften är lite kortare och själva öronproppen har formats för att sitta bättre i de flestas öron. Personligen har jag inte varit överförtjust i AirPods utan silikonpluggar. Men AirPods 4 har en smalare profil och skaftet sitter längre bort från den ovala pluggen. Det ger en mer behaglig och samtidigt förtroendeingivande passform. Vrider man lite fram och tillbaka för att få dem på plats så har man inga problem att har dem kvar under ett träningspass. Så länge det inte involverar studsmattor och saltomortaler.

AirPods 4 passform
Foto: Lasse Svendsen

Men volymkontroll?

Man kan styra musiken genom att röra vid öronpropparna eller använda Siri med röstkommandon. Men konstigt nog går det inte att justera volymen på öronsnäckorna. Då måste mobilen upp ur fickan. Som de flesta iPhone-användare redan vet kan man få meddelanden upplästa i örat och prata in meddelanden eller lägga till aviseringar med Siri.

AirPods 4 ANC
Foto: Lasse Svendsen

Både öronpropparna och fodralet är vattentäta enligt IP54-standarden.

Till skillnad från AirPods Pro har inte AirPods 4 eller dess föregångare silikontoppar som man kan använda för att justera passformen i öronen. Man tappar också fördelen som silikontoppar har för brusdämpning, men förvånansvärt nog har Apple lyckats med både passformen och brusdämpningen i AirPods 4.

Nu man nu packar upp AirPods 4 för första gången och kopplar dem till mobilen kan man gå in i Bluetooth-menyn och välja AirPods 4. Där har man möjligheten att justera eller ställa in vad som ska styras med huvudrörelser, vilken typ av brusdämpning man helst vill ha: full brusdämpning eller brusdämpning med ljudförstärkning. Dämpningen går även att stänga av i menyn och man väljer själv om AirPods-propparna ska stänga av musiken och bakgrundsljud om man prata ska med någon.

IMG_1293 IMG_1294 IMG_1295 IMG_1296 IMG_1297 IMG_1298
<
>
Skärmbild: Apple

Aktiv brusreducering

Det är nästan häpnadsväckande hur väl den aktiva brusreduceringen fungerar i AirPods 4. Men samtidigt är det också glädjande. Vi har länge bett om brusreducering i AirPods och när vi äntligen får det har Apple faktiskt gjort ett bra jobb. Brusreduceringen kanske inte är helt i klass med Sonys WF-1000XM5, som nog är klassledande på just det området, men för att vara öronproppar utan silikontoppar längst ut kan vi bara ta av oss hatten för Apples brusreducering i AirPods 4.

Läs också Strålande brusreducering Sony WF-1000XM5:s brusreducering är fortfarande bland det bästa som finns på marknaden. Men konkurrensen har hårdnat.

Dolby Atmos

Spatial Audio, eller rumsanpassat ljud, fungerar när man lyssnar på musik med Dolby Atmos i Apple Music eller Tidal, tittar på filmer eller TV-serier, och till och med när man spelar spel eller har ett FaceTime-samtal.

AirPods 4 connect
Foto: Lasse Svendsen

Om man är en Apple-användare som har flera enheter kopplas AirPods automatiskt ihop med närmaste enhet och man kan sömlöst växla mellan iPad, iPhone och en Mac. Så att man kan se en film på iPaden och svara på ett samtal på mobilen med AirPods-propparna i öronen, utan att behöva trycka på något annat än svarsknappen.

Allt detta är möjligt tack vare ett helt nytt H2-chip, som Apple har placerat i skaftet på öronpropparna. Det kontrollerar i stort sett det mesta som händer på insidan, inklusive anslutning till Apple-enheter, och sist men inte minst: det hjälper AirPods 4 att låta ännu bättre än vad AirPods 3 gör med musik.

Ljudkvaliteten

Musik har inte alltid varit en fantastisk upplevelse i AirPods. Mer blandad skulle jag vilja säga. Men AirPods 4 är för de allra flesta öron nästan lika bra som ett par AirPods Pro, kostar mindre och har fenomenalt bra brusreducering för att vara ett par öronproppar utan silikontoppar. Som stänger in ljudet hermetiskt i öronen.

AirPods 4 etui
Både öronpropparna och fodralet är vattentäta enligt IP54-standarden. Foto: Lasse Svendsen

Smooth jazz, som Kirk Whalums album Epic Cool, är en medryckande rytmshow med sax som huvudinstrument, där ljudet av mässing klingar varmt och fylligt i örat. Aldrig tunt eller vasst.

Läs också De ”alla” vill ha Folk låter sig inte avskräckas av märklig design när de flockas kring Apples AirPods. Och Pro-versionen är bättre än någonsin, på alla sätt och vis.

Det gott om liv i basen också. Den är inte riktigt lika djup som i AirPods Pro, men med tanke på att AirPods 4 är öppna nästan hur man än har dem i öronen så är basen definitivt godkänd. Det hade jag egentligen inte förväntat mig. Sätt på Lady Gagas och Bruno Mars Die With A Smile så låter det aldrig skarpt eller obehagligt – fast å andra sidan så går det inte heller att spela väldigt högt med öronproppar som har volymbegränsning.

Läs också Det bästa ljudet Technics lovar tydligare samtal och bättre brusreducering än någonsin tidigare med flaggskepps-öronpropparna EAH-AZ80.

Ljudbilden är öppen, inte riktigt i nivå med AirPods Pro, det måste sägas. Man får även bättre ljud i ett par Technics EAH-AZ80, men då är vi återigen i en lite annan prisklass. Om vi ​​håller oss i samma prisklass som AirPods 4 är Jabra Elite 8 ett alternativ som inte gör att man bli inlåst i Apples universum. Dess silikontoppar ger mekanisk brusdämpning, och de har dessutom ett bra ljud, men de saknar de flesta funktioner som gör AirPods 4 så bra tillsammans med en iPhone.

AirPods 4 iPhone
Foto: Lasse Svendsen

16 bit/48 kHz?

Dags att bli lite nördiga. AirPods 4 stöder AAC, AAC-ELD, SBC Bluetooth och 16 bit/48 kHz-upplösning. I Apples specar står det att detta gäller samtalsljud i FaceTime, men eftersom Apples H2-chip redan har stöd för 16/48 tänker jag att det kanske kan bli möjligt med 16/48-ljudfiler från en iPhone i framtiden. Eller kanske inte. Hur som helst är det intressant att öronpropparna faktiskt stöder 16/48. Sedan får vi se om det innebär att man någon gång i framtiden kan få bättre ljud via Bluetooth från en iPhone än man kan i dag.

Slutsats

AirPods 4 utan brusreducering är i princip samma öronproppar, med samma förbättringar, som AirPods 4 med brusreducering. Man sparar ett par hundralappar på att välja utan, men vi rekommenderar att lägga de extra kronorna och köpa AirPods 4 med brusreducering. Helt enkelt för att de är bättre AirPods. Man får bättre ljud, fler funktioner som faktiskt är mer användbara än man kanske skulle kunna tro, och sist men inte minst så får man bättre ljud med brusreducering.

Det blir mer musik och mindre brus med aktiv brusreducering. Det är ett tillräckligt bra skäl för att välja AirPods 4. Med brusreducering.

Karakter
Apple AirPods 4
Basic

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total år

Full tillgång till allt innehåll i 1 år

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

185 kr / för 1 månad
1850 kr / för 1 år
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annonse

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Ljud & Bild