TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

grupptest 6 helt trådlösa öronproppar

Fullständig frihet med helt trådlöst

Med helt trådlösa öronproppar blir musik­lyssnandet smidigare än någonsin.

forfatter
Publicerad 2019-06-12 - 14:30
Produkter i testet
 • Urbanista Stockholm
 • Samsung Galaxy Buds
 • Skullcandy Indy
 • Jaybird Run XT
 • Huawei Freebuds Lite
 • Apple AirPods with Wireless Charging Case
 • Nu när allt färre mobiltelefoner har ett hörlursuttag är det fler och fler som tar steget över till trådlösa hörlurar. Antingen stora lurar med kåpor eller små proppar med en sladd emellan. Är man ute efter maximal smidighet är det dock inget som slår helt trådlösa proppar. De har ingen sladd alls utan kommunicerar trådlöst även mellan varandra. Sådana som Apple revolutionerade med AirPods 2017. Det var de första som hade ordentlig batteritid, bra uppkoppling och var enkla att använda. Men konkurrenterna jagar för att komma ikapp, och årets modeller är bättre än någonsin.

  Tänk på detta

  Det finns många parametrar att ta hänsyn till när man väljer trådlösa proppar. Vad som är viktigt för någon annan kanske inte alls passar dig. Så här kommer några goda råd från oss som har testat dussintals proppar.

  Med tanke på hur små propparna är får det inte plats något stort batteri. Beroende på hur strömsnål tillverkaren har lyckats göra elektroniken varierar därför batteritiden kraftigt. Vi har sett allt mellan 3 och 6 timmars lyssning per laddning. Ska man sitta och lyssna en lång tågresa eller en arbetsdag är det så klart irriterande om man måste bryta för att ladda mitt i. Men ska man bara lyssna på väg till jobbet och kanske på gymmet på kvällen är det ett mindre problem. Förvaringsetuierna till propparna har nämligen ett inbyggt batteri som kan ladda upp propparna 2-3 gånger. Många har dessutom snabbladdning så att man kan få ut ytterligare en timme eller två efter bara 5-15 minuters laddning.

  Med tanke på att allas öron ser olika ut är passformen väldigt varierande. Ju fler storlekar och former på öronkuddar som följer med, desto bättre. Brukar du ha problem med att proppar faller ut bör du köpa proppar som även använder ”vingar”, som greppar tag i ytterörat. Många får obehag av proppar som går in i hörselgången. Då är öronsnäckor, som bara sitter i ytterörat, ett alternativ. Exempel i detta test är Apples och Urbanistas modeller.

  Ska du främst använda lurarna för att prata i telefon är det viktigt att de vaknar och kopplar upp snabbt, att de är lätta att stoppa in i örat och är lätta att hantera. Brusreducering av mikrofonen är också praktiskt om det är stökigt i omgivningen. Ska du däremot mest lyssna på musik är det viktigt att de sluter tätt så att du får en bra basåtergivning. Du vill förmodligen också ha en app till mobilen så att du kan anpassa equalizern.

  TESTKRITERIER

  Vi bad tillverkarna om testexemplar av årets modeller av helt trådlösa öronproppar. Vi bedömde sedan propparnas passform och komfort, hantering och funktioner. Batteritid och laddningstid noterades. Slutligen spelade vi en varierad musiklista med olike genrer, alla i bästa tillgängliga inspelningskvalitet.

  Produkter i testet

  Urbanista Stockholm

  Stilfull AirPods-klon

  Till skillnad från Urbanistas utmärkta hörlurar är Stockholm mer yta än innehåll.

  Snygg design och läckra färger. Lätta och bekväma.
  Ingen snabbladdning. Inte vattentåliga. Klen basåtergivning.

  Samsung Galaxy Buds

  Äntligen bra Samsung- proppar

  Har du redan en Samsung-mobil är Buds det självklara valet av trådlösa proppar.

  Bra hantering i Android. Trådlös laddning och utmärkt batteritid. Lätta och bekväma.
  Ljudet når inte upp i toppklass.

  Skullcandy Indy

  Inget ­godis för öronen

  Ett oinspirerat försök från Skullcandy som trots den låga prislappen inte känns prisvärda.

  Lång total batteritid. Lockande prislapp.
  Klumpig utformning. Ingen app för inställningar. Dålig ljudkvalitet.

  Jaybird Run XT

  Jaybird visar hur det ska göras

  Utmärkt tålighet och passform, med bra finesser och tilltalande ljudkvalitet.

  Sitter väl på plats men ändå bekvämt. Mycket funktionsrik app. Utmärkt ljudkvalitet.
  Kräver en del experimenterande för att få rätt passform.

  Huawei Freebuds Lite

  Tåliga men trista

  Freebuds Lite har få betydande nackdelar men lyckas inte sticka ut från mängden.

  Kan användas för träning då de är tåliga. Snabbladdning. Ventilerade proppar.
  Kort lyssningstid per laddning. Vass diskant ger lyssningströtthet. Inga finesser i appen.

  Apple AirPods with Wireless Charging Case

  AirPods smidigare än någonsin

  De mest populära trådlösa propparna är nu snabbare, strömsnålare och låter bättre.

  Otroligt smidiga med Apple-enheter. Lång batteritid och snabbladdning. Sköna.
  Fungerar inte lika smidigt med Android. Tunn bas ger medelmåttig musikupplevelse. Inte tåliga.
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Vi ser fram emot dessa! Flaggskeppet PX7 ska till sist bytas ut! Nya Px7 S2 har ännu bättre ljud, bättre komfort – och bättre brusreducering.
  Inzone är Sonys nya gamingmärke Sony debuterar med speltillbehör under namnet Inzone. Inledningsvis med tre headset och två bildskärmar.
  Flera nya öronproppar från JBL JBL har tryckt in mer teknik i sina öronproppar och utvecklat sin egen för spel, med extremt låg latens.
  Högteknologiska pluggar för spel Svenska Urbanista har gjort en par helt trådlösa öronsnäckor som är speciellt lämpliga för spel via Bluetooth.
  Stax trådlösa hörlurar kostar inte en förmögenhet De trådlösa Stax Spirit S3 från Edifier använder speciella element. Men inte sådana du kanske tror.
  Momentum 4: Sennheiser förnyar designen Sennheiser Momentum 4 Wireless får en helt ny design. Vi förväntar oss också en uppgradering av samtalskvaliteten, men hur är det med musiken?
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend