Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Google Pixel för ficka, arm, öron och bord

Google Pixel-telefonen är bara början. Pixel ska vara en stor familj av enheter i alla storlekar. Om du tycker att det liknar Apple är det knappast en slump.

Av / 2022-10-07 - 16:13
Google Pixel för ficka, arm, öron och bord

Visst, New York-stadsdelen Williamsburg är inte Cupertino, och Googles vice vd för produktutveckling, Brian Rakowski, är inte Tim Cook, men torsdagens lanseringsevent för Google hade fortfarande en stark smak av äpplen.

Det ser åtminstone ut som att Google har lärt sig av Apple – och för den delen också Samsung – när det gäller att knyta ihop sina produkter i ett gemensamt ”ekosystem”.

Hela Pixel-familjen. Google betonar att de har det största ekosystemet av enheter.

Google Pixel 7 och Pixel 7 Pro, som nu äntligen finns tillgängliga i Sverige, är bara början. Om det är upp till Google ska vi ha Pixel i fickan, Pixel på armen och Pixel i öronen. Och när vi går och lägger oss efter en lång pixelerad dag blir det med Pixel på nattduksbordet.

I sin timslånga presentation spenderade Brian Rakowski nästan lika mycket tid på Pixel Watch, som är Googles första egna smartklocka (Google äger redan Fitbit, som tillverkar träningsarmband). Den runda klockan har en kantlös skärm som gör att det ser ut som att klockan är helt av glas. Och naturligtvis integreras den med alla Android-enheter. Men bäst och mest sömlöst med Pixel-telefonen och de andra Pixel-produkterna. Detsamma gäller Pixel Buds öronproppar, som också lanserades igår. Enligt Google är de inte bara ytterligare ett par helt trådlösa hörlurar. Utan ”en del av Pixel-upplevelsen.”

Liksom Apples Airpods kommer Pixels Buds i en standardutgåva (för 1 199 kr) och en Pro-utgåva (för 2 399 kr). Pro-utgåvan har ANC och så kallad Silent Seal, som förmodligen anpassar sig till örat för en perfekt ljudisolering.

Det fanns utrymme för vänlig retning av Apple, som först tre år efter Google har fått detektion av bilkrascher.

Till skillnad från Pixel 7-telefonerna och Pixel Buds kommer Pixel Watch tyvärr inte att till Sverige för tillfället. Tyvärr kunde Googles danska presschef Jesper Vangkilde inte ge oss ett datum eller för den delen ens ett lanseringsår:

– Google tittar på hur den tas emot och hur stort intresset. Men vi räknar inte med att det tar sex år som med Pixel-telefonerna!  

Läs också Den lilla assistenten på nattduksbordet Google Nest Hub är en kontrollpanel för ditt smarta hem. Nu med sömnsensor och (lite) bättre ljud.

Och det kommer mer. För när Apple och Samsung kan ha en surfplatta måste Google naturligtvis också ha en. Säg hej till… Pixel Tab. Det kommer att vara en   åtta-tums Android 13-enhet. Och Google lovar att det kommer att bli den bästa och mest kompletta Android-surfplatteupplevelsen någonsin. Vad detta innebär i praktiken måste vi vänta med att få reda på. Pixel Tab blir inte lanserad förrän till våren. Och när den kan tänkas nå skandinaviska butiker är en fråga som Google inte vet svaret på ännu.

När den placeras i hållaren, som också är en laddare och högtalare, ser Pixel Tab ut som en Nest Hub – bara med riktigt Android-operativsystem. Smart!

Vi kan dock redan se att Google har tänkt utanför boxen när de designade Pixel Tab. Som Brian Rakowski sa under presentationen, är de flesta surfplattor hemkära och tas sällan med utanför hemmets väggar. Och när ägaren är ute blir de ofta borttappade eller drar slut på batteriet. Det är osannolikt att det händer med Pixel Tab, som kommer med en hållare med inbyggd högtalare och laddning. När den placeras på hållaren i en bekväm, lutande läsposition ser   surfplattan ut som en Google Nest Hub! Bara med ett riktigt operativsystem, så att den kan användas till något annat och fler saker än Nest-skärmen.

P_20221006_184031 4D505814-30B1-4377-8C50-2290537D9F4B_1_201_a E31103D3-0D01-414E-89D8-83602DC87F81_1_201_a
<
>
Google Pixel 7 Pro (Foto: Ljud & Bild)

Allt som lanserades igår var förresten inte nyheter. Vid sidan av premiumtelefonerna Pixel 7 och Pixel 7 Pro hade Google valt att ta med den äldre Pixel 6a-telefonen, som lanserades på de stora marknaderna tidigare i år.

Pixel 6a kostar 4 990 kronor och är den mest budgetvänliga av de tre telefonerna, och drivs av första generationens Googles Tensor-chip. Telefonen har en 6,1-tums skärm, 6 GB minne och 128 GB lagringsutrymme.

Vi kommer tillbaka med ett test av Google Pixel 7 Pro en av de närmaste dagarna.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Rulla till toppen