Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Apple lanserar watchOS 9

Snart kan du uppdatera din Apple Watch och få bättre funktionalitet.

Av / 2022-06-06 - 21:19
Apple lanserar watchOS 9

Apple Watch är den mest sålda smartklockan flera år i rad. En av   anledningarna till att det är en framgång är att Apple är ganska bra på att uppdatera operativsystemet för sina smartklockor. På så sätt kan även de med äldre versioner av Apple Watch, men inte för gamla, hålla sig uppdaterade med nya funktioner.

Som här, i Apple Watch OS9, där den vanliga uppdateringen även den här gången innehåller ett antal nya kosmetiska uppgraderingar. De som ger användarna förbättrad funktionalitet och möjligheten att ändra utseendet på appar på skärmen.

De har gjort det den här gången i OS9 också, men ett par av de nya funktionerna är värda att notera.

«Användare världen över älskar Apple Watch för att de kan hålla kontakten med nära och kära, vara mer aktiva under dagen och ta hand om sin hälsa”, säger Jeff Williams, operativ chef på Apple. ”I höst tar watchOS 9 Apple Watch till nästa nivå med vetenskapligt validerade funktioner inom träning, sömn och hjärthälsa och flera kreativa sätt för användare att anpassa sin Apple Watch.»

Skjermbilde 2022 06 06 kl. 19.46.25
Fitness

Apple har kritiserats för att fitnessappen inte alltid är lika avancerad eller lika hardcore som vissa av dess användare. Apple menar att de gör något åt det i OS9, som inte bara har fått utökad funktionalitet utan också analyserar löpstilen. Vertikal oscillering och hur mycket man svänger med armarna är bland de rörelser som analyseras och skickas tillbaka till löparen som förslag på förbättringar. Framsteg kan spåras i appen, antingen på din klocka eller på en iPhone.  Appen föreslår också återhämtning och övervakar som vanligt din puls.

Fitness-appen fungerar också om du inte har en Apple Watch, det räcker att ha en nyare iPhone med dig på språng.

Skjermbilde 2022 06 06 kl. 19.52.23
Övervakning av hjärtflimmer

I OS9 finns det också uppdateringar i sömnappen, som upptäcker och visar REM-sömn, när man sover djupt och så vidare, men för många är hjärtmonitorn minst lika viktig. Apple Watch kan hålla utkik efter om det sker något med hjärtrytmen, flimmer eller andra oegentligheter.

Den ser också till att du tar din medicin, i rätt mängd och vid rätt tidpunkt. Du behöver bara skanna etiketten och läkemedlet läggs till i appen, vilket ser till att du inte missar en medicin. Appen kan också låta dig veta om mediciner inte bör tas tillsammans, vilka som inte går ihop med alkohol och många andra varningar.

Skjermbilde 2022 06 06 kl. 19.55.15
WatchOS9

Ur pressmeddelandet:

  • Att bli informerad är en viktig del av Apple Watch-upplevelsen. I watchOS 9 har notiser fått en ny design för att inte vara så störande, men samtidigt lika effektfulla, och visas med tunnare banderoller när Apple Watch används aktivt.
  • Familjeinställning kan nu användas med appen Hemma. Ett barn kan bjudas in som medlem för att styra HomePod-högtalare och smarta hemtillbehör.4 De kan också använda hemnycklar och hotellnycklar i Plånbok.
  • Med nya Snabbåtgärder på Apple Watch kan användare nypa två gånger för att svara på eller avsluta ett samtal, avfärda en notis, ta en bild, spela upp eller pausa media i appen Spelas nu samt sätta igång, pausa eller återuppta ett träningspass. Det här bygger vidare på den nyskapande tekniken som används i AssistiveTouch på Apple Watch, vilket ger användare med fysiska funktionsnedsättningar på överkroppen möjligheten att styra Apple Watch med rörelser som att nypa eller knyta handen utan att behöva trycka på skärmen.
  • Apple Watch blir mer tillgänglig än någonsin för personer med fysiska och motoriska funktionsvariationer tack vare Apple Watch-dubblering, som hjälper användarna att fjärrstyra Apple Watch från sin parkopplade iPhone. Med Apple Watch-dubblering kan användare styra Apple Watch genom att använda hjälpmedelsfunktioner i iPhone som Röststyrning och Reglagestyrning och använda rösten, ljudkommandon, huvudspårning eller externa Made for iPhone-reglage, istället för att trycka på Apple Watch-skärmen.5 Apple Watch-dubblering använder integrering av hårdvara och mjukvara, bland annat innovationer som bygger på AirPlay, för att se till att användare som förlitar sig på dessa mobilitetsfunktioner kan dra nytta av unika Apple Watch-appar som Syrenivå, Puls, Mindfulness och många fler.
  • QWERTY-tangentbordet på Apple Watch Series 7 har nu stöd för franska, tyska, italienska, japanska, portugisiska (Brasilien) och spanska (Mexiko, Spanien och Latinamerika).
  • Appar som används aktivt framhävs framför andra appar i den omdesignade Dock och gör det lättare för användare att snabbt gå tillbaka till dem.
  • I appen Påminnelser kan användare lägga till eller redigera viktiga detaljer som datum och tid, plats, taggar och anteckningar.
  • Få mer gjort med den uppdaterade appen Kalender genom att skapa nya händelser direkt från Apple Watch. För första gången kan användare se en veckovy förutom de uppdaterade vyerna Lista, Dag och Månad och bläddra mellan kalenderhändelser på ett enklare sätt.
  • Cardio Recovery är ett praktiskt träningsmätvärde som kan vara en indikator på hjärt- och kärlhälsa. Apple Watch ger en uppskattning av konditionsåterhämtningen efter Utomhusgång, Utomhuslöpning eller Vandring även om träningen inte når maximal intensitet. Du kan se dessa värden över tid i appen Hälsa.
  • Med nya API:er kan utvecklare bygga suveräna tredjepartsappar med stöd av CallKit och ShareSheet, få tillgång till bildväljare och möjlighet att integrera watchOS med Apple TV.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen