Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple iPhone 15 Plus

Bättre än någonsin

Om man inte tycker att iPhone 15 Plus är för stor så är den det bästa valet av de fyra iPhone 15-modellerna.

Skrivet av / 2023-10-18 - 09:01
Apple iPhone 15 Plus
Lasse Svendsen

Låt oss erkänna det, ingen kommer att sakna Apples Lightning-kontakt. Den proprietära kontakten har äntligen ersatts av USB-C och alla de fördelar det medför. Men det är inte det enda som är nytt i iPhone 15-generationen.

Som alltid när en ny iPhone-modell lanseras kommer Apple med små och stora uppdateringar. Nya och bättre kameror, till exempel, vilket inte alltid är en anledning att byta iPhone. Kanske med undantag för 15 Pro Max, som är den första och enda iPhone-modellen som har 5x optisk zoom.

Det får man inte i iPhone 15 eller 15 Plus, men även i dem har kamerorna förbättrats.

Nye kameraer også på iPhone 15. Foto: Lasse Svendsen

Precis som förra året är det storleken och batteritiden som är skillnaden mellan de två billigaste iPhone-modellerna i år. 15 Plus har en skärm på 6,7 tum, iPhone 15 har 6,1 tum och båda har en upplösning på 460 punkter per tum.

Allt annat är sig likt. Kamerorna också.

Här får man en ultravidvinkel med 12 megapixlar och en brännvidd på 13 mm och bländare 2,4. Huvudkameran med 26 mm brännvidd och bländare 1,6 är den stora nyheten. Med hela 48 Mp har den fyra gånger högre upplösning än 12 Mp-kameran i iPhone 14. Men mer om detta om en liten stund.

Läs också Adjö Lightning-kontakt! Ett par trevliga förbättringar men kommer folk verkligen stå i kö för att uppgradera sin 14 Pro Max?

Ny processor och formfaktor

iPhone 15 och 15 Plus har inte samma A17-processor som Pro-modellerna, utan Apples A16 Bionic-processor. Den känner vi igen från iPhone 14 Pro-testet, med större minnesbandbredd och lägre strömförbrukning än vad A15-processorn i iPhone 14 har.

A16-processorn har gjort iPhone 15 snabbare, men inte lika snabb som proffsmodellernas A17-processor. Ändå gav prestandatesterna i Geekbench 6 resultatet 2636 poäng i singlecore-testet och 6666 i multicore-testet. Grafiktestet i Geekbench gav 22884 poäng.

Apple iPhone 15 Plus skjermen sammelignet med 15 Pros 6,1”. Foto: Lasse Svendsen

Skärmen på 6,7 tum är lika stor som på iPhone 14 Plus, men ljusstyrkan på 1600 nits – upp till 2000 utomhus – är märkbart bättre. Uppdateringsfrekvensen är tyvärr ”bara” 60 Hz, inte dynamisk upp till 120 Hz som på Pro-modellerna.

Läs också Omvänd? Är verkligen iPhone den bästa mobilen? Varför skulle den vara det i så fall? Som inbiten Android-användare har jag antagit utmaningen att under en period leva med två iOS-produkter. Oklart om jag ska skratta eller gråta…

Men iPhone 15 och 15 Plus har fått samma dynamiska ö som anpassar innehållet till en aktuell app. Till exempel musikuppspelning, timer eller parkering.

Den kantiga designen har slipats ner till en behaglig avrundning av kanterna på sidan, vilket helt klart gör mobilen skönare att hålla i. Frontglaset är förstärkt med en keramisk beläggning och på baksidan har glaset en av fem färger: svart, blå, gul, grön och rosa.

USB-C. Äntligen. Foto: Lasse Svendsen

Det ingår en laddningskabel till USB-C-kontakten, men ingen laddare. Den är extrautrustning och här måste vi påpeka att det finns två Apple-originalladdare till iPhone 15. Den kompakta 20 W-laddaren som många känner till sedan tidigare och en 35 W-laddare med två USB-C-portar. Då har vi inte glömt USB-C-laddaren på 30 watt som ingår till MacBook Air och som kan köpas separat.

Mobilen kan också laddas med Apples magnetiska 15 W MagSafe-laddare, som suger sig fast på baksidan av mobilen eller på ett mobilskal med MagSafe.

I vårt test av iPhone 15 Pro Max uppmätte vi den maximala laddningshastigheten till 27 W. Inte direkt snabbladdning, så det är ingen idé att köpa en starkare laddare än USB-C-laddaren på 30 watt.

iPhone 15 och 15 Plus kan också ladda en Apple Watch med USB-C-snabbladdningskabeln och nya AirPods Pro (andra generationen) från USB-kontakten till MagSafe-skalet som har en USB-C-kontakt.

Läs också AirPods Pro är de smartaste öronpropparna Det är inte bara USB-laddning som är nytt, AirPods Pro har blivit smartare också.

Batteritiden anges till 26 timmar – med video – vilket är 6 timmar mer än iPhone 15. Vår erfarenhet är att man måste använda iPhone 15 Plus väldigt aktivt för att man ska uppleva att batterisymbolen lyser rött mot slutet av dagen.

Videoinspelning

Det är bara Pro-modellerna som stöder Apple ProRes- och ProRaw-videoformaten, som bara används av, ja, just det, professionella fotografer och praktiskt taget ingen annan. Ur den synvinkeln är det knappast någon förlust för de allra flesta att proffsformaten saknas här. Men det betyder inte att videokvaliteten blir lidande. Långt ifrån.

iPhone 15 kan spela in 4K-video i mycket hög kvalitet och stöder Dolby Vision med HDR som ger utökad bilddynamik. I Action Mode får man även digital bildstabilisering, utöver optisk, som gör videoinspelningen mer stabil. Och med 4K Cinematic Mode kan man zooma in och välja fokuspunkt antingen under eller efter inspelningen.

Mute-knappen är densamma som tidigare. Foto: Lasse Svendsen

Jag vet inte hur många som faktiskt använder Cinematic Mode på en iPhone, men min blygsamma forskning visar att fler borde använda Cinematic Mode oftare. Det är faktiskt en väldigt cool funktion som kan göra videorna mer intressanta att titta på.

Zoom, fast bara 2x, fungerar på med video och stillbilder. Man kan välja om man vill ändra brännvidden sömlöst eller bara trycka på skärmen för att växla mellan brännvidderna. I stillbilder kan man utnyttja den nya kamerans mycket högre upplösning även när man zoomar. Då beskärs nämligen bildytan på bildsensorn för att ge ett utsnitt som motsvarar 52 mm brännvidd.

Apple iPhone 15 Plus och 15 Pro. Foto: Lasse Svendsen

Stillbilder i 48 Mp

Huvudkamerans 48 Mp är egentligen 24 Mp, där pixlarna är grupperade i ett mönster (Quad-bayer) och slås samman när kameran upptäcker att det är ont om ljus. I det så kallade nattläget innebär det att kameran slår samman pixlarna till 12 Mp-upplösning – pixel binning, alltså – för att förbättra känsligheten och minimera bildbrus.

När det finns tillräckligt med ljus väljer kameran 24 Mp för högre upplösning och skarpare detaljer. Går man in i kamerainställningarna kan man välja Upplösningskontroll. Då kan kameran ta bilder med en upplösning som motsvarar 48 Mp.

Apple iPhone 15 Plus har två kameror, Pro-modellerna har tre. Foto: Lasse Svendsen

Stillbilderna från en iPhone 15 och 15 Plus kan inte lagras i RAW-format. Det är bara proffsmodellerna som kan det, men för de allra flesta betyder det ingenting, eftersom bildkvaliteten kan bli ännu bättre om man väljer att spara i HEIF i stället för JPEG. Då väljer man High Efficiency under format i kamerainställningarna. Då får man även HEVC på video (H.265), som är ett mer effektivt komprimeringsformat, med bättre kvalitet än H.264.

IMG_0001 IMG_0006 IMG_0005 IMG_0004
<
>

Jämfört med iPhone är den största skillnaden i bildkvalitet hur mycket bättre 48 Mp-kameran tecknar detaljer. Linjer och små detaljer ser skarpare ut med 24 och 48 Mp än föregångarens 12 Mp, och den högre upplösningen ger också bättre bilddynamik. Det finns fler synliga detaljer i mörka områden och bilder som tas i svagt ljus är renare än tidigare och har mindre synligt pixelbrus.

iPhone 15 Plus varmfilter iPhone 15 Plus ultravidvinkel iPhone 15 Plus 13mm iPhone 15 Plus 26mm iPhone 15 Plus 52mm iPhone 15 Plus action shot iPhone 15 Plus macro
<
>
Och 52 mm med 2x digital zoom. Foto: Lasse Svendsen

Frontkameran verkar vara samma som sist, fast med bättre bildbehandling vilket ger lite skarpare selfies med renare hudtoner, speciellt ljusa. Men den har även porträttinställningen i iOS 17. Leta efter ett litet f i en gul cirkel, ta selfien, gå till redigera bilder och välj porträtt. Då kan du justera skärpedjupet på bilden efteråt. Smart och fint.

Silikonskalet skyddar kamerorna också. Foto: Lasse Svendsen

Porträttinställningen fungerar även med kamerorna på baksidan och jag tror att många kommer att bli förtjusta i den. Där kan man välja vem i en grupp som ska vara i fokus och justera skärpedjupet i enskilda porträtt.

Porträtt med smalt skärpedjup i svartvitt. Foto: Lasse Svendsen

Det ska tilläggas att man inte märker så mycket av A16-processorn i iPhone 15 innan man öppnar kamera-appen. Då går allt snabbare än tidigare. Att redigera bilder och framför allt video innebar tidigare en irriterande väntetid på flera sekunder innan processorn var klar. Dessutom var man tvungen att redigera bilderna en i taget. Nu susar ändringarna över skärmen i rejäl fart och man kan markera flera bilder och redigera dem samtidig.

Apple iPhone 15 Plus. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Man märker direkt att Apple har tänkt på användarna när man plockar upp en iPhone 15. Den är bekvämare att hålla i och har äntligen fått USB-C som ”alla” använder. Mobilen finns i två storlekar och har fått den största uppgraderingen av huvudkameran på länge. Med upp till 48 megapixlar får man skarpare och renare bilder än tidigare, och ännu finare videokvalitet. Med funktioner som Cinematic Mode och Portraits får man även praktiska funktioner och i nattläget slipper man det mesta av det grumliga bruset som föregångarens 12 Mp-kamera hade. iPhone 15 är kanske det bästa köpet för alla som vill ha en iPhone – och inte behöver proffskamerorna – och 15 Plus är versionen för de som behöver en iPhone med så stor skärm som möjligt.

 

 

Karakter
Apple iPhone 15 Plus
High End

Home tycker

Bättre kamera än i föregångaren, mycket bra 4K-videokvalitet och äntligen USB-C. Ljusstark skärm med dynamisk "ö". Mycket bra batteritid. Laddare är extrautrustning. Saknar teleobjektiv. Skärmen har bara 60 Hz.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Det bästa iPhone-valet

Grön mobil för de händiga

Pixel Pro fortsätter imponera

Liten och blixtsnabb, men designen behöver uppdateras

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Närmar sig vikbar perfektion

Ljud & Bild
Rulla till toppen