I sitt försök att omvända mig har jag alltså fått två Apple-produkter skickade till mig av ett par av mina kollegor. Apple Watch 8 och, för att kunna använda den, en iPhone 14 Plus.
Och redan här, innan jag är inne i andra stycket i inledningen, är det så solklart varför jag väljer bort Apple-produkter. Alltså… för att ens kunna testa Apple Watch 8 måste jag ha en mobil från samma tillverkare. Hur omodernt är inte det?!
Bara det att fortfarande envisas med att använda sig av en egen standard (Lightning) när det kommer till tillexempel laddare. Det märkliga är att jag vill minnas att detta var på tapeten redan 2012 innan jag tog en paus från branschen. Jag kan inte ta gift på att samtliga Android-tillverkare gick över till usb-c men jag vet med säkerhet att Apple inte gjorde det. De valde att ta fram ännu en ny, helt egen standard, och fortsatte därmed sin inslagna bana med att låsa fast sina användare i Apple-eco-systemet.
Men för att kunna ge en rättvis bedömning är det bara att kavla upp skjortärmarna och börja.
Jag startar därmed arbetsåret med iPhone 14 Plus (i färgen Starlight, 512 GB) i min hand. Nytt år – nya utmaningar. De senaste åren har jag levt lyckligt tillsammans med min Samsung S21 som har Android som operativsystem. Vi har upplevt det mesta ihop och jag kan inte påstå att jag har något direkt att klaga på. Men naturligtvis ska jag ge mobilen en chans!
Första intrycket
Nu är det ju inte så att jag aldrig sett en iPhone tidigare. Det är till och med så att jag hittade en gammal Apple-mobil långt ned i en låda när det var dags att packa inför den nyligen gjorda flytten. Men det har hunnit rinna mycket vatten under broarna sedan dess.
iPhone 14 Plus är snygg. Men stor. Det är ju ändå en Plus-modell och är ungefär 16 cm lång och 7,8 cm bred. Personligen hade jag nog aldrig valt en så stor mobil men jag tänker att det är en vanesak, som så mycket annat. Man har valt aluminium till ramen, något som naturligtvis bidrar till att den inte blir fullt så tung och därmed klumpig som jag skulle kunna tro vid första anblicken.
Mitt första riktiga bekymmer blir att jag inte kan ladda den. Det medföljer visserligen en laddsladd med lightning (naturligtvis) i ena änden men i den andra sitter en usb-c-kontakt. Och väggkontakt/adapter medföljer inte. Trots att vi har mobiler, klockor, högtalare och till och med lampor som vi laddar så använder samtliga dessa produkter, oavsett tillverkare, usb-a. Börjar bra det här…
När jag väl löst laddproblemet är det dags att flytta in. Här finns verkligen inget att gnälla på. Sätt dig bara bekvämt, se till att du har lite tid och ta det sedan lugnt och metodiskt steg för steg. Otroligt pedagogiskt och användarvänligt. Men inte unikt.
I detta fall innebär stor mobil även stor skärm, vilket inte är helt fel såklart. Med sina 2778×1284 pixlars upplösning är den dessutom härligt krispig. Tummen upp för det!
En sak som jag däremot inte blir riktigt klok på, och som jag inte kan förstå, är varför kameralinserna sticker ut. Det känns jättekonstigt och opraktiskt. När mobilen ligger på bordet ”gungar/vippar” den när jag navigerar på skärmen eftersom den inte kan ligga helt plant. Otroligt irriterande. Jag undrar i mitt stilla sinne om det finns någon riktigt bra tanke bakom detta eller om det ”bara blev så”. Kanske får googla lite på det om jag märker att det stör min nattsömn.
Att leva med iPhone 14 Plus
Naturligtvis finns det utmaningar med att gå från (i detta fall) Samsung och Android till iPhone och iOS men i själva handhavandet beror det ju främst på att du skapat dig ett ryggmärgsbeteende som behöver ändras. Dottern, som typ föddes med ett äpple i handen och nu har det mesta i i-pryl-väg, har fått många samtal och ett rejält antal goda skratt tack vare att hennes mamma saknar tålamod och ibland har aningen svårt med att ställa om hjärnan till att tänka nytt.
Att använda iPhone 14 Plus är verkligen inga problem. Snabb respons, snyggt och när jag väl vant mig – logiskt. Jag vänjer mig snabbt vid att vid den speciella tum-rörelsen för att stänga appar, något jag märker att jag saknar när jag använder min Samsung.
Rykten tillsammans med statistik visar att de mest nedladdade apparna under 2022 har varit Tik Tok, Instagram, Facebook, Messenger, WhatsApp och Snapchat (inte nödvändigtvis i den ordningen). Och alla dessa hittar du både i Google Play-butiken och i Apple Store.
Däremot finns det andra appar som jag inte kan ladda ned. Apple tillåter varken konkurrerande butiker (Google play) eller att appar installeras manuellt. Efter lite irritation och kanske eventuellt användning av ord som inte lämpar sig helt i tryck så var det ju bara att leta nya appar och lära in nya handhavande. Återigen inget fel – bara annorlunda och aningen irriterande.
Jag kan ha fel, men min upplevelse är dock att det är betydligt fler appar i App Store som kostar pengar än vad det är i Google Play-appen. Men med tanke på att iPhone är lite av en statuspryl och har en högre coolhetsfaktor än övriga mobiler är det kanske inte så konstigt att apparna kostar pengar. Smakar det så kostar det.
Kameran på iPhone 14 Plus
Jag nämnde tidigare kameran på min nye följeslagare. Och är det något jag gör mycket så är det att ta bilder. Jag är absolut inte fotograf utan använder mina bilder främst för att skapa minnen, lägga ut på Instagram och Facebook. Att göra en massa inställningar och pyssel är inget för mig utan jag tar bara upp mobilen och tar en bild. Och det är såklart inga konstigheter alls. Vill jag använda mig av filter eller försköna verkligheten så löser jag det efteråt.
Jag är som sagt ingen fotograf och ägnar inte min tid åt att analysera bilder. Men generellt vill jag nog påstå att Samsungmobilen återger färgerna med mer värme än iPhone. Verkligheten ligger nog någonstans mitt emellan skulle jag tro.
Varför det ena eller det andra
Mitt uppdrag är liksom att ha en åsikt om vilket operativsystem jag, som ”normalanvändare” föredrar. Och varför. Med risk för att upprepa vissa saker jag redan nämnt ska jag försöka komma fram till en slutsats…
Jag är inte dummare än att jag förstår smidigheten med att saker talar helt sömlöst med varandra. Något som i-pryl-användare ofta använder som argument. Men samtidigt tror jag faktiskt att det fungerar minst lika bra i Android. Om man vill. Det kan krävas lite mer ansträngning initialt men slutresultatet blir detsamma.
Androids mjukvara bygger på en öppen källkod vilket innebär att du som användare har större makt över din mobil, hur den ser ut och hur den fungerar. Den är mer flexibel med andra ord. Dessutom inkluderande. Lite mindre diktatur helt enkelt.
Nackdelarna med denna öppenhet blir dock att systemet blir mer osäkert och lättare för hackare att ta sig in. Visst förekommer det intrång även i iOS men inte i samma utsträckning. Så med iOS kan du känna dig trygg med att Apple redan från start har koll på säkerheten medan du själv får ta ett betydligt större ansvar för dina handlingar och vilka appar du väljer att ladda ned om du har Android.
Fördelar som Apple-användare brukar framhålla är att kvaliteten på apparna skulle vara bättre. Detta låter ju helt rimligt eftersom de utvecklare som jobbar med just iOS enbart behöver förhålla sig till Apple-mobiler vilket absolut bör innebära högre kvalitet. Android-utvecklarna däremot tar fram appar som är tänkta att fungera på en rad olika enheter och det kan ju bli lite knivigt såklart. Jag är en person med väldigt begränsat tålamod och hade apparna på min mobil kraschat i tid och otid hade jag absolut funderat på att byta. Men jag har ärligt talat inte haft några bekymmer med det så länge jag har använt mig av Android-mobiler. Å andra sidan är jag rätt försiktig med vad jag väljer att installera.
Just det här med att kunna använda samma operativsystem på olika typer av mobiler är ett stort plus i min värld. Genom att välja Android finns det väldigt många fler mobiler i olika prisklasser att välja mellan. Är ni en hel familj som vill kunna vara i ett och samma eco-system kan du komma betydligt billigare undan med Android än iOS.
Jag testar ofta hörlurar anpassade för träning och även smarta träningsklockor och de flesta av dessa har begränsningar när det kommer till att fungerar ihop med iPhone. Det kan vara att de inte fungerar för samtal eller att automatsvar på meddelanden inte går att skicka. Konsekvensen av Apples agerande är alltså att du tvingas köpa deras egna hörlurar och klockor för att du ska få ut det mesta av produkten och få allt att fungerar optimalt. Du kommer troligtvis bli jättenöjd men det kan bli en rejäl slant för en hel familj och begränsar dig rejält.
Slutsats
Så är det då dags att byta mobil? Eller egentligen handlar det inte om att byta mobil. Det handlar om att byta operativsystem. Efter att ha levt med iPhone 14 Plus en period så är mitt svar: Nope, jag personligen har ingen som helst anledning att byta. Jag skulle vilja påstå att olikheterna, för gemene man, inte är så stora och att de båda blir mer och mer lika handhavandemässigt ju längre tiden går.
Det hela handlar mest om tycke, smak och ekonomi.
Vill du ha större flexibilitet, är redo att ta lite egenansvar och vill kunna ha möjligheten att få pengar över till annat. Välj Android.
Vill du bara ”tuta och köra” och inte behöva tänka så mycket själv. Och inte har några problem med att det kan göra ett större hål i plånboken. Välj iOs.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser