I början av året släppte kinesiska Xiaomi en ny toppmobil med Snapdragon 8 Gen 2-processor och kamera utvecklad i samarbete med Leica. Xiaomi 13 Pro hade mycket att erbjuda, men priset var högt och jämfört med andra mobiler i samma prisklass kom den kinesiska flaggskeppsmodellen en smula till korta.
Inte minst för att Xiaomi 13 Pro drogs med ganska många små misstag och felaktiga designbeslut. Hela användargränssnittet var för ”kinesiskt” och packat med bloatware, och telefonen hade även problem med överhettning.
Traditionsenligt har Xiaomi dock ett halvår senare lanserat en billigare efterföljare, Xiaomi 13T Pro, och nu vill vi lova att det har blivit andra bullar! Priset har gått ner rejält och de flesta av föregångarens problem är lösta. Och dessutom utan riktigt lika många kompromisser som förra årets T-modell, Xiaomi 12T Pro, var tvungen att leva med för att hamna på någorlunda samma prisnivå.
De närmaste konkurrenterna i samma prisklass är Motorola Edge 40 Pro och OnePlus 11 5G. Båda är helt enastående mobiltelefoner, så Xiaomis nya mobil har mycket att leva upp till.
Utseende och konstruktion
Om vi börjar med utsidan så är Xiaomi 13T Pro inte den mest iögonfallande mobiltelefonen vi har sett. Precis som Xiaomi 13 Pro är den ganska så robust och har en design som till stor del präglas av den rejäla kameramodulen. Den tar upp nästan hela den övre femtedelen av mobilens baksida, men tjockleken har nu bantats ner lite, så att mobilen kan ligga normalt på ett bord utan att vicka på grund av kameran.
Xiaomi 13T Pro finns i två versioner med svart glasbaksida respektive blått veganskt läder. Vårt testexemplar var modellen med veganskt läder, som har en lite knottrig struktur som ligger skönt i handen och som absolut inte suger åt sig fingeravtryck, så den rekommenderar vi starkt. Xiaomis glasmodeller har nämligen en förmåga att vara så blanka att man bokstavligen kan använda mobiltelefonen som en fickspegel.
Framifrån påminner Xiaomi 13T Pro om föregångaren från i vintras, men skärmen är gjord av Gorilla Glass 5 i stället för Gorilla Glass Victus och är nästan helt plan i stället för lätt böjd längs kanterna. Både ström- och volymknapparna är fortfarande bekvämt placerade på telefonens högra sida. Mobiltelefonen är i stort sett ramlös och har frontkameran inbyggd som ett stansat hål i skärmen.
Precis som 13 Pro är 13T Pro IP68-certifierad och därför helt skyddad mot damm, plus att den tål att ligga i vatten i upp till 30 minuter.
Skärm och ljud
Xiaomi 13 Pro har en 6,67-tums AMOLED-skärm med FHD+-upplösning (2712 x 1220), vilket motsvarar en bildskärpa på 446 ppi. Dessutom har skärmen en uppdateringsfrekvens på 144 Hz (vilket är en förbättring mot föregångaren och gör att 13T Pro hamnar på samma nivå som Motorola Edge 40 Pro), HDR10+, Dolby Vision och en maximal ljusstyrka på hela 2 600 nits. Skärmbilden är alltså extremt ljusstark och tack vare den höga pixeltätheten också knivskarp.
Ljusstyrkan gör skärmen användbar i dagsljus – även när solen skiner – och svärtan är också utmärkt.
När det gäller ljud är Xiaomi 13T Pro utrustad med inbyggda stereohögtalare som visserligen kan spela tillräckligt högt, men ljudbilden är lite tunn. Som tur är stöds både Dolby Atmos och aptX från Qualcomm, som optimerar ljudet när man streamar trådlöst via Bluetooth.
Kamera
Precis som tidigare betonar Xiaomi att kamerorna är utvecklade i samarbete med Leica och därför har objektiv från den tyska kameratillverkaren. Huvudkameran är på 50 megapixlar med en brännvidd på 24 mm. Teleobjektivet, även det på 50 megapixlar, har 50 mm brännvidd och 2x optisk zoom. Ultravidvinkeln får nöja sig med 12 megapixlar, medan frontkameran har 20 megapixlar.
Precis som Xiaomi 13 Pro har 13T Pro fått speciella ”Leica-filter” i kameramjukvaran, vilket gör att även amatörer kan ta mer unika bilder med atmosfär och själ. Det finns också så kallade ”fotografiska stilar”, som tar bilder med en speciell justering och förinställning av ton, tonalitet och textur. I kameramjukvaran kan användaren definiera sina egna fotografiska stilar, eller helt enkelt välja mellan två sådana förinställningar: ”Leice Vibrant” och ”Leica Authentic”, där den förstnämnda är dynamisk och sprudlande medan den sistnämnda ger neutrala bilder med naturliga färger. Vi har provat båda, se bildexemplen nedan
Sammantaget representerar Xiaomi 13T Pro ett steg i rätt riktning för det kinesiska märket, som redan var på god väg med föregångaren. Samarbetet med Leica har gjort underverk för Xiaomi och 13T Pro är kanske den bästa kameramobilen vi har sett hittills.
Prestanda och funktioner
Men som bekant växer inte träden ända in i himlen. För att hålla nere priset har Xiaomi sagt adjö till Snapdragon 8 Gen 2-processorn, som gjorde Xiaomi 13 Pro blixtsnabb. I stället får Xiaomi 13T Pro nöja sig med en processor från MediaTek, nämligen Dimensity 9200+, som visserligen är den taiwanesiska chiptillverkarens toppmodell men som ändå inte riktigt kan mäta sig med Qualcomms bästa chip när vi kommer upp i de högre luftlagren och mobilen pressas till max.
Med det sagt så presterar MediaTek Dimensity 9200+ absolut tillfredsställande och i motsats till Xiaomi 13 Pro lider 13T Pro inte alls när man spelar stora spel eller på annat sätt pressar den. MediaTek-processorn kanske ligger en hårsmån efter Snapdragon 8 Gen 2 när vi tittar på målfotot men den är helt klart bättre integrerad med mobilens hårdvara och mjukvara, så användarupplevelsen blir till slut bättre. Detta gäller även batteritiden, även om skillnaden inte är överväldigande. Xiaomi 13T Pro har för övrigt samma 120-watts snabbladdning som sin föregångare, så det är svårt att få slut på ström så länge man är i närheten av sin laddare en gång om dagen. Man får bara leva med att 13T Pro måste klara sig utan trådlös laddning.
Dessutom har Xiaomi också rensat upp de många bloatware-appar som förstörde för föregångaren. Visst, många av Xiaomis egna appar är fortfarande installerade när man sätter på telefonen för första gången – och Xiaomi tycker också fortfarande att det är nödvändigt att vara helt, helt säker, så du måste vänta i tio sekunder innan du får lov att tryck på ”OK” i många av menyerna. Men rent allmänt är användarupplevelsen renare och det verkar som om den kinesiska tillverkaren har hittat rätt balans mellan att kunna erbjuda något unikt och samtidigt ge västerländska användare ett användargränssnitt de känner igen.
Slutsats
Xiaomi har gjort väldigt mycket rätt och inte särskilt mycket fel med Xiaomi 13T Pro. Vi kritiserade föregångaren Xiaomi 13 Pro för en rad småfel, felaktiga designbeslut och ett högt pris, men i efterträdaren har den kinesiska tillverkaren löst de flesta problemen och inte minst gjort prislappen mycket mer tilltalande.
Designen har optimerats, skärmen har blivit ljusare och har en snabbare uppdateringsfrekvens, och även om prestanda sjunker en smula på grund av bytet från Snapdragon 8 Gen 2 till MediaTek Dimensity 9200+ så verkar den nya processorn vara bättre integrerad i mobilen och undviker överhettning. Xiaomi 13T Pro får däremot klara sig utan trådlös laddning, men har samma 120-watts snabbladdning som sin föregångare.
Sist men inte minst innebär samarbetet med Leica – bland annat tack vare inbyggda Leica-filter och fotografiska stilar – att kameran ger användarna fler möjligheter att ta unika bilder.
Jämfört med prisklassens närmaste konkurrenter från Motorola och OnePlus har Xiaomi 13T Pro absolut inget att skämmas för.
Home tycker
Ljusstark AMOLED-skärm med 144 Hz i uppdateringsfrekvens. Ännu bättre Leica-kamera än i föregångaren. Fina prestanda från den välintegrerade MediaTek-processorn. 120-watts blixtladdning och IP68-certifiering. Finns i en version veganskt läder som ligger skönt i handen. Riktigt mycket mobil för pengarna. De inbyggda högtalarna ger en lite för tunn ljudbild. Måste klara sig utan trådlös laddning och även om det definitivt har blivit bättre så finns det fortfarande ganska många onödiga appar installerade. Skärmen får nöja sig med Gorilla Glass 5-skydd.
Riktpris: 10000 kr
Specifikationer
- Operativsystem: Android 13 + MIUI 14
- Skärm: 6,67-tums AMOLED 144 Hz, FHD (2712 x 1220), 446 ppi
- Processor: MediaTek Dimensity 9200+
- Minne: 12 GB RAM/512 GB (UFS 4.0)
- Kamera: 50 Mp f/1,9 vidvinkel med OIS + 12 Mp f/2,2 ultravidvinkel + 50 Mp f/1,9 telemakro
- Frontkamera: 20 Mp f/2,2
- Trådlöst: 5G, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, NFC, GPS (L1+L5), GLONASS, BeiDou, Galileo
- Mått/vikt: 162,2 x 75,7 x 8,6 mm/200 g
- Batteri: 5 000 mAh, 120 W snabbladdning
- Webb: mistore.se
Prestanda
- Geekbench 6: 1 566 singlecore, 3 543 multicore
- Geekbench 6 Compute: 7 744
- Geekbench 5: 1 462 singlecore, 4 814 multicore
- Geekbench 5 Compute: 9 442
- AnTuTu 10: 1 462 352
- GFXBench 5.0 T-Rex: 3 374
- 3DMark Wild Life Extreme: 2 910
- 3DMark Solar Bay unlimited: 5 069
- PCMark Work 3.0: 15 976
- Basemark Web 3.0: 680,01
- Batteritest: 8:21 h
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser