Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 06Delta

TEST: Sony Xperia 5 II

Den kompakta flaggskeppsmobilen vi har saknat

Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!

Skrivet av / 2020-10-21 - 12:10
Sony Xperia 5 II
Jonas Ekelund

Många gillade Sonys Compact-modeller därför att de – trots sitt mindre format – inte kompromissade med prestanda. I och med förra årets introduktion av Xperia 1 som flaggskepp försvann namnet, och istället fick vi Xperia 5 som den mindre modellen. Den föll oss i smaken men var inte särskilt spännande. Nu kommer Mark II-versionen (liksom vi tidigare i år fick Xperia 1 II) där Sony inte bara har bantat storebrors funktioner, utan faktiskt gett oss vissa nyheter som vi inte hade väntat oss förrän i Xperia 1 III.

Utseende och konstruktion

Fram- och baksidan är täckt av Gorilla Glass 6 och ramen är av aluminium. Märkligt nog är kanterna rundade istället för kantiga, vilket tidigare varit Xperias kännetecken. Det är skönare i handen men gör utseendet mer anonymt. Sony fortsätter med sitt säregna 21:9-format på skärmen vilket gör mobilen smalare så att den är lätt att greppa trots skärmstorleken. Det gör å andra sidan telefonen väldigt hög så att det är svårt att nå övre delen med tummen.

Längs högerkanten hittar vi volymkontrollen samt på-knappen med inbyggd fingeravtrycksläsare. Något som verkar ha fått en revival när inga mindre än Apple oväntat införde det på nya iPad Air. Därunder en dedikerad Google Assistant-knapp, vilket visserligen är bättre än Samsungs hatade Bixby-knapp, men ändå lite irriterande. Samt den betydligt mer omtyckta avtryckarknappen för kameran. På vänsterkanten finns en lucka för antingen dubbla SIM-kort eller SIM + SD-kort. Trots att luckan inte kräver något verktyg har Sony ändå lyckats hålla mobilen IP68-vattentät!

Skärm

Skärmen är den stora skillnaden från Xperia 1 II. Å ena sidan är den, naturligtvis, lite mindre samt att inte lika galet högupplöst. Å andra sidan är det Sonys första skärm med 120 Hz i uppdateringsfrekvens. I valet mellan mindre hackande animeringar eller onödigt hög upplösning är valet enkelt. Xperia 5 II har faktiskt en bättre skärm än storebror! OLED-skärmen är riktigt ljusstark och Sony har använt sina knep från TV-avdelningen för att få riktigt bra färgåtergivning och bildkvalitet.

Som nämnts ovan är skärmen i 21:9-format, vilket motiveras av att många biofilmer är i det formatet. Problemet är att nästan inga mobilvänliga filmer är det. Istället för att få svarta kanter över och under filmen, som på vanliga mobilskärmar, får vi det på sidorna istället. Däremot håller vi med om att det är ett praktiskt format för sociala medier där man kan läsa mer på skärmen innan man måste scrolla vidare.

Läs också Bästa mobilkameran Vi hårdtestar kameran i marknadens 6 mest påkostade mobiler

Kamera

Xperia 5 II har fått samma uppdaterade kamerapaket som Xperia 1 II, det vill säga en betydligt större sensor för normal- och ultravidvinkelobjektivet samt 3x optisk zoom istället för 2x. Däremot saknas TOF-sensorn så den fokuserar inte lika snabbt. Sony håller sig till 12 megapixel för alla brännvidder, vilket gör dem snabba. Och till skillnad från många andra tillverkare behandlas inte ultravidvinkeln styvmoderligt, utan håller samma kvalitet som de andra objektiven.

Alla utom de mest nödvändiga fotofunktionerna är flyttade till Pro-appen. (Foto: L&B)

Med den vanliga kamera-appen får man normalt bra bilder i vardagliga situationer, och telelinsen producerar skarpare bilder i 3x än många konkurrenter. Färgerna är dovare än konkurrenterna då Sony eftersträvar ett verklighetstroget resultat. Däremot har den som tidigare problem med HDR och mörka omgivningar. Det kan man lösa genom att använda Pro-kameran där man får tillgång till alla inställningar som på en Sony-systemkamera. Här går det att få riktigt bra resultat. Så varför kan inte amatörer få tillgång till det i autoläget?

ultrawide xperia 5 ii normal xperia 5 ii tele 3x xperia 5 ii
<
>
Ultrawide
Standard kamera-appen hanterar inte mörker lika bra som konkurrenterna (Foto: L&B)

Ljud

Sony är en av få tillverkarare som verkar bry sig om ljudet. De har exempelvis behållit hörlursutgången, vilket kanske inte är konstigt då de även tillverkar utmärkta hörlurar. De har behållit en liten kant i ovan- och underkant av skärmen så att man kan ha framåtriktade stereohögtalare. På insidan hittar vi högupplöst ljud, Dolby Atmos, Sonys LDAC-kodek för trådlöst ljud och uppskalning av komprimerat ljud.

Framåtriktade stereohögtalare för film-tittande och bättre musikupplevelse. (Foto: Sony)

Användning

För att dra nytta av den långsmala skärmen har Sony lagt in några fiffiga anpassningar. Det finns exempelvis ett eget system för att dela skärmen så att man kan ha två appar uppe samtidigt. Det finns även en sidomeny man kan kalla upp med tummen för att nå vanliga appar och funktioner. Annars håller Sony gränssnittet ganska rent och enligt Android 10-standard. Man får dock stå ut med att de skickar med en hel del av sina egna appar, samt tråkigt nog några tredjeparts-appar.

Sony har några ess i rockärmen för att göra upplevelsen trevligare. (Foto: L&B)

Prestanda

På insidan har telefonen gått upp från Snapdragon 855 till samma Snapdragon 865 som i Xperia 1 II. Detta innebär att den har blivit 10-20 procent snabbare, beroende på mätprogram, samt att 3D-grafiken blivit hela 25 procent snabbare. Därmed är det en av de snabbaste mobilerna, trots att den är bland de minsta och billigaste toppmobilerna. Uppgraderingen har också gett den 5G, som visserligen når gigabit-hastighet i våra mätningar, men ändå är 20 procent långsammare än Samsung och Huawei.

Flaggskeppsprestanda med bra batteritid i en liten mobil (Foto: L&B)

Än mer imponerande med tanke på storleken är att batteriet ökat från 3140 mAh till 4000, det vill säga lika hög kapacitet som på den större Xperia 1 II. Den får faktiskt lika lång batteritid med 120 Hz-uppdatering påslaget, och drygt 1,5 timme längre batteritid än storebror med samma skärmfrekvens. Man får gå upp till de större Xiaomi Mi 10 Pro och Oneplus 8 Pro för att hitta mobiler som slår Xperia 5 II:s utmärkta batteritid. Däremot är det synd att den inte stöder trådlös laddning som alla konkurrenter har idag.

Slutsats

Många tillverkare har försökt göra mindre och billigare versioner av sina toppmodeller, men det har alltid slutat med kompromisser. Sony har å andra sidan med Xperia 5 II krympt sin toppmodell, gett den samma prestanda, samma kameror, snabbare skärm och längre batteritid till ett mer tilltalande pris. Man får till och med hörlursuttag och stereohögtalare. Sonys mest imponerande mobil på länge och något för konkurrenterna att se upp för.

Karakter
Sony Xperia 5 II
High End

Home tycker

Pålitlig kamera för fotografer. Topprestanda och lång batteritid. Utmärkt 120 Hz-skärm. Hörlursuttag och bra ljud. Ingen trådlös laddning. Åldrande selfie-kamera. Fotoautomatiken utnyttjar inte potentialen.

1 reaktion på ”Sony Xperia 5 II”

  1. Hej!
    Hur snabbt kan telefonen (xperia 5 ii)läsa och skriva på ett microSDXC-kort?
    Hälsningar en mycket nyfiken,
    Börje

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Det bästa iPhone-valet

Grön mobil för de händiga

Pixel Pro fortsätter imponera

Liten och blixtsnabb, men designen behöver uppdateras

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Närmar sig vikbar perfektion

Ljud & Bild
Rulla till toppen