Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Qualcomms påståenden om Snapdragon X ifrågasätts

Flera kritiker menar att Qualcomm blåst upp prestanda och förtigit problem.

Av / 2024-04-29 - 13:35
Qualcomms påståenden om Snapdragon X ifrågasätts

Häromdagen lanserade Qualcomm Snapdragon X Plus, den senaste modellen i deras kommande serie av processorer för datorer. Tanken är att utmana Apples populära M-serie av processorer som vände upp och ned på branschen då de levererade utmärkt prestanda med låg strömförbrukning. Det har gett bärbara datorer med batteritider som tidigare inte var möjligt. Om någon kan knäcka koden för att köra Windows på datorer med liknande processorer skulle det vara en guldgruva.

Qualcomm har i pressvisningar och reklammaterial hävdat att de har gjort just detta med sin Snapdragon X-arkitektur. De har visat upp benchmarkresultat (standardiserade prestandatester) som ser mycket imponerande ut. Om de stämmer kan de överträffa Apple-kretsarnas prestanda. Samtidigt hävdar de att batteritiden är oöverträffad.

Men det finns problem och flera skribenter har börjat ifrågasätta Qualcomms påståenden. Först och främst var det Charlie Demerjian på SemiAccurate som skrev en krönika om hur Qualcomm ”fuskade” när det gällde benchmarkresultatet.

Nu har Android Authority hoppat in i diskussionen och går åtminstone så långt att säga att de är skeptiska. De pekar på att Qualcomm inte vill redovisa hur prestandatesterna har gjorts, och att de inte får köra några egna. De undrar också varför Qualcomm inte vill redovisa strömförbrukningen för processorerna.

I SemiAccurates artikel hävdas att de pratat med anonyma källor som återförsäljare som just nu bygger de datorer som ska innehålla kretsen. De sägs rapportera prestanda som bara är hälften av vad Qualcomm redovisat. Prestanda beskrivs som ”budgetnivå”.

Vad som är sant lär vi får se när de första datorerna med Snapdragon X och Windows for Arm lanseras. Exempelvis sägs Microsoft lansera en Surface-laptop i maj, med säljstart i juni.

Källa: Android Authority och SemiAccurate

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populär konferenskamera får en uppföljare

Nu kommer de snabba, intelligenta datorerna

Ingen M4 för stationär Mac i år

Dell Inspiron: Flexibla laptops till skrivbordet

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Ljuger Qualcomm om Snapdragon X?

AOC blir seriösa

Chromebooks med mer kraft

Möblera hemmet med IKEA-AI

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

Rulla till toppen