Search
Generic filters

TEST : 6 mobilkameror

Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna

Vi hårdtestar kameran i marknadens 6 mest påkostade mobiler

Det sägs ju att den bästa kameran är den du har med dig. Vilket i mobilens fall betyder mer eller mindre alltid. Och utvecklingen har gått så snabbt att den på bara ett årtionde mer eller mindre har konkurrerat ut kompaktkamerorna. Länge hade de övertag i upplösningen på bilderna, men där kom mobilerna i kapp för ett par år sedan. Sedan var det zoomobjektivet. Men i årets test har en av deltagarna faktiskt 10x optisk zoom! Det var otänkbart för bara ett eller två år sedan.

Lagom till semestern har vi tagit en närmare titt på kamerorna i de allra bästa mobiltelefonerna vi testat i år. Har de tillräcklig vidvinkel för att vi ska få med hela den spektakulära utsikten? Om vi zoomar in på en detalj, blir det skarpt eller bara en mosaik av suddiga punkter? Klarar de att ta en bild på maten för ditt Instagram även om ljuset är svagt på restaurangen? Finns alla nödvändiga funktioner lätt tillgängliga i kamera-appen?

Läs också Mobil eller kamera? Många har med tiden övergett kameran vartefter mobilerna fick bättre kameror, och antalet bilder folk tar har exploderat. Men hur bra är egentligen mobilkameran?

Sammanfattningsvis kan vi säga att bildkvaliteten aldrig har varit bättre och zoomomfånget aldrig så stort. Vilken som helst av mobilerna är märkbart bättre än vilken modell som helst med ett eller två år på nacken. Har du gått och gnällt över bildkvaliteten i din mobil är det dags att uppgradera nu!

När det gäller bildsensorn så spelar faktiskt storleken roll.

Vad betyder siffrorna?

Upplösning: Hur många miljoner bildpunkter sensorn har. Fler är inte nödvändigtvis bättre. Fler bildpunkter gör att bilderna tar upp mer lagringsplats och tar längre tid att ladda upp på internet. Det är inte troligt att du tittar på bilderna på en skärm som har mer än 8 megapixel, vilket är upplösningen på en 4K-TV. Mobilskärmarna i testet har bara 2,5–6,3 megapixel upplösning. I detta test har sensorerna 8–108 megapixel, men oftast tas bilderna i en lägre upplösning. Kamerorna slår då samman 4–9 bildpunkter till en, vilket ger en bättre ljuskänslighet.

Brännvidd: Ursprungligen hur långt det var mellan linsens mittpunkt och filmen. Nu räcker det att känna till att ju kortare brännvidd, desto större vidvinkel. Och omvänt ju större brännvidd, desto ”mer zoom” på telelinsen. I detta test ligger de extrema vidvinklarna på 13–18 mm och vindvinkellinsen (vilket är det normala objektivet på en mobil) på 23–26 mm. Teleobjektiven är 50–52 mm (2x), 70–80 mm (3x), 103 mm (4x) och 240 mm (10x).

Bländartal: Egentligen förhållandet mellan brännvidden och bländaröppningen. Men vad man behöver hålla i huvudet är att ett mindre bländartal anger att objektivet är mer ljuskänsligt. Men bländartalet påverkar också skärpedjupet, vilket exempelvis används vid porträttfoto för att göra bakgrunden suddig så att personen står ut från omgivningen. I detta test mellan 1,8 för vidvinkelobjektivet upp till 4,4 för teleobjektiven.

Sensorstorlek: En större sensor kan samla in mer ljus vilket ger bättre bildkvalitet. En av de största utmaningarna med mobilkameran då det inte får plats med mer än en bråkdel så stor sensor som i en riktig kamera. I testet varierar storleken mellan 1/1,2 tum och 1/4,3 tum.

annons

Bildstabilisering: OIS innebär Optical Image Stabilization vilket gör att kameran kan ta en skarp bild även om du råkar röra lite på den när du trycker av bilden.

annons

Med den kunskapen i bakfickan vet vi alltså att ”48 Mp 25 mm F1.8 1/1.43″ OIS” innebär en väldigt hög upplösning, ett normalobjektiv, bra ljuskänslighet men en liten bildsensor.

wide iphone wide huawei wide oneplus wide samsung wide sony wide xiaomi
<
>
Samsung Galaxy S20 Ultra wide angle lens

Jämförelse av ”normallinsen” på de 6 mobilerna

tele iphone tele 10x huawei tele oneplus tele samsung tele sony tele 3,7x xiaomi
<
>
Samsung Galaxy S20 Ultra telephoto lens

Jämförelse av maximal optisk zoom på de 6 mobilerna

 

annons
Sony Xperia 1 II (kamera)

Plåta som om det varit en systemkamera

Xperia 1 II är smartmobilen för dig som fnyser åt att plåta i fullt automatiskt läge.

Ljud & Bild tycker

Fysisk avtryckarknapp. Bra hårdvara som kan ge utmärka bilder. Följande autofokus.
Automatiken i amatörappen missar ofta. Kunde haft större optisk zoom.
Skärm: 6,5 tum OLED 1644 x 3840 (643 ppi)
Minne/lagring: 8 GB / 256 GB +uSDXC
Vidvinkelkamera: 12 Mp 24 mm F1.7 1/1.7″ OIS
Telefotokamera 3x: 12 Mp 70 mm F2.0 1/3.4″ OIS
Ultravidvinkelkamera: 12 Mp 16 mm F2.2 1/2.55″
Selfiekamera: 8 Mp 24 mm F2.0 1/4″
Mått/vikt: 165 x 71 x 7,6 mm/181 gram
Batteri: 4000 mAh, 21W laddning, 11W QI-laddning
Web: sony.se

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 11500 kr

Detta är bara ett test av kameran. Här är det fullständiga testet av Sony Xperia 1 II.

Med tanke på att Sony är den enda mobiltillverkaren som också tillverkar systemkameror kunde man tro att de länge varit bäst. Men trots ambitioner om samarbete så är det inte förrän nu som det känns som att det burit frukt. Det var först med Xperia 1 som de fick trippelkamera som konkurrenterna. Och med Mark II har Sony verkligen gett allt de har. Framför allt märks det på att den har fått en dramatiskt större bildsensor.

Appen

Fotoappen har bara ett automatiskt läge, med lätt åtkomst till blixt, enklare ljusjusteringar, bildförhållande samt grundläggande inställningar. En guide kan påpeka problem innan bilden tas. Alla avancerade inställningar är flyttade till Photo Pro-appen som lånar gränssnittet från Sonys Alpha-kameror. Gillar man att ha kontroll över fotograferingen så hittar man dem med andra ord precis där de ”ska” finnas.

Alla Sony Alpha-ägare känner sig som hemma i Pro-appen. (Foto: Ljud & Bild)

Bildkvalitet

Ett exempel på var denna uppdelning kan ge problem är med motiv med både skugga och ljusa partier. I amatörläget är HDR-funktionen alldeles för tam. Då måste man växla app för att kunna ställa det manuellt. Samma sak gäller i svagt ljus. Förutsättningarna för utmärkta bilder finns där i hårdvaran och kan lockas fram med Pro-appen i händerna på en bra fotograf. Automatiskt läge ger visserligen också bra bilder för det mesta, men man missar de riktiga höjdpunkterna.

ultrawide sony wide sony tele sony
<
>
Sony Xperia 1 II ultra wide lens

De tre brännvidderna på Sony kamerorna

annons
test sony dark sony
<
>
Sony Xperia 1 II dark mode

Samma motiv med bra och dåligt ljus

annons

Slutsats

Xperia 1 mark II har en betydligt bättre kamerahårdvara än tidigare. Och gillar man att själv pilla på inställningarna blir man säkert salig av Pro Photo-appen med sitt gränssnitt hämtat från proffskameror. Men en glad amatör som använder autoläget får inte den fulla upplevelsen då automatiken ofta fallerar. Vi kan bara hålla tummarna för att Sony uppdaterar mjukvaran så att alla kan få se hur bra bilderna kan bli även om förhållandena inte är ideala.

Oneplus 8 Pro (kamera)
Efter åratal av svajiga kameraförsök från OnePlus verkar de ha hittat rätt uppställning.
Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)
Trots ett högt pris är Mi 10 Pro faktiskt prisvärd då bildkvaliteten är i toppklass.
Apple iPhone 11 Pro (kamera)
Saknar spektakulära fotolägen men misslyckas sällan att ta en bra bild.
Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)
Massor av innovativa funktioner som trots flera uppdateringar fortfarande krånglar.
Huawei P40 Pro+ (kamera)
Det är häpnadsväckande hur mycket kamerateknik Huawei lyckats klämma in.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.
  Bose Frames håller UV-strålarna borta på sammagång som de skickar in luftiga, musikaliska toner rakt in i dina öron. Är det här sommarens coolaste pryl?
  Vanmoof S3 och X3 är de två senaste elcykel-modellerna från den holländska firman som tror att deras smarta och internetanslutna cyklar är framtidens transportmedel.
  Thorens halvautomatiska och direktdrivna skivspelare behöver en solid grund för att prestera som bäst.
  Om du ska släppa lös galenskapen en gång i livet och skaffa ett par svindyra hörlurar som sänder dig till himmelen och din förmögenhet åt skogen, varför inte låta den gången vara nu?

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna

  Apple iPhone 11 Pro (kamera)

  Riktpris: 13000 kr Ett stort kliv framåt för iPhone-kameran

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Riktpris: 14500 kr Samsung försöker göra allt för mycket och missar målet
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.