TEST : 6 mobilkameror

Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna

Vi hårdtestar kameran i marknadens 6 mest påkostade mobiler

Det sägs ju att den bästa kameran är den du har med dig. Vilket i mobilens fall betyder mer eller mindre alltid. Och utvecklingen har gått så snabbt att den på bara ett årtionde mer eller mindre har konkurrerat ut kompaktkamerorna. Länge hade de övertag i upplösningen på bilderna, men där kom mobilerna i kapp för ett par år sedan. Sedan var det zoomobjektivet. Men i årets test har en av deltagarna faktiskt 10x optisk zoom! Det var otänkbart för bara ett eller två år sedan.

Lagom till semestern har vi tagit en närmare titt på kamerorna i de allra bästa mobiltelefonerna vi testat i år. Har de tillräcklig vidvinkel för att vi ska få med hela den spektakulära utsikten? Om vi zoomar in på en detalj, blir det skarpt eller bara en mosaik av suddiga punkter? Klarar de att ta en bild på maten för ditt Instagram även om ljuset är svagt på restaurangen? Finns alla nödvändiga funktioner lätt tillgängliga i kamera-appen?

Läs också Mobil eller kamera? Många har med tiden övergett kameran vartefter mobilerna fick bättre kameror, och antalet bilder folk tar har exploderat. Men hur bra är egentligen mobilkameran?

Sammanfattningsvis kan vi säga att bildkvaliteten aldrig har varit bättre och zoomomfånget aldrig så stort. Vilken som helst av mobilerna är märkbart bättre än vilken modell som helst med ett eller två år på nacken. Har du gått och gnällt över bildkvaliteten i din mobil är det dags att uppgradera nu!

När det gäller bildsensorn så spelar faktiskt storleken roll.

Vad betyder siffrorna?

Upplösning: Hur många miljoner bildpunkter sensorn har. Fler är inte nödvändigtvis bättre. Fler bildpunkter gör att bilderna tar upp mer lagringsplats och tar längre tid att ladda upp på internet. Det är inte troligt att du tittar på bilderna på en skärm som har mer än 8 megapixel, vilket är upplösningen på en 4K-TV. Mobilskärmarna i testet har bara 2,5–6,3 megapixel upplösning. I detta test har sensorerna 8–108 megapixel, men oftast tas bilderna i en lägre upplösning. Kamerorna slår då samman 4–9 bildpunkter till en, vilket ger en bättre ljuskänslighet.

Brännvidd: Ursprungligen hur långt det var mellan linsens mittpunkt och filmen. Nu räcker det att känna till att ju kortare brännvidd, desto större vidvinkel. Och omvänt ju större brännvidd, desto ”mer zoom” på telelinsen. I detta test ligger de extrema vidvinklarna på 13–18 mm och vindvinkellinsen (vilket är det normala objektivet på en mobil) på 23–26 mm. Teleobjektiven är 50–52 mm (2x), 70–80 mm (3x), 103 mm (4x) och 240 mm (10x).

Bländartal: Egentligen förhållandet mellan brännvidden och bländaröppningen. Men vad man behöver hålla i huvudet är att ett mindre bländartal anger att objektivet är mer ljuskänsligt. Men bländartalet påverkar också skärpedjupet, vilket exempelvis används vid porträttfoto för att göra bakgrunden suddig så att personen står ut från omgivningen. I detta test mellan 1,8 för vidvinkelobjektivet upp till 4,4 för teleobjektiven.

Sensorstorlek: En större sensor kan samla in mer ljus vilket ger bättre bildkvalitet. En av de största utmaningarna med mobilkameran då det inte får plats med mer än en bråkdel så stor sensor som i en riktig kamera. I testet varierar storleken mellan 1/1,2 tum och 1/4,3 tum.

Bildstabilisering: OIS innebär Optical Image Stabilization vilket gör att kameran kan ta en skarp bild även om du råkar röra lite på den när du trycker av bilden.

Med den kunskapen i bakfickan vet vi alltså att ”48 Mp 25 mm F1.8 1/1.43″ OIS” innebär en väldigt hög upplösning, ett normalobjektiv, bra ljuskänslighet men en liten bildsensor.

wide iphone wide huawei wide oneplus wide samsung wide sony wide xiaomi
<
>
Samsung Galaxy S20 Ultra wide angle lens

Jämförelse av ”normallinsen” på de 6 mobilerna

tele iphone tele 10x huawei tele oneplus tele samsung tele sony tele 3,7x xiaomi
<
>
Samsung Galaxy S20 Ultra telephoto lens

Jämförelse av maximal optisk zoom på de 6 mobilerna

 

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Sony Xperia 1 II (kamera)

Plåta som om det varit en systemkamera

Xperia 1 II är smartmobilen för dig som fnyser åt att plåta i fullt automatiskt läge.

Ljud & Bild tycker

Fysisk avtryckarknapp. Bra hårdvara som kan ge utmärka bilder. Följande autofokus.
Automatiken i amatörappen missar ofta. Kunde haft större optisk zoom.
Skärm: 6,5 tum OLED 1644 x 3840 (643 ppi)
Minne/lagring: 8 GB / 256 GB +uSDXC
Vidvinkelkamera: 12 Mp 24 mm F1.7 1/1.7″ OIS
Telefotokamera 3x: 12 Mp 70 mm F2.0 1/3.4″ OIS
Ultravidvinkelkamera: 12 Mp 16 mm F2.2 1/2.55″
Selfiekamera: 8 Mp 24 mm F2.0 1/4″
Mått/vikt: 165 x 71 x 7,6 mm/181 gram
Batteri: 4000 mAh, 21W laddning, 11W QI-laddning
Web: sony.se

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 11500 kr

Detta är bara ett test av kameran. Här är det fullständiga testet av Sony Xperia 1 II.

Med tanke på att Sony är den enda mobiltillverkaren som också tillverkar systemkameror kunde man tro att de länge varit bäst. Men trots ambitioner om samarbete så är det inte förrän nu som det känns som att det burit frukt. Det var först med Xperia 1 som de fick trippelkamera som konkurrenterna. Och med Mark II har Sony verkligen gett allt de har. Framför allt märks det på att den har fått en dramatiskt större bildsensor.

Appen

Fotoappen har bara ett automatiskt läge, med lätt åtkomst till blixt, enklare ljusjusteringar, bildförhållande samt grundläggande inställningar. En guide kan påpeka problem innan bilden tas. Alla avancerade inställningar är flyttade till Photo Pro-appen som lånar gränssnittet från Sonys Alpha-kameror. Gillar man att ha kontroll över fotograferingen så hittar man dem med andra ord precis där de ”ska” finnas.

Alla Sony Alpha-ägare känner sig som hemma i Pro-appen. (Foto: Ljud & Bild)

Bildkvalitet

Ett exempel på var denna uppdelning kan ge problem är med motiv med både skugga och ljusa partier. I amatörläget är HDR-funktionen alldeles för tam. Då måste man växla app för att kunna ställa det manuellt. Samma sak gäller i svagt ljus. Förutsättningarna för utmärkta bilder finns där i hårdvaran och kan lockas fram med Pro-appen i händerna på en bra fotograf. Automatiskt läge ger visserligen också bra bilder för det mesta, men man missar de riktiga höjdpunkterna.

ultrawide sony wide sony tele sony
<
>
Sony Xperia 1 II ultra wide lens

De tre brännvidderna på Sony kamerorna

test sony dark sony
<
>
Sony Xperia 1 II dark mode

Samma motiv med bra och dåligt ljus

Slutsats

Xperia 1 mark II har en betydligt bättre kamerahårdvara än tidigare. Och gillar man att själv pilla på inställningarna blir man säkert salig av Pro Photo-appen med sitt gränssnitt hämtat från proffskameror. Men en glad amatör som använder autoläget får inte den fulla upplevelsen då automatiken ofta fallerar. Vi kan bara hålla tummarna för att Sony uppdaterar mjukvaran så att alla kan få se hur bra bilderna kan bli även om förhållandena inte är ideala.

Oneplus 8 Pro (kamera)
Efter åratal av svajiga kameraförsök från OnePlus verkar de ha hittat rätt uppställning.
Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)
Trots ett högt pris är Mi 10 Pro faktiskt prisvärd då bildkvaliteten är i toppklass.
Apple iPhone 11 Pro (kamera)
Saknar spektakulära fotolägen men misslyckas sällan att ta en bra bild.
Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)
Massor av innovativa funktioner som trots flera uppdateringar fortfarande krånglar.
Huawei P40 Pro+ (kamera)
Det är häpnadsväckande hur mycket kamerateknik Huawei lyckats klämma in.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Canon EOS R5

  Riktpris: 52200 kr Först med 8K-video

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.