TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Nikon Nikkor Z 135mm S f1.8 Plena

Den klassiska brännvidden är tillbaka

Nikons nya 135 mm är enastående på alla sätt och vis, men har sitt pris.

Av / 2024-05-01 - 12:00
Nikon Nikkor Z 135mm S f1.8 Plena

Ljud & Bild tycker

  • Så optiskt perfekt man kan komma. Vacker bokeh-effekt, snabb och ljudlös autofokus. Vädertätad och gediget byggd.
  • Stor, tung och dyr. Ingen stabilisering.

Erfarna porträttfotografer är snabba med att säga att man kan ta porträtt med alla objektiv. Nästan oavsett brännvidd. Men det är en del som används oftare än andra. Till exempel 85 mm. En brännvidd som absolut alla tillverkare har minst en version av.

En 85:a med bra ljusstyrka är kompakt och lätt och ger fotografen ett bekvämt avstånd till motivet, där man enkelt kan kommunicera men samtidigt inte komma så nära att man riskerar att perspektivet i bilden ändrar sig onaturligt mycket.

För mellanformatkameror motsvarar 110 mm samma brännvidd, för en kamera med en bildsensor i APS-C-format motsvarar 56 mm 85 mm i fullformat.

Foto: Lasse Svendsen

Men en gång i tiden var en 135 mm ett flitigt använt porträttobjektiv. Den smalare bildvinkeln kunde isolera personen bättre och skapa ett ännu närmare porträtt. På samma gång kunde fotografen stå på ett mer ”passande” avstånd till motivet. Nackdelen har alltid varit att ett skarpt 135 mm-objektiv med bra ljusstyrka ofta är stort och dyrt.

Foto: Lasse Svendsen

Plena

Det gäller i hög grad även Nikons nya Nikkor Z 135mm S f1.8 Plena, ett nästan handbyggt objektiv i highend-klassen, byggt för kräsna fotografer som vill ha en 135:a med ordentlig ljusstyrka. Inte nödvändigtvis bara för närbilder, eftersom brännvidden kan användas som kort tele till många andra saker. Man kommer mycket närmare än med en 85 mm, men behöver inte släpa på stor 200 mm, eller en telezoom med dålig ljusstyrka.

Annons

Nikon-objektivet är gjort för Nikons fullformatkameror i Z-serien, men kan också användas tillsammans med Z-kamerorna som har APS-C-bildsensor. Då får man faktiskt 200 mm (202,5 mm för att vara exakt).

82 cm fokusavstånd, bländare 1,8. Foto: Lasse Svendsen

Objektivet väger strax under ett kilo och är minst sagt massivt. På en Nikon Z Fc ser det helt malplacerat ut, en Z7 II eller Z8 passar bättre eftersom man då har ett ordentligt grepp om kamera och optik.

Foto: Lasse Svendsen

Konstruktionen är gediget byggd och vädertålig. Bland de sexton linselementen finns fyra ED-element, ett asfäriskt element och ett SR-element. Linsytorna är belagda med en Meso-amorf antireflexbeläggning och en Arneo-beläggning som ska minska ströljus och ghosting.

Märkligt nog verkar inte det enorma frontelementet ha fått någon fluorinbeläggning för att hålla damm och vattendroppar borta.

Foto: Lasse Svendsen

Närgränsen på 82 cm är långt ifrån makroterritorium, men åtminstone mer än tillräckligt nära för porträtt. Det finns två programmerbara funktionsknappar, samt en programmerbar fokus- och funktionsring (som till exempel kan användas som bländarring). Det finns ingen bländarindikator här, som det gör på Nikkor Z 58mm f0.95 Noct, och inte heller några fokusmarkeringar som visar fokusavståndet..

Djupskärpa. Foto: Lasse Svendsen

Men objektivets blixtsnabba fokusmotor är tystgående och det är lätt att ställa in fokus manuellt när man vill. Steglös bländare och ljudlös fokus fungerar även utmärkt för video om man skulle behöva filma med 135 mm.

Foto: Lasse Svendsen

Optiska prestanda är verkligen något att skriva hem om, även om jag inte är bombsäker på att de inte är så mycket bättre än från Nikkor Z 85mm f1.8 S. Vad man får här är exceptionell skärpa från kant till kant från och med bländare 1,8 och helt marginella förluster av skärpa i hörnen, plus minimal vinjettering. Förvrängning är väl eliminerad – när objektivkorrigeringen är avstängd – och den efterlängtade bokeh-effekten är bland det bästa jag sett.

Skärpan ökar från bländare 4 och är jämn ända upp till bländare 11, där diffraktion sätter in. Det finns väldigt lite, om någon, kromatisk felbrytning att tala om, oavsett bländare. Detta gör utan tvekan att Nikon-objektivet passar för ett brett spektrum av motiv. Inte bara porträtt.

Läs också Dyraste objektivet vi har testat Nikons extremt ljusstarka 58 mm är det dyraste objektivet vi har testat – och kanske det allra bästa.
Från 96 Mp-fil med f1,8. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Den klassiska 135:an har knappast varit bättre än så här. Nikon-objektivet sätter standarden för optiska prestanda, med en skärpa som förbluffar och en bokeh som imponerar. Objektivet är så välkonstruerat att det kan användas till mycket mer än de flesta 135 mm-porträttobjektiven, med undantag för makrofotografering. Eftersom Plena-objektivet ställer upp i samma klass som ett annat påkostat Nikkor-objektiv – Z 85mm f1.2 S – är detta tyvärr ett porträttobjektiv för ett fåtal fotografer. Som tur är finns det en Nikkor Z 85mm f1.8, för långt under halva priset.

Karakter
Nikon Nikkor Z 135mm S f1.8 Plena
High End

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Rulla till toppen