Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Blackmagic Design Cinema Camera 6K

Fullformatkameran som proffsen har väntat på

Nu kan professionella videoskapare äntligen njuta av fullformat från Blackmagic. Men vem kan utnyttja fördelarna med Cinema Camera 6K Pro?

Av / 2024-05-14 - 09:00
Blackmagic Design Cinema Camera 6K
Geir Gråbein Nordby

Blackmagic Design har länge varit en pionjär inom professionell videoteknik, med innovativa lösningar för allt från inspelningsutrustning till efterproduktion. Nu har de tagit ett djärvt steg in i fullformat-världen med sin nya Cinema Camera 6K. Det här är en videokamera som lovar att leverera bildkvalitet i Hollywood-klass, inpackad i en förvånansvärt kompakt och användarvänlig design.

Det som verkligen har fått filmskapare runt om i världen att engagera sig är den stora fullformatsensorn. Med en upplösning på hela 6K och ett respektabelt 13-stegs dynamiskt omfång finns allt på plats för knivskarpa bilder med rik detaljåtergivning och färger i biokvalitet. Och med dubbel native ISO på 400 och 3200 hävdar Blackmagic att kameran ska kunna leverera rent och brusfritt material även under krävande ljusförhållanden.

Blackmagic CC6K handheld
Cinema Camera 6K är inte precis liten, speciellt när batterigreppet är monterat under. Foto: Geir Gråbein Nordby

L-fattning

Men det är inte bara bildsensorn som gör kameran spännande. Cinema Camera 6K har en rad professionella funktioner som gör den till ett mycket mångsidigt verktyg. Kameran har en flexibel L-fattning, som på rekordtid har fått ett bra fäste i branschen, även bland tredjepartstillverkare. Fattningen är även enkel att anpassa till andra bajonettfattningar, inklusive Canons populära EF-serie, med hjälp av en adapter.

Kameran har en 5-tums pekskärm i Full HD-upplösning, XLR-ljudingångar och stöder extern inspelning via USB-C. Samt har en enkel kortläsare för CFexpress Type B. Jag måste dock villigt erkänna att jag saknar den andra kortläsaren för SD-kort som ”lillebror” Pocket Cinema Camera 6K Pro har.

Blackmagic Cinema Camera 6K lenses
L-fattningen ger tillgång till ett stort urval av objektiv. Foto: Blackmagic Design

Bara Blackmagic RAW

Kameror i den här klassen måste kunna spela in video i råformat, och det kan den här också. Men bara Blackmagic RAW, inte Apple ProRes. Detta skiljer sig från Pocket Cinema-seriens videokameror, som alla stöder ProRes. BRAW ger maximal bildkvalitet och flexibilitet under efterproduktionen, men kräver å andra sidan mer processorkraft och lagringsutrymme än ProRes.

Den största nackdelen med att kameran inte stöder ProRes är att BRAW inte tillåter att man använder hela bildsensorn när man filmar i 4K. Om man vill undvika att beskära utsnittet måste man filma i 6K. Det kräver mer av produktionsutrustningen och är därför inte alltid lika önskvärt om man arbetar under tidspress.

Lyckligtvis är kompatibilitet inget stort problem, eftersom alla seriösa redigeringsprogram kan ladda ner en BRAW-plugin för att läsa det proprietära formatet.

Läs också Är detta videoproffsens drömkamera? Indieproducenter och amatörer har ett nytt vapen till sin filmproduktion. Möt Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro.

Spela in direkt på SSD

Precis som lillebror Pocket Cinema kan man spela in direkt till en extern SSD-disk via USB-C för utökad inspelningstid och flexibilitet. Det är så praktiskt att jag undrar varför inte alla andra också har den möjligheten. Panasonic Lumix S5IIX och GH6 kan det, men inte S1H.

Tålig kamera

Allt detta kommer förpackat i ett robust och kompakt metallhus som väger mindre än ett kilo. Om du är van vid system- och hybridkameror blir du nog förvånad över att jag kallar det här för en kompaktkamera. Men jämfört med studiokameror är den väldigt bärbar och flexibel, och passar lika bra för dokumentärer på språng som för kontrollerade filminspelningar.

Med den här imponerande kombinationen av professionell bildkvalitet, mångsidiga funktioner och kompakt design är förväntningarna enorma på Blackmagics nya fullformatkamera. Frågan är om den kan leva upp till sina löften i praktiken. I det här testet ska vi titta närmare på bildkvalitet, användarvänlighet och arbetsflyt för att ta reda på om Cinema Camera 6K verkligen är drömkameran för ambitiösa filmskapare.

Blackmagic Cinema Camera 6K accessorized 2
Kameran kan byggas ut med i princip så mycket extra utrustning man vill. Foto: Blackmagic Design

Skärm och användarvänlighet

Bland det första man lägger märke till när man plockar upp Cinema Camera 6K är den stora och ljusa 5-tums pekskärmen. Den är inte bara idealisk för att komponera bilder och kontrollera fokus, utan fungerar också som kamerans huvudgränssnitt. Med en intuitiv och responsiv menystruktur är inställningar som bländare, ISO, vitbalans och format bara ett par tryckningar borta.

Läs också Briljant videokamera för proffs Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 är en sagolik kamera för seriösa filmskapare. Men är den inte lite för lik sin storebror – även prismässigt?

Viktig information som batterinivå, återstående inspelningstid och ljudnivåer är också lätt tillgängliga på skärmen.

Om du ska filma i LOG med 10-bitars dynamikomfång (vilket du naturligtvis ska!) så ser bilden väldigt platt ut innan den bearbetas. Som tur är kan du använda en inbyggd LUT i kameran för att visa på skärmen hur bilden kan se ut efter bearbetning. Detta är också till stor hjälp när bländaren ställs in, eftersom det kan vara svårt att göra efter den platta LOG-bilden.

Blackmagic Cinema Camera 6K BlackmagicOS
Menyerna är kanske de prydligaste som den här journalisten har sett. Foto: Blackmagic Design

Inget ND-filter

Till skillnad från i Pocket Cinema 6K Pro har Blackmagic valt att hoppa över det inbyggda ND-filtret i fullformatkameran. Detta är en nackdel när man vill kontrollera ljussättningen i situationer med mycket omgivande ljus. Lösningen är då ett externt ND-filter.

Justerbar vinkel

Vinkeln på skärmen är dessutom justerbar upp och ner, så att man kan anpassa visningsvinkeln efter behov. Den stora pekskärmen gör det till en barnlek att navigera i kamerans funktioner.

Skärmen kan däremot inte vinklas i sidled, vilket kan innebära utmaningar om den ska fästas på ett stativ eller en vägg när den filmar. Då bör du överväga en extern bildskärm.

Blackmagic CC6K focus assist
Fokusassistenten markerar allt rött som är i fokus. Foto: Geir Gråbein Nordby

Saknar autofokus och bildstabilisering

Kameran saknar autofokus så skärpan måste ställas in manuellt med hjälp av fokusassistenten. Inte ens utlösaren kan användas för att ställa in fokus före eller under filmning. Det här kan vara en deal breaker för många aspirerande videofotografer och betonar att den här kameran är avsedd för proffs som vet vad de gör.

Ändå är den stora skärmen till stor hjälp. Det är lätt att se när ett objekt är i fokus och fokusassistentens röda linjer gör jobbet lättare. Men det krävs övning för att behärska tekniken.

Ett annat minus är frånvaron av inbyggd bildstabilisering, såväl mekanisk som digital. Många videoobjektiv saknar också den funktionen, så tänk på det när du väljer objektiv. Lyckligtvis registreras gyroskopdata i metadata, så att bildstabilisering kan göras i DaVinci Resolve. Detta är dock mer tidskrävande och innebär att den yttersta delen av utsnittet beskärs.

Blackmagic Cinema Camera 6K Bluetooth control
Kameran kan styras direkt från en mobiltelefon eller surfplatta, via Bluetooth. Foto: Blackmagic Design

Bildkvalitet

Att filma med Cinema Camera 6K är en sann fröjd. Detaljåtergivningen är strålande, även med ett prisvärt objektiv som Sigmas 28–70-zoom som har en lika standard som effektiv f2,8-bländare. För att vara så pass billigt ger objektivet riktigt skarpa bilder, och har även blygsam fokusandning, vilket gör att jag kan leka med fokus i en scen utan att utsnittet zoomas ut eller in tillsammans med fokus. Viktigt när man gör video. Tyvärr har det objektivet för mycket vinjettering för att jag personligen skulle investera i det för fullformatsfoto.

När jag däremot filmar i 4K-upplösning beskärs bilden och vinjetteringen försvinner. Med Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4 blir det mycket bättre på alla sätt, och jag är säker på att 24–70 f2,8-normalzoomen också klår Sigma-objektivet. Även om jag inte hade det tillgängligt under detta test.

Själva kameran briljerar med en skärpa och klarhet som man måste gå upp till den här prisklassen för att få. I kombination med de användarvänliga funktionerna, snabbknapparna och den enkelt intuitiva manövreringen är den helt enkelt beroendeframkallande. Även i krävande scener med mycket kontrast och små detaljer lyckas kameran fånga allt med imponerande precision. Jag känner att jag har full kontroll över ljuset med den stora skärmen, och saknar aldrig en extern ljusmätare.

Blackmagic Cinema Camera 6K lifestyle 2
Foto: Blackmagic Design

Bokeh gör hela skillnaden

Men det är ändå inte på den tekniska nivån som kameran briljerar mest. Nej, det har med bokeh att göra. Tack vare den stora sensorn och det tillhörande grunda skärpedjupet kan Cinema Camera 6K skapa en bokeh-effekt som är i en helt annan liga än lillebror Pocket Cinema Camera 6K Pro med sin Super 35-sensor. Oskärpa i för- och bakgrunden smälter samman till en krämig, drömlik estetik som verkligen skiljer motivet från bakgrunden. Detta ger bilderna en cineastisk kvalitet som tidigare var reserverad för betydligt dyrare kameror. Åtminstone i Blackmagics sortiment.

Utbudet av fullformatkameror har blivit större på senare tid och rent tekniskt kan hybridkamerorna göra ett lika bra jobb som Cinema Camera 6K. Panasonic Lumix S5IIx är ett sådant exempel, med både strålande autofokus och sagolikt bra bildstabilisering i kamerahuset. Den är dessutom mindre. Däremot är den inte lika intuitivt att använda när det gäller menyer och knappar. Sony a7s III är en annan, fast en hel del dyrare.

Blackmagic Cinema Camera 6K backgrip Blackmagic CC6K front grip
<
>
Inte fler knappar än nödvändigt. Foto: Blackmagic Design

Dynamik och prestanda i svagt ljus

Ett område där Cinema Camera 6K inte erbjuder något utöver det vanliga är dynamik och prestanda i svagt ljus. Men medelmåttigt i fullformatsammanhang är fortfarande väldigt bra. Det är viktigt att komma ihåg att redan den mindre Pocket Cinema Camera 6K Pro sätter en hög standard, så även om jag inte ser någon förbättring så ger Cinema Camera 6K fortfarande mycket bra resultat.

Detta betonar också att uppfattningen att fullformat alltid är överlägset i svagt ljus är en myt. Moderna sensorer, oberoende av storlek, kan fånga imponerande mängder detaljer i både skuggor och högdagrar. Så även om fullformat ger fördelar som grunt skärpedjup och vidvinkel är dynamiskt omfång inte längre ett viktigt skäl för att köpa fullformat.

ISO-trubbel?

Till sist ett ord om kamerans dubbla ISO-krets. För även om den beter sig nästan brusfritt med den lägre ISO 400-kretsen så har den högre ISO 3200-kretsen märkbart mer brus och ger även grönstick i färgerna. Detta är förvånande, eftersom andra kameror med dubbla ISO-kretsar vanligtvis uppvisar mindre skillnad mellan de två inställningarna. I mörka miljöer skulle jag därför överväga att sätta upp extra ljus, snarare än att höja ISO. Med andra ord: håll dig under ISO 1600 om du kan, för att vara säker på att undvika brus i mörka områden.

Blackmagic CC6K SPREAD 2
Foto: Blackmagic Design

Slutsats

Sammantaget ger Blackmagic Design Cinema Camera 6K imponerande bildkvalitet och kreativ frihet tack vare sin fullformatsensor och intuitiva kontroller. Den knivskarpa detaljåtergivningen och den filmiska bokeh-effekten är verkligen i toppklass för den här prisnivån.

Men kameran saknar inte svagheter helt. Den högre ISO-kretsen är en liten besvikelse, dynamikomfånget är medelmåttigt och bristen på moderna funktioner som autofokus och bildstabilisering kommer vissa användare att tappa intresset.

I slutändan beror valet på dina specifika behov och prioriteringar. Om kreativ flexibilitet kombinerat med en helt grym bildkvalitet är dina huvudkriterier, och du är bekväm med ett manuellt arbetsflöde, är Cinema Camera 6K ett oerhört kompetent val. Men om du uppskattar bekvämlighet, mångsidighet och moderna hjälpfunktioner så kan en videoinriktad hybridkamera vara ett mer lockande alternativ.

Karakter
Blackmagic Design Cinema Camera 6K
High End

Ljud & Bild tycker

En professionell videokamera i relativt kompakt format, med extremt bra bildkvalitet. Menysystemet är enkelt att förstå och har inga överflödiga funktioner och inställningar. Utnyttjar fördelarna med fullformatssensor. Inget stöd för Apple ProRes. Stillbilder är en nödlösning. Fullformat är inte för alla, och utan autofokus och inbyggd bildstabilisering måste du veta vad du håller på med.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Ljud & Bild
Rulla till toppen