Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony a7CR

Har krympt i tvätten

Sony är bäst i klassen på att krympa sina kameror, men frågan är om de har gått för långt den här gången.

Av / 2024-03-29 - 11:01
Sony a7CR
Lasse Svendsen

Att säga att jag har stora händer vore en överdrift. Ändå tillhör jag de som tycker att Sonys tvångsmässiga miniatyrisering ibland går för långt. På a7CR finns det till exempel knappt plats för fingrarna mellan greppet och objektivet. Att ha handskar på sig är uteslutet, om de inte är extra tunna – fast då är det ju knappt någon idé att ens ha på sig handskar.

Andra betraktar säkert inte detta som något problem. Det är bara att titta på försäljningsstatistiken. Sonys fullformatkameror i alpha-serien är enormt populära.

Inte så konstig. De allra flesta av de nyare modellerna är fantastiska kameror. Kapabla verktyg för proffs och ytterst tillfredsställande att fotografera med, även för amatörer. Med tiden har flera mycket bra objektiv lagts till i sortimentet, och kombinationen av 60 megapixlar och skarp optik får även blasé recensenter att tappa hakan när bilderna dyker upp på skärmen.

Som det gjorde när vi testade a7R V, Sonys flaggskepp med en 60 Mp BSI CMOS-bildsensor i fullformat, klassens bästa autofokus och 8K-video.

Det sistnämnda har inte a7CR, men i övrigt är kameran vi testar här till stor del baserad på tekniken i a7R V. Fast i ett krympt kamerahus utan sökaren i mitten, som mer ser ut som en mätsökarkamera à la Leica.

Läs också Sonys häftigaste kamera Här är kameran för alla som inte nöjer sig med något annat än det bästa. Det finns bara en hake med Sony a7R V …

Bekant teknik

a7CR är kort sagt en extremt potent kamera. Som har samma bakbelysta 60 Mp-bildsensor, fast utan 8K-video, men med 10-bitars 4K-video, bildstabilisering, pixel shift och samma autofokus med förbättrad motivigenkänning och är i praktiken en krympt version av flaggskeppet a7R V.

(Foto: Lasse Svendsen)

Båda vänder sig i första hand till fotografer som behöver en liten, högupplöst kamera för porträtt, bröllop, landskap och övervägande stillastående motiv. Någon snabb actionkamera är den inte, trots extrem fokusprecision. Bildhastigheten är 8 per sekund, så detta är inget för ett 600 mm f2,8-objektiv ringside på en arena eller racerbana.

(Foto: Lasse Svendsen)

Användning

Kameran är dessutom för liten för långa teleobjektiv. Även om den levereras med ett avtagbart grepp som förlänger greppet på framsidan. Den kompakta formfaktorn har lett till flera kompromisser. Det finns bara en kortplats. Den vridbara skärmen är mindre och har lägre upplösning. Detsamma gäller sökaren. Och den inbyggda bildstabilisatorn har upp till 7-stegs stabilisering, jämfört med 8-stegs i a7R V.

Den oerhört praktiska styrpinnen saknas också på a7CR.

Sökaren och skärmen är mindre än på a7R V. Foto: Lasse Svendsen

8K-video finns inte heller. Inte för att det spelar någon roll. 8K-video med a7R V ger både enorma filer och tydlig rolling shutter-effekt. Men a7CR:s Bionz XR-processor stöder 10-bitars video i 4K/30p, 4:2:2, med S-Log3 och S-Cinetone. Upp till 600 Mbit/s. Det finns också en 4K/60p-inställning, som samplar från ett utsnitt med 1,2x beskärning. Och man kan spela in 4K i Super 35- eller APS-C-format med 1,5x beskärning.

Här får man också Sonys högupplösta pixel shift-teknik, som tar upp till 16 exponeringar och ger en bild med 240 Mp-upplösning. Det kräver att motivet är stilla och att kameran står på ett stativ när exponeringarna görs. Bildfilen måste bearbetas i mjukvara efteråt.

Greppet är lätt att ta loss och batteriet kan bytas ut när greppet sitter på. Foto: Lasse Svendsen

Igenkännbar bildkvalitet

Bildkvaliteten är inte revolutionerande. Sony har inte gjort några ändringar i vare sig inspelningsbearbetning eller dynamik. Man får samma bildkvalitet som med a7R V. Det är bra, för i praktiken innebär det superfina bildfiler i okomprimerad RAW och riktigt fina JPEG-filer – eller ännu hellre HEIF-filer.

Bara en kortplats. Foto: Lasse Svendsen

Med bra optik levererar kameran en extrem detaljskärpa som man sällan ser i den här klassen. Bildfilerna har ett rikt dynamikomfång som ger fotografen mycket att gå på under efterbehandlingen.

Jag känner fotografer som inte är förtjusta i färgåtergivningen från Sonys dyraste kameror utan tycker att den kan bli lite för digital, nästan onaturligt perfekt. Om det egentligen betyder att andra kameror inte levererar en perfekt färgåtergivning ska jag inte spekulera om, men personligen måste jag erkänna att jag föredrar den mer analoga återgivningen av exempelvis hudtoner från Nikon Z7 II eller Leica M10.

Sonys BSI CMOS-fullformatsensor med 60 Mp ger extrem bildkvalitet. Foto: Lasse Svendsen

Bildbrus? Inte förrän man passerar ISO 12 800, så där har man ett bekymmer mindre.

a7CR är inte Sonys mest avancerade videokamera, den är mest inriktad mot stillbilder, men den ger väldigt fin videokvalitet i 4K/30p. På vår 75-tums 8K referens-TV (från Sony) kan man se lite artefakter när inspelningen innehåller snabba panoreringar. Men de är blygsamma och stör inte den ytterst rena filkvaliteten som har exceptionellt bra dynamik, mättade färger och stort kontrastomfång.

(Foto: Lasse Svendsen)

Slutsats

Sony a7CR är inte perfekt. Den lågupplösta sökaren (för att vara 2024) och skärmen sänker totalbetyget. Det gör också frånvaron av styrpinne och extra kortplats. Kameran är också omöjligt liten i vissa situationer – och så är den ju inte direkt gratis. Men det är svårt att kritisera bildkvaliteten, som är i klass med de bästa där ute. Kameran är perfekt för fotografer som behöver något litet och lätt som har hög upplösning. För resor, landskap, gatufoto och porträtt är a7CR en lekfull och smidig kamera som med rätt objektiv kan leverera bilder som övertygar vem som helst.

Karakter
Sony a7CR
High End

Ljud & Bild tycker

Fantastisk skärpa och upplösning med rätt objektiv. Stort dynamikomfång. Klassens klart bästa autofokus. Hög 4K/30p-videokvalitet. Extra handgrepp ingår. Lågupplöst sökare, bara en kortplats och det är trångt mellan handgreppet och objektivet. 240 Mp pixel shift kräver efterbehandling.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kan DJI slå GoPro?

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

Ljud & Bild
Rulla till toppen