Ända sedan iPhone kom 2007 har det funnits alla möjliga konstiga tillbehör till den. Allt från påfågelmönstrade fodral till praktiska monteringsfästen och läckra handgjorda plånboksfodral i äkta läder.
Och sedan iPhone 12 lanserades med en riktigt duglig kamera har det också dykt upp en hel del fototillbehör. Vi snackar om allt från små linser som ändrar brännvidden och närgränsen till blixtar, stabiliserande gimbals, selfiesticks med Bluetooth och inte minst små grepp som alla ska ge en bättre fotoupplevelse.
De flesta sådana grepp har liten annan funktion, förutom att ge ett bättre grepp om den ganska hala mobilen, och det är en separat utlösarknapp. Som visserligen är praktisk men som inte nödvändigtvis gör att mobilen tar bättre bilder.

Leica LUX Grip
De allra flesta mojängerna som finns till iPhone har en sak gemensamt: de kostar inte en förmögenhet. Men det kan man inte säga om Leica Lux Grip. Det är faktiskt ett av de dyraste tillbehören vi har sett till iPhone, och kan lätt misstas för ett glorifierat kameragrepp.
Efter att ha provat det har jag dockfått en mer nyanserad bild av det. Lux Grip sätts fast mot mobilens MagSafe, alltså det magnetiska fältet på baksidan av iPhone-modeller från iPhone 12 och senare.

Greppet är gjort av solid lättmetall och har två programmerbara funktionsknappar, en tvåstegs utlösarknapp och en inställningsratt på framsidan. Ur den synvinkeln ser det faktiskt lite ut som greppet på en Leica-kamera – och det har till och med ett stativfäste på undersidan. Där hittar man också USB-kontakten som man laddar med. En laddning ska räcka till cirka 1 000 exponeringar.
Leica Lux-appen
Leica-greppet kopplar upp sig till mobilen via Bluetooth, och här kommer det som gör Lux Grip så speciellt och som gör att det skiljer sig från andra grepp vi har sett till iPhone: Leica Lux-appen. Den funkar bara med Lux och man får ett års gratis PRO-prenumeration på Leica LUX-appen när man köper greppet.
Det här är en app som inte ska förväxlas med Leica Fotos-appen som man använder med Leica-kamerorna. Appen kommunicerar bara med Lux Grip, men ser nästan precis ut som skärmytan på en Leica M-kamera.
Kopplar men greppet till iPhone och öppnar appen så har man många inställningar att välja mellan. Som exponering, ISO och slutartid.
Till exempel finns det ganska många Leica-simuleringar i appen, som gör det möjligt att lägga på färgfilter som man vill, och det finns också en inställning för olika Leica-objektiv, från Summilux M till Summicron M och Noctilux M, där appen apar efter objektivens olika bokeh-egenskaper.

Det är ganska snyggt gjort, måste jag erkänna, och appen har en meny där man väljer inställningar som bildformat – och här kan man välja mellan RAW och RAW Pro – där RAW Pro sparar bilderna som en 10-bitars DNG-fil. Det går också att visa ett histogram och focus peaking kan läggas till på skärmen. Om man klickar från Photo till Aperture i appen så kan man ställa in bländarvärden från f1,4 med inställningsratten på framsidan.

Användning
Greppet är tillräckligt litet för att få plats i fickan och som extrautrustning finns det ett fodral som är anpassat till Lux Grip. Där finns det också plats för en liten AirTag, så att man alltid vet var man har lagt greppet.
Som jag måste erkänna är en fröjd att arbeta med.
Det verkar som om magneten sitter tillräckligt bra på mobilen för att man ska känna sig trygg när man går runt med mobilen i handen. Rent ergonomiskt kan det knappast bli bättre. Lux-greppet sitter inte bara fast, det är skönt att hålla i också, och det praktiska med att ha en ratt som kan styra en inställning är i sig en tillräckligt bra anledning för att ha ett separat grepp till mobilen.

Åtminstone för de som tar mycket bilder med sin iPhone. iPhone Pro-modellerna har ju redan ganska omfattande menyer där man kan välja inställningar, inklusive RAW-format. Men med Leica-greppet är det helt enkelt mer överskådligt än vad Apple klarar av. Möjligheten att imitera Leicas bildestetik och objektiv kommer förmodligen att uppskattas av många Leica-fotografer.

Slutsats
Den enda nackdelen med Leica Lux Grip, som jag ser det, är det höga priset. Greppet kostar många gånger ner än vad ett liknande grepp till iPhone gör från andra leverantörer. Man kan naturligtvis hävda att det trots allt står Leica på det, och att det skulle motivera den vansinniga prislappen. Jag är inte så säker på det, men ingen ska ta ifrån Leica att de har gjort ett välgjort grepp som fungerar sömlöst med iPhone och Leica Lux-appen. Det kan säkert få somliga att skiljas från 3 600 kronor. Det är i så fall dem väl förunnat.

Läs hela artikeln med LB+
Erbjudande - 1 månad 10:-
Prova LB+ i en månad för 10:-
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
LB+ Total 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till fler 7 800 produkttester!
- Nyhetsbrev varje vecka med de senaste nyheterna
- Bra rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Tidningen i digitalt format – nytt nummer varje månad
- L&B TechCast – en podd från L&B
- Inaktiverade annonser
- L&B+ Video – häng med L&B-redaktionen bakom kulisserna på de stora teknikmässorna och mycket mer!