annons

grupptest:
Objektivguide

Välj rätt objektiv till kameran

Optiken är viktigare än megapixlarna, här är en kort guide till vanligaste objektiven.

De små objektiven som ingår till de flesta systemkameror är bra verktyg för att få fart på sin fotohobby. Men de har många begränsningar och den optiska kvaliteten är sällan förtroendeingivande.

Men vad ska man välja om man behöver något annat än ett standardobjektiv? Svaret är att det beror på vad man ska fotografera.

Landskaps- och djurfotografering kräver objektiv med olika egenskaper. Samma sak gäller porträtt- och actionfoto.

Kort sagt: det finns knappt något objektiv som passar lika bra till allt. Så här är en guide till de vanligaste objektiven och till alla termer som är praktiska att kunna.

Fast brännvidd och zoom

En kamera med zoom är ett uppenbart val för många fotografer. Med zoomen kan man ändra bildvinkel på ett ögonblick och växla från landskapsbilder till porträtt utan att byta objektiv. Det finns korta zoomar, långa zoomar, vidvinkelzoomar och telezoomar. Allt beroende på vad man ska använda zoomen till.

Nackdelen med zoomobjektiv är oftast storleken och vikten. Det är inte heller så vanligt med extrem ljusstyrka, vilket minskar användarvänligheten i svagt ljus.

annons
Den optiska konstruktionen i ett typiskt porträttobjektiv.

 

annons

De riktigt ljusstarka zoomarna, med större bländare än f2,8, kostar mycket mer – och är dessutom ännu större och klumpigare.

Objektiv med fast brännvidd kan vara lätta, kompakta och billiga. Et50 mm med bländare 1,8 eller motsvarande kostar bara ett par tusenlappar. Bildkvaliteten blir dessutom ofta bättre med fast brännvidd. Bättre ljusstyrka, bättre skärpa, mindre förvrängning och mindre vinjettering (ljusförluster ut mot hörnen) innebär att fast optik är många fotografers förstahandsval.

50 mm anses som ett normalobjektiv eftersom bildvinkeln inte ger någon avvikande perspektivförvrängning.

 

Brännvidder

En typisk standardzoom täcker vanligen 24 mm vidvinkel till 85 mm (kort) tele.

annons

En telezoom täcker 70–200 mm eller ännu mer, till exempel 100–400 mm, medan en vidvinkelzoom täcker exempelvis 16–35 mm. Eller 14–28 mm.

Ett välbekant begrepp är den så kallade superzoomen. En bra kompromiss för fotografer som vill ha allt i enda objektiv. Den täcker vanligen 18–200 mm men har måttlig ljusstyrka och varierande prestanda.

Ett normalobjektiv motsvarar vanligtvis 35–50 mm, en vidvinkel 28 mm eller lägre, men kom ihåg att kortare brännvidder kan orsaka mer förvrängning och vinjettering.

Ett 85–135 mm-objektiv är perfekt till porträtt eftersom man både kan få grunt skärpedjup och snudd på noll perspektivförvrängning.

Allt över 200 mm är teleobjektiv som flyttar motivet. Praktiskt för sport, djurliv och landskapsfoto.

Specialobjektiv

För vissa motiv finns det speciella objektiv. Det mest kända är kanske makroobjektivet, vars viktigaste funktion är möjligheten att komma extremt nära motivet.

Makroobjektiven används inte bara för att föreviga blommor och bin utan är bra för att fånga små detaljer, till exempel i naturen där ett sådant objektiv kan öppna en helt ny värld för fotografen. Närgränser ner till bara ett par centimeter är vanliga.

Fisheye – eller fisköga-objektiv – har ofta 180 graders bildvinkel och bilderna brukar bli cirkulära. Sådana objektiv används ofta av inredningsfotografer som rätar upp linjerna efteråt, och passar till spektakulära landskapsbilder och kreativa uppgifter.

Den kanske mest udda kategorin specialobjektiv är tilt-and-shift-objektiven. Med sådana kan fotografen förskjuta optiken och luta eller böja den för att flytta fokusplanet i motivet. Ett T&S-objektiv används för landskap och arkitektur och rätar upp krökta linjer – vilket också kallas för perspektivkorrigering.

 • Sony FE 24-105mm f4 G OSS 13 500 kr
 • Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS 18 000 kr
 • Olympus M.ZUIKO Digital ED 45mm f1.2 PRO 12 500 kr
 • Nikon AF-S 105mm F1.4E ED 21 000 kr
 • Fujifilm XF 80mm f2.8 R LM OIS WR Macro 13 000 kr
 • Fujifilm XF 23mm F2 R WR 5 000 kr

Brännvidden beskriver avståndet till objektivets fokusplan. 50 mm anses som ett normalobjektiv, eftersom bildutsnittet ger en diagonal bildvinkel på ungefär 46 grader med en småbildskamera som har 24 x 26 mm-bildyta. Vilket även kallas för fullformatkamera. En 24 mm vidvinkel ger bredare vinkel och man får med mer av bildytan med 84 grader, medan en 100 mm som flyttar motivet närmare har en smalare vinkel på 24 grader. Crop – eller beskärning – är faktorn man använder för att räkna ut brännvidd som motsvarar småbilds- eller fullformatkameror. Förhållandet mellan fullformat och APS-format är x1,5 (1,6 för Canon) och x2 för Olympus och Panasonic. En Canon EOS 800D har APS-C-bildsensor med mindre bildyta, vilket gör att 50 mm motsvarar 80 mm (75 mm på Nikon D7500). Samma objektiv på en Olympus-kamera som har ännu mindre bildvinkel motsvarar 100 mm. Bländare, eller bländaröppning, talar om hur mycket ljus som passerar genom optiken. F-talet anger ett förhållande, och f1,4 släpper igenom mer ljus än f2,8. Bländartalet kan också säga en del om hur smalt skärpedjup det går att få. I porträtt kan det vara bra med extra smalt skärpedjup för att få mildare bakgrunder. Då ger ett 100 mm-objektiv med bländare 2 ett grundare skärpedjup än bländare 4. Med ett 35 mm-objektiv ger inte bländare 2 lika grunt skärpedjup eftersom brännvidden är kortare. Bildstabilisator är ganska vanligt på teleobjektiv och telezoomar och använder elmotorer för att flytta linselement inuti optiken. Detta kompenserar för kamerans rörelser, så att bilderna inte blir lika suddiga.
Produkter i testet
Fujifilm XF 23mm F2 R WR
Förträfflig Fujifilm-optik
Den här lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhållanden.
Nikon AF-S 105mm F1.4E ED
Nikon-tele i en klass för sig
Priset är svårt att svälja men uppvägs av den höga bildkvaliteten.
Fujifilm XF 80mm f2.8 R LM OIS WR Macro
Användbar makro-tele
Makroobjektiv behöver inte ha begränsningar. Se bara på Fujifilms makro-tele.
Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS
Specialobjektiv för porträtt
Om du vill ha ett annat uttryck i porträtten är det här rätt objektiv.
Olympus M.ZUIKO Digital ED 45mm f1.2 PRO
Extrem porträtt-tele
Olympus lilla 45 mm är ett av de skarpaste och mest ljusstarka objektiv vi har testat.
Sony FE 24-105mm F4 G OSS
Superb resezoom till Sony
Om man kan leva utan lite ljusstyrka så är det den här Sony-zoomen man ska ha.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
  annons

  Läs också

  Speedy Gonzales

  Sony a9 II lockar sportfotografer med världens bästa autofokus.

  Sennheiser spelar säkert i ANC-klassen

  Sennheiser spelar säkert. En redan välfungerande modell är uppdaterad med variabel brusreducering och röststyrning. Gränssnittet har däremot blivit lite rörigt.

  Överlägsna öronproppar

  Jabra Elite 75t är marknadens bästa trådlösa hörlurar utan aktiv brusreducering.

  OLED och Ambilight gör susen!

  Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

  Superstark kontrast!

  Panasonics billigaste OLED-TV erbjuder superstarka bildprestanda till ett attraktivt pris.

  Superb allroundkamera

  Lyckade Nikon Z50 visar varför inte alla behöver en proffskamera.

  Spelljud i lyxklassen

  Vad får man om man lägger en tusenlapp extra eller två på ett par gaming-hörlurar? Först och främst bättre ljud.

  Här är smartklockan du ska välja om du kör Android

  Samsung Galaxy Watch Active 2 är det närmaste Samsung någonsin har kommit en smartklocka som är lika bra som Apple Watch. Men som man brukar säga: nära skjuter ingen hare …

  Hörlurar med lyxkänsla

  Bowers & Wilkins slarvar inte med byggkvaliteten när de introducerar sin nya trådlösa toppmodell PX7. Med brusreducering.

  Äntligen en 4K DLP-projektor vi gillar

  Äkta 4K eller inte, BenQ W5700 har en knivskarp bild med film.