annons

TEST:
Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct

Mörkrets furste

Nikons extremt ljusstarka 58 mm är det dyraste objektivet vi har testat – och kanske det allra bästa.

To kilo objektiv er en håndfull.
Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Den fantastiska ljusstyrkan gör det nästan möjligt att se i mörker, för med f0,95 som största bländare är Nikons massiva 58mm Noct ett extremt objektiv som är perfekt i svagt ljus.

Men det är inte ett objektiv för vem som helst. Det sätter prislappen effektivt stopp för. Men trots den så lyckas inte Nikon täcka efterfrågan på den ljusstarka optiken.

Tittar man på testbilderna är det lätt att förstå, för maken till skärpa har vi sällan skådat. Det två kilo tunga objektivet levererar skärpa i en klass för sig, med i stort sett alla bländare, och visar varför det är så dyrt.

Så här ljusstarka objektiv är inte våldsamt vanliga. Leica är kanske det mest kända märket med så extrem optik, deras Noctilux-M 50mm f0,95 ASPH är bara marginellt billigare än Nikons 58mm f0,95 Noct.

Att Nikons objektiv kostar ännu mer än Leicas säger en hel del om hur komplex konstruktionen är.

 

En tämligen skarpladdad kamerarigg.

Med bländare 0,95 kan fotografen inte bara få mer ljus i mörker, utan också isolera motivet på ett sätt som knappast är möjligt med f2,0 och dessutom få kreativa effekter i bilderna som bara ett extremt grunt skärpedjup kan ge.

annons

Nackdelarna visa sig i form av synlig vinjettering och ett begränsat fokusområde, bland annat. Men det återkommer vi till.

annons

 

2 kilo dyrt glas

Noct-logotypen avslöjar galen ljusstyrka.

Nikkor Z 58mm f0,95 S Noct, som Nikon kallar det, är ganska så stort för att vara ett normalobjektiv. Det beror på en avancerad konstruktion med väldigt mycket glas. Det krävs för att korrigera optiska prestanda, eftersom objektivet har så extrem ljusstyrka.

På insidan av det 15 cm långa och 10 cm breda objektivet finns det 17 (!) linselement. Tre av dem är asfäriska, fyra av dem har korrigerad ljusspridning och tillsammans med de övriga tio är de sammansatta i tio grupper. Nikon har också använt Fluroin- och Arneo-beläggningar, utöver Nano-beläggningen, på glasytorna för att hålla damm och vattendroppar borta och minska risken för ströljus och ghosting.

Displayen kan visa avstånd eller bländarvärde.

Objektivet, som tar 82 mm-filter, säljs med ett motljusskydd i metall som skruvas fast, samt har ett vridbart stativfäste integrerat. Det har ingen inbyggd optisk bildstabilisator, men Nikon Z6 och Z7 har femaxlars stabilisator inbyggd vilket fungerar utmärkt på så korta brännvidder som denna.

annons

Det är däremot vädertätat och väldigt solitt byggt, vilket inte bara vikten antyder, fokusringen rör sig silkeslent och exakt, och det finns inget glapp någonstans.

Objektivet kommer i en egen låda.

Manuell fokus

För ordningens är objektivet helt manuellt. Manuell fokusering från 50 cm, som är närgränsen (1:4,9x) och avståndet finns markerat på fokusringen. Avstånd kan också visas på den lilla displayen, och man kan växla till bländarvisning när man vill. Bländare kan också väljas med den elektromagnetiska funktionsringen. Det finns också en funktionsknapp, Fn, som kan programmeras till någon av hela 21 olika funktioner.

Programmerbar funktionsknapp.

Nikkor Z 58mm f0,95 S Noct levereras i en vattentät och stötsäker plastlåda, med ett par extra fack för kamera eller objektiv.

 

Helt grym skärpa

Med ett objektiv som detta kan man få helt unika bilder. Det extremt smala skärpedjupet innebär möjligheter som få andra objektiv har, vilket gör Nikkor Z 58mm f0,95 S Noct till ett mycket effektfullt porträttobjektiv. Bland annat.

Vikten är faktiskt den största nackdelen, på Nikon Z7 blir det en aningen obalanserad kamerarigg. Även om det är fullt möjligt att plåta handhållet ända ner till 1/30 sekund så såg jag mig ofta om efter något att stödja mig eller objektivet mot. Speciellt eftersom det smala skärpedjupet gör det ännu viktigare att hålla kameran stabil. Det behövs oerhört små rörelser för att bilden ska bli suddig vid f0,95 eftersom man bara har några få millimeter att gå på.

Där skärpan träffar perfekt blir det å andra sidan knivskarpt. Helt enkelt galet skarpt. Fokus-peaking i kameran underlättar naturligtvis, men använd gärna ett stativ för att garantera 100 procent skärpa. Bländar man ner till f2 eller mer får man också mer att gå på. Då försvinner även vinjetteringen, som är väldigt synlig vid f0,95, men även ända upp till f1,8 där den i praktiken är marginell.

 

Effektfull bokeh vid f0,95 med extremt smalt skärpedjup.

Skärpan är centrerad runt mitten av bildytan vid f0,95, där hörnen är märkbart oskarpa, men även detta jämnas ut redan vid f1,8 och från f2,8 är skärpan fenomenal och allra mest extrem från f4 till f16, där diffraktion dämpar en del av skärpan och transmittansen.

Objektivet har också mycket god kontroll på kromatisk felbrytning, och är bland det bästa vi har sett på coma och sfärisk aberration, men kan i vissa situationer vara känsligt för ströljus i vissa vinklar. Även med motljuskydd på.

Det tecknar silkeslena bakgrunder (bokeh) vid full bländare, egentligen från f2 och under, och i kombination med den vansinniga skärpan finns det inget som kommer i närheten av att skapa bilder som 58mm f0,95 S Noct.

Videofotografer bör notera att det finns en del fokusandning, men mest från närgränsen 50 cm till de första par meterna, och mellan exempelvis fem meter och oändligt är det mindre synlig.

 

Slutsats

Nikon Nikkor Z 58mm f0,95 S Noct är både det dyraste och (på många sätt) det bästa objektivet vi har testat. Skärpan är enastående för brännvidden, det oskarpa är det snyggaste vi har sett, och tänker man inte på vikt och storlek så är det ett nöje att fotografera med. Den mekaniska kvaliteten är fullt i klass med det bästa vi har sett från Leica. Detsamma kan sägas om priset, fast det återspeglas också i Noct-objektivets tekniska prestanda.

 

Nikon-objektivet kan gi deg bilder du ikke får med andre objektiver.

 • Typ: Normalobjektiv
 • Bildstabilisator: Nej
 • Närgräns: 50 cm
 • Filterdiameter: 82
 • Linselement: Totalt 17, 10 grupper
 • Mått/vikt: Ø 102 mm, 153 mm/2 000 gram
 • Övrigt: Solskydd, väderskydd
 • Passar till: Nikon Z
 • Webb: nikon.se
Pris: 100000 kr
PlusExtrem skärpa, extrem ljusstyrka, extrem kvalitet.
MinusStort, tungt och dyrt. Bara manuell fokus och ingen bildstabilisator.
Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct produktsida
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
  annons

  Läs också

  Speedy Gonzales

  Sony a9 II lockar sportfotografer med världens bästa autofokus.

  Sennheiser spelar säkert i ANC-klassen

  Sennheiser spelar säkert. En redan välfungerande modell är uppdaterad med variabel brusreducering och röststyrning. Gränssnittet har däremot blivit lite rörigt.

  Överlägsna öronproppar

  Jabra Elite 75t är marknadens bästa trådlösa hörlurar utan aktiv brusreducering.

  OLED och Ambilight gör susen!

  Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

  Superstark kontrast!

  Panasonics billigaste OLED-TV erbjuder superstarka bildprestanda till ett attraktivt pris.

  Superb allroundkamera

  Lyckade Nikon Z50 visar varför inte alla behöver en proffskamera.

  Spelljud i lyxklassen

  Vad får man om man lägger en tusenlapp extra eller två på ett par gaming-hörlurar? Först och främst bättre ljud.

  Här är smartklockan du ska välja om du kör Android

  Samsung Galaxy Watch Active 2 är det närmaste Samsung någonsin har kommit en smartklocka som är lika bra som Apple Watch. Men som man brukar säga: nära skjuter ingen hare …

  Hörlurar med lyxkänsla

  Bowers & Wilkins slarvar inte med byggkvaliteten när de introducerar sin nya trådlösa toppmodell PX7. Med brusreducering.

  Äntligen en 4K DLP-projektor vi gillar

  Äkta 4K eller inte, BenQ W5700 har en knivskarp bild med film.