Search
Generic filters
TEST

Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct

 itemprop
TESTNikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct
Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct

Mörkrets furste

Nikons extremt ljusstarka 58 mm är det dyraste objektivet vi har testat – och kanske det allra bästa.

Ljud & Bild tycker

Extrem skärpa, extrem ljusstyrka, extrem kvalitet.
Stort, tungt och dyrt. Bara manuell fokus och ingen bildstabilisator.
 • Typ: Normalobjektiv
 • Bildstabilisator: Nej
 • Närgräns: 50 cm
 • Filterdiameter: 82
 • Linselement: Totalt 17, 10 grupper
 • Mått/vikt: Ø 102 mm, 153 mm/2 000 gram
 • Övrigt: Solskydd, väderskydd
 • Passar till: Nikon Z
 • Webb: nikon.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 100000 kr

Den fantastiska ljusstyrkan gör det nästan möjligt att se i mörker, för med f0,95 som största bländare är Nikons massiva 58mm Noct ett extremt objektiv som är perfekt i svagt ljus.

Men det är inte ett objektiv för vem som helst. Det sätter prislappen effektivt stopp för. Men trots den så lyckas inte Nikon täcka efterfrågan på den ljusstarka optiken.

Tittar man på testbilderna är det lätt att förstå, för maken till skärpa har vi sällan skådat. Det två kilo tunga objektivet levererar skärpa i en klass för sig, med i stort sett alla bländare, och visar varför det är så dyrt.

Så här ljusstarka objektiv är inte våldsamt vanliga. Leica är kanske det mest kända märket med så extrem optik, deras Noctilux-M 50mm f0,95 ASPH är bara marginellt billigare än Nikons 58mm f0,95 Noct.

Att Nikons objektiv kostar ännu mer än Leicas säger en hel del om hur komplex konstruktionen är.

 

En tämligen skarpladdad kamerarigg.

Med bländare 0,95 kan fotografen inte bara få mer ljus i mörker, utan också isolera motivet på ett sätt som knappast är möjligt med f2,0 och dessutom få kreativa effekter i bilderna som bara ett extremt grunt skärpedjup kan ge.

annons

Nackdelarna visa sig i form av synlig vinjettering och ett begränsat fokusområde, bland annat. Men det återkommer vi till.

annons

 

2 kilo dyrt glas

Noct-logotypen avslöjar galen ljusstyrka.

Nikkor Z 58mm f0,95 S Noct, som Nikon kallar det, är ganska så stort för att vara ett normalobjektiv. Det beror på en avancerad konstruktion med väldigt mycket glas. Det krävs för att korrigera optiska prestanda, eftersom objektivet har så extrem ljusstyrka.

På insidan av det 15 cm långa och 10 cm breda objektivet finns det 17 (!) linselement. Tre av dem är asfäriska, fyra av dem har korrigerad ljusspridning och tillsammans med de övriga tio är de sammansatta i tio grupper. Nikon har också använt Fluroin- och Arneo-beläggningar, utöver Nano-beläggningen, på glasytorna för att hålla damm och vattendroppar borta och minska risken för ströljus och ghosting.

Displayen kan visa avstånd eller bländarvärde.

Objektivet, som tar 82 mm-filter, säljs med ett motljusskydd i metall som skruvas fast, samt har ett vridbart stativfäste integrerat. Det har ingen inbyggd optisk bildstabilisator, men Nikon Z6 och Z7 har femaxlars stabilisator inbyggd vilket fungerar utmärkt på så korta brännvidder som denna.

annons

Det är däremot vädertätat och väldigt solitt byggt, vilket inte bara vikten antyder, fokusringen rör sig silkeslent och exakt, och det finns inget glapp någonstans.

Objektivet kommer i en egen låda.

Manuell fokus

För ordningens är objektivet helt manuellt. Manuell fokusering från 50 cm, som är närgränsen (1:4,9x) och avståndet finns markerat på fokusringen. Avstånd kan också visas på den lilla displayen, och man kan växla till bländarvisning när man vill. Bländare kan också väljas med den elektromagnetiska funktionsringen. Det finns också en funktionsknapp, Fn, som kan programmeras till någon av hela 21 olika funktioner.

Programmerbar funktionsknapp.

Nikkor Z 58mm f0,95 S Noct levereras i en vattentät och stötsäker plastlåda, med ett par extra fack för kamera eller objektiv.

 

Helt grym skärpa

Med ett objektiv som detta kan man få helt unika bilder. Det extremt smala skärpedjupet innebär möjligheter som få andra objektiv har, vilket gör Nikkor Z 58mm f0,95 S Noct till ett mycket effektfullt porträttobjektiv. Bland annat.

Vikten är faktiskt den största nackdelen, på Nikon Z7 blir det en aningen obalanserad kamerarigg. Även om det är fullt möjligt att plåta handhållet ända ner till 1/30 sekund så såg jag mig ofta om efter något att stödja mig eller objektivet mot. Speciellt eftersom det smala skärpedjupet gör det ännu viktigare att hålla kameran stabil. Det behövs oerhört små rörelser för att bilden ska bli suddig vid f0,95 eftersom man bara har några få millimeter att gå på.

Där skärpan träffar perfekt blir det å andra sidan knivskarpt. Helt enkelt galet skarpt. Fokus-peaking i kameran underlättar naturligtvis, men använd gärna ett stativ för att garantera 100 procent skärpa. Bländar man ner till f2 eller mer får man också mer att gå på. Då försvinner även vinjetteringen, som är väldigt synlig vid f0,95, men även ända upp till f1,8 där den i praktiken är marginell.

 

Effektfull bokeh vid f0,95 med extremt smalt skärpedjup.

Skärpan är centrerad runt mitten av bildytan vid f0,95, där hörnen är märkbart oskarpa, men även detta jämnas ut redan vid f1,8 och från f2,8 är skärpan fenomenal och allra mest extrem från f4 till f16, där diffraktion dämpar en del av skärpan och transmittansen.

Objektivet har också mycket god kontroll på kromatisk felbrytning, och är bland det bästa vi har sett på coma och sfärisk aberration, men kan i vissa situationer vara känsligt för ströljus i vissa vinklar. Även med motljuskydd på.

Det tecknar silkeslena bakgrunder (bokeh) vid full bländare, egentligen från f2 och under, och i kombination med den vansinniga skärpan finns det inget som kommer i närheten av att skapa bilder som 58mm f0,95 S Noct.

Videofotografer bör notera att det finns en del fokusandning, men mest från närgränsen 50 cm till de första par meterna, och mellan exempelvis fem meter och oändligt är det mindre synlig.

 

Slutsats

Nikon Nikkor Z 58mm f0,95 S Noct är både det dyraste och (på många sätt) det bästa objektivet vi har testat. Skärpan är enastående för brännvidden, det oskarpa är det snyggaste vi har sett, och tänker man inte på vikt och storlek så är det ett nöje att fotografera med. Den mekaniska kvaliteten är fullt i klass med det bästa vi har sett från Leica. Detsamma kan sägas om priset, fast det återspeglas också i Noct-objektivets tekniska prestanda.

 

Nikon-objektivet kan gi deg bilder du ikke får med andre objektiver.


  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct

  To kilo objektiv er en håndfull.

  Dyraste objektivet vi har testat

  Nikons extremt ljusstarka 58 mm är det dyraste objektivet vi har testat – och kanske det allra bästa.

   data-srcset

  Extremt skarp zoom

  Panasonics ljusstarka Leica-zoom är den enda i sitt slag som har de här egenskaperna.

   data-srcset

  50 mm med suverän perfektion

  Den mest klassiska av alla brännvidder fungerar fint i Panasonics fullformatversion.

   data-srcset

  Skarp sportoptik till Panasonic

  Den första telezoomen till Panasonics fullformatkameror håller vad den lovar på nästan alla områden.

   data-srcset

  Nikons första vidvinkelzoom kostar en del men är förvånansvärt skarp.

   data-srcset

  Pris – och prestanda – ligger på högsta nivå för en 24–70 mm-zoom.

  (Foto: Tillverkare)

  Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

  (Foto: Tillverkare)

  Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

  (Foto: Tillverkare)

  Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

  (Foto: Tillverkare)

  Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

  (Foto: Tillverkare)

  Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.