TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

Guide

Så bra är kameran på mobilen egentligen

Många har med tiden övergett kameran vartefter mobilerna fick bättre kameror, och antalet bilder folk tar har exploderat. Men hur bra är egentligen mobilkameran?

Av / 2020-07-17 - 01:00
Så bra är kameran på mobilen egentligen

Enligt en undersökning norska Stiftelsen Elektronikkbransjen publicerade i maj sattes det fotorekord 2019. Varje norrman tog i snitt 1800(!) foton och hela 60 procent av bilderna togs med en mobil. Högst troligt ser siffrorna liknande ut även i Sverige. Undersökningen visar också att bilderna inte bara blir liggande i mobilen, eller ens på sociala medier. Nästan hälften av de tillfrågade hade låtit göra papperskopior av bilder de tagit med mobilen.

Den fysiska bilden är alltså viktig för många och det verkar som att de flesta är mycket nöjda med kvaliteten de får från mobilkameran. Det menar också fotosajten Flickr, som har iPhone på första plats över kameror som de kommer flest bilder från. I Elektronikkbransjens undersökning säger också 53 procent att bildkvaliteten på kameran är alltmer viktig när de ska köpa mobil.

Det gamla talesättet om att den bästa kameran är den du har med dig, gäller fortfarande. Så är det någon poäng med att släpa med sig, eller till och med köpa en ny kamera, när mobilkameran är bra nog för de flesta?

Läs också Bästa mobilkameran Vi hårdtestar kameran i marknadens 6 mest påkostade mobiler

För några är svaret ja på både frågorna. I sociala sammanhang och i allmänhet, är mobilkameran smidigare och bättre för många. Kraven på bildkvalitet är knappast de samma som när man ligger i buskarna och plåtar fåglar, eller när man ska leverera ett jobb till en professionell uppdragsgivare. Då stöter man på för många begränsningar med en mobil. Som frånvaron av äkta telebrännvidd, avsaknad av effektiv och tillräckligt precis följande autofokus, och obefintliga möjligheter att rigga med studiolampor, för att nämna några.

 Men det gäller mest proffs. För ”vanligt folk” är alltså mobilkameran bra nog, men hur bra är bra nog i praktiken?

Mobil eller kamera?

I denna guide har vi testat två mobiler och två systemkameror. Den ena mobilen är en iPhone 11 Pro och den andra Huawei P40 Pro, som representerar den vanligaste kameran respektive den bästa mobilkameran vi har testat hittills.

Kameraer scaled 1
Sony a7r IV, Olympus PEN-F, iPhone 11 Pro och Huawei P40 Pro.

De två kamerorna är Olympus kompakta systemkamera PEN-F, med en 17mm f1,7 (motsvarande 34mm) och vår referens fullformats systemkamera, Sony a7r IV med en 35mm f1.8. Två ganska annorlunda kameror med olika målgrupper, men som är mycket bra val för flitiga fotografer som ställer krav på bildkvalitet och användbarhet.

PEN F scaled 1

Medans den lilla Olympus-kameran har en liten bildsensor – 13 x 17mm – på 20 Mp, har den större Sony-kameran en fullformats bildsensor – 24 x 36mm – på 61 Mp. För ordningens skull har Olympus-kameran ett högupplöst läge som kan ge 50 Mp upplösning.

Sony a7r IV scaled 1

Båda kamerorna kan användas med ett stort antal objektiv, från extrem vidvinkel till extrem tele.

Mobilerna

IPhone 11 Pro har tre 12 Mp kameror med en betydligt mindre bildsensor. Den ena kameran har en 26mm vidvinkel till en 1/2,55’’ sensor med ljusöppning på bländare f1.8, det finns en 13mm ultravidvinkel med f2.4, och den tredje är en 52mm tele med f2.0. Den första och den sista har också optisk bildstabilisator.

iPhone 11 Pro scaled 1
iPhone 11 Pro på det flexibla stativet Gorillapod Griptight Kit+ för mobiler.

Kameran på 11 Pro har 2x optisk zoom åt båda hållen, och upp till 10x digital zoom. Den har också inbyggd blixt, nattläge, porträttläge och HDR-funktion. iPhone 11 Pro är också en av de mobiler som stöder HEIF-filer, som ger mindre komprimering och potentiellt bättre bildkvalitet än jpeg-filer.

Huawei P40 Pro har en lika avancerad kamerauppsättning. De tre kamerorna på baksidan av mobilen är en 50 Mp vidvinkel till en 1/2,8” sensor med en f1.9, en 40 Mp ultravidvinkel f1.9 och en 12 Mp tele med f3.4. P40 Pro har även selfiekamera på hela 32 Mp.

P40 Pro scaled 1
Här är Huawei P40 Pro på Gorillapod Griptight Kit+ för mobiler.

Kameran på P40 Pro har 5x optisk zoom, och upp till 50x digital zoom, från bildsensorn med 12 Mp. Huawei har också bildstabilisering, kan ta bilder i råformat, den har även ett HDR-läge för bättre dynamik, och ett proffsläge där fotografen själv kan ställa slutartid, vitbalans, ISO-värde och välja ljusmätning och fokusmetod. Det finns också ett nattläge och ett porträttläge på P40 Pro. Kameran har även ett bländarprioriterat läge, där kameran simulerar djupskärpa och bokeh, från bländare 0.85 till f16.

Jämförelser

I denna guide har jag testat några av de grundläggande egenskaperna en kamera har, och i mindre grad lagt vikt vid vilka filmer, roliga effekter eller tilläggsfunktioner som finns i mobilerna eller kamerorna. Alla bilder är tagna med programautomatik där kameran styr ljusmätning, exponering, ISO-värden och färgkontroll. Bilderna är tagna i jpeg-format, såvida inte något annat anges. De fem parametrar som det lagts med vikt vid i värderingen av bildkvalitet:

  • Skärpa och detaljåtergivning
  • Exponering
  • Ljuskänslighet
  • Tonalitet
  • Utskrift och förstoringar

Här är ett litet urval bilder från testerna av Huawei P40 Pro, iPhone 11 Pro, Olympus PEN-F och Sony a7r IV:

Sony a7r IV referanse I scaled 1
Nattbild tagen med referenskameran Sony a7r IV.

Som flera av bilderna visar är det en synlig skillnad i bildkvalitet när man jämför mobiler med kameror. I många fall, som på sociala medier, är skillnaden inte så tydlig. En av anledningarna till det är att många av dem komprimerar bilderna så mycket att bilderna blir utvattnade och mister mycket av glöden, färgmättnaden och detaljerna.

Mobil vs kamera utsnitt scaled 1
Utsnitt från nattmotivet taget med P40 Pro, 11 Pro, PEN-F och a7r IV. Lägg märkte till hur lamporna i taket blir suddiga på iPhone 11 Pro, medan a7r IV tecknar samma lampor knivskarpt.

Om man har tagit en bild man är väldigt nöjd med och vill ha en utskriven bild, exempelvis i A4-gormat, är det inte alltid lika lätt att se om fotot är taget med en iPhone eller en systemkamera. Men för dem som sätter värde på bildkvalitet, som älskar att fotografera och som tycker att mobilen ofta inte räcker till, kommer en kamera alltid att leverera en högre bildkvalitet än mobilen.

Mobil vs kamera farger 1 scaled 1
Utsnitt från Spyder Colorchecker. Här är det tydligt att kamerorna är överlägsna, men lägg också märke till att bilden från 11 Pro har bättre färgåtergivning än P40 Pro längst till vänster.
Mobil vs kamera eksponering 1 scaled 1
I exponeringstestet är åter kamerorna överlägsna mobilerna. Skärpan och detaljomfånget är bättre på P40 Pro än 11 Pro, men tonomfånget, färgåtergivningen, djup och kontrast är långt bättre från PEN-F och a7r IV.

Huawei P40 Pro:

P40 Pro toner P40 Pro resolution P40 pro utsnitt nattläge P40 Pro makro P40 Pro fersken P40 Pro detaljer
<
>
Hudtoner från Huawei P40 Pro

iPhone 11 Pro:

11pro toner 11pro resolution 11pro nattmodus 11pro makro 11pro fersken 11pro utsnitt detaljer
<
>
11pro utsnitt detaljer

Olympus PEN-F:

PENF-toner-scaled PENF-resolution-scaled PENF-natt-scaled PENF-makro PENF-fersken-scaled PENF-detaljer
<
>
PEN-F utnsitt detaljer

Sony a7r IV:

Sony a7iv toner Sony a7iv resolution Sony a7iv natt Sony a7iv makro Sony a7iv fersken Sony a7iv detaljer
<
>
Sony a7iv upplösning

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Guide till bra bilder

Guide till bra semesterbilder

Det här behöver du till din Fujifilm X100VI

Ljud & Bild