Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple iPad Air (2020)

Bäst iPad Air hittills

Apple senaste iPad Air kombinerar lätt och elegant design med monsterstarka prestanda.

Skrivet av / 2020-11-18 - 11:28
Apple iPad Air (2020)
Peter Gotschalk

Nya iPad Air har fått en ny, ”gammal” design. Med sina skarpa linjer och kanter i kombination med rundade hörn ser den ut som en förvuxen version av iPhone 4 och iPhone 5 – som på sin tid hade en design som var bland Apples mest ikoniska någonsin. Den nya formen är en enorm förbättring mot förra årets iPad Air, som fortfarande var tvungen att nöja sig med en mer gammaldags design, inklusive en mycket bred ram runt skärmen.

Apples senaste surfplatta har en 10,9-tums Liquid Retina-skärm (med en upplösning på 2360 x 1640 pixlar, vilket motsvarar 264 ppi) och till skillnad från sin föregångares skärm är den alltså praktiskt taget ramlös.

2020-versionen av iPad Air finns i fem olika färger: silver, rymdgrå, rosaguld, grön och himmelsblå. (Foto: Apple)

För att ändå få plats med Touch ID-fingeravtrycksläsaren, som tidigare satt inbyggd i den runda hem-knappen på framsidan av iPad, har Apple byggt in den i av/på-knappen. iPad Air har nu har inbyggda stereohögtalare som har placeras horisontellt. På så sätt får man bra stereoljud, oavsett om man spelar spel eller tittar på video på sin surfplatta.

Skärmen har en helt strålande bildkvalitet. Färgåtergivningen är bra och anpassar sig efter ljuset från omgivningen, och tack vare en ljusstyrka på ungefär 500 nits kan iPad Air användas både ute och inne. Det är imponerande för en IPS-skärm, även om den fortfarande har en bit kvar upp till OLED-nivå.

Under skärmen sitter Apples senaste och mest kraftfulla processor hittills, A14 Bionic, som är två generationer nyare än den som sitter i den senaste iPad Pro – och är helt identisk med processorerna som sitter i Apples nya iPhone 12-mobiler.

För att få plats med Touch ID-fingeravtrycksläsaren, som tidigare var inbyggd i den runda hem-knappen på framsidan, har Apple stoppat in den i strömbrytaren. (Foto: Apple)

A14 Bionic är ett 5 nm-chip som enligt Apple ger utrymme för ett oöverträffat antal transistorer. Detta gör nya iPad Air 40 % snabbare än sin föregångare, vilket våra benchmark-tester också bekräftar. Speciellt i Geekbench 5-testet imponerar iPad Air med det bästa singlecore-resultatet vi någonsin har uppmätt med en mobil enhet.

Trots snygg design och höga prestanda är iPad Airs största fördel fortfarande iPadOS (nu i version 14) och Apples hela ekosystem av surfplatteanpassade appar. Sedan 2019 har Apple separerat iPads operativsystem, iPadOS, från det mobila iOS. Det har bland annat inneburit förbättrade egenskaper för multitasking – både mellan olika appar och mellan flera dokument som kan vara öppna samtidigt i samma app. Filhanteringen har också förbättrats och blivit mer ”datorliknande”, plus att Safari-webbläsaren numera laddar in hela versioner av webbsidor i stället för mobilanpassade versioner.

Widgets är en integrerad del av iPadOS 14. (Foto: Apple)

Summa summarum är 2020-versionen av iPad Air den bästa i sitt slag hittills. Den kommer väldigt nära att vara lika bra som den något dyrare iPad Pro, och om man redan är en Apple-användare som är van vid Apples ekosystem med appar och tjänster så är iPad Air faktiskt det mest uppenbara valet om man är på jakt efter en surfplatta just nu. Observera dock att det ännu så länge bara är Apples iPhone 12-serie som har 5G. Vill man ha en surfplatta med 5G-hastigheter får man leta efter ett alternativ till iPad. Å andra sidan stöder iPad det snabba trådlösa nätverksprotokollet Wi-Fi 6, så att man åtminstone är garanterad optimala förhållanden hemma.

Karakter
Apple iPad Air (2020)
High End

Home tycker

Har Wi-Fi 6 och A14 Bionic, som är den snabbaste mobilprocessorn på marknaden. Nästan ramlös skärm med True Tone och ikonisk Apple-design av hög kvalitet. De flesta appar finns i surfplatteform till iPadOS. Även om skärmen är bra så är den en IPS-skärm som inte kommer upp i OLED-klass. Bara stereohögtalare. Stöder inte 5G.

Också i detta test:

Apple iPad Air (2020) vs. Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

Fantastisk surfplatta för underhållning och produktivitet

Samsung Galaxy Tab S7 + 5G har den bästa skärmen vi har sett på en surfplatta.

Fantastisk dynamisk skärm och övertygande ljud. Elegant och slimmad design, höga prestanda och stöd för både 5G och Wi-Fi 6. Samsung DeX ger enastående produktivitetsmöjligheter.
Vissa Android-appar finns inte som bra versioner för surfplatta.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 14 dagar
    Bara 14:-

    Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Närmar sig vikbar perfektion

Nya Flip floppar inte, men vi flippar inte ut

Nothing Phone är här för att stanna

Kungen är död, länge leve kungen!

Imponerande OnePlus Nord 3

Bästa Sony Xperia 1 någonsin

Rulla till toppen