SUPERERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 30% DENNA VECKA! SE ERBJUDANDET HÄR!

TEST : Apple iPad Air (2020)

Bäst iPad Air hittills

Apple senaste iPad Air kombinerar lätt och elegant design med monsterstarka prestanda.

Apple iPad Air (2020)

Ljud & Bild tycker

Har Wi-Fi 6 och A14 Bionic, som är den snabbaste mobilprocessorn på marknaden. Nästan ramlös skärm med True Tone och ikonisk Apple-design av hög kvalitet. De flesta appar finns i surfplatteform till iPadOS.
Även om skärmen är bra så är den en IPS-skärm som inte kommer upp i OLED-klass. Bara stereohögtalare. Stöder inte 5G.
 • Operativsystem: iPadOS 14.1
 • Skärm: 10,9-tums IPS Liquid Retina, 2360 x 1640
 • Processor: Apple A14 Bionic 5 nm hexacore
 • Minne: 4 GB RAM / 256 GB lagring
 • Kamera: 12 Mp f/1,8 + 7 Mp f/2.2
 • Trådlöst: 4G/LTE, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, GPS, GNSS
 • Mått/vikt: 247,6 x 178,5 x 6,1 mm/460 g
 • Batteri: 28,6 Wh
 • Webb: apple.com/se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 10300 kr

 • Geekbench 5: 968 singlecore, 3 208 multicore
 • AnTuTu 8: 573 885
 • GFXBench 5.0 T-Rex: 5934 frames
 • 3DMark Sling Shot Extreme: 7 200
 • Basemark Web 3.0: 537,83

Nya iPad Air har fått en ny, ”gammal” design. Med sina skarpa linjer och kanter i kombination med rundade hörn ser den ut som en förvuxen version av iPhone 4 och iPhone 5 – som på sin tid hade en design som var bland Apples mest ikoniska någonsin. Den nya formen är en enorm förbättring mot förra årets iPad Air, som fortfarande var tvungen att nöja sig med en mer gammaldags design, inklusive en mycket bred ram runt skärmen.

Apples senaste surfplatta har en 10,9-tums Liquid Retina-skärm (med en upplösning på 2360 x 1640 pixlar, vilket motsvarar 264 ppi) och till skillnad från sin föregångares skärm är den alltså praktiskt taget ramlös.

2020-versionen av iPad Air finns i fem olika färger: silver, rymdgrå, rosaguld, grön och himmelsblå. (Foto: Apple)

För att ändå få plats med Touch ID-fingeravtrycksläsaren, som tidigare satt inbyggd i den runda hem-knappen på framsidan av iPad, har Apple byggt in den i av/på-knappen. iPad Air har nu har inbyggda stereohögtalare som har placeras horisontellt. På så sätt får man bra stereoljud, oavsett om man spelar spel eller tittar på video på sin surfplatta.

Skärmen har en helt strålande bildkvalitet. Färgåtergivningen är bra och anpassar sig efter ljuset från omgivningen, och tack vare en ljusstyrka på ungefär 500 nits kan iPad Air användas både ute och inne. Det är imponerande för en IPS-skärm, även om den fortfarande har en bit kvar upp till OLED-nivå.

Under skärmen sitter Apples senaste och mest kraftfulla processor hittills, A14 Bionic, som är två generationer nyare än den som sitter i den senaste iPad Pro – och är helt identisk med processorerna som sitter i Apples nya iPhone 12-mobiler.

För att få plats med Touch ID-fingeravtrycksläsaren, som tidigare var inbyggd i den runda hem-knappen på framsidan, har Apple stoppat in den i strömbrytaren. (Foto: Apple)

A14 Bionic är ett 5 nm-chip som enligt Apple ger utrymme för ett oöverträffat antal transistorer. Detta gör nya iPad Air 40 % snabbare än sin föregångare, vilket våra benchmark-tester också bekräftar. Speciellt i Geekbench 5-testet imponerar iPad Air med det bästa singlecore-resultatet vi någonsin har uppmätt med en mobil enhet.

Trots snygg design och höga prestanda är iPad Airs största fördel fortfarande iPadOS (nu i version 14) och Apples hela ekosystem av surfplatteanpassade appar. Sedan 2019 har Apple separerat iPads operativsystem, iPadOS, från det mobila iOS. Det har bland annat inneburit förbättrade egenskaper för multitasking – både mellan olika appar och mellan flera dokument som kan vara öppna samtidigt i samma app. Filhanteringen har också förbättrats och blivit mer ”datorliknande”, plus att Safari-webbläsaren numera laddar in hela versioner av webbsidor i stället för mobilanpassade versioner.

Widgets är en integrerad del av iPadOS 14. (Foto: Apple)

Summa summarum är 2020-versionen av iPad Air den bästa i sitt slag hittills. Den kommer väldigt nära att vara lika bra som den något dyrare iPad Pro, och om man redan är en Apple-användare som är van vid Apples ekosystem med appar och tjänster så är iPad Air faktiskt det mest uppenbara valet om man är på jakt efter en surfplatta just nu. Observera dock att det ännu så länge bara är Apples iPhone 12-serie som har 5G. Vill man ha en surfplatta med 5G-hastigheter får man leta efter ett alternativ till iPad. Å andra sidan stöder iPad det snabba trådlösa nätverksprotokollet Wi-Fi 6, så att man åtminstone är garanterad optimala förhållanden hemma.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Samsung Galaxy Tab S7+ 5G - Fantastisk surfplatta för underhållning och produktivitet
  Samsung Galaxy Tab S7 + 5G har den bästa skärmen vi har sett på en surfplatta.

  Läs också

  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.
  Kompakta JBL L82 Classic ger så mycket kul för pengarna att vi utropar dem till bäst i klassen.
  Sonys fullmatade spelkonsol har blixtrande prestanda och knivskarp grafik – skräddarsydd för nästa generation avancerade spel.
  Apple iPad Air och Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i tuff tvekamp.
  Denon har aldrig gjort en bättre surroundförstärkare än jubileumsmodellen AVC-A110.
  Byter du ut den gamla nätdelen mot en ny så kan det hända att du blir lika överraskad som vi blev.
  En digital anteckningsbok är en mycket bättre idé än det låter. Speciellt när den är lika bra som Remarkable 2.
  För den som har råd är det svårt att få bättre ljud från digitalsamlingen eller strömningstjänster. Förmögna har det bra!

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Apple iPad Air (2020)

  Riktpris: 10300 kr Bäst iPad Air hittills

  Apple iPad Air (2020) vs. Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

  Riktpris: kr Ett tufft dilemma

  Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

  Riktpris: 13500 kr Fantastisk surfplatta för underhållning och produktivitet

  Remarkable 2

  Riktpris: 4500 kr Digital anteckningsbok
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.