TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Apple iPhone 12

iPhone 12 för de flesta av oss

iPhone 12 är kanske det bästa köpet av Apples nya mobilmodeller.

forfatter
Publicerad 2020-11-12 - 07:00
Karakter
Apple iPhone 12
L&B tycker
En av de snabbaste mobilerna, oavsett pris. Märkbart bättre bild- och videokvalitet, 5G och ljusstark skärm med naturtrogna förger. Vattentät, inbyggt 5G och Magsafe.
64 GB lagringskapacitet är för lite för många användare. Laddare är extrautrustning.
 • Operativsystem: iOS 14.1
 • Skärm: 6,11-tums Super Retina XDR, 2532 x 1170 (460 ppi)
 • Processor: A14 Bionic hexacore
 • Minne: 4 GB RAM
 • Lagring: 64, 128, 256 GB
 • Kamera: 13 mm 12 Mp f2,4; 26 mm 12 Mp f1,6; 12 Mp f2,2
 • Video: 4K/60p, HDR, HLG, Dolby Vision, 1080 HD, 240 fps
 • Trådlöst: 5G, 4G LTE, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, GLONASS
 • Batteritid: 2815 mAh, 17 timmars standby
 • Mått/vikt: 145,7 x 71,5 x 7,4 mm/162 g
 • Funktioner: Trådlös laddning, IP68.
 • Färg: Vit, svart, blå, grön, röd
 • Webb: apple.com/se
 • Geekbench 5: 1 586 singlecore, 3 869 multicore
 • Geekbench 5 Compute: 9 369
 • Antutu 8: 487 911
 • 3DMark Sling Shot Extreme: 5 188
 • Basemark Web 3.0: 641,2
Riktpris: 10 000Pr. 2020-11-12 Produktsida

Årets nya iPhone-modeller har samma motor, knivskarpa och ljusstarka skärmar samt inbyggt stöd för 5G-nät.

Det allra mesta är nämligen likadant i de fyra mobilerna, som har häftiga prestanda och innebär ett stort steg upp i bildkvalitet jämfört med 2019-modellerna.

Men vilken ska man välja?

Mest avancerade kameror får man i 12 Pro och 12 Pro Max, som har tre kameror och en Lidar-skanner. Men det kostar. Allra dyrast är 12 Pro Max med 6,7-tums OLED-skärm och billigast är 12 Mini med 5,4-tums skärm.

Prestanda är samma oavsett modell. Det som skiljer är antalet kameror, lagringskapacitet, skärmstorlek och färgval, plus att några funktioner saknas i de billigaste varianterna.

Läs också iPhone för proffsfotografer Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
iPhone 12

Alla har samma formfaktor, med kantiga sidor där glaset på framsidan och baksidan är helt plant, och alla har en Ceramic Shield pålagd under gjutningen av glaset för att göra det tåligare.

Tillbaka till de kantiga iPhone-formerna, det tycker vi är ett framsteg. (Foto: Lasse Svendsen)

Glaset på baksidan är dubbeljoniserat för att göra det mer reptåligt och mobilerna tål vattendjup ner till 6 meter i upp till 30 minuter.

Vet man allt detta blir det lättare att välja.

Om man vill ha den största skärmen och den bästa kameran är svaret iPhone 12 Pro Max – om inte priset är avskräckande. Alternativt 12 Pro om man vill ha en något mindre mobil med samma prestanda och med tre kameror och Lidar-skanner.

12 Mini är det givna valet för de som vill ha en kompakt iPhone och sedan återstår bara modellen som för många är det bästa köpet av dem alla: iPhone 12 med 6,1-tums OLED-skärm.

En jämförelse mellan de olika iPhone 12-modellerna. (Illustration: Lasse Svendsen)

Ljusstark OLED-skärm

Och en sådan skärm! Precis som de andra tre modellerna har iPhone 12 en ny OLED-skärm med märkbart bättre ljusstyrka. Upp till 1200 nits med HDR (High Dynamic Range) som verkligen lyser upp – fast något lägre ljusstyrka (625 nits i stället för 800) än 12 Pro när skärmen är inställd på normalläget.

Skärmen har Apples True Tone, som anpassar vitbalansen efter ljuset runtomkring, och en uppdateringsfrekvens på 60 Hz.

OLED-skärmen är bland de ljusaste och skarpaste vi har sett. (Foto: Lasse Svendsen)

Precis som Pro-modellerna kan skärmen på iPhone 12 visa video med HDR10, HLG och Dolby Vision, som används av proffsen när de gör film. Det ger häftigare filmupplevelser med mer kontrast och större färgskala på skärmen, detta gäller även när man tittar på inspelningar som man har gjort själv med mobilen. Som man sedan kan redigera i full kvalitet iMovie-appen, som också stöder Dolby Vision.

iPhone 12 Mujjo iPhone 12 mujjo bak
<
>
Den trådlösa MagSafe-laddaren säljs separat. (Foto: Lasse Svendsen)

En kamera färre, lika bra bilder

Pro-modellerna har ytterligare en kamera i form av en 52 mm i 12 Pro och en 65 mm i 12 Pro Max, men iPhone 12 har samma vidvinkel som Pro-modellerna:

En 12 Mp 13 mm f,4 med 120 graders vidvinkel och en 12 Mp 26 mm f1,6-vidvinkel med optisk bildstabilisering och 2x zoom – eller upp till 5x digital zoom om man behöver mer tele.

iPhone 12 saknar Lidar-skannern och teleobjektivet i 12 Pro, i övrigt är bildkvaliteten densamma. (Foto: Lasse Svendsen)

Frontkameran kallar Apple för True Depth. Den har FaceID med säkrare inloggning och användaridentifiering och 12 Mp-upplösning samt stöder 4K-video och Dolby Vision HDR upp till 30p.

Dessutom finns Deep Fusion, som analyserar varje enskild pixel och sätter ihop en bild med optimerad skärpa, färgåtergivning och dynamik.

Det är bara Pro-modellerna som är utrustade med en Lidar-skanner, alltså skanning av ljusreflektioner i rummet.Läs mer om Lidar i vårt test av iPhone 12 Pro.

Avancerad video

Med ett undantag är kamerans videofunktioner identiska med de i Pro-modellerna.

Man kan spela in video i 4K/60p här också, men HDR-video inspelning med Dolby Vision – som ger bättre färgdjup och dynamik – är begränsad till 30 bilder per sekund, mot 60 i Pro-modellerna. Filerna lagras med metadata som kan användas under efterbehandlingen.

Precis som i Pro-modellerna kan man spela in slow motion-filmer i full HD med 120 eller 240 fps och time lapse-sekvenser med bildstabilisering. Det går att plocka ut stillbilder i 8 Mp-upplösning ur 4K-videor.

Bildkvaliteten

Eftersom de två vidvinkelkamerorna i iPhone 12 är likadana som i Phone 12 Pro är bildkvaliteten lika hög. Det innebär att den är bland de allra bästa, med en naturtrogen och neutral färgåtergivning som få andra mobiler matchar.

Kamerafunktionerna, bland annat nattläget, ger inte bara klarare bilder i svagt ljus. De är också bland de mest brusfria och tål att förstoras förbi skärmstorleken utan att förstöras av grov bildbrus.

Färgåtergivningen är mycket bättre än vad vi brukar se från mobilkameror, porträtt ser inte lika överbehandlade ut som vi upplever med andra mobiler.

Det kommer knappast som en överraskning att kameran i iPhone 12 är bättre än i iPhone 11 och äldre generationer. (Foto: Lasse Svendsen)

I likhet med 12 Pro är kamerans porträttläge förbättrat, med bättre djupkänsla. Bilderna har bättre definierade detaljer än med iPhone 11 Pro.

Läs mer om bild- och videokvaliteten här.

iPhone 12 stöder inte Apples nya råformat för bilder som heter Apple ProRAW. Det är reserverat för Pro-modellerna och kommer till dem längre fram.

ProRAW är ett råfilsformat för efterbehandling av färger, skärpa, dynamik och vitbalans. Pro-modellernas bildprocessor använder dessutom Deep Fusion och HDR för ge bilderna inte ska se helt platta ut på skärmen.

För de mest entusiastiska fotograferna kan stödet för råformat vara ett argument för att välja 12 Pro eller 12 Pro Max, men det kräver att man ägnar sig åt efterbehandling av sina bilder.

Läs också Här är läsarnas överraskande vinnare av vårt stora kamerablindtest! Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.

Prestanda

Alla iPhone 12-modeller har samma A14-processor, som klår konkurrenterna i våra prestandatester och visar att Apple håller vad de lovar när de hävdar upp till 50 procent snabbare prestanda.

När vi nyligen testade iPhone 12 Pro med samma processor krossade den föregångaren 11 Pro i Geekbench-testerna och körde förbi konkurrentens highend-modeller i processorprestanda.

Samma sak gör naturligtvis iPhone 12, som får nästan precis samma resultat som 12 Pro och som lämnar Sony Xperia 5 II och Asus ZenFone 7 Pro bakom sig.

 

iPhone 12 klarar sig märkbart bättre än föregångaren i benchmark-testerna. (Illustration: Lasse Svendsen)

Det är bara i testet av grafikprestanda som konkurrenterna kommer i närheten. iPhone 12 ligger hack i häl på highend-rivaler som Huawei P40 Pro och Samsung Galaxy Note S20 Ultra 5G.

Vilket leder oss till 5G. Som är ett mycket snabbare mobilnät för datatrafik. Det är inte så utbyggt ännu, men kommer att ge nedladdningshastigheter som 4G inte kommer i närheten av och öppnar för många nya tjänster via mobilnätet.

iPhone 12 levereras inte med laddare, kom ihåg det. Bara laddningskabel. (Foto: Lasse Svendsen)

Laddaren är extrautrustning

Apples USB-laddare är historia och ligger inte längre i kartongen. Det följer med Lightning-till-USB-kabel, så att man kan ladda i vilken USB-port som helst.

Den trådlösa MagSafe-laddaren säljs separat. (Foto: Lasse Svendsen)

iPhone 12 stöder däremot Apples nya trådlösa, magnetiska MagSafe-laddare. Det är en liten Qi-laddningsplatta som sätts fast på baksidan av iPhone 12. Den kan också ladda telefonen med något av de nya MagSafe-skalen som man också kan fästa andra tillbehör på. Till exempel Apples nya korthållare i läder, som sätts fast i magneten på skalet och skyddar korten från magnetism.

Foto: Apple

MagSafe-laddaren kostar 500 kronor och MagSafe-skalet 600 kronor.

Man behöver bara MagSafe-skalet om man behöver fäste för tillbehör. (Foto: Lasse Svendsen)

Slutsats

Om du klarar dig utan den tredje kameran med kort telebrännvidd och inte ser fördelen med en Lidar-skanner, är iPhone 12 kanske det bästa köpet i den nya iPhone-generationen. Den kostar bara lite mer än Mini – men mycket mindre än Pro-modellerna – och har lika stor skärm som 12 Pro. De andra två kamerorna ger samma höga bildkvalitet som i 12 Pro. Med samma fenomenalt skarpa skärmfärger som 12 Pro, bra batteritid, bättre stöttålighet och mycket högre prestanda är iPhone 12 inte bara bättre än iPhone 11, den är bättre än de flesta mobiler vi har testat i premiumklassen. Den enda nackdelen är att instegsmodellens 64 GB fort kan visa sig vara för lite lagringsutrymme.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Har inte haft en iPhone sedan min SE la av för 2 år sedan. Tror det är dags igen. Men satsar nog på 128 gb.

Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend