Search
Generic filters

TEST : Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Bäst ZenFone hittills

Asus har tagit klivet ända upp till highend-klassen med en tungviktsmobil som kan mäta sig med de allra bästa på marknaden. Är det Asus tur nu?

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Ljud & Bild tycker

5G. Du hittar ingen snabbare i dag! Stor och snygg AMOLED-skärm. Den roliga roterande trippelkameran ger dig selfies i en klass för sig. 5G. Billigare än de flesta highend-mobiler. 5G.
ZenFone är inte längre någon billig mobil. Den roterande kameran är en komplicerad lösning på ett enkelt problem. Saknar helt galen superzoom som konkurrenterna har.
 • Skärm: 6,7-tums AMOLED FHD+ (2400 x 1080), 700 nits, Gorilla Glass 6
 • CPU: 3,1 GHz Qualcomm Snapdragon 865+ octacore
 • Minne: 8 GB RAM/256 GB lagring (+ microSD upp till 2 TB)
 • Operativsystem: Android 10
 • Huvudkamera: 54 Mp f/1,8 med 4-axlars bildstabilisering (26 mm)
 • Ultravidvinkel/makro: 12 Mp (14 mm)
 • Tele: 8 Mp med 4-xlars optisk bildstabilisering, 3x optisk zoom (80 mm)
 • Anslutning: USB-C
 • Trådlöst: 5G, Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6
 • Ljud: HD (24 bit/192 kHz), DTS Headphone:X 7.1 virtuell surround, aptX/aptX HD/A2DP
 • Batteri: 5 000 mAh med snabbladdning, PD Charging
 • Färg: Pastel White (pärlemorsvit), Aurora Black (blåsvart)
 • Mått/vikt: 77,3 x 16,5 x 9,6 mm/230 g
 • Webb: asus.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 9000 kr

 • Geekbench 5: 1 000 singlecore, 3 381 multicore
 • Basemark GPU: 8 263
 • PCMark Work 2.0: 14 460
 • Futuremark Sling Shot Extreme: 7 800
 • PCMark batteritest: 11:40 h

Mobiltelefonernas Android-scen domineras av ett fåtal tillverkare som står för nästan all försäljning, sedan finns det ett under skikt av lovande konkurrenter som har svårt att slå sig fram. Detta gäller i synnerhet highend-segmentet, där kampen har stått mellan Samsung och Huawei, med Xiaomi väntande i kulisserna.

Asus har kämpat för att få fotfäste på smartmobilmarknaden sedan 2014, och rent tekniskt har många av deras ZenFone-modeller legat i topp. Trots detta har märket en marknadsandel – till och med i Asien, där genomslagskraften är störst – som mäts i ensiffriga procenttal.

Därför talar jag förmodligen för döva öron när jag säger att ZenFone 7 Pro bör stå checklistan om du ska ge dig ut och köpa en mobil i den tunga änden.

Med sina egenskaper och sin prislapp riktar sig ZenFone 7 Pro mot de som vill ha en snabb och funktionsspäckad telefon men inte är sugna på att lägga ett femsiffrigt belopp för de mest extrema modellerna.

Tre kameror blir till sex

Det mest uppseendeväckande med ZenFone 7 Pro är den roterande kamerasektionen som är bibehållen från förra årets modell. Fast naturligtvis med nya och fler kameror. Antalet är nu uppe på tre: vidvinkel, supervidvinkel och tele. Och eftersom kameraenheten går att snurra 180 grader så kan alla tre linserna användas som både bak- och selfie-kameror.

ZenFone 7 Pros speciella partytrick är den roterande kameraenheten, som gör att de tre kamerorna kan användas åt båda håll. (Foto: Asus)

Telefonens framsida domineras helt av den obrutna svarta skärmytan, medan baksidan är av antingen blåsvart eller pärlemorvitt glas. Två fodral ingår i förpackningen: ett genomskinligt plastfodral för vardagsbruk och ett mer robust för offroad. Fodralet skyddar baksidan och kanterna, men inte själva skärmen, som är gjord av Gorilla Glass 6.

Asus ZenFone 7 Pro finns med blåsvart och pärlemorvit baksida. I båda fallen täcks framsidan helt av den svarta skärmen. (Foto: Asus)

Finns ingen snabbare

På processorfronten ligger Asus i täten. Qualcomm Snapdragon 865+ är den snabbaste biten bearbetad strandsand som man kan stoppa i en mobiltelefon just nu. Den åttakärniga 3,1 GHz-processorn är en turboladdad version av den vanliga Snapdragon 865, som inte heller är någon bromsklots.

Pro-versionen av ZenFone 7 är utrustad med 8 gigabyte RAM och 256 gigabyte lagring. Det finns även en standardversion av ZenFone 7, som har samma specifikationer bortsett från att den får nöja sig med 128 gigabyte lagring och en vanlig Snapdragon 865-processor.

I en toppmobil anno 2020 finns naturligtvis stöd för 5G. Så att man är förberedd när nätet rullas ut under de kommande månaderna.

Läs också Vi har provat 5G. Så du inte behöver! 5G kommer att revolutionera allt – fast inte din mobil

Skärm i toppklass

Skärmen på ZenFone 7 Pro är nu uppe i 6,7 tum. Och där vi på ZenFone 6 fick nöja oss med en IPS-skärm så har vi den här gången fått en riktig AMOLED-skärm med 90 Hz i uppdateringsfrekvens. Upplösningen är FHD + (2400 x 1080), vilket bara överträffas av väldigt få. Asus är alltså redo att slåss på lika villkor med Huawei, Motorola och Xiaomi.

 

Skärmen är en stor och ljusstark AMOLED på 6,7 tum. (Foto: Asus)

Titta, inga hål!

Tack vare den roterande kameran har Asus gjort ett bra jobb med att ge användarna en stor skärm, utan hack eller hål för kameran. Man kan misstänka Asus för själva att ha uppfunnit problemet för att rättfärdiga den finurliga och iögonfallande lösningen. Men att resultatet har blivit en läcker skärm, det måste vi ge Asus!

Färgerna är djupa och Asus har lyckats pressa upp ljusstyrkan till så mycket som 700 nits, vilket innebär att man faktiskt kan läsa skärmen även i (hyfsat) soligt väder.

Asus var bland de sista som höll sig fast vid en analog hörlursutgång med 3,5 mm minijack-kontakt. I år har den offrats för att spara utrymme inuti telefonen. Även om jag, i egenskap av analog ljudnörd, tycker att det är irriterande så måste jag erkänna att problemet vid det här laget är minimalt eftersom analoga, trådbundna hörlurar har blivit lika sällsynta som smartmobiler med hörlursuttag.

Utmärkta kameror

En toppmobil anno 2020 kan naturligtvis inte nöja sig med två bakre kameror, så den roterande kameraenheten innehåller tre riktigt bra objektiv för olika ändamål.

 

Det finns tre kameror i ZenFone 7 Pro: en supervidvinkel, en teleoptik och en 64-megapixels vidvinkel som huvudkamera. (Foto: Asus)

Huvudkameran är ett vidvinkelobjektiv, motsvarande 26 mm i det gammaldags, analoga 35 mm-formatet. Sony IMX686-sensorn har 64 megapixlars upplösning och det finns optisk bildstabilisering.

Supervidvinkelkameran, som motsvarar optik på 14 mm, får ”nöja sig” med 16 megapixlar och teleobjektivet har en 8-megapixelsensor och en brännvidd som motsvarar en 80 mm-lins. Det ger 3x optisk zoom jämfört med huvudkameran. Med digital zoom, som ju helt enkelt beskär bilden när man kommer upp i 12x zoom.

Tack vare fyra axlars rörelsestabilisering går det faktiskt att åstadkomma riktigt förnuftiga spionfoton med digital zoom. Samma stabilisering finns i huvudkameran.

Alla kameror täcker utmärkt de motiv man i normala fall kan tänka sig att ta ögonblicksbilder av, och kvaliteten är ungefär på samma nivå som Huawei P30 Pro. Även om jag saknar dess helt hysteriska superzoom. Å andra sidan kan man ta selfies med 12x optisk zoom. Vilket inte rekommenderas för personer med känsliga magar!

Kamerornas förmågor syns dock först när man filmar video. Man kan filma i upp till 8K med 30 bilder per sekund. Och kan man nöja sig med Full HD och 60 bilder i sekunden så får man tillgång till en riktigt välfungerande rörelsestabilisering, som påminner om att ha mobilen monterad i en gimbal. HyperSteady förvandlar inte mobiltelefonen till en professionell steadicam i händerna på en Hollywood-filmfotograf, men kan göra amatörvideor till mindre ryckiga upplevelser.

Panoramabilder är ZenFone 7 Pros partytrick, eftersom de tas automatiskt genom att vrida på kameraenheten. Det ser knasigt ut men fungerar faktiskt bra – när man lär sig att rikta mobilen vinkelrätt mot motivet, annars slutar det med att man tar panoramabilder av sig själv!

 

Den roterande kameran kan ta motoriserade panoramabilder. (Foto: Asus)

Benchmarks

Tack vare Snapdragon 865+-processorn är prestanda bland de bästa vi någonsin har uppmätt. Till och med den fenomenala Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G får se sig slagen när det gäller hastighet.

ZenFone 7 Pro får ett Geekbench 5-resultat på 1 000 singlecore 3 381 multicore, vilket inte är mindre än helt suveränt. Xiaomi Mi 10 Pro, OnePlus 8 Pro och Huawei P40 Pro kommer nära – men inte riktigt hela vägen. Grafiktestet 3DMark Sling Shot Extreme slutar också med ett rekord: 7 800 poäng.

5000 mAh-batteriet är bland de största på marknaden. Det syns på PC Mark 2.0-batteritestet som körde i nästan 12 timmar med full gas. Det är exceptionellt länge, så risken för att strömmen tar slut innan dagen gör det är praktiskt taget obefintlig.

Slutsats

Asus ZenFone 7 Pro är inte bara Asus klart bästa mobiltelefon hittills. När det gäller rå hastighet är den också den snabbaste mobilen vi har haft på testbänken. På kamerafronten kan den hålla jämna steg med de bästa på marknaden. Och även om toppmodellen är kostsam så är det fortfarande en smula billigare än andra mobiler med samma processor, skärmupplösning och lagringsutrymme.

Den stora frågan är huruvida den kan locka bort mobilköparna från de kända varumärkena. Mobilkungen Samsung rår ingen på, men världens näst största mobiltillverkare Huawei är satt ur spel på grund av handelsblockaden som hindrar dem från att få tillgång till nya processorer och Googles avgörande Android-operativsystem. Så kanske är det verkligen ZenFones tur nu. Jag är säker på att Asus håller tummarna.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.
  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

  Riktpris: 14600 kr Galaxy Note 20 är en överraskning på flera sätt

  Motorola Moto g 5G plus

  Riktpris: 4490 kr Den billigaste 5G-mobilen på marknaden

  OnePlus Nord

  Riktpris: 5600 kr Upp till bevis!

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.