TEST: Här är resultatet av kamerablindtestet med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

Ett överraskande resultat: iPhone totalvinnare, men inte överlägsen

Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
Annons
Annons
forfatter

För två veckor sedan bjöd Ljud & Bild in er läsare att delta i ett litet experiment. Vi hade valt ut fem av de mest populära mobiltelefonerna i premiumklassen – Apple iPhone 11, Huawei P40 Pro, Motorola Edge+, OnePlus 8 Pro och Samsung Galaxy Note 20 – och fotograferat åtta olika standardmotiv, sådana som motsvarar den sortens bilder som de flesta tar med sina mobiler.

Varje scen hade fotograferats i 4:3-format med mobilens standardinställningar för just den typen av motiv. Vi hade sedan namngett och vid behov beskurit bilderna så att det inte direkt gick att se vilken mobil som hade tagit vilka bilder.

Läs också
Mobil eller kamera? Många har med tiden övergett kameran vartefter mobilerna fick bättre kameror, och antalet bilder folk tar har exploderat. Men hur bra är egentligen mobilkameran?

Hela poängen var att hitta mobilkameran som tog bilderna de flesta gillade. Utan att bry sig om teknik och förutfattade meningar om tillverkare eller operativsystem.

Röstningen har utförts i Sverige, Norge och Danmark och nu har vi sammanställt resultatet.

Ljud & Bild finns i hela Norden och vi skiljer inte på länderna, därför berättar vi inte om vi svenskar röstade på ett annat sätt än norrmännen och danskarna, och vice versa. Vi har hittat en totalvinnare av blindtestet – och dessutom gått igenom vilka mobilkameror ni läsare gillade bäst i varje kategori.

Annons

Sammanlagt 2 870 läsare röstade i Sverige, Norge och Danmark och 19133 röster lämnades. Här är resultatet:

 

Placering Nummer Modell Antal röster
1. 1 iPhone 11 4 473
2. 4 Huawei P40 Pro 4 011
3. 3 OnePlus 8 Pro 3 766
4. 2 Samsung Galaxy Note 20 3 635
5. 5 Motorola Edge+ 3 248

Och vinnaren är …

Kort sagt: Läsarna har utsett iPhone 11 till den bästa kameramobilen! I alla fall har de bilder som tagits med iPhone 11 fått flest röster av de läsare som deltagit i hela Norden!

Tabellen ska för övrigt läsas så att det är kolumnen ”Nummer” som anger vilka av bilderna som tagit med vilken mobil. Bilderna i kategorierna nedan vars beteckningar slutar med en etta (alltså 1.1, 2.1, 3.1 etc.) har tagits med iPhone 11. Bilderna som slutar med en tvåa (1.2, 2.2, 3.2 etc.) har tagits med Samsung Galaxy Note 20, och så vidare.

Detta är bara det första av förhoppningsvis många blindtester av mobilkameror. Vi planerar redan nya tester med mobiltelefoner i andra prisklasser, så småningom är tanken att läsarnas vinnare ska bli ett speciellt ”Readers’ Choice Award” i samma stil som våra vanliga utmärkelser ”Bäst i test”, ”Bästa köp” och ”Särskilt rekommenderad”.

Annons

Här är en uppräkning av vilka mobiler som vann de olika kategorierna och hela resultatet fördelat i procent.

1. Standardbild, dagsljus

Det här är en bild helt utan krusiduller. Motivet är från Prenzlauer Berg i Berlin och visar en staty av den tyska kommunisten Ernst Thälmann. Fotoet togs utan zoom på en halvmolnig eftermiddag.

Den givna vinnaren i denna kategori var OnePlus 8 Pro.

2. Ultravidvinkel, dagsljus

Motivet visar den olympiska simhallen i Europasportpark i Berlin. Varje mobil har tagit bilden med standardinställningen för ultravidvinkel.

Annons

Här var det jämnt. Faktiskt så jämnt att det var olika vinnare Sverige, Norge och Danmark. Svenskarna föredrog iPhone 11, danskarna gillade bilden som tagits med Motorola Edge+ och norrmännen Samsung Galaxy Note 20. Men det sammanlagda antalet röster innebar att Samsung-mobilen lade beslag på segern i den här kategorin.

3. 5x zoom

De testade mobilerna är mycket olika utrustade när det gäller zoomfunktionen. Men eftersom iPhone 11 bara klarar max 5x digital zoom har vi valt att låta det vara gränsen. Alla mobiler har därför tagit en bild med 5x zoom av samma byggarbetsplats i Berlin Friedrichshain. Att bilderna inte är exakt likadana beror INTE på ett fel från vår sida, utan snarare på att resultaten blir väldigt olika med de olika mobilerna, även om man väljer exakt samma zoominställning.

Den här kategorin hade däremot en mycket tydlig vinnare: Samsung Galaxy Note 20.

Annons

4. Standardbild, inomhus

Att ta bra bilder med mobilen hemma är inte så enkelt som man kanske tror. Ofta har man fler ljuskällor med olika ljusstyrka och färgtemperaturer tända på samma gång, vilket får kamerans programvara att jobba övertid. Här har vi en tidig kväll tagit en bild av ett helt vanligt kök i en lägenhet i Berlin. Ljuset kommer från lysrör, glödlampor och en LED-lampa som inte syns i motivet.

Även i den här kategorin blev det en klar vinnare, den här gången var det One Plus 8.

5. Selfie

Framför allt yngre använder mobilens frontkamera kamera mer än någon annan. Det ska ju tas selfies i stora mängder till Instagram, Snapchat, Tinder, Grindr och mycket mer. Här är det artikelförfattaren har fotograferat sina rynkor helt utan filter framför den ovan nämnda statyn av Ernst Thälmann. Varken zoom eller vidvinkel har använts.

Det var en tät kamp mellan frontkamerorna. På upploppet stod det mellan Huawei, iPhone och Samsung, men det var koreanerna och Galaxy Note 20 som knep guldet.

Annons

6. Makro

Med en bra mobilkamera ska man naturligtvis även kunna komma riktigt nära motivet. I det här fallet använde vi mobilens makroinställning om det fanns någon sådan. Om inte har vi använt standardinställningarna och gått så nära motivet som möjligt.

Den samlade vinnaren i kategorin var iPhone 11. De danska läsarna tyckte dock, mycket knappt, att Samsung Galaxy Note 20 tog den bästa makrobilden.

7. Porträttt

Så gott som alla mobilkameror i premiumklassen har en särskild porträttfunktion som låter dig ta snygga personbilder med suddig bakgrund. Men återigen är det stor skillnad på hur bra kameraprogramvaran klarar av uppgiften. Dels när det gäller att göra bakgrunden suddig och dels att återge kontrast och hudfärg.

Annons

Här stod det mellan iPhone 11 och Motorola Edge+. Bilden från den kinesiska mobilen föll läsarna bäst i smaken i Danmark och Norge, medan svenskarna föredrog iPhone 11. Den sammanlagda vinnaren var dock klart Motorola Edge+.

8. Nattläge

Huawei var bland de första som lanserade ett speciellt nattläge i sina finaste mobilkameror. I P30 Pro hade de en kombination av ljusstark optik och innovativ bildbehandling som kunde göra bilderna ljusare samtidigt som de kompenserade för bildbrus.

I dag har förmågan att ta bra bilder i mörker blivit standard för alla mobiler i premiumklassen, men som man ser på testbilderna är det stor skillnad på hur väl de olika mobilerna klarar av uppgiften.

Det var Huawei som nästan uppfann nattläget med sin banbrytande kamera i P30 Pro. Så det kommer knappast som en överraskning att Huawei P40 Pro lade beslag på segern i den här kategorin. Desto mer överraskande är det kanske att iPhone 11 kom på en övertygande andraplats – och sedan var det väldigt långt ner till de tre sista rivalerna.

Uppmärksamma läsare kanske undrar hur iPhone 11 kunde vinna omröstningen när den bara vann en enda av alla åtta kategorierna. Svaret är ganska så enkelt. Apples iPhone fick helt enkelt många röster i alla de kategorier som vanns av andra produkter. De övriga testdeltagarna fick däremot ytterst varierade resultat. Till exempel fick OnePlus 8 Pro bara 7 röster i kategorin ”Nattläge”, medan iPhone 11 fick 763 röster och Huawei P40 Pro hela 1256 röster.

Android-mobilerna tycks alltså göra bra ifrån sig på utvalda områden (Huawei när det gäller nattläge, Samsung med selfies och OnePlus med inomhusbilder i konstgjord belysning), medan iPhone 11 uppenbarligen den bästa allround-mobilen när det gäller att ta bra foton i många olika situationer.

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

  1. Inte så överraskande kanske. Apple brukar ju satsa på att göra så många som möjligt intresserade av att köpa deras produkter, och då blir de inte bäst på någonting, men bra på det mesta. En 1″-sensor i en telefon hade ju blåst de andra telefonkamerorna ner i diket, men hur tjock tror ni den telefonen hade blivit? Hade inte Panasonic eller Samsung en “telefon” med stor sensor? Hur många köpte den?

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

Xiaomi Mi 11 är den första mobilen med Qualcomms nya Snapdragon 888-processor. Det är den du ska köpa om du vill ha mest för pengarna.
OnePlus 9 Pro har mycket att leva upp till. Den nya toppmobilen träffar inte riktigt mitt i prick, men kameran är den bästa hittills.
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Samsung Galaxy S21 5G är mobilen du ska köpa om du vill ha mest för pengarna.
Bang & Olufsen försöker slå två flugor i en smäll genom att göra en kombination av hörlurar och gaming-headset.
Alla kamerasystem behöver ett objektiv för porträtt, gärna ett ljusstarkt sådant.
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Fujifilms mellanformatkameror har saknat en bred vidvinkel. Här är den.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.