Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

Med DxOMark Mobile-poängen 112 slår P30 Pro både sina egna föregångare P20 Pro och Mate 20 Pro samt Samsung Galaxy S10+, som alla får 109 poäng och kommer på en delad andraplats. Så det är fullt förståeligt att Huawei har svårt att sluta jubla – och det är välförtjänt, för Huawei P30 Pro har utan tvekan den bästa kameran vi någonsin sett i en mobiltelefon!

Huawei kallar sitt nya kamerasystem, som är utvecklat i samarbete med Leica, för en ”quad-kamera” med fyra linser. Kameran kan naturligtvis lagra bilder som råfiler, men dessutom ger de fyra objektiven ett par spännande nya funktioner. De två mest imponerande är hybridzoom-funktionen och ett nytt nattläge som tar bättre bilder i mörker än någon annan mobilkamera på marknaden.

För att börja med zoomfunktionen är Huawei P30 Pro den enda smartmobilen på marknaden som har ett teleobjektiv med 5x optisk zoom. Konkurrenterna har bara 2x. För att få plats med detta har Huawei gjort en periskopliknande optik med ett prisma som vinklar in ljuset. Detta är en konstruktion som vi har sett tidigare i vattentäta kompaktkameror. Med hjälp av programvara kan man till och med få upp till 10x hybridzoom.

Tack vare en ny RYB-sensor (i stället för den traditionella RGB-typen som sitter i de flesta andra mobiltelefoner) når kameran i P30 Pro ända upp till ISO 409 600 (jämfört med ISO 102 400 i P20 Pro). I kombination med en mer ljusstark optik och bättre bildbehandling, som drar upp kurvorna för att göra bilderna ljusare samtidigt som den kompenserar för brus från mörker, klarar P30 Pro i praktiken att ta bilder när det är becksvart.

Slutsats

Huawei P30 Pro är marknadens bästa kameramobil. Ingen tvekan om den saken. Med den mest imponerande zoomfunktionen vi har sett i någon mobil, och en snudd på revolutionerande förmåga att ta bilder i mörker, finns det ingen annan mobil som kommer i närheten av Huawei P30 Pro på det här området just nu. PGO

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
VINNARNA AV Huawei P30 Pro
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

    Läs också

    Aktuella erbjudanden

    Annons
    Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.