Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple iPhone 12 Pro

Mobil för fotofantaster

Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.

Av / 2020-10-29 - 10:00
Apple iPhone 12 Pro
Lasse Svendsen

Förra iPhone-generationen var en av de snabbaste mobilerna, men nu får den se sig slagen av iPhone 12 Pro. Som inte bara är den snabbaste hittills utan också har en mycket högre bildkvalitet än iPhone 11 – som våra läsare nyligen utsåg till den bästa kameratelefonen i ett blindtest. Det är en smula häpnadsväckande. För i våra tester har de senaste iPhone-generationerna legat lite efter de bästa av konkurrenternas mobiler – till exempel Huawei P40 Pro+ – när det gäller bildkvalitet.

Så är inte längre fallet, för iPhone 12 Pro har inte bara en mycket bättre kamera än föregångaren, den är bättre på alla väsentliga områden och definitivt en av de allra bästa mobilerna som går att köpa nu.

Den nya iPhone 12-generationen består av fyra modeller, alla med blixtsnabbt 5G-stöd och samma A14 Bionic-processor, super retina OLED-skärm, bättre kameror och en ”ny” formfaktor.

iPhone 12 Pro Max. 12 Pro, 12 och 12 mini. Foto: Apple

De släta, rundade kanterna som vi vant oss vid från 11 Pro och äldre iPhone-modeller har försvunnit. I stället är den kantiga formfaktorn som vi har sett på senaste iPad Pro – och förra generationen iPhone SE – tillbaka på alla iPhone 12-modeller.

Somliga kanske rynkar på näsan och tycker att den har blivit mindre bekväm att hålla i handen. Mitt intryck är det motsatta, jag tycker att de raka kanterna ger mig ett säkrare grepp om telefonen.

iPhone 11 Pro i mitten är inte lika skön att hålla i som 12 och 12 Pro. Foto: Lasse Svendsen

iPhone 12 är vattentät ner till sex meter i 30 minuter, jämfört med föregångarens fyra meter i 30 minuter, och det känns som om Apple har ansträngt sig för att höja kvaliteten ytterligare ett snäpp.

iPhone 12 Pro är vattentät och IP68-klassad. Foto: Lasse Svendsen
Läs också Vi har provat 5G. Så du inte behöver! 5G kommer att revolutionera allt – fast inte din mobil

Större, ljusare skärmar

Alla de fyra nya mobilerna har fått större OLED-skärmar med märkbart bättre ljusstyrka. Upp till 1200 nits för iPhone 12 Pro som tillsammans med iPhone 12 har en 6,1-tums super retina XDR-skärm med en upplösning på 460 punkter per tum. Den större 12 Pro Max har en 6,7-tums skärm, medan 12 Mini har en 5,4-tums skärm.

Apple hävdar att glaset på de nya mobilerna är fyra gånger tåligare mot skador om man tappar mobilen i marken – och de har lagt till keramiska kristaller, så kallad Ceramic Shield, i gjutningen av glaset för att det ska bli ännu mer robust. Glaset på baksidan är så kallat dubbeljoniserat för att göra det mer reptåligt.

12 Pro har förmodligen marknadens bästa mobilskärm. Foto: Lasse Svendsen

Glaset på fram- och baksidan ligger dessutom i linje med metallramen runt mobilen, vilket skyddar glaset bättre än på en mobil där glaset är avrundat i kanterna.

Skärpan och ljusstyrkan är fantastisk på de nya skärmarna. Apple hävdar att skärmarna har upp till 2 miljoner mot ett i kontrast, och det är lätt att tro på när man ser skärmen. Det finns ett drag av värme i färgerna, vilket syns på hudtoner, vit text mot svart bakgrund och liknande, som inte finns på iPhone 11. Men hur som helst hittar du ingen bättre skärm på en mobil.

Det är nog inte alla som gillar den kantiga formfaktorn. Foto: Lasse Svendsen

Skärmarna på iPhone 12-modellerna har True Tone, som anpassar vitbalansen efter ljuset i omgivningen, och stöder videovisning med HDR10, HLG och Dolby Vision. Kontrasten och färgåtergivningen med film och video ser fenomenalt bra ut. Video har aldrig sett bättre ut på en mobilskärm.

iPhone 12 Pro med 6,1-tums skärm vilar skönt i handen. Foto: Lasse Svendsen

En sak som Apple inte har gjort med iPhone 12 är att byta till skärmar som stöder högre uppdateringshastighet. De flesta av konkurrenternas dyrare mobiler kan köra med upp till 120 Hz, men här stannar det vid 60 Hz.

Det spelar ingen roll för kvaliteten när man tittar på video, men man kan märka att det hackar lite när man skrollar i full fart på en webbsida.

Bättre kameror

Om man väljer 12 Pro eller 12 Pro Max får man tre kameror med sammanlagt fyra och fem gånger zoom. 12 och 12 Mini har två kameror med sammanlagt två gånger zoom.

Det finns en annan, inte oväsentlig skillnad på kamerorna i de två Pro-modellerna.

De tre kamerorna och LIDAR-sensorn med blixten är alla nya i 12 Pro. Foto: Lasse Svendsen

De har samma 12 Mp 13 mm f2,4, 120 grader breda vidvinkel och en 26 mm f1,6-vidvinkel, men 12 Pro Max har en ljuskänsligare 12 Mp-bildsensor med större pixlar på en större yta (1,7 µm mot 1,4 µm) och bildstabilisering av bildsensorn. Pro Max har också mer tele: 65 mm mot 52 mm i 12 Pro, med optisk bildstabilisering, och 2,5x zoom mot 2x i 12 Pro.

Tillsammans betyder det alltså 4x zoom för kamerorna i 12 Pro och 5x zoom i 12 Pro Max. Det innebär att man får större räckvidd med mer telebrännvidd med en 12 Pro Max. Kamerorna har digital zoom upp till 10x, men den bör man bara använda i nödfall eftersom den ger väldigt gryniga bilder.

Kamerorna i iPhone 12 Pro, iPhone 12 (i rött) och iPhone 11 Pro. Foto: Lasse Svendsen

Frontkameran – eller selfie-kameran – heter True Depth Camera på Apple-språk och förutom att stödja FaceID som identifierar användaren av mobilen har den samma 12 Mp-upplösning som de andra kamerorna, samt stöd för 4K/30p-video med Dolby Vision HDR (High Dynamic Range) vilket utökar bilddynamiken. Man kan också använda kameran för FaceTime-samtal i HD-kvalitet.

Den inbyggda blixten har ytterst begränsad räckvidd, men är lite starkare än i 11 Pro och når lite längre.

Alla iPhone 12-modellerna stöder trådlös laddning. Foto: Lasse Svendsen

Lidar-skanner

Det här är lite kul. LIDAR är en förkortning av LIght Detection And Ranging, vilket är samma sak som mätning av ljusreflektioner. Här används tekniken för att skanna pixeldjupet i motivet. Det här har inte Apple gjort tidigare med en iPhone och fördelen med Lidar är att kameran fokuserar bättre i svagt ljus (sex gånger snabbare, säger Apple) och att porträtt tagna med vidvinkel i svagt ljus bli jämnare belysta och bättre exponerade.

Lidar-skanningen fungerar inte på långa avstånd, men är särskilt bra när det är mörkt och motivet är tillräckligt nära. Lidar används också om man vill skanna och mäta ett rum, till exempel i AR – augmented reality – där man kan leka med festliga effekter i AR-appar.

Svartvitt porträtt. Foto: Hedda Hjortdahl

Det finns flera termer som kan behöva en förklaring. Till exempel Deep Fusion. Här analyserar processorns Neural Engine resultaten av flera bilder som har olika exponeringsvärden och sätter ihop dem, efter att varje pixel har analyserats, till en bild som ska ha optimal skärpa, färgåtergivning och dynamik. Ett slags turbodriven HDR på högsta varvtal alltså. Deep Fusion väljer själv när det finns behov av pixel-för-pixel-analys, till exempel när det är dåligt med ljus i motivet.

Mer avancerad video

Apple har också förbättrat videofunktionerna, kvaliteten är märkbart bättre med 12 Pro än med 11 Pro. Videoinspelningar kan göras i 4K/60 med 10-bitars HDR och Dolby Vision, vilket ger bättre färgdjup och dynamik i inspelningarna. Filerna lagras med metadata som kan användas under efterbehandlingen.

iMovie-appen på mobilen stöder Dolby Vision, så att man kan redigera i full kvalitet i telefonen eller överföra inspelningen till Final Cut Pro, som får stöd för Dolby Vision senare i år.

Man kan också filma i slowmotion i full HD, med 120 eller 240 fps vilket ger utrymme för riktigt lååångsam film, samt time lapse med bildstabilisering – och som med många kameror kan man ta bilder i 8 Mp-upplösning samtidigt som man spelar in video i 4K.

Prestanda

Inuti telefonen sitter, som redan nämnts, en A14-processor som hjälper iPhone 12 att åstadkomma de fantastiska prestanda som slår konkurrenternas mobiler i våra tester.

Apple hävdar att man kan uppleva upp till 50 procent högre prestanda med A14-processorn i iPhone 12 och det är inte bara våra mätningar som visar att de håller vad de lovar. Mobilen är märkbart snabbare när det gäller att öppna appar, ladda webbsidor och utföra uppgifter i appar, som att lägga till bildeffekter och annat.

Processorn är utvecklad av Apple själva och ska vara 80 procent snabbare på maskininlärning, och har två plus fyra processorkärnor som körs med en 5 nm-arkitektur, plus fyra grafikkärnor som håller ångan uppe när man spelar, redigerar video eller renderar AR.

En jämförelse av de viktigaste specarna för iPhone 12-modellerna. Ill. Lasse Svendsen.

iPhone 12 Pro krossar 11 Pro i Geekbench-testerna med god marginal och kör förbi konkurrenternas highend-modeller i ren hastighet. Grafikprestanda är också bättre i 12 Pro än i föregångarna, men i 3D-testet hamnar 12 Pro lite efter Huawei P40 Pro och Samsung Galaxy Note S20 Ultra 5G.

5G-nätet är inte så väl utbyggt ännu, och i vårt test har vi bara haft sporadiska möjligheter att ansluta till 5G, men fördelarna kommer så småningom att bli uppenbara för alla med 5G-mobiler. Näthastigheten kan mångdubblas och datakrävande uppgifter som att ladda ner hela säsonger av TV-serier går blixtsnabbt jämfört med 4G.

Bildkvaliteten

Våra tester och våra läsare är inte helt överens. Kameran i iPhone 11 är hårfint bättre än kameran i Huawei P40 Pro med många, men inte alla, motiv och P40 Pro har bättre funktioner i svagt ljus.

Kameran i iPhone 12 Pro är däremot ännu bättre, särskilt med motiv i svagt ljus.

Läs också Här är läsarnas överraskande vinnare av vårt stora kamerablindtest! Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.

Tidigare ville man inte förstora bilder som tagits i svagt ljus med en iPhone, men bilderna från iPhone går utmärkt att blåsa upp. Utan att reta sig på grovkornigt bildbrus. Detta betyder inte att bilderna är helt brusfria. Det finns fortfarande synligt kornbrus i skuggiga områden och övergångar till mellantoner samt i högdagrar, det syns bara inte lika tydligt som tidigare.

På samma gång är färgåtergivningen mycket bättre. Om man flyttar över bilderna till en kalibrerad skärm med stor färgrymd så ser man att de har mer djup, ser skarpare ut och har mindre bildbrus.

iPhone 12 Pro trees iPhone 12 Pro nattmodus iPhone 12 Pro nattmodus III iPhone 12 Pro nattmodus II iPhone 12 Pro leaves iPhone 12 Pro dybde iPhone 12 Pro filtereffekt iPhone 12 Pro landskap iPhone 12 Pro HDR
<
>
Ultravidvinkel ger stort djup i bilderna. Foto: Lasse Svendsen

Kamerans HDR-egenskaper kommer till nytta i landskapsbilder och har den bästa återgivningen av hudtoner i dagsljus hittills från någon mobilkamera. Porträttläget är lite bättre, med en tydligare distinktion mellan personen i bilden och bakgrunden, och med bättre definierade detaljer som hår, ögonfransar och liknande.

Video lagras i HEVC-format och H.264, medan stillbilder kan lagras i JPEG eller HEIF. Det senare är ett nyare format för bildkomprimering som bygger på H.265 som vi känner igen från video. HEIF gör inga mindre bildfiler räknat i megabyte, men har mer skonsam komprimering och större färgdjup, upp till 16 bitar mot JPEGs 8 bitar. Det ger mycket mjukare toner och bland annat landskapsbilder med hög kontrast kan ha stora fördelar av att lagras som HEIF.

Kamerorna i en iPhone 12 kan snart ta bilder i ett nytt råformat. Apple har lanserat ProRAW, vilket kommer till iPhone 12 längre fram. Då får man ett råfilsformat som passar bra för efterbehandling av färger, skärpa, dynamik och vitbalans. ProRAW använder Deep Fusion och HDR ovanpå allt för att ge fotografen en bild som inte ser helt platt ut och har bleka färger.

Levereras utan laddare

Den lilla USB-laddaren vi känner igen från tidigare iPhone-modeller ingår inte till någon av iPhone 12-modellerna. Den välkända Lightning-till-USB-kabeln ingår, men laddaren måste alltså köpas separat.

Den nya trådlösa MagSafe-adaptern sätts fast på baksidan med en magnet. MagSafe-skalet har magneter för extrautrustning. Foto: Lasse Svendsen

Precis som Apples nyligen lanserade MagSafe-laddare. En trådlös laddare med en rund Qi-laddplatta som är magnetisk och fastnar på baksidan av telefonen. Eller så kan man köpa ett skal med inbyggt MagSafe, där man också kan sätta fast andra tillbehör. Till exempel Apples korthållare i skinn som finns i flera färger och skyddar korten från magneten.

MagSafe-laddaren kostar 500 kronor och MagSafe-skalet 600 kronor.

Slutsats

Bortsett från batteritiden, som inte är bättre än i iPhone 11 Pro, är nästan allt bättre med iPhone 12 Pro. Den nya skärmen har märkbart mer ljus och kontrast och är helt fantastisk att titta på bilder och filmer på. Prestanda är fenomenala placerar iPhone 12 en bra bit före konkurrenterna, och när man kan använda 5G ordentligt har man en värstingsnabb mobil i handen.

Personligen gillar jag den kantiga designen, eftersom det ger ett bättre grepp om telefonen, bland annat när man tar bilder. De nya kamerorna i iPhone 12 Pro lyfter bildkvaliteten markant, inte bara i dåligt ljus, och kontrasten och färgåtergivningen i bilderna är av högsta klass och ger fotoentusiaster ett kraftfullt verktyg i fickan. Egentligen är det bara priset vi inte är förtjusta i. En iPhone 12 Pro kostar 3 000 kronor mer än en iPhone 12. Då får man visserligen dubbelt så mycket lagringsutrymme, men 12 500 kronor är fortfarande väldigt mycket pengar för en mobiltelefon. Hur bra kamera den än har.

Karakter
Apple iPhone 12 Pro
High End

Home tycker

Marknadens häftigaste prestanda. Synligt bättre bild- och videokvalitet. Snabbt 5G. Mer gedigen är tidigare och ytterst ljusstark skärm. Fiffig magnetlösning. Laddare är extrautrustning. Kostsam med mycket minne.

1 reaktion på ”Apple iPhone 12 Pro”

  1. Iphone 12 pro levererar det mesta man kan önska från en mobiltelefon. Jag gillar särskilt uppgraderingen av kameran som gjort telefonen än mera värdefull. Ett litet minus för att den inte levereras komplett – tänker på laddaren. Nu har jag köpt magsafe o löst det problemet. Visst kostar det men det smakar också… Mvh:::Bengt

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ikonisk mobiltelefon är tillbaka

Samsung riskerar att bli omsprungna av Motorola

Huawei Honor är tillbaka!

Större och snabbare

Världens snabbaste och dyraste iPad

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Rulla till toppen