Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy S21+ 5G

Mellan två stolar

Samsung Galaxy S21+ är en lysande mobil, men svår att älska.

Av / 2021-02-08 - 14:30
Samsung Galaxy S21+ 5G
Peter Gotschalk

Vi testade aldrig förra årets föregångare till Samsung Galaxy S21+ 5G, men före 2020 var plus-versionen Galaxy S-seriens absoluta toppmodell. 2019 sparade vi till exempel inte på lovorden när vi recenserade Samsung Galaxy S10+, som fick både toppbetyg och vår särskilda rekommendation.

2020 kom Samsung med Galaxy S20 Ultra, som förvisade förra årets Galaxy S20+ till en lite trist plats som tredjefiol i en serie som numera bestod av tre mobilmodeller, där den största skillnaden mellan S20 och S20+ var skärmstorleken och priset.

2021 följer Samsung samma strategi och har tre modeller i Galaxy S21-serien, där S21+ i stort sett är identisk med S21, bortsett från att den är större och kostar mer. Det har dock skett betydande förbättringar på vissa områden jämfört med förra året, så om man inte är sugen på att spendera det orimligt höga belopp som det trots allt kostar att köpa S21 Ultra, bör man ändå läsa vidare.

Samsung Galaxy S21+ 5G
Samsung Galaxy S21+ finns i tre matta färger: Phantom Violet, Phantom Silver och Phantom Black. Både fram- och baksidan skyddas av Gorilla Glass Victus. (Foto: Samsung)

Utseende och konstruktion

Galaxy S20+ från 2020 var inte direkt vacker. Det var som om Samsung hade glömt att involvera designteamet när ingenjörerna väl hade proppat den nya mobilen full med alla funktioner och den enorma kameramodulen.

Men Galaxy S21+ 5G är en annan historia. Den har en ny design med en kameramodul som är sömlöst integrerad och i går i linje med metallramen som omgärdar hela mobilen – som dessutom finns i nya matta färger – Phantom Violet, Phantom Silver och Phantom Black – vilket innebär att den inte suger åt sig fingeravtryck och har blivit betydligt lättare att hålla i handen.

kameramodul1 kameramodul2
<
>
Kameramodulen är sömlöst integrerad med resten av mobilen. (Foto: Peter Gotschalk)

Telefonen är i stort sätt kantlös och har frontkameran inbyggd som ett stansat hål i skärmen. Både fram och bak sitter Gorilla Glass Victus och den smala metallramen är gjord av härdad aluminium – som är svartfärgad och därför ser ut som plast, vilket faktiskt är vårt enda klagomål när det gäller utseendet.

Byggkvaliteten går det nämligen inte att klaga på. Samsung Galaxy S21+ väger en aning mer än sin föregångare, framför allt känns den robust och tålig – som om man i en handvändning skulle kunna slå in en spik i väggen om man inte hittade hammaren. Telefonen är dessutom IP68-certifierad, så det är helt officiellt att den ska kunna tåla lite av varje.

Skärmen har en ljusstyrka på upp till 1300 nits. Det är mer än tillräckligt för att man ska kunna använda mobilen utomhus även om solen skiner. (Foto: Peter Gotschalk)

Skärm och ljud

Galaxy S21+ har en Dynamic AMOLED 2X-skärm med adaptiv 120 Hz-uppdateringsfrekvens, HDR10+-certifiering och en maximal ljusstyrka på upp till 1300 nits. Det är mer än tillräckligt för att man utan vidare ska kunna använda mobilen utomhus när solen skiner från en klarblå himmel. Vilket vi faktiskt lyckades bekräfta när solen för ett kort ögonblick sken genom februari-molntäcket. Man måste uppenbarligen åka hela vägen till Sahara för att det inte längre ska gå att se vad som händer på skärmen.

Uppdateringsfrekvensen är adaptiv för att spara ström. I praktiken betyder detta att bildhastigheten anpassar sig automatiskt efter vad som händer på skärmen. Om man tittar på ett fotografi sänks frekvensen ända ner till 10 Hz. Tittar man på video så höjs frekvensen till 60 Hz och den maximala hastigheten 120 Hz aktiveras när man skrollar på webbsidor, bläddrar genom menyer eller spelar spel.

Och medan Galaxy S20+-användare var tvungna att välja den höga QHD+-upplösningen eller hög uppdateringsfrekvens (som bara kunde köras i FHD-upplösning) så har skärmen på Galaxy S21+ helt enkelt blivit nedgraderad jämfört med förra årets modell. Nu är den maximala upplösningen bara 2400 x 1080 pixlar (FHD+), vilket är ett rätt så tråkigt sätt att lösa dilemmat på. Det här får ni göra om till nästa gång, Samsung!

I synnerhet som S21+ i övrigt har en skärm som är snudd på oöverträffad. Bilden är knivskarp och oerhört ljusstark, färgerna är extremt starka och det är ett sant nöje att titta på innehåll i hög kvalitet (till exempel från Netflix) på den HDR10+-certifierade skärmen. Det finns ett stort djup i bilden och kontrastnivån är den bästa vi har sett. Och när man flyttar sig runt i menyer, på webbsidor och på startskärmen känns allt extremt lättflytande och snabbt.

Även när det gäller ljudet levererar Galaxy S21+ varorna. Den har högupplöst ljud med en inbyggd 32-bitars DAC och stöder bland annat Dolby Atmos, Dolby Digital och Dolby Digital Plus samt naturligtvis aptX.

När man använder mobilen som ljudkälla och streamar musik är ljudet riktigt bra. Det sitter dessutom ett par bra stereohögtalare i den, så den kan med gott samvete användas för att titta på korta videor, spela spel eller prata i telefon handsfree utan hörlurar.

En av kameranyheterna är att man kan filma video i 8K-upplösning (med upp till 60 fps). (Foto: Samsung)

Kamera

Samsung har försett Galaxy S21+ 5G med en kameramodul med 12 Mp ultravidvinkel (f/2,2), 12 Mp normal vidvinkel (f/1,8 med optisk bildstabilisering) och 64 Mp telelins. Frontkameran har 10 Mp (f/2,2).

De flesta av kamerafunktionerna känner vi igen från förra årets S20-serie. Bland annat Space Zoom, som är Samsungs namn på en zoomfunktion som kombinerar optisk och digital zoom med digital beskärning av motivet i bilden, så att man kan zooma in med uppemot 30 gånger på vilket föremål som helst.

I praktiken görs detta med telelinsen på 64 Mp. Den har egentligen bara 1,1x optisk zoom, men i kombination med digital zoom ökas detta till så kallat 3x hybridoptisk zoom. Resten görs genom att beskära (croppa) bilden, vilket går att göra tack vare den höga 64 Mp-upplösningen. Resultatet är dock inte övertygande. Det handlar, precis som förra året, om en gimmick som överhuvud taget inte kan ta några ordentliga bilder.

zoom1 zoom2 zoom3 zoom4 zoom5
<
>
Karlsbron i Prag fotograferad med ultravidvinkel, vidvinkel, 3x zoom, 10x zoom respektive 30x Space Zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Andra kameranyheter som bör nämnas är att Galaxy S21+ kan filma video med upp till 4K-upplösning och 60 fps med alla linser. För att få ut det mesta av den tekniska utvecklingen har Samsung stoppat i en ny kamerafunktion som heter Director’s View, som gör att man kan växla mellan kamerans olika linser manuellt när man spelar in video.

Frontkameran är på 10 Mp och kan växla mellan vanlig vidvinkel och ett slags ultravidvinkel och tar utmärkta porträttfoton med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

På samma gång kan man se sig själv i hörnet av skärmen – och på inspelningarna, så vi misstänker att den nya funktionen kommer att tas emot med öppna armar av YouTubers och andra influencers. Under alla omständigheter är Director’s View extremt enkel att använda i praktiken och resultatet är en typ av video som vi inte har sett tidigare från någon mobiltelefon.

Bilder som tas på natten eller i mörka miljöer har också blivit bättre tack vare artificiell intelligens som gör sensorn snabbare så att den släpper in mer ljus.

TV-tornet Žižkov i Prag på kvällen. Strålande bild som nästan återger färgerna så som de ser ut i verkligheten utan att hela motivet blir överdrivet ljust. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Bakom skärmen på Galaxy S21+ sitter Samsungs splitter nya 5 nm 64-bitars octacore Exynos 2100-processor. Dessutom har mobilen 5G (SA, NSA och Sub-6/mmWave), Wi-Fi 6, 25-watts snabbladdning samt 15-watts trådlös laddning och möjlighet att ladda andra enheter trådlöst.

Precis som Apple levererar Samsung sin senaste toppmobil i klimatvänlig förpackning utan någon medföljande laddare. Om man inte redan har någon laddare och måste köpa en som tillbehör är totalpriset för mobil och laddare i nivå med förra årets pris för motsvarande Galaxy S20+ inklusive laddare.

Vi har kört alla våra vanliga benchmark-tester på mobilen och föga överraskande är Galaxy S21+ i stort sett den mest kraftfulla smartmobilen man kan köpa för pengar i skrivande stund. Den är inte riktigt lika makalös som vårt testexemplar av Galaxy S21 Ultra, men det beror enbart på att S21+ får nöja sig med 8 GB RAM i stället för de 16 GB som sitter i Ultra-modellen.

Närmaste konkurrenten i prisklassen är iPhone 12 Pro och om vi jämför testresultaten vinner Apple när det gäller Geekbench 5, som mäter CPU:ns övergripande prestanda. Däremot är Samsungs mobil snabbast i tester som mäter grafikprestanda, till exempel GFXBench och 3DMark. När man använder telefonerna till vardags är det svårt att märka någon egentlig skillnad.

Faktum är att S21+ går som en raket. Här finns inga hackningar, allt går blixtsnabbt – och i synnerhet med den höga uppdateringsfrekvensen på 120 Hz går allt i användargränssnittet som på räls. Varken de tyngsta apparna (spel som Asphalt 9) eller häftig multitasking får telefonen att börja svettas.

64Mp 64Mp_resized
<
>
Och här en detalj i bilden inzoomad med Quick Crop-funktionen i Galleri-appen. Bilden är fortfarande skarp och i fokus, även om man kommer mycket närmare. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Här är mobilen som faller mellan två stolar i Galaxy S21-serien. S21+ har nämligen inte alla häftiga kamerafunktioner som S21 Ultra har, men kostar ändå en hel del mer än den vanliga S21 utan att ha särskilt mycket mer att bjuda på än en större skärm. Och när skärmupplösningen dessutom är densamma på den större modellen, fast utspridd på en större yta, blir pixeltätheten lägre vilket i praktiken betyder att S21 + faktiskt har den sämsta skärmen av de tre modellerna i Galaxy S21-serien.

Dessutom är den lägre FHD+-upplösningen en klar försämring mot förra årets Galaxy S20+, trots att priset (om man även investerar i en 25 W-laddare) är detsamma. Det är ett konstigt beslut som Samsung antagligen har tagit för att minska strömförbrukningen, men som ändå borde ha inneburit en större sänkning av priset.

Detta innebär att Samsung Galaxy S21+ känns som en lite eftersatt medlem i Galaxy S-familjen. Så det är svårt för oss att rekommendera den, även om själva mobilen är lysande i många avseenden.

Karakter
Samsung Galaxy S21+ 5G
High End

Home tycker

Bra kamera med kreativa möjligheter. Knivskarp och ljusstark skärm med adaptiv 120 Hz-uppdateringsfrekvens, snygg design och extremt höga prestanda. Levereras utan laddare. Upplösningen är för låg för den stora skärmstorleken.

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Rulla till toppen