Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy Z Flip 3

Bästa vikmobilen hittills

Samsung Galaxy Z Flip 3 är mycket bättre än sin föregångare på nästan alla områden.

Skrivet av / 2021-12-13 - 07:42
Samsung Galaxy Z Flip 3
Peter Gotschalk

Egentligen hade jag inte tänkt testa Samsung Galaxy Z Flip 3 alls, det är också därför vi är väldigt sent ute med det här testet.

När Samsung lanserade de två nya hopfällbara mobilerna Galaxy Z Fold 3 och Galaxy Z Flip 3 i somras bedömde jag att det var viktigast att fokusera på den dyra Fold-modellen. Inte minst för att mycket (till exempel att Samsung Galaxy Z Fold 3 stöder S-Pen) redan då tydde på att Samsung hade för avsikt att låta Fold-serien ersätta den populära Galaxy Note-serien.

Samsung Galaxy Z Flip 3 är ganska så lik sin föregångare. När den är hopfälld får den till och med plats i en skjortficka. (Foto: Peter Gotschalk)

Det antagandet har sedan dess bekräftats, så trogna Note-användare måste vänja sig vid tanken att deras mobil får vara hopfällbar om de vill fortsätta ha tillgång till S-Pen-specifika funktioner.

Men med den första Flip-modellen lanserade Samsung redan 2020 (strax före corona, så det känns som en evighet sedan) en hopfällbar mobil till en målgrupp av ”uttrycksfulla och sociala användare som betraktar teknik som en naturlig del av livet”, som Samsung uttryckte saken då.

Skärmformatet 22:9 ger mer vertikalt utrymme för flödet i Facebook, Twitter och Instagram samt, som här, på webbsidor. (Foto: Peter Gotschalk)

Jag var ganska så förtjust i den första Galaxy Z Flip, som verkade mycket mer komplett än de första Fold-modellerna, plus att den gav användarna helt nya kreativa möjligheter som vi inte hade sett tidigare. Vid första anblicken verkade dock inte Z Flip 3 ha mycket nytt att erbjuda jämfört med sin föregångare. Inte ens trots att Samsung hade hoppat över 2:an utan gått direkt från första upplagan av Z Flip till nummer 3.

Ett möte med en journalistkollega i Oslo fick mig att ändra uppfattning. Han hade testat den nya hopfällbara mobilen för sitt medium redan i augusti, men använde den fortfarande till vardags och var väldigt förtjust. Därför bestämde jag mig för att ge Samsung Galaxy Z Flip 3 en chans till – och det visade sig vara klokt, för i deras senaste vikmobil har Samsung faktiskt fixat många av föregångarens svagheter.

Tyvärr har Galaxy Z Flip 3 ett veck som löper över skärmen när den är utfälld. (Foto: Peter Gotschalk)

Resten av detta test förutsätter att du har läst mitt test av den första Galaxy Z Flip – eller åtminstone är bekant med hopfällbara mobilers formfaktor, som vi också känner igen från Motorola Razr 5G.

I stället för att förklara allt från grunden kommer jag att fokusera på de huvudsakliga skillnaderna mellan Galaxy Z Flip 3 och dess föregångare, som (vågar jag avslöja redan nu) uteslutande talar den nya modellens förmån.

Utseende och konstruktion

Om vi ​​börjar med att titta på det fysiska utseendet på Galaxy Z Flip 3 så är den ganska lik sin föregångare. Hopvikt får den till och med plats i en skjortficka, och vikten är fortfarande låga 183 gram. Men nu är det Gorilla Glass Victus som skyddar mobilen, plus att Z Flip 3 till och med har fått en IPX8-certifiering och därmed blivit vattentålig, vilket den tidigare modellen inte var. Nu tål den i princip att sänkas ner i vatten i upp till 30 minuter, även om vi inte direkt skulle rekommendera att ta den med till stranden. Famför allt eftersom gångjärnen fortfarande gör att telefonen inte är skyddad mot damm och sand.

Det ska också nämnas att Galaxy Z Flip 3 finns i fler färger än sin föregångare – inklusive Cream, Green, Lavender och Phantom Black – och att ramen runt skärmen har blivit smalare.

Skärm

Dessutom har den nya modellen en betydligt större frontskärm som nu är på 1,9 tum, vilket gör den riktigt användbar, till skillnad från den lilla 1,1-tumsskärmen på fronten av föregångaren som verkligen bara kunde användas till notiser.

Med den nya, större frontskärmen är det mycket enklare att svara på telefonsamtal eller växla mellan låtar i en musik-app utan att öppna mobilen, och vissa appar stödjer till och med app-kontinuitet, så att man kommer direkt till den aktuella appen om man öppnar mobilen efter att ha klickat på den på frontskärmen. Detta gäller bland annat diktafonfunktionen.

Med hjälp av frontskärmen och huvudkamerans ultravidvinkelobjektiv kan man ta grymma selfies. (Foto: Peter Gotschalk)

Den vikbara huvudskärmen har samma storlek (6,7 tum), samma upplösning (FHD+) och samma extremt avlånga format (22:9) som föregångaren, men en nyhet är att skärmen numera har en uppdateringshastighet på upp till 120 Hz, och som vi vet gör det att användarupplevelsen blir snabbare och mjukare.

Själva skärmen är gjord av så kallat Ultra Thin Glass (UTG), som är en slags glaslegering med ett tunt lager plast som skyddande lager och böjligt glas under.

Det känns inte riktigt som äkta glas, och det mjuka materialet betyder också att man kan se ett fysiskt veck som löper över skärmen, även när den är uppfälld.

Kamera

Jag borde egentligen inte skriva ett endaste ord om kameran eftersom den är helt identisk med den som sitter i den första Galaxy Z Flip. Men låt mig rekapitulera de viktigaste punkterna för de som inte orkar läsa det första testet:

Rent objektivt är inte kameran i Galaxy Z Flip världens bästa. Men absolut inte den sämsta heller. Långt ifrån. Med två objektiv på 12 Mp (vidvinkel med optisk bildstabilisering) respektive 12 Mp (123˚ ultravidvinkel) och videofilmning med HDR10+ är kameran praktiskt taget identisk med modulen som satt i Samsung Galaxy S9 från början av 2018, även om den får klara sig utan optisk zoom.

Det smartaste är formfaktorn på själva mobilen. Speciellt frontskärmen, som kan fungera som en kameradisplay så att man ser vad man fotograferar eller filmar. Då är det hur lätt som helst att ta riktigt bra bilder av sig själv med mobilens huvudkamera genom att till exempel använda självutlösaren.

Med det förbättrade nattläget (som exponerar bilden hela 14 gånger) blir även bilder i dålig belysning ganska bra. (Foto: Peter Gotschalk)

En annan användbar detalj är de små förändringarna i kamera-appen som Samsung har gjort för att utnyttja den hopfällbara mobilens formfaktor. Redan i den första Galaxy Z Flip kunde man flytta ikoner i kamera-appen från övre delen av skärmen ner till den nedre delen när man lämnade mobilen halvöppen för att ta selfies. Då var sökaren på den övre halvan av skärmen medan all styrning var på den nedre halvan. I Galaxy Z Flip 3 har Samsung gett användaren ännu mer flexibilitet genom att även göra det möjligt för sökaren vara på den nedre halvan av skärmen medan ikoner och kontroller är kvar längst upp.

SamsungGalaxyZFlip3_kamera_app1 SamsungGalaxyZFlip3_kamera_app2
<
>
Samsung har gett användaren ännu mer flexibilitet genom att bildsökaren kan vara på den nedre halvan av skärmen medan ikoner och kontroller ligger kvar längst upp. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Till skillnad från den första versionen av Flip har Z Flip 3 5G och är även utrustad med Qualcomms snabbaste Snapdragon 888-processor hittills.

Sedan tillkommer 8 gigabyte minne och antingen 128 (som vårt testexemplar) eller 256 gigabyte inbyggt lagringsutrymme, som inte går att utöka.

På våra breddgrader är vi annars vana vid att Samsungs flaggskeppsmobiler har de egna Exynos-processorna – Galaxy S21 Ultra hade till exempel Exynos 2100 octacore – men Qualcomms bästa processor är faktiskt snabbare på allt, vilket också våra prestandaresultat vittnar om.

 

Galaxy Z Flip 3 har 5G och är dessutom utrustad med Qualcomms hittills snabbaste Snapdragon 888-processor, vilket våra benchmarkresultat också bekräftar. (Foto: Peter Gotschalk)

Den enda allvarliga kritiken har Galaxy Z Flip 3 tyvärr gemensamt med sin föregångare. Och det är att batteriet på bara 3 300 mAh har väldigt svårt att räcka för att användas intensivt en hel dag. Vårt benchmarktest som stresstestar batteriet så hårt som möjligt gav ett resultat på bara 5 timmar och 12 minuter, vilket är riktigt dåligt. Vi kan inte låta bli att undra varför Samsung inte har försökt göra plats för ett lite större batteri än förra gången, med tanke på att den nya modellen ju har flera förbättringar – bland annat 5G och en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, vilket drar mycket ström.

I slutändan är den dåliga batteritiden ett så stort problem att det påverkar vårt totalbetyg.

portraet vidvinkel ultravidvinkel
<
>
Liksom sin föregångare har den hopfällbara mobilen två linser som båda är på 12 megapixlar (vidvinkel med optisk bildstabilisering respektive 123 graders ultravidvinkel). Kameran har ingen optisk zoom men kan å andra sidan ta bra porträttbilder med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Samsung Galaxy Z Flip 3 är på många områden en förbättrad version av sin föregångare. Den nya vikmobilen har 5G och den senaste Snapdragon 888-processorn och dessutom har den vikbara skärmen en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, plus att frontskärmen nu är 1,9 tum stor och därför riktigt användbar. Mobilen är även IPX8-certifierad, så den tål till och med att tappas i toaletten.

Formfaktorn gör att mobilen tar mindre plats i fickan och tillsammans med den utmärkta kameran ger Galaxy Z Flip 3 användarna helt nya kreativa möjligheter.

Mest anmärkningsvärt är dock priset som har fått en markant knuff nedåt. Samsungs första hopfällbara mobil kostade hela 16 300 kronor, men Z Flip 3 är 5 000 kronor billigare, vilket gör vikmobilen till ett mycket mer attraktivt köp än föregångaren.

Bara ett för litet batteri och den resulterande korta batteritiden förstör helhetsintrycket, så vi kan tyvärr inte ge Galaxy Z Flip 3 det toppbetyg som den annars verkligen hade förtjänat.

Karakter
Samsung Galaxy Z Flip 3
High End

Home tycker

Bästa vikbara formfaktorn kombinerat med 5G, Snapdragon 888, IPX8-certifiering och 120 Hz i uppdateringsfrekvens. Samma kamera som i föregångaren och som dessutom saknar optisk zoom. Största problemet är dock batteriet på bara 3300 mAh som har svårt att hålla i en hel dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Ljud & Bild
Rulla till toppen