TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Acer Swift 5 (SF514-56T-706S)

Liknar en lyx-laptop

Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.

forfatter
Publicerad 2022-11-19 - 14:00
Karakter
Acer Swift 5 (SF514-56T-706S)
L&B tycker
Högupplöst skärm och snabb processor i en stilig inpackning, till ett riktigt bra pris.
Det finns inga egentliga klagomål. Det skulle i så fall vara den mediokra batteritiden.
 • Processor: 2,5 GHz (4,7 GHz turbo) Intel Core i7-1260P (12 kärnor, 16 trådar)
 • Skärm: 14,2-tums WQXGA (2560 x 1600), 60 Hz, multitouch, antibakteriellt Gorilla Glass
 • Minne: 16 GB LPDDR5, fastmonterat
 • Grafik: Intel Iris Xe Graphics med delat RAM
 • Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
 • Lagring: 512 GB SSD
 • Mått/vikt: 31,1 x 1,5 x 21,3 cm/1,2 kg
 • Funktioner: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, HDMI, 2 x USB-C (med Thunderbolt 4 och DisplayPort), 2 x USB-A, Full HD-webbkamera, ljud (3,5 mm stereo-minijack), fingeravtrycksläsare
 • Webb: acer.com
 • Geekbench 5: 9 225 multicore, 1 716 singlecore
 • Geekbench 5 Compute: 19 715
 • PCMark 10: 5 708
 • 3DMArk Port Royal: –
 • 3DMark Time Spy: 1 775
 • 3DMark Fire Strike: 4 795
 • 3DMark Wild Life: 13 801
 • 3DMark Night Raid: 16 753
 • Cinebench R15: 105 fps / 1 362 cb
 • Cinebench R23: 7 637 multicore, 1 700 singlecore
 • HDTach: 2 212 MB/s
 • Batteritest: 3:17 h
Riktpris: 15000Pr. 2022-11-19 Produktsida

En bärbar dator som ska användas för studier eller för arbete någon annanstans måste först och främst vara riktigt bärbar. Så att den kan hänga med i väskan, vart man än går. Ultrabook-datorer är precis så bärbara. Men de supertunna och lätta datorerna brukar kosta våldsamma summor pengar.

Med sitt aluminiumskal i blåmetallic ser Acer Swift 5 ut som en typisk lyxig ultrabook. Men den 15 mm höga och 1,2 kg lätta bärbara datorn kostar bara hälften så mycket som VD-leksaken Dell XPS 13 Plus. Och även om Swift 5 inte har lika knivskarp design som Dell-datorn så är den faktiskt lite lättare och tunnare.

Blåmetallic-utförandet gör att Acer Swift 5 ser ut precis som en normal lyx-ultrabook. (Foto: Acer)

Så högupplöst den behöver vara

I den testade versionen har Acer Swift 5 en 14-tumsskärm i en upplösning som med en hopplös förkortning heter WQXGA. Det är samma sak som 2560 x 1600 pixlar, alltså behagligt högre än Full HD, men inte lika extremt (och dyrt) som 4K. Och för de flesta är högre upplösning irrelevant på en 14-tums skärm, eftersom det bara skulle innebära att text och ikoner måste förstoras till 200 % i stället för 150 % för att synas. Skärmen är i 16:10-format.

Desto viktigare är att skärmen har touchfunktion, vilket gör det lättare att använda datorn när det inte finns plats för en mus. Till exempel i flygstolar eller i tättpackade hörsalar. Skärmen är gjord av Gorilla Glass, det har vi sett förut. Men det här är första gången jag stöter på en skärm med antibakteriell beläggning, så dina flottiga fingeravtryck inte kan utgöra någon hälsorisk.

Tangentbordet, som har samma metalliska blå färg som skalet, är av något bättre kvalitet än genomsnittet och man kan skriva ganska snabbt på det. Acer har valt att göra de yttersta raderna med tangenter smalare i stället för att låta tangentbordet gå hela vägen ut till kanten.

Acer har valt att göra de yttersta raderna av tangenterna lite smalare i stället för att låta tangentbordet fortsätta hela vägen ut till kanten. (Foto: Acer)

Det verkar lite billigt (och datorn är billig), men anledningen är förmodligen att få plats med fler portar. Och det har det blivit: två USB-C-portar, två USB-A-portar och en riktig HDMI-utgång. Bredvid strömknappen hittar man också en fingeravtrycksläsare.

Byggd på Intel EVO

Som de flesta Intel-baserade ultrabookar i dag är Acer Swift 5 byggd på Intel EVO-plattformen. Det är en utmärkt utgångspunkt som nästan oundvikligen leder till ganska rimliga datorer. När EVO-logotypen finns på maskinen är man säker på att det finns minst 16 GB RAM och 512 GB SSD, samt Intel Iris Xe Graphics. Processorn kan däremot variera. I det här fallet är den dock en riktigt pigg Intel Core i7-1260P med 12 kärnor och 16 trådar. Det betyder ungefär tre gånger så mycket datorkraft som den typiska i7-processorn hade för några år sedan. Och det är för övrigt samma processor som sitter i den ovan nämnda och dubbelt så dyra Dell XPS 12 Plus.

 

WQXGA-upplösningen (2560 x 1600 pixels) är behagligt högre än Full HD – och billigare än 4K. (Foto: Acer)

Benchmarks

Med tanke på EVO-arkitekturen på moderkortet är resultatet av våra benchmark-mätningar inte särskilt överraskande. Och processorn är också välkänd, så att den är snabb kommer inte heller som någon överraskning. Men med tanke på priset är det faktiskt ganska överraskande. Inte bara på de flesta, utan på samtliga punkter, överträffar Acer Swift 5 den dubbelt så dyra Dell XPS 13 Plus, som även i övrigt bygger på i princip samma hårdvara!

Processortestet Geekbench 5 slutar med 9 225 poäng i multicore och 1 716 i single-core. Det är riktigt fint trevligt. Och rikligt för alla typer av kontorsarbete.

Kontorssimuleringen PCMark 10 visar samma sak, den slutar på 5 708. Vi har sett högre siffror. Men bara på dyra gaming-monster.

Läs också Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
XPS Press00340

Intel Iris Xe-grafiken är bra på det som den är avsedd för, vilket är att säkerställa en smidig drift av Windows-användargränssnittet. 3D-grafik är inte dess starka sida. Men man kan spela lite Counterstrike eller League of Legends efter arbetstid.

3DMark Time Spy-testet slutar med en poäng på 1 775. Det mindre krävande 3DMark Fire Strike avklaras med 4 795 poäng.

Med 3 timmar och 17 minuter räcker batteritiden för en hel dag på kontoret. Och eftersom maskinen laddas med USB-C kan man nödladda med de flesta mobilladdare om man skulle drabbas av övertid.

Konkurrenter

Det finns gott om EVO-datorer, men de flesta är dyrare än Acer Swift 5. På den här prisnivån har vi i år bara testat Huawei Matebook 14, som hade samma skärmupplösning, men fick nöja sig med en något långsammare processor.

Dell XPS 13 Plus har samma prestanda, men ett mycket högre pris. Så om du kan nöja dig med WQXGA-upplösning på skärmen och en mer jordnära design finns det många slantar att spara.

Läs också Snusförnuftig PC för arbete och studier Den senaste MateBook-utgåvan är en mindre designad och mer praktisk arbetshäst att ha i väskan.
M Gogol HUAWEI 01 final

Slutsats

Acer Swift 5 är en ovanligt välkonstruerad ultrabook-dator till ett riktigt vasst pris. Processorn är stjärnan i showen, men det finns tillräckligt med grafik, RAM och lagringsutrymme för att konkurrera med lyxigare modeller. Och Swift 5:an ser inte det minsta billig ut. Om du saknar en praktisk PC som du kan stoppa i väskan för vardagsbruk – och som är så lätt och kompakt att du kommer att undra om du verkligen kom ihåg att ta med dig den – då är det inte mycket att fundera på.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

Koppla in allt med en enda kontakt En Thunderbolt 4 USB-docka ger din bärbara dator nya alternativ och skapar ordning och reda på skrivbordet.
Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Färgsprakande skärm från MSI MSI Prestige 16 är en ny bärbar kontorsdator från MSI, som är den första som har fått bakbelysning med Mini-LED.
Kostar den verkligen inte mer? Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.
Ge den gamla datorn snabb uppkoppling Netgear AXE3000 ger enkel åtkomst till den blixtsnabba Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
Trust är tyst som en mus Om du - eller din omgivning - störs av klapprande tangenter och klickande musknappar, har Trust ett tyst erbjudande.
Följ Ljud & Bild