Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Acer Swift 5 (SF514-56T-706S)

Liknar en lyx-laptop

Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.

Av / 2022-11-19 - 14:00
Acer Swift 5 (SF514-56T-706S)
John Hvidlykke

En bärbar dator som ska användas för studier eller för arbete någon annanstans måste först och främst vara riktigt bärbar. Så att den kan hänga med i väskan, vart man än går. Ultrabook-datorer är precis så bärbara. Men de supertunna och lätta datorerna brukar kosta våldsamma summor pengar.

Med sitt aluminiumskal i blåmetallic ser Acer Swift 5 ut som en typisk lyxig ultrabook. Men den 15 mm höga och 1,2 kg lätta bärbara datorn kostar bara hälften så mycket som VD-leksaken Dell XPS 13 Plus. Och även om Swift 5 inte har lika knivskarp design som Dell-datorn så är den faktiskt lite lättare och tunnare.

Blåmetallic-utförandet gör att Acer Swift 5 ser ut precis som en normal lyx-ultrabook. (Foto: Acer)

Så högupplöst den behöver vara

I den testade versionen har Acer Swift 5 en 14-tumsskärm i en upplösning som med en hopplös förkortning heter WQXGA. Det är samma sak som 2560 x 1600 pixlar, alltså behagligt högre än Full HD, men inte lika extremt (och dyrt) som 4K. Och för de flesta är högre upplösning irrelevant på en 14-tums skärm, eftersom det bara skulle innebära att text och ikoner måste förstoras till 200 % i stället för 150 % för att synas. Skärmen är i 16:10-format.

Desto viktigare är att skärmen har touchfunktion, vilket gör det lättare att använda datorn när det inte finns plats för en mus. Till exempel i flygstolar eller i tättpackade hörsalar. Skärmen är gjord av Gorilla Glass, det har vi sett förut. Men det här är första gången jag stöter på en skärm med antibakteriell beläggning, så dina flottiga fingeravtryck inte kan utgöra någon hälsorisk.

Tangentbordet, som har samma metalliska blå färg som skalet, är av något bättre kvalitet än genomsnittet och man kan skriva ganska snabbt på det. Acer har valt att göra de yttersta raderna med tangenter smalare i stället för att låta tangentbordet gå hela vägen ut till kanten.

Acer har valt att göra de yttersta raderna av tangenterna lite smalare i stället för att låta tangentbordet fortsätta hela vägen ut till kanten. (Foto: Acer)

Det verkar lite billigt (och datorn är billig), men anledningen är förmodligen att få plats med fler portar. Och det har det blivit: två USB-C-portar, två USB-A-portar och en riktig HDMI-utgång. Bredvid strömknappen hittar man också en fingeravtrycksläsare.

Byggd på Intel EVO

Som de flesta Intel-baserade ultrabookar i dag är Acer Swift 5 byggd på Intel EVO-plattformen. Det är en utmärkt utgångspunkt som nästan oundvikligen leder till ganska rimliga datorer. När EVO-logotypen finns på maskinen är man säker på att det finns minst 16 GB RAM och 512 GB SSD, samt Intel Iris Xe Graphics. Processorn kan däremot variera. I det här fallet är den dock en riktigt pigg Intel Core i7-1260P med 12 kärnor och 16 trådar. Det betyder ungefär tre gånger så mycket datorkraft som den typiska i7-processorn hade för några år sedan. Och det är för övrigt samma processor som sitter i den ovan nämnda och dubbelt så dyra Dell XPS 12 Plus.

 

WQXGA-upplösningen (2560 x 1600 pixels) är behagligt högre än Full HD – och billigare än 4K. (Foto: Acer)

Benchmarks

Med tanke på EVO-arkitekturen på moderkortet är resultatet av våra benchmark-mätningar inte särskilt överraskande. Och processorn är också välkänd, så att den är snabb kommer inte heller som någon överraskning. Men med tanke på priset är det faktiskt ganska överraskande. Inte bara på de flesta, utan på samtliga punkter, överträffar Acer Swift 5 den dubbelt så dyra Dell XPS 13 Plus, som även i övrigt bygger på i princip samma hårdvara!

Processortestet Geekbench 5 slutar med 9 225 poäng i multicore och 1 716 i single-core. Det är riktigt fint trevligt. Och rikligt för alla typer av kontorsarbete.

Kontorssimuleringen PCMark 10 visar samma sak, den slutar på 5 708. Vi har sett högre siffror. Men bara på dyra gaming-monster.

Läs också Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.

Intel Iris Xe-grafiken är bra på det som den är avsedd för, vilket är att säkerställa en smidig drift av Windows-användargränssnittet. 3D-grafik är inte dess starka sida. Men man kan spela lite Counterstrike eller League of Legends efter arbetstid.

3DMark Time Spy-testet slutar med en poäng på 1 775. Det mindre krävande 3DMark Fire Strike avklaras med 4 795 poäng.

Med 3 timmar och 17 minuter räcker batteritiden för en hel dag på kontoret. Och eftersom maskinen laddas med USB-C kan man nödladda med de flesta mobilladdare om man skulle drabbas av övertid.

Konkurrenter

Det finns gott om EVO-datorer, men de flesta är dyrare än Acer Swift 5. På den här prisnivån har vi i år bara testat Huawei Matebook 14, som hade samma skärmupplösning, men fick nöja sig med en något långsammare processor.

Dell XPS 13 Plus har samma prestanda, men ett mycket högre pris. Så om du kan nöja dig med WQXGA-upplösning på skärmen och en mer jordnära design finns det många slantar att spara.

Läs också Snusförnuftig PC för arbete och studier Den senaste MateBook-utgåvan är en mindre designad och mer praktisk arbetshäst att ha i väskan.

Slutsats

Acer Swift 5 är en ovanligt välkonstruerad ultrabook-dator till ett riktigt vasst pris. Processorn är stjärnan i showen, men det finns tillräckligt med grafik, RAM och lagringsutrymme för att konkurrera med lyxigare modeller. Och Swift 5:an ser inte det minsta billig ut. Om du saknar en praktisk PC som du kan stoppa i väskan för vardagsbruk – och som är så lätt och kompakt att du kommer att undra om du verkligen kom ihåg att ta med dig den – då är det inte mycket att fundera på.

Karakter
Acer Swift 5 (SF514-56T-706S)
Premium

Home tycker

Högupplöst skärm och snabb processor i en stilig inpackning, till ett riktigt bra pris. Det finns inga egentliga klagomål. Det skulle i så fall vara den mediokra batteritiden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ljud & Bild
Rulla till toppen