TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST: Huawei MateBook 14s

Snusförnuftig Huawei

Den senaste MateBook-utgåvan är en mindre designad och mer praktisk arbetshäst att ha i väskan.

Karakter
Huawei MateBook 14s
forfatter
Publicerad 2022-04-27 - 09:00
Ljud & Bild tycker
Förnuftig maskin som kommer att hålla för flera års daglig användning. Bra pekskärm.
Processorn är en generation föråldrad. Prestanda är okej, men inte överväldigande.
Specifikationer
  • Processor: 3,3 GHz Intel Core i7-11370H (quad-core, 8 trådar)
  • Skärm: 14,2-tums LPTS 3:2-format, 2,5K (2520 x 1680 pixlar), 90 Hz, 400 NITS, 10-punkters multitouch
  • Minne: 16 GB
  • Grafik: Intel Iris Xe Graphics med delat RAM
  • Hårddisk: 1 TB SSD
  • Operativsystem: Windows 10 Home (uppgraderbart till Windows 11)
  • Mått/vikt: 31,4 x 1,7 x 23,0 cm/1,4 kg
  • Funktioner: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, HDMI, 2 x USB-C (med DisplayPort), 1 x USB-A, HD-webkamera, ljud (3,3 mm stereo-minijack), fingeravtrycksläsare
  • Webb: huawei.com
Prestanda

Riktpris: 15 000 Produktsida

Huawei är vi främst bekanta med som ett framstormande mobilmärke. Ända tills den amerikanska teknikbojkotten bromsade både företagets processorer och operativsystem. PC-divisionen klarar sig däremot utmärkt.

Huawei MateBook 14S tillhör den senaste generationen bärbara Huawei-datorer som vi har tagit emot för test. Medan de tidigare versionerna var ultralätta i knivskarp design, som gav MacBook Air en kamp ända upp på upploppet, präglas MateBook 14S lite mer av praktiskt förnuft. Den är 400 gram tyngre än sin föregångare och skärmen har växt med nästan en tum på diagonalen. På samma gång har linjerna blivit lite mjukare.

Den lite större storleken har också gett plats åt fler portar än det minimum som MateBook X var utrustad med. Numera hittar man både en USB 3.0-port och en HDMI-utgång bredvid de två USB-C-portarna. På föregångaren krävde de fysiskt större portarna en separat adapter.

Skarp och snabb skärm

Skärmen är, liksom på tidigare MateBook-modeller, i formatet som Huawei kallar 3:2 – och andra märken kallar för 16:10. Men oavsett beteckning är resultatet en skärm med mer plats på höjden – till glädje för kalkylarksproffs som kan se flera rader på skärmen åt gången.

MKT MateBook 14s Green Creative Shot3
Skärmen är i formatet som Huawei kallar 3:2 – och andra kallar 16:10. (Foto: Huawei)

Skärmen är en ganska tydlig och relativt snabb (90 Hz) pekskärm. Upplösningen är lite ovanlig – 2520 x 1680 pixlar. Den mindre MateBook X hade en upplösning på hela 3000 x 2000 pixlar. Men det är fortfarande bättre än Full HD-upplösning.

Det lite större skalet har lett till att tangentbordet fått ta lite mer plats än i en 13-tums ultrabook. Det ger ett bekvämare skrivande än på de superkompakta datorerna. Kvaliteten på själva tangenterna är medelmåttig. Av/på-knappen sitter bredvid själva tangentbordet och har inbyggd fingeravtrycksläsare.

Byggd på Intel EVO

Innanmätet är, precis som en stor andel av de bärbara datorer vi har testat det senaste året, byggd på Intel EVO-plattformen, som är en standardisering för kraftfulla ultrabook-datorer och som bland annat ska ge längre användningstid och snabb uppstart. EVO-maskinerna bygger på 11:e generationens Intel Core-processorer (eller nyare) och har minst 16 GB RAM och 1 TB SSD. Gemensamt för EVO-baserade datorer är också Intel Iris Xe Graphics (inbyggt i processorn) som ger grafikprestanda av ganska acceptabel hastighet.

M Gogol HUAWEI 10 final popr
Nya MateBook är större och tyngre än sin föregångare och samtidigt har linjerna blivit lite mjukare. (Foto: Huawei)

Benchmarks

I prestandatesterna är det ont om överraskningar. Med en 3,3 GHz fyrkärnig Intel Core i7-processor med åtta trådar och vettiga mängder RAM och lagring – 16 GB respektive 1 TB – är prestanda utmärkta, utan att på något sätt komma upp i de svindlande värden vi har sett i gaming-monster den senaste tiden.

Ett GeekBench-resultat på 5927 poäng multicore och 1501 poäng singlecore är rikligt för en utmanande dag på kontoret. Och gör MateBook 14S dubbelt så snabb som MateBook X. PC Mark-kontorssimuleringen slutar på 5126, vilket också är en vettig och utmärkt poäng.

Med integrerad moderkortsgrafik och delat RAM-minne växer inte träden in i 3D-himlen. Men Intel Iris Xe-grafiken är fortfarande en betydande förbättring mot gamla Intel UHD Graphics, som var akilleshälen för flera generationer av ultrabook-datorer.

3DMark TimeSpy-testet slutar med ett resultat på 1 881. Det mindre krävande 3DMark Fire Strike avklaras med 5120 poäng. Båda resultaten är blygsamma, men tillräckliga för mindre grafiktunga 3D-spel som League Of Legends och Counterstrike. Och med 90 bilder per sekund kan upplevelsen till och med vara relativt njutbar. Och värdena är för övrigt helt jämförbara med andra Intel Iris Xe-baserade datorer.

Batteritiden är också genomsnittlig för ultrabook-datorer. 3 timmar och 25 minuter i den intensiva kontorssimuleringen kan översättas till en hel arbetsdag.

Konkurrenter

Standardiseringen av hårdvaran i form av EVO-plattformen ger datortestarna en lite mindre varierad vardag, eftersom en stor del av de bärbara datorerna vi får in för test liknar varandra. Men det är goda nyheter för konsumenterna, som får riktigt bra valuta för pengarna. Vi har testat flera EVO-baserade maskiner det senaste året och de har legat på ungefär samma nivå som Huawei MateBook 14S. Prismässigt ligger Acer Swift 3X och Acer Travelmate P6 strax under och strax ovanför MateBook 14S, som dock slår dem båda tack vare den högupplösta pekskärmen. Men om du har råd att lägga till en halv gång så mycket pengar så kan du få betydligt högre prestanda med supersurfplattan Asus ROG Flow Z13. Och sist men inte minst finns Apple MacBook Air.

M Gogol HUAWEI 03 final
Huawei MateBook 14s är förnuftigt byggd. (Foto: Huawei)

Slutsats

Huawei MateBook 14S är en maskin som gör allting rätt – förutom att hänföra. Den är vettigt byggd och det finns precis så mycket processorkraft och grafikprestanda man kan tillåta sig att hoppas på med tanke på priset, som alltså är helt rimligt. Och så ger skärmen en touch av lyx på toppen genom att vara både snabbare och skarpare än man förväntar sig. Och till och med touch. Byggkvaliteten är också oklanderlig, och den slimmade datorn kommer att vara en trogen följeslagare i din portfölj eller ryggsäck under lång tid framöver. Det enda som gör en smula besvikna när vi sammanfattar är att Huawei släpper en PC med en 11:e generationens Intel Core-processor i en tid då de flesta har gått över till snabbare 12:e generationens modeller med mycket fler kärnor.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Spela i 3D utan glasögon Acer Predator Helios 300 ger djup till dina spel.
Det bästa är skärmen HP:s lyxmodell har en snygg UHD+-skärm som grafiska designers kommer att uppskatta. Men musklerna står inte i proportion till priset.
Broadcast-studio på skrivbordet Bor det en youtuber, twitcher eller poddcaster i dig så kan Razers hybrid-ljudmixer samla ihop trådarna.
Philips lovar superfärger med sin första OLED-datorskärm Philips Momentum 8000 är en 27" 4K-monitor med OLED-panel och perfekt svärta – och det utlovas exceptionella färger.
Slimmade sjuor från Lenovo Lenovo Yoga 7 finns i så många versioner att det nästan att finns en för allt.
Snusförnuftig PC för arbete och studier Den senaste MateBook-utgåvan är en mindre designad och mer praktisk arbetshäst att ha i väskan.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend