TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Acer Swift 3X (SF314-510G-73NT)

Ultrabook med muskler

Här är en PC du kan ha med dig i väskan hela dagen och som har processorkraft som kan mäta sig med lite större maskiner.

forfatter
Publicerad 2021-06-19 - 05:00
Karakter
Acer Swift 3X (SF314-510G-73NT)
L&B tycker
Snyggt mekaniskt utförande och låg vikt. Snabb processor och helt OK grafikkort.
Med tanke på priset borde skärmen haft högre upplösning – och kanske touch.
 • Processor: 2,8 GHz Intel Core i7-1165G7 quad-core (8 trådar)
 • Skärm: 14-tums Full-HD (1920 x 1080), 60 Hz, 300 nits
 • Minne: 16 GB DDR4
 • Grafik: Intel Iris Xe MAX Graphics med 4 GB VRAM
 • Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
 • Hårddisk: 1 TB SSD
 • Mått/vikt: 32,3 x 1,8 x 22,1 cm/1,4 kg
 • Funktioner: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, 1 x USB-C (med Thunderbolt 4 och DisplayPort), 1 x HDMI, 2 x USB A, 3,5 mm-ljud, HD-webbkamera
 • Webb: msi.com
 • Geekbench 5: 5 847 multicore, 1 563 singlecore
 • PCMark 10: 5 152
 • 3DMark Time Spy: 1 697
 • 3DMark Fire Strike: 5 639
 • 3DMark Night Raid: 16 794
 • Cinebench R15: 118 fps/945 cb
 • HDTach: 1 431 MB/s
 • Batteritest: 5:21 h
Riktpris: 13 000Pr. 2021-06-19 Produktsida

Vi har testat Acers Swift-bärbara datorer flera gånger. Och de har inte minst imponerat med sin låga vikt. Som 15-tumsmodellen på 1 kg, där vår testare nästan var orolig för att han av misstag fått en tom attrapp.

Med en matchvikt på 1,3 kg sätter Acer Swift 3X inte lätthetsrekord för 14-tummare. Men den lilla laptopen är ändå helt problemfri att bära med sig i väskan överallt. Att den är tyngre än sin större föregångare hänger förmodligen ihop med att den har extra kylning av den kraftfullare grafikprocessorn.

Swift 3X finns i Steam Blue och Safari Gold. Den första är gråblå och den andra har jag svårt att inte kalla för nikotingul.

Acer Swift 3X yellow
Acer Swift 3X finns i två färger: Steam Blue och Safari Gold, alltså gråblå och nikotingul. (Foto: Acer)

Skalet är en unibody-konstruktion, helt av metall, som inte ger med sig det minsta. Skärmen, som bara har en smal kant runt sig, är naturligt nog lite mer böjlig. Men allting har en fin känsla av lyx i förhållande till det relativt överkomliga priset.

Tangentbordet är så stort och behagligt som det går att få plats med i en 14-tums bärbar dator. Det finns gott om plats mellan tangenterna, även om de yttersta tangenterna på båda sidor är lite förkortade, och slaglängden är bättre än genomsnittet. Det sitter en inbyggd fingeravtrycksläsare för inloggning som fungerade 100 % felfritt under hela testperioden.

Bra skärm – men låg upplösning

Skärmen är ganska färgrik och tack vare en färgrymd på 72 % av NTSC (vilket ungefär motsvarar 99 % av Adobe RGB) kan den mycket väl användas för bildredigering. Fast då bör man helst jobba inomhus, eftersom ljusstyrkan bara är 300 nits. Det hade också varit bra med högre upplösning. Full HD (1920 x 1080 pixlar) kan visserligen fungera på en 14-tums skärm, men på en dator som befinner sig över den billigaste klassen får man lov att be om mer 2021. Jag hade också gärna velat ha en pekfunktion, det har vi sett i den här prisklassen. Men alla pengarna har gått åt till de inre egenskaperna. Dem ska vi återkomma till strax.

Datorn har alla de portar som behövs, men inte mer än så. Det handlar om två gammaldags USB-3, en USB-C och en HDMI 2.0. Den enda USB-C-porten rymmer dock både Thunderbolt 4 och DisplayPort.

Acer Swift 3X är en smidig liten dator som är tillräckligt kraftfull för att användas för kreativt arbete. En högre skärmupplösning hade dock gjort arbetet mycket bekvämare. (Foto: Acer)

Benchmarks

Acer Swift 3X är utrustad med en ganska så snabb 11:e generationens 2,8 GHz Intel Core i7-processor med fyra kärnor och åtta trådar. Och det märks. GeekBench 5-testet slutar på 1 583 poäng singlecore och 5 847 poäng multicore. Det är beräkningskraft utan kompromisser på grund av storleken. PCMark 10-kontorsprogramtestet ger resultatet 5 152.

Iris Xe MAX introducerades med Intels 11:e generations processorer och vi har bara haft en maskin med den nya grafikprocessorn inne för test förut, nämligen Razer Book 13. Men nu ser det ut som om grafikprestanda för Iris Xe MAX ligger en smula under Nvidia GeForce GTX 1650, som vi exempelvis har sett i MSi Prestige 14.

Även om spel inte är vad Acer Swift 3X kommer att användas till (den klarar CS: GO på ett acceptabelt sätt – men räkna inte med att vinna över dina barn!), så har vi testat 3D-grafiktesterna från UL på den. 1 697 i Time Spy och 5 639 i Fire Strike är inget för gaming – men en revolution jämfört med gammaldags integrerad moderkortsgrafik i bärbara datorer.

Acer Swift 3X är en dator som är tänkt att tas med till jobb eller studier under långa dagar. Och det kan man göra utan att orka bry sig om att stoppa ner den förhållandevis stora laddaren i väskan. PCMark 8-batteritestet slutade på 5 timmar och 21 minuter. Märk väl att det var med fullt tryck på skärmen och oavbrutet beräkningsarbete. Omvandlat till normala arbetsförhållanden räcker batteriet minst dubbelt så länge.

Batteritiden är utmärkt, man kan utan vidare använda datorn en hel lång dag på jobbet eller i skolan. (Foto: Acer)

Slutsats: Acer Swift 3X

Acer Swift 3X är inte det billigaste sättet att få en bärbar dator. Om priset har högst prioritet kan man få en Acer Aspire 5 för hälften. Men lite av det man betalar för är det solida, lätta metallskalet som gör Swift 3X till en bekymmerslös följeslagare i väskan under många år framöver. Man får också grafiska krafter som räcker för bild- och videobehandling. Skärmen är helt okej, fast den borde ha haft en högre upplösning och gärna touch också.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Teslas hemliga vapen: en superdator Superdatorn Tesla Dojo är deras vapen i kampen om att ha de säkraste, mest självkörande bilarna.
Billig USB-DAC från Creative Sound Blaster X1 är en kompakt och plånboksvänlig USB-DAC för datorn.
Lysande jättematta Få Tron-stil på skrivbordet med Razers gigantiska musmattor med inbyggda RGB-lampor.
Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend