TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Acer TravelMate P6 (14P-52-51GA)

När kontoret är överallt

Acer TravelMate P6 är en bärbar dator som är gjord för arbete var som helst och när som helst.

forfatter
Publicerad 2021-10-31 - 06:00
Karakter
Acer TravelMate P6 (14P-52-51GA)
L&B tycker
Snabb, lätt och stabil dator som kan köra en hel, lång dag på en laddning. Inbyggt mobilt internet.
Om du inte behöver mobilt internet och sekretess-skärm kan du få samma vikt och prestanda billigare. Bara 4G-uppkoppling.
 • Processor: 2,4 GHz Intel Core i5-1135G7 quad-core (8 trådar)
 • Skärm: 14-tums IPS, WUXGA (1920 x 1200), Privacy Panel
 • Minne: 16 GB DDR4
 • Grafik: Intel Iris Xe Graphics
 • Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
 • Hårddisk: 512 GB SSD
 • Mått/vikt: 31,2 x 1,7 x 22,6 cm / 1,1 kg
 • Funktioner: Wi-Fi 6, 4G (SIM-kort), Bluetooth 5.0, 2 x USB-C (med Thunderbolt 4), 1 x HDMI, 1 x USB A, 3,5 mm-ljud, HD-webbkamera, SD-kortläsare
 • Webb: acer.com
 • Geekbench 5: 5 291 multicore, 1 363 singlecore
 • PCMark 10: 4 787
 • 3DMark Time Spy: 1 538
 • 3DMark Fire Strike: 4 110
 • 3DMark Night Raid: 16 033
 • Cinebench R15: 99 fps/863 cb
 • HDTach: 1 639 MB/s
 • Batteritest: 4:15 h
Riktpris: 16 500Pr. 2021-10-31 Produktsida

Ultrabook-datorer, alltså väldigt lätta och tunna bärbara datorer som i princip försvinner i fickorna i väskan, har hittills varit ett dyrt nöje. Men den senaste tiden har vi sett flera stycken med prislappar som inte är reserverade för de som har hörnkontor.

Acer TravelMate P6, med efternamnet 14-52, ser ut som en typisk business-laptop, vilket den också är. En superslimmad 14-tums dator i en kolsvart design som signalerar absolut seriositet och måttfullhet. Allt på datorn är svart: skalet av en aluminium-magnesiumlegering är svart. Tangentbordet med vit bakgrundsbelysning är svart. Till och med skärmen är svart när förbipasserande kastar ett öga på den. Det här är helt enkelt datorn för Men In Black – om de en dag tröttnar på sina ThinkPads.

 

Acer TravelMate P6 är superslimmad och väger bara lite drygt 1 kg. (Foto: Acer)

Liksom andra PC-tillverkare har Acer i år hoppat på 16:10-tåget och valt en skärm som är lite högre än de bredformatskärmar som har varit normen i ett årtionde. Det ger plats för lite mer information. Skärmupplösningen är 1920 x 1200 pixlar – vilket ofta kallas för WUXGA och FHD+.

Gjord för att resa

Det mest speciella med skärmen på Acer TravelMate P6 är dock ”Privacy”-funktionen, som begränsar betraktningsvinkeln till ungefär 45 grader åt varje sida, så att man kan arbeta relativt privat, även om man sitter på flygplatsen och knappar in de sista värdena i sitt kalkylblad innan man går ombord på planet. För TravelMate är P6 som skapt för resor. Sekretessfunktionen kan för övrigt stängas av med en knapptryckning, så att man kan dela sin presentation med andra.

Tack vare inbyggt mobilt bredband är Acer TravelMate P6 gjord för resor. (Foto: Acer)

Skärmen visar 100 % av Adobe sRGB-färgrymden. Den är däremot inte särskilt ljusstark. Inte ens när man sitter precis rakt framför den.

En annan funktion för resenärer är det inbyggda mobila bredbandet. One TravelMate P6 har en hållare för ett 4G SIM-kort. Modellerna på andra marknader är utrustade med 5G, men de nordiska modellerna får av någon anledning nöja sig med 4G-hastighet.

Beprövat recept

Förutom funktionerna ovan är Acer TravelMate P6 byggd efter exakt samma recept som de flesta av årets ultrabooks: en 11:e generationens Intel-processor, 16 GB RAM och 512 GB SSD. Grafiken är – naturligtvis, eftersom den är inbyggd i processorn – Intel Iris Xe. Det är inget fel med det, eftersom det är ett utmärkt recept. Och som bekant har det gett oss massor av ultrabooks till rimliga priser. Vikten är begränsad till 1,1 kg, vilket är fint.

Allt på datorn är svart: skalet av en aluminium-magnesiumlegering är svart. Tangentbordet med vit bakgrundsbelysning är svart. Till och med skärmen är svart när förbipasserande kastar ett öga på den. Det här är helt enkelt datorn för Men In Black – om de en dag tröttnar på sina ThinkPads.

Tangentbordet är utmärkt utan att på något sätt höja sig över genomsnittet. Det räcker långt, men om man ska arbeta vid datorn i många timmar på kontoret varje dag så är ett externt tangentbord en gåva för ergonomin. Det gäller de flesta bärbara datorer. En smart detalj är fingeravtrycksläsaren, som genialt nog är inbyggd i av/på-knappen.

Benchmarks

Den testade versionen av AcerTravelMate P6 var utrustad med en 11:e generationens Intel Core i5-1135G7-processor. För de här pengarna har jag vant mig vid att förvänta mig en i7-processor, men eftersom det handlar om en fyrkärnig 2,4 GHz-CPU med åtta trådar så motsvarar den faktiskt tidigare generationers Core i7-processorer i beräkningskraft.

Detta bekräftas av GeekBench 5-testet, som slutade med 5 291 poäng i multicore och 1 363 i singlecore. Man kan mycket väl hitta dubbelt så höga prestanda – men då blir även priset dubbelt så högt. Till exempel på Asus ROG Zephyrus M16. Jämfört med sin egen prisklass är prestanda bra. Och mycket högre än till exempel den i7-baserade MSI Summit E14.

PCMark 10-testet slutade på 4 787, vilket demonstrerar att TravelMate P6 med lätthet klarar av de kontorsprogram den är gjord för.

Precis som andra Intel Iris Xe-maskiner är TravelMate P6 helt acceptabelt snabb med grafik. Inte så mycket att det vore klokt att använda den för kreativt arbete eller – gud förbjude – spel. Men tillräckligt bra för att hantera upp till tre skärmar fyllda med Windows-grafik.

3DMark-grafiktesterna från UL ger 1 538 poäng i TimeSpy och 4 110 i Fire Strike. Det är på samma nivå som exempelvis Acers egen Swift 3X, som också bygger på Intel EVO-plattformen med Iris Xe-grafik.

En så renodlad resedator som TravelMate P6 måste ha energi för att klara en hel dag med kundmöten – eller en lång natts förberedelser på planet, på väg över Atlanten. Acer anger batteritiden till ”upp till 20 timmar”. Så länge klarade inte TravelMate P6 sig i det intensiva PCMark 8-batteritestet. Men 4:15 timmar kan med lätthet översättas till minst 8-10 timmars normal användning.

 

Skärmen är skyddad mot nyfikna blickar, eftersom den bara går att läsa rakt framifrån. (Foto: Acer)

Slutsats: TravelMate P6

Acer TravelMate P6 är gjord för personer som har garderoben i resväskan och kontoret i knät. Den är bland de lättaste och mest väskvänliga bärbara datorer man kan hitta. Och utan att kompromissa med prestanda. Visst kan man hitta lika snabba och lätta ultrabook-datorer för mindre pengar, till exempel HP Pavilion Aero 13. Men de extra finesserna som mobilt internet och en skärm som är skyddad mot snokare räddar ändå en Särskild rekommendation.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Teslas hemliga vapen: en superdator Superdatorn Tesla Dojo är deras vapen i kampen om att ha de säkraste, mest självkörande bilarna.
Billig USB-DAC från Creative Sound Blaster X1 är en kompakt och plånboksvänlig USB-DAC för datorn.
Lysande jättematta Få Tron-stil på skrivbordet med Razers gigantiska musmattor med inbyggda RGB-lampor.
Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend