Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Huawei har lanserat P50 och P50 Pro

Båda modellerna kommer med HarmonyOS, men utan 5G, och kommer inledningsvis endast att finnas tillgängliga på den kinesiska hemmamarknaden.

Av / 2021-08-03 - 13:44
Huawei har lanserat P50 och P50 Pro

Den kinesiska elektronikjätten Huawei är pressad. Det blir gradvis tydligt för alla som bara följer lite av vad som händer inom teknikindustrin.

Företagets smartphones har i stort sett försvunnit från butikshyllorna i Sverige, och även på den kinesiska hemmamarknaden är Huawei inte längre bland de fem största mobiltillverkarna.

Det är också ett tag sedan Huawei senast lanserade en ny mobil i flaggskeppsklassen. Den senaste avancerade smarttelefonen från Huawei på den svenska marknaden var alltså Huawei P40 och P40 Pro, som lanserades i slutet av mars 2020. Det vill säga precis i början av Corona-pandemin, som idag känns som en evighet sedan.

I oktober 2020 lanserade kineserna så Mate 40-serien, som dock aldrig hittade till våra breddgrader, och mars i år både kom och gick utan att Huawei hade lanserat någon ny produkt.

Läs också Huaweis nya operativsystem heter HarmonyOS Det nya operativsystemet blir en open source-plattform som kan köras på alla sorters enheter.

HarmonyOS

Men i juni månad hände något. Huawei kunde äntligen officiellt lansera sitt eget mobila operativsystem, HarmonyOS, som såg dagens ljus som en följd av att den kinesiska tillverkaren inte längre fick använda Googles teknik och tjänster.

Och det är också HarmonyOS som gör arbetet i de två nya toppmobiler som Huawei äntligen lanserade för några dagar sedan: nämligen Huawei P50 och P50 Pro.

De dåliga nyheterna för lokala Huawei -fans? De två mobilerna kommer initialt endast att finnas tillgängliga på den kinesiska hemmamarknaden.

Huawei P50 Pro

Den absoluta toppmodellen ser annars ut som en mobil vi skulle vilja lägga vantarna på.

Som vanligt överträffar Huawei sig själv när det gäller mobiltelefonens kamera. Den levereras med så många som fyra linser, inklusive ett primärobjektiv på 50 Mp med OIS, en ultrabred vinkel på 13 Mp, ett 64 Mp teleobjektiv med OIS och 3,5x optisk zoom samt ett svartvitt objektiv på hela 40 Mp. Med digital zoom kan P50 Pro zooma in upp till 200 gånger.

DXOMark har redan testat kameran, som fick en score på 144, vilket är en poäng mer än Xiaomi Mi 11 Ultra, som kamerasexperterna hittills har haft på första plats på sin officiella lista över marknadens bästa kameramobiler. Enligt DXOMark tar Huawei P50 Pro bilder med mycket låga brusnivåer, vitbalansen är både exakt och mycket naturlig, och bilder som tas med teleobjektivet blir mycket detaljerade och skarpa.

Huawei P50
Mobilerna i den nya Huawei P50 -serien kommer att finnas i alla regnbågens färger, inklusive Golden Black, Cocoa Gold och Pearl White. (Foto: Huawei)

Telefonen finns i två versioner: En med Huaweis egen Kirin 9000 -processor och en med Qualcomms Snapdragon 888 -processor. Båda versionerna stöder dock bara 4G/LTE. Ja, du läste rätt. Ingen av Huaweis nya toppmobiler kommer med 5G!

P50 Pro kommer med en 6,6″ OLED -skärm med en uppdateringshastighet på 120 Hz och en upplösning på 2700 x 1228 pixlar. Under skärmen hittar vi 8 GB RAM samt upp till 512 GB inbyggt lagringsutrymme. Dessutom finns det ett 4360 mAh batteri, som stöder både 50W trådlös laddning och 66W snabbladdning.

Huawei P50 Pro kommer att finnas tillgänglig på den kinesiska marknaden från och med den 12 augusti. Den billigaste modellen med 8 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme kommer att kosta 5 988 kinesiska yuan, vilket motsvarar nästan 8 200 kronor.

Huawei P50

Den lite mindre modellen har en 6,5″ skärm med en uppdateringsfrekvens på 90 Hz. Batteriet är också lite mindre, nämligen 4100 mAh, och även om P50 också stöder 66W snabbladdning måste du klara dig helt utan trådlös laddning.

Huawei P50 levereras också med en kameralins som är mindre än Pro-versionen, och erbjuder därmed ett 50 Mp primärobjektiv, 12 Mp telefoto med 5x optisk zoom och en 13 Mp ultrabred vinkel.

Precis som P50 Pro kommer P50 med 4G-versionen av Snapdragon 888, men den stöder fortfarande både Bluetooth 5.2 och Wi-Fi 6, vilket också gäller för Pro-modellen.

Huawei P50 kommer också att finnas i kinesiska butiker från och med den 12 augusti. Priserna börjar från 4 488 yuan för en modell med 8 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme, vilket motsvarar cirka 6 100 kronor.

Det är fortfarande oklart om de två mobilerna kommer att lanseras utanför Kina någon gång.

Om du vill se hela lanseringen av de två nya smartmobilerna kan du göra det nedan:

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Rulla till toppen