Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Huawei lanserar Mate 40-serien

På en virtuell presskonferens presenterade Huawei ett ymnighetshorn av nya starka telefoner.

Av / 2020-10-22 - 14:19
Huawei lanserar Mate 40-serien

Förra året fick de flesta användare i de skandinaviska länderna leta länge efter Huawei Mate 30-serien. Flaggskeppsmobilerna var de första som Huawei lanserade i skuggan av den amerikanska bojkotten, som bland annat förhindrar det kinesiska företaget från att samarbeta med Google om den kommersiella versionen av Android-operativsystemet samt att få åtkomst till Googles appar och tjänster. Därför var distributionen av Mate 30-mobilerna starkt begränsad i de skandinaviska länderna.

Först med Huawei P40-serien gick kineserna all-in med en bred distribution av de nya mobilerna, som enbart körde Huaweis egen app-butik AppGallery, utan Google-appar som Gmail, Google Maps och YouTube och utan stöd från olika lokala appar i Skandinavien.

Huawei Mate 40 Pro framifrån. Presenterad av chefen Richard Yu. (Foto: Peter Gotschalk)

Det finns alltså all anledning att anta att även Huaweis nya Mate 40-serie kommer att dyka upp i skandinaviska butiker i någon utsträckning, även om vi ännu inte har fått något officiellt meddelande från Huawei på våra breddgrader.

Men vi håller tummarna, eftersom man dels får utgå från att Huawei AppGallery har blivit bättre sedan vi testade P40 Pro i våras och dels verkar de nya Mate 40-mobilerna riktigt lovande när det gäller hårdvaran.

Läs också Tack och hej, Huawei AppGallery ger inte användarna den upplevelse de förväntar sig. Lösningen är inte alternativa app-butiker. Avsaknaden av Google betyder att Huawei får säga farväl till den svenska marknaden.

Tripp trapp trull

VD:n för Huaweis konsumentverksamhet, Richard Yu, har presenterat tre nya produkter i Mate 40-serien:

Mate 40, Mate 40 Pro och Mate 40 Pro+.

Alla har en karaktäristisk, symmetrisk design med en rund kameramodul mitt på baksidan (mycket snarlik designen på OnePlus 7T från hösten 2019) samt en kantlös skärm som böjer av med mellan 68 och 88 grader beroende på modell.

Samtliga modeller har en uppdateringsfrekvens på 90 Hz, vilket enligt Huawei ger bäst balans mellan lång batteritid och en lättflytande användarupplevelse.

Ingen av de nya Huawei Mate 40-modellerna har skärmar med 120 Hz-uppdateringsfrekvens. (Foto: Peter Gotschalk)

Mobilerna har Huaweis mest kraftfulla 5G-processor hittills, Kirin 9000, som i likhet med Apples nya A14-processor bygger på 5 nm-teknik och har en integrerad GPU med hela 24 kärnor.

Till skillnad från P40-modellerna har Mate 40-mobilerna inbyggda stereohögtalare. Den fysiska knappen på högersidan som styr volym har kompletterats av möjligheten att höja och sänka ljudet med en virtuell knapp på skärmen.

Läs också Huawei: Ingen kommentar Den kinesiska elektronikjätten vill inte förklara sin AppGallery-strategi.

Skillnaderna mellan Mate 40, Mate 40 Pro och Mate 40 Pro+

De tre nya mobilerna skiljer sig dock markant från varandra på ett par områden. Först och främst har Mate 40 en 6,5-tums skärm med 2376 x 1080 pixlar och 68 graders krökning, medan både Mate 40 Pro och Mate 40 Pro+ har en 6,76-tums skärm med 2772 x 1344 pixlar och 88 graders krökning.

Alla modeller har fingeravtrycksläsare inbyggd i skärmen, men eftersom Pro-modellerna har en bättre frontkamera har de 3D-ansiktsigenkänning medan den vanliga Mate 40 får nöja sig med 2D-igenkänning, vilket är betydligt mer osäkert.

På det stora hela är det kameran som skiljer telefonerna åt.

Både Mate 40 och 40 Pro har en huvudsensor med 50 Mp, medan Pro kan skryta med en ultravidvinkel på 20 Mp och en telelins med 12 Mp som ger upp till 7x optisk zoom. Vanliga Mate 40 har 16 Mp ultravidvinkel och 5x optisk zoom tack vare en telelins på 8 Mp.

Mate 40 Pro+ har två telelinser som tillsammans ger upp till 17x optisk zoom. Dessutom är Pro+ utrustad med en ToF-lins för förbättrad djupmätning, resten av kameran är samma som i Mate 40 Pro.

Sist men inte minst har Mate 40 ett 4200 mAh-batteri, medan Pro-modellerna är utrustade med 4400 mAh. Alla stöder dock 50-watts trådlös laddning samt 66-watts trådbunden laddning. Det är dock oklart om Huaweis nya starka 66 W-laddare följer med när man köper en Mate 40-mobil.

Både Mate 40 och Mate 40 Pro finns i fem olika material och färger, medan Mate 40 Pro+ finns i två keramiska färger. (Foto: Peter Gotschalk)

Priser och tillgänglighet

I dagsläget vet vi inte vilken eller vilka av modellerna som kommer att kunna köpas i svenska butiker.

Vi vet däremot att Huawei Mate 40 kommer att kosta 900 euro i en version med 8 GB RAM och 128 GB inbyggt minne. Den finns i färgerna Black, White, Mystic Silver, Vegan Green och Vegan Yellow.

Huawei Mate 40 Pro finns i en version med 8 GB RAM och 256 GB inbyggt minne för 1200 euro, i samma färger som den vanliga Mate 40, medan Mate 40 Pro+ kostar 1 400 euro för en konfiguration med 12 GB RAM och 256 GB inbyggt minne i färgerna Ceramic Black och Ceramic White.

Här är en video med hela Huaweis presentation:

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Rulla till toppen