Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple MacBook Pro 14″ M1 Pro (2021)

Den Macbook Pro du har väntat på

Apples nya MacBook Pro med 14-tums skärm och M1 Pro-processor är den perfekta kombinationen av mobilitet och höga prestanda.

Av / 2022-01-25 - 08:27
Apple MacBook Pro 14″ M1 Pro (2021)
Peter Gotschalk

För bara ett par månader sedan lanserade Apple två nya MacBook Pro-modeller med 16- respektive 14-tums skärm och på köpet fick vi två nya Apple-utvecklade processorer, M1 Pro och M1 Max.

M1 Pro finns med antingen åtta eller tio processorkärnor, med 33,7 miljarder transistorer och 14 eller 16 grafikprocessorkärnor. Med M1 Max får man tio processorkärnor med 57 miljarder transistorer och man kan även välja mellan 24 eller 32 grafikprocessorkärnor. Max har dessutom dubbelt så stor minnesbandbredd – 400 GB/s – och upp till 64 gigabyte integrerat minne.

Två olika skärmstorlekar och två olika processorer med ytterligare olika konfigurationsalternativ vad gäller antal processorkärnor, antal grafikprocessorkärnor och mängden inbyggt minne ger användarna ett aldrig tidigare skådat antal MacBook Pro-modeller att välja mellan.

Min kollega Lasse har redan testat en av de dyrare: MacBook Pro med 16,2-tums skärm och M1 Pro-processor med 10 processorkärnor, 16 grafikprocessorkärnor och 32 gigabyte minne.

Läs också Vansinnigt snabb Apples MacBook Pro är starkare än allt annat vi har testat – och en av de dyraste, men för somliga är den värd alla pengarna.

En sådan mackapär kostar mer än 37 000 kronor, och då är den till och med långt ifrån det dyraste alternativet på MacBook Pro-menyn. Men den är fortfarande blixtsnabb och passar extremt bra för både designers, fotografer och andra professionella och semiprofessionella kreativa användare. Vår recensent kunde inte sluta applådera och går i sitt test av den senaste 16-tummaren igenom i stort sett alla betydande förändringar och tekniska framsteg som Apple har skakat fram i de nya MacBook Pro-datorerna.

Ändå finns det goda skäl att ta en särskild titt på den billigaste och minsta i raden av nya modeller. För vi är många fans av Apples hittills minsta 13-tums MacBook Pro som har längtat efter uppgraderingen till 14-tummaren, därför var glädjen stor när den äntligen lanserades i oktober förra året.

14 macbookpro skaerm
Nya 14-tums MacBook Pro har en Mini-LED-skärm med HDR och en omfattande färgrymd och ett mer flytande färgförlopp. På bilden syns att färgerna på nya 14-tums MacBook Pro (till höger) är skarpare och bilden har mer djup och kontrast än den äldre 13-tums MacBook Pro (till vänster). (Foto: Peter Gotschalk)

Den mer mobila lösningen

Den minsta MacBook Pro-modellen har traditionellt sett varit populär bland användare som arbetar intensivt och flitigt på sin dator och därför behöver höga prestanda, men som samtidigt föredrar den mer mobila och bärbara formfaktorn som den minsta MacBook Pro erbjuder jämfört med den betydligt större och tyngre 16-tumsmodellen.

Därför finns det också goda skäl att tro att nya 14-tums MacBook Pro med M1 Pro-processor kommer att bli den mest sålda av de många nya konfigurationerna. För även om 24 000 kronor, som vårt testexemplar med 8 processorkärnor, 14 grafikprocessorkärnor och 16 gigabyte RAM kostar, verkligen inte är helt gratis så är det ändå en summa som många både kan och vill betala för sitt viktigaste arbetsredskap. All erfarenhet visar också att pengarna är väl använda, för en sådan MacBook Pro håller vanligtvis i många år och behöver bytas ut betydligt mer sällan än de flesta bärbara Windows-datorer.

Förbättrad skärm

Mitt testexemplar har förstås det mesta gemensamt med den 16-tums MacBook Pro som vi redan har testat.

Det börjar med skärmen som med sina exakta 14,2 tum är markant större än den 13-tumsskärm som satt på föregångaren. Därmed är upplösningen numera 3024 x 1964 pixlar mot tidigare 2560 x 1600, vilket ger en högre pixeltäthet (254 ppi mot 227) och alltså en skarpare och högre upplöst skärmbild, trots att även skärmytan har blivit större.

Tekniken är densamma som i iPad Pro från 2020. Apple kallar den för Liquid Retina XDR, men i verkligheten handlar det om en ny Mini-LED-design som har fler än 10 000 lysdioder på hela baksidan av skärmen, som på så sätt levererar en ljusstyrka på 1000 nits på helskärm (upp till 1600 nits toppljusstyrka) och en kontrast på 1:1 miljon.

Apple MacBook Pro Ports 10182021
Några av de portar som Apple avskaffade för några år sedan har också kommit tillbaka. Det gäller HDMI 2.0 och SDXC-kortläsare. Dessutom finns en 3,5 mm-kontakt till hörlurar och tre USB-C-ingångar med Thunderbolt 4, så man bland annat kan koppla in upp till två externa 6K-skärmar. (Foto: Apple)

I praktiken översätts tekniken till den vackraste skärmbilden och den högsta bildkvaliteten jag har sett hittills på en MacBook. Allt är knivskarpt och när man till exempel tittar på högupplöst video (4K HDR) är både kontrasten och färgrikedomen helt enkelt slående. Den höga maxljusstyrkan gör att solsken, reflektioner mot vattenytor, snölandskap och så vidare lyser upp och skapar en mer realistisk och fängslande bild än vi sett tidigare på någon bärbar dator. Sedan tillkommer 120 Hz i uppdateringsfrekvens, som anpassar skärmuppdateringen efter innehållet. Resultatet är helt sömlös videouppspelning helt utan hackningar.

Två framåt och ett tillbaka

En annan fantastisk nyhet som 14-tumsmodellen har gemensamt med sin storebror är att Apple har lyssnat på sina fans. Den förbannade Touch Bar-raden ovanför tangentbordet har försvunnit (bara en knapp med Touch ID finns kvar), i stället har vi fått tillbaka en rad med funktionstangenter i full höjd.

Några av portarna som Apple avskaffade för några år sedan har också kommit tillbaka. Det gäller HDMI 2.0 och SDXC-kortläsare. Dessutom finns en 3,5 mm-kontakt till hörlurar och tre USB-C-ingångar med Thunderbolt 4, så att man bland annat kan koppla in upp till två externa 6K-skärmar.

Men träden växer inte riktigt ända in i himlen, eftersom de gammaldags USB-A-portarna inte har kommit tillbaka, så man måste fortfarande ha med sig ett par donglar i väskan om man använder de vanligaste USB-minnena och olika tillbehör med sin MacBook Pro.

14 macbookpro dongle
Även om nya 14-tums MacBook Pro har fått mycket fler portar än de senaste årens föregångare så klarar man sig inte helt utan donglar, eftersom datorn inte har någon gammaldags USB-A-port. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda

Även om mitt testexemplar är en av de ”svagaste” och ”billigaste” av de nya MacBook Pro-modellerna så är den fortfarande datorn med de allra högsta prestanda jag någonsin har testat. Det gäller både i alla benchmark-tester och till vardags, där datorn är helt outtröttlig.

Jag upplevde inte en enda gång att fläkten startade under perioden jag testade maskinen, och grafiktunga uppgifter som bild- eller videoredigering klarar nya 14-tums MacBook Pro utan att blinka.

Jämfört med förra årets 13-tumsmodell med Apples första egenutvecklade M1-processor är den nya 14-tumsversionen markant snabbare (1769/9840 i Geekbench 5 jämfört med 1733/7582, och 9556 i Cinebench jämfört med 7758), och den sopar helt klart mattan med alla Intel-baserade Mac-datorer som Apple någonsin har lanserat på marknaden.

Det finns heller ingen någon anledning att klaga på att batteritiden har förbättrats, plus att MacBook Pro nu stöder snabbladdning så batteriet kan laddas till 50 % på bara en halvtimme.

Slutsats

Om du precis som jag har väntat på att Apple äntligen ska förnya sin populära 13-tums MacBook Pro-serie så är det dags att slå till.

 

Apple MacBook Pro MagSafe 10182021
MagSafe är tillbaka på MacBook Pro, med MagSafe 3 som har en uppdaterad design och skickar in mer ström systemet än någonsin tidigare. Till vårt testexemplar ingick en 67-watts USB-C-nätdel. Till modeller med M1 Pro med 10 processorkärnor eller M1 Max ingår 96-watts strömförsörjning. (Foto: Apple)

Det finns som sagt många olika konfigurationsmöjligheter och om du vill ha den förbättrade mobiliteten som 14-tumsmodellen erbjuder jämfört med den större modellen med 16-tums skärm, men samtidigt behöver extra prestanda (till exempel om du jobbar med tunga renderingsuppgifter eller 8K-video i råformat eller redigerar videoströmmar eller tunga bildfiler från mellanformatkameror), så finns 14-tums MacBook Pro även med Apples M1 Max-processor och upp till 64 gigabyte minne.

Den kostar dock en hel förmögenhet, så för de allra flesta användare är 14-tumsmodellen med M1 Pro ett givet val.

Karakter
Apple MacBook Pro 14″ M1 Pro (2021)
High End

Home tycker

Snabbaste bärbara datorn någonsin. Briljant och större skärm. Vi har fått tillbaka de flesta portarna och Touch Bar har försvunnit. Coolt med fler portar, men vi saknar den gamla hederliga USB-A-ingången, så man klarar sig inte helt utan donglar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Rulla till toppen