Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: MacBook Pro 16 M1 Pro

Vansinnigt snabb

Apples MacBook Pro är starkare än allt annat vi har testat – och en av de dyraste, men för somliga är den värd alla pengarna.

Av / 2021-11-21 - 09:00
MacBook Pro 16 M1 Pro
Lasse Svendsen

Da Apple lanserte sin nye Apple Silicon M1-prosessor for ett år siden, var vi ikke forberedt på hvor stor forbedringen i

När Apple lanserade sin nya Silicon M1-processor för ett år sedan var vi inte beredda på den enorma förbättringen i prestanda. Det första testet vi gjorde med den nya processorn var av Apples 13-tums MacBook Pro, som körde ifrån sina föregångare i alla discipliner.

Samma M1-processor finns i den nya iMac-modellen med 24-tums skärm samt i den bärbara 13-tums MacBook Air.

Nu har turen kommit till proffsmodellerna bland Apples bärbara datorer, de första som fått de nyare M1 Pro-, och M1 Max-processorerna. De har samma Silicon-grundarkitektur, men fler kärnor och högre bandbredd som ska ge ännu högre prestanda.

Samma processorer hittar förmodligen till nästa generation 27-tums iMac med Apple Silicon, det är något att se fram emot för alla som är mer intresserade av en stationär dator.

MacBook Pro 16 M1 Pro size
16-tummaren är stor och väger över två kilo, men en sådan dator! Foto: Lasse Svendsen

MacBook Pro i två storlekar

Nya MacBook Pro 16 med M1 Pro-processor är nämligen helt enkelt den snabbaste bärbara datorn vi någonsin har testat. Faktum är att den är så blixtrande snabb att många betydligt dyrare stationära maskiner får se sig besegrade.

Till exempel Apples egen, men nu utgångna, iMac Pro.

16-tums MacBook Pro och en 13-tums MacBook Air som jämförelse. Foto: Lasse Svendsen

MacBook Pro finns även i en mindre, lättare och lite billigare 14-tumsversion, men det är alltså 16-tummaren vi testar här. Den har exakt samma processoralternativ som 14-tummaren, fast en mindre skärmyta. Den billigare 13-tummaren säljs fortfarande, men bara med M1-processorn, inte Pro- eller Max-versionerna.

De två Pro-modellerna skiljer sig på flera områden från sina föregångare med Intel-processorer. Det mest uppenbara är en ny design med tunnare skärmkant och fler anslutningar – MagSafe, den magnetiska laddkontakten är tillbaka – och att Apple Touch Bar har ersatts av funktionstangenter i full storlek.

Ingen Touch Bar, bara F-tangenter. Foto: Lasse Svendsen

Apple Silicon M1 Pro och Max

Men tillbaka till de nya processorerna. Även om den grundläggande arkitekturen är densamma så finns det ett par betydande skillnader mellan Pro och Max som man bör känna till. M1 Pro har 8 eller 10 processorkärnor med 33,7 miljarder transistorer samt 14 eller 16 grafikprocessorkärnor.

Väljer man Max får man 10 processorkärnor med 57 miljarder transistorer och kan välja mellan 24 och 32 grafikprocessorkärnor. M1 Max har dessutom dubbelt så stor minnesbandbredd med 400 GB/s och upp till 64 GB integrerat minne. M1 Pro har max 32 GB.

I tester kommer det inte att vara så stor skillnad i processorprestanda, men en 14- eller 16-tums MacBook Pro med M1 Max kan köra fler 8K-videoströmmar i Final Cut mycket mer sömlöst.

16-tum är stort, men man får plats med fler verktygsfält i Photoshop. Foto: Lasse Svendsen

Superskarp med mini-LED

Det är lätt att hänga upp sig på processorprestanda när de är så häftiga som här, men en av de första sakerna man lägger märke till är den extremt skarpa och ljusstarka skärmen.

Liquid Retina XDR heter den och den 16,2 tum stora skärmen har en exceptionellt hög detaljskärpa, helt praktfull färgåtergivning – med stöd för P3-färgrymd och ett kontrastomfång jag aldrig har sett maken till på en laptop.

Smalare skärmkant än på förra generationens Intel-maskiner. Foto: Lasse Svendsen

Skärmen har 10 215 miniLED-lysdioder fördelade på 2 554 dimningszoner och Apple hävdar att kontrastomfånget är så högt som 1:1 000 000. Ljusstyrkan anges vara max 1600 nits.

Fler alternativ i skärmmenyn. Foto: Lasse Svendsen

Med 7,7 Mp-upplösning är den nästan en 8K-skärm, och med upp till 120 Hz i frekvens anpassar skärmen uppdateringsfrekvensen efter innehållet. Resultatet är helt sömlös video utan några hackningar.

Helt fantastisk skärm för bildredigering. Foto: Lasse Svendsen

Härligt tangentbord

Apple har en lite brokig historia när det gäller tangentbord. Vissa har varit väldigt bra, som de som ingår till nyare iMac-modeller, men på de bärbara datorerna har kvaliteten varierat mycket. Här är det nya tangentbordet helt enkelt magnifikt att skriva på.

Återkopplingen är tydlig och tangenterna har en något längre slaglängd än på den förra generationens MacBook Pro med Intel-processorer.

Detta är glädjande nyheter, och för somliga kommer frånvaron av Apples Touch Bar – den beröringskänsliga OLED-remsan ovanför tangentbordet – att vara lika uppskattad. Den hade sina anhängare, särskilt bland de som gillar att konfigurera kortkommandon i vissa program, men här har den ersatts av en rad med funktionstangenter i full storlek.

Det nya tangentbordet är det bästa Apple har gjort. Foto: Lasse Svendsen

Touch Bar finns inte längre på MacBook Pro, vare sig på 14- eller 16-tumsmodellen.

Touch ID är däremot standard. Fingeravtrycksläsaren öppnar Macen, loggar in webbsidor och verifierar bland annat köp online och jag måste säga att jag tycker att det är en smartare lösning än ansiktsigenkänning på en bärbar dator.

Touch ID.
Foto: Lasse Svendsen

FaceTime-kamera

Vilket leder oss fram till ”busshållplatsen” längst upp på skärmen. Den ser precis ut som ”notch”-fliken på en iPhone och innehåller FaceTime-kameran med en mer ljuskänslig 1080 HD-kamera (f2,0), med 2,5 gånger större sensoryta än tidigare. Här skulle Apple också kunna ha haft Face ID, men jag tycker som sagt att det är mer naturligt med fingeravtrycksläsning på en bärbar dator.

Extern skärm och anslutningar

Jag nämnde MagSafe tidigare, och jag är en av de som inte förstod varför Apple tog bort det. De har nämligen haft den magnetiska laddkontakten förut, som lossnar om man stöter till kabeln. Så att man undviker att rycka ner Mac-datorn från bordet om man fastnar i laddsladden.

Den magnetiska laddkontakten är tillbaka. Applåder. Foto: Lasse Svendsen

Nu är kontakten tillbaka, nackdelen är att man bara kan ladda med Apples egen USB-C till MagSafe 3-kabel. Äldre versioner av MagSafe-kontakter passar för övrigt inte till de nya Pro-modellerna.

Förutom denna får man tre USB-C/Thunderbolt 4-kontakter, en HDMI-utgång (HMDI 2.0) i fullstorlek samt en SDXC-kortläsare.

Vilket är ganska naturligt, eftersom Pro-modellerna brukar vara väldigt populära bland fotografer.

Datorn har även en 3,5 mm-kontakt för hörlurar, och i Pro-modellerna anpassar sig förstärkaren till hörlurar med högre impedans (motstånd). Sådant man ofta ser i studior och musikproduktioner.

Man kan naturligtvis koppla in en extern bildskärm. Två stycken 6K-skärmar om man har en Pro-modell med M1 Pro, tre 6K-skärmar – plus en 4K-skärm – om man har en Pro med M1 Max-processor.

Äntligen gott om anslutningar på en MacBook Pro. PowerBook G4 till vänster har ännu fler. Foto: Lasse Svendsen

Dolby Atmos

Vi måste prata om ljudet. För datorn har inte bara Dolby Atmos-ljud, den stöder Spatial Audio och har sex högtalare under skalet. Där bashögtalarna går djupare än tidigare, och det märks. Personligen har jag aldrig gillat att höra ljud från vare sig film eller musik på en bärbar dator, men här är ljudet så fylligt och dynamiskt att jag inte saknade hörlurarna lika mycket.

Prestandatest

Som vi nämnde i början av artikeln var den första MacBook Pro-modellen med M1 en chockerande snabb dator. Den här är mycket häftigare, vi har siffrorna som visar hur mycket häftigare.

Vår testmaskin var en 16-tums med en 10-kärnig processor, 16-kärnig grafikprocessor (och en 16-kärnig Neural Engine som styr resten). Testdatorn hade 32 GB Unified Memory och 1 TB SSD-lagring.

Nya MacBook Pro M1 Pro krossar allt vi har testat tidigare. Foto: Lasse Svendsen

Som siffrorna i tabellen visar krossade testdatorn MacBook Pro 13 M1 på absolut allting utom singlecore i Geekbench. Med flera kärnor nästan fördubblas prestanda och i Cinebench (multi) är det mycket snabbare än allt annat vi har testat.

Den är också häpnadsväckande snabb på att läsa och skriva på SSD-disken. I Black Magic Disk Speed ​​​​Test är den mer än dubbelt så snabb som SSD:n i Mac-datorer med M1-processorer.

Prestanda är helt enkelt gnistrande. Att spara lagermaskning är klart innan du hinner blinka. Foto: Lasse Svendsen

Om man är van vid att jobba på en två eller tre år gammal MacBook med en Intel-processor så kan man se fram emot tre till fyra gånger så snabb lagring i Lightroom av en 600 MB TIFF-bild med lagermasker och en mångdubbelt så hög renderingshastighet av en 4K-videofil i Final Cut Pro.

Den högsta SSD-hastigheten vi har sett.

Det fanns inget som tydde på att maskinen saktade ner när den inte var ansluten till vägguttaget. Det syntes i alla fall inte i våra mätningar.

Batteritiden anges vara 14 timmar, 21 timmar med videouppspelning, men det är ganska konservativt. Om man inte har skärmens ljusstyrka på max hela tiden så är det fullt möjligt att så längre batteritid, men kör man tunga uppgifter länge så ser man att batteriet laddar ur snabbare.

Vilken ska man välja?

De tre Pro-modellerna med M1-processorer är likadana i grunden, men täcker lite olika behov. De som vill ha en så lätt MacBook Pro som möjligt, för smidig bild- och videoredigering i Lightroom, Capture One och Adobe Premier eller Final Cut Pro, kommer långt med en MacBook Pro 13. Den billigaste Pro-modellen är en oerhört användbar allroundare, se bara till att välja tillräckligt med lagringsutrymme om du sysslar mycket med videoredigering, och 16 GB minne om du ofta kör flera program samtidigt.

Detta gäller även för 14- och 16-tumsversionerna, men där måste man också tänka på en annan sak: storleken.

Eftersom de två Pro-maskinerna har identiska specifikationer är skärmstorleken ofta avgörande. 16-tummaren är ganska stor, men det är bara ett litet minus i kanten om du behöver en stor och skarp skärm eftersom du inte alltid har tillgång till en extern skärm. Då passar skärmytan bättre för avancerad redigering i Photoshop, Final Cut Pro eller BlackMagic DaVinci Resolve, eftersom de två extra tummen ger bättre utrymme för verktygsfält under eller bredvid bild- eller videoströmmen.

För många är 14-tummaren den bästa kompromissen. Den har samma upplösning på 254 dpi. Prestanda är likadana med samma processor, men ett halvkilo lägre vikt och mer kompakta mått gör den mer bärbar.

Minneskortsläsaren är tillbaka, fotograferna jublar. Foto: Lasse Svendsen

Men vilken processor? I 13-tummaren kan man inte välja. I 14-tummaren kan man välja en instegsmodell med M1 Pro och 8 processorkärnor, 14 grafikkärnor och 16 GB minne med 512 GB SSD-lagring. Den konfigurationen har vi inte testat (ännu), men den är med all sannolikhet betydligt häftigare än M1-processorn i 13-tummaren.

Nästa konfiguration är samma maskin fast med 10 processorkärnor, 16 grafikkärnor, 15 GB minne och 1 TB SSD-lagring. Observera att man då får en kraftfullare 96 W-laddare som laddar mycket snabbare än 67 W-laddaren som ingår till instegsversionen.

Just den här versionen är identisk med vår (16-tums) testmaskin med 32 GB minne, och extremt snabb med allt man utmanar den med.

Hur är det då med M1 Max-processorerna? Den ena är en 10- och 24-kärnig processor, den andra en 10- och 32-kärnig version.

De är förmodligen inte mycket snabbare med processorkrävande uppgifter, även om de har dubbelt så stor bandbredd, men för de som sysslar med tunga renderingar, 8K-video i råformat (ProRes 422) eller redigerar flera videoströmmar, eller tunga bildfiler från mellanformatkameror, är M1 Max garanterat snabbare och ger ett ännu bättre arbetsflöde.

Jag tyckte väl att jag hade sett den ”nya” designen förut, och det stämmer. MacBook Pro till vänster, PowerBook G4 (2002) till höger. Lite tjockare, men samma formfaktor. Foto: Lasse Svendsen

Vi måste prata om minne

Pro-modellerna med M1 Pro-processor har 16 GB Unified Memory, vilket innebär att minnet inte är två minneskort-chip utan integrerat i processorarkitekturen. Det ska ge högre minneshastighet med effektivitet. Det gör att man ofta klarar sig med mindre minne, så 16 GB räcker långt för väldigt många användare.

Alla Pro-modeller kan levereras med 32 GB Unified Menory, och M1 Pro Max med upp till 64 GB. Till ett rejält pris. En dubbling från 16 till 32 GB kostar 5 000 kronor och extra minne kan inte köpas till senare.

Med Adobe Photoshop Lightroom använder datorn hälften av det tillgängliga minnet. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Apples nya MacBook Pro med M1 Pro-processor är helt enkelt den häftigaste laptopen vi har testat. Vi kan bara gissa hur mycket snabbare versionen med M1 Max-processorn är, men de flesta av oss kommer väldigt långt med en M1 Pro. Som är den mest användbara maskinen vi har testat för bland annat fotografer, speciellt de som kör mycket 4K- och 8K-video. De som behöver en blixtsnabb skrivmaskin som är online kommer långt med 13-tums Pro-serien, men fotografer, designers och kreativa användare bör välja en 14- eller 16-tummare med M1 Pro-processor. Enda nackdelen är att det kostar att ha den grymmaste maskinen.

Läs också Undvik de billigaste – välj hellre den här Den senaste bärbara Macen är snudd på perfekt för krävande användare – om man väljer rätt version.
Karakter
MacBook Pro 16 M1 Pro
High End

Home tycker

Med god marginal den snabbaste bärbara datorn. Apples bästa tangentbord, extremt skarp skärm och äntligen tillräckligt med anslutningar. Går inte att uppgradera så (svindyrt) minne och extra lagring måste läggas till innan man köper. Förhållandevis tung.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Rulla till toppen