Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 06Delta

TEST: Apple MacBook Pro 13″ 2020

Apples bästa 13-tums MacBook Pro

Den senaste bärbara Macen är snudd på perfekt för krävande användare – om man väljer rätt version.

Skrivet av / 2020-06-01 - 14:00
Apple MacBook Pro 13″ 2020
Lasse Svendsen

Ett halvår efter att Apple lanserade en ny 16-tums MacBook Pro är det äntligen 13-tummarens tur att få ett par välbehövliga uppdateringar. Men det gäller att välja rätt version av MacBook Pro 13. Det är nämligen inte alla versioner av 2020-modellen som har fått alla förbättringarna.

Rent traditionellt har Apples Pro-maskiner varit flaggskeppen som haft högsta prestanda. De har haft de senaste processorgenerationerna, otroligt bra skärmar och tillräckligt med anslutningar för krävande användare. Man har varit tvungen att betala för det, men för de som befinner sig i målgruppen har det ofta varit värt det.

MacBook Pro väljs av användare som behöver en stark maskin för krävande uppgifter som bild- och videoredigering i Adobes Creative Collection, Capture One eller Final Cut Pro X, och mycket annat. Till exempel musik, forskning, 3D-rendering – kort sagt: processor- och grafikintensiva uppgifter.

De som haft helt andra och mycket lättare uppgifter att lösa har alltid haft MacBook Air med lika stor skärm, som kunnat göra jobbet för en billigare peng.

Många versioner att välja mellan

De nya Pro-modellerna finns i så många versioner att det kan vara svårt att välja. Något förenklat kan man delas in modellerna i tre grupper: instegsmodellerna med 13-tums skärm, som har en fyrkärnig 1,4 GHz Intel-processor från 2018, 13-tummarna med de nya 10:e generationens fyrkärniga 2,0 och 2,3 GHz-processorer samt de större 16-tummarna som kan konfigureras med sex- eller åttakärniga processorer.

Bättre tangentbord

Vilken man än väljer får man Apple nya Magic Keyboard, som nästan är magiskt i verkligheten också. Det bakgrundsbelysta tangentbordet debuterade på 16-tummaren i november 2019 och finns nu i alla 2020-modellerna av 13-tummaren också.

 

Det nya tangentbordet är en stor förbättring.

I korta ordalag är tangenternas upphängning förändrad till det bättre, med en enda millimeters slaglängd. Den saxliknande upphängningen är skönare att skriva på och ger lite bättre återkoppling än det förra tangentbordet.

Lägg märke till att tangentbordet har fått en fysisk Escape-knapp i stället för touch, och att piltangenterna är placerade som i ett T, vilket de borde ha varit från början.

Minneshastighet

Årets 13-tummare har mycket snabbare minne än tidigare årgångar. Snabbare än 16-tummarens 2666 MHz också. Hastigheten är 3733 MHz för 2020-modellen, att jämföras med 2133 MHz för 2018-modellen.

13-tums MacBook Pro 2020

Apple har bantat ner grundversionen av maskinen, som börjar med en fyrkärnig 1,4 GHz-processor, 8 GB minne och 256 GB SSD-lagring. Den kan maxas med en 1,7 GHz-processor, 16 GB minne och 2 TB lagring. Det är inte särskilt imponerande med tanke på att den billigare MacBook Air kan maxas med en fyrkärnig 1,2 GHz-processor, 16 GB snabbare minne och 2 TB SSD för mindre pengar. Fast då missar man Pro-modellens mycket bättre skärm, Touch Bar och två extra Thunderbolt/USB-C-kontakter.

Om man tittar noggrant i Apple-konfiguratorn innan man beställer så ser man snabbt att det finns en sweet spot bland Pro-modellerna.

Det är den versionen med en fyrkärnig 2, 0 GHz Intel Core i5-processor, med 16 GB minne och 512 GB SSD-lagring. Vill man betala för lite högre prestanda så kan man maxa med en lite snabbare fyrkärnig 2,3 GHz i7-processor, 32 GB minne och hela 4 TB SSD-lagring.

Läs också: Apples snabbaste MacBook Pro

Grafikprestanda

Vad man tyvärr inte kan är att välja grafikprocessor, som man kan med 16-tummaren. Alla 13-tummarna har nämligen grafikmotorn integrerad, så alternativet att till exempel välja AMD Radeon Pro 5500M, med 4 eller 8 GB minne, finns inte.

Just detta kan vara tillräckligt för att många ska dra ett stort svart streck över 13-tummaren och snarare välja den större modellen.

Det är nämligen ingen tvekan om att grafikprestanda för krävande uppgifter kommer att vara märkbart bättre med en Radeon Pro 5500M än med integrerad Intel Plus Graphics. Och det visar våra tester också.

Touch Bar – älskad och hatad

Nu har alla MacBook Pro ett pekfält – Touch Bar – och fingeravtrycksläsare. Somliga ser inte poängen med fältet eftersom de inte har programspecifika anpassningar av det, de föredrar i stället att bara ha f-tangenterna framme. Andra har blivit beroende av pekfältet och använder det aktivt som ett verktyg.

Fingeravtrycksläsaren till höger finns på alla Mac-datorer och ökar säkerheten avsevärt. Till exempel kan man bekräfta betalningar med fingertoppen, som man är van vid från iPhone, och låsa upp maskinen från viloläge.

Nu har alla bärbara Macar pekfält.

True Tone-skärm

Det var väntat att Apple skulle uppgradera skärmen från 13,3 till 14 tum, men den bygger fortfarande på samma LED-upplysta IPS-skärm som sin föregångare. Det är en 2,5K-skärm och inte 4K, men bildkvaliteten är mycket bra och stöder P3-färgrymd som visar fler färger än RGB. Den har också Apples True Tone-teknik som anpassar ljusstyrkan och vitbalansen efter omgivningen.

Extern(a) skärm(ar)

Om man väljer 13-tummaren med 10:e generationens processor (2,0 eller 2,3 GHz) kan man koppla in antingen två externa 4K-skärmar med 60 Hz-frekvens, en 5K-skärm med 60 Hz eller en 6K-skärm. Man kan också använda en iPad som en trådlös extern skärm om man aktiverar Side Bar på Macen.

Saknar du en större skärm kan du koppla in en iPad, trådlöst.

Anslutningar

De billigaste Pro-instegsmodellerna har bara har två USB-C-kontakter, men den här har fyra. Samtliga stöder Thunderbolt 3, som kan ge överföringshastigheter på upp till 40 gigabit per sekund. Som jämförelse har USB bara 3,5 Gbit/s.

Alla kontakter är dubbelriktade och kan användas för laddning och externa enheter eller kopplas till en extern bildskärm via en USB-C-adapter.

De inbyggda högtalarna ger både stereoljud och stöder Dolby Atmos. De har inte samma fylliga ljud som högtalarna i 16-tummaren, men låter ändå förvånansvärt bra. Man kan också koppla in hörlurar eller aktiva högtalare analogt i 3,5 mm-utgången på höger sida.

Högre prestanda

Med den nya tionde generationens ”Ice Lake”-processorer hade vi stora förväntningar på förbättrade processorprestanda. Apple snålar inte med superlativen när de beskriver hur mycket snabbare en Pro-modell med de nya processorerna kan vara, och våra tester visar att de i stort sett håller vad de lovar.

När vi jämförde testresultatet i Geekbench 4 med den snabbaste 13-tummaren från 2018 (2,7 GHz fyrkärnig Intel Core i7, 16 GB 2133 MHz LPDDR3-minne), fick vi följande resultat:

Single-Core – Multi-Core

MBP13 2020: 5560 – 18210
MBP13 2018: 5314 – 19146

Den nya generations i5-processor på 2,0 GHz är i stort sett lika snabb som en äldre fyrkärnig i7-processor på 2,7 GHz.

Jämför vi med 16-tums Pro-modellen i Geekbench 5 blir det lite annorlunda:

Single-Core – Multi-Core

MBP13 2020: 1232 – 4442
MBP16 2019: 1133 – 7240

Här ser man att det inte skiljer mycket i prestanda från en processorkärna, men att 16-tummarens åttakärniga 2,4 GHz i9-processor drar ifrån rejält med flera kärnor.

2020-modellen av 13-tummaren, jämfört med 2019-versionen av 16-tummaren.

Vi är lite mindre imponerade över grafikprestanda. För om vi jämför med den två år gamla 13-tummaren så får vi resultatet 3359 frames i T-Rex-testet i GFXBench. Nästan samma som den äldre maskinens 3351 frames.

Byter vi till Cinebench R20 och jämför grafikprestanda med 16-tummaren så blir bilden en helt annan. Här får 13-tummaren 1827 poäng, medan 16-tummaren hamnar på 3582 poäng. Det är en markant skillnad.

Den nya MacBooken är nästan perfekt för fotografer.

Detta visar att om man behöver en bärbar dator för krävande uppgifter, till exempel video- och bildredigering i 4K med ny renderings eller batch-behandling, så kan det absolut vara smart att välja 16-tummaren av Pro-modellerna. Som alla har AMD Radeon Pro-grafikprocessor.

Det är värt att notera att ingen av Apples Pro-maskiner går att uppgradera. Man måste konfigurera processor, minne och SSD-lagring innan man beställer, eftersom ingen av datorerna kan öppnas och uppgraderas av användaren.

13-tummaren med 10-generationens processor kör Final Cut Pro som en dröm.

Slutsats

Den färskaste versionen av Apples MacBook Pro i 13-tumsversion är en besvikelse när det gäller grafikprestanda. Och den hade gott kunnat få en 4K-skärm. Det skulle ha varit snäppet mer ”Pro”, tycker vi. Men även om man väljer en av de två dyraste varianterna så får de flesta som behöver en kraftfull bärbar Mac mycket prestanda för pengarna. Skärmen må vara gammal, men den är fortfarande bättre än mycket annat där ute för foto- och videoredigering, och byggkvaliteten går det inte att klaga på. Behöver man högre grafikprestanda kan man alltid välja 16-tummaren som inte kostar så mycket mer.

Karakter
Apple MacBook Pro 13″ 2020
High End

Ljud & Bild tycker

Mycket bra processorprestanda. Gedigen byggkvalitet med uppgraderat tangentbord. Mycket jämn färgåtergivning och bra kontrast på skärmen. Stöder 6K-skärm, upp till 32 GB minne och 4 TB lagringsutrymme. Går inte att uppgradera. Minne och mer SSD-lagring är dyrt. Grafikprestanda ligger långt efter 16-tummaren. Bara 720p Facetime-kamera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljud & Bild
Rulla till toppen