Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple MacBook Air 13″ M1 (2020)

MacBook Air är tillbaka

Lilla MacBook Air har genomgått en osynlig men enorm förvandling till det bättre.

Av / 2020-12-09 - 08:06
Apple MacBook Air 13″ M1 (2020)
Peter Gotschalk

Har man köpt en ny MacBook Air de senaste månaderna så finns det all anledning att bli irriterad. Man bör faktiskt bli riktigt sur av frustration, för om man bara hade väntat till i november så kunde man ha köpt den bästa MacBook Air som Apple någonsin har gjort.

Apple har nämligen börjat fasa ut Intel-processorerna till förmån för sina egna ARM-baserade Apple Silicon-processorer och den senaste MacBook Air-modellen är en av tre nya Macar med den nya så kallade M1-processorn. Den är baserad på samma 5 nanometer-arkitektur som vi har sett i den senaste generationen av Apples surfplattor, bland annat iPad Air. (De två andra med Macarna med M1 är MacBook Pro 13 M1 och Mac mini.)

Med blotta ögat ser man ingen skillnad på den nya M1-baserade MacBook Air (vänster) och den senaste MacBook Air med Intel-processor (höger). (Foto: Peter Gotschalk)

M1

Det betyder inte att MacBook Air beter sig som en iPad med ett tangentbord, men vissa saker är likadana. Inte minst är starttiden betydligt kortare när man sätter på datorn, och program och appar startar omedelbart. Inklusive många appar som man kör på sin iPhone eller iPad – för med M1 kan MacBook Air köra iOS- och iPadOS-appar!

Men framför allt är M1-processorn MYCKET snabbare och en hel del effektivare än Intels processorer. Detta innebär både rekordhöga prestanda och mycket längre batteritid, vilket våra benchmark-tester bekräftar fullständigt.

För att bara nämna några exempel fick den senaste Intel-baserade MacBook Air 1 086 poäng singlecore och 2 393 multicore i Geekbench 5, medan den nya MacBook Air med exakt samma konfiguration (förutom M1-processorn) får galna 1 712 poäng singlecore och 7 461 multicore i samma test. Det innebär att nya MacBook Air får det högsta flerkärniga prestandaresultatet vi någonsin har uppmätt, om vi bortser från den M1-baserade MacBook Pro 13 som vi också testade nyligen. Kort sagt: Apples nya chip sopar helt enkelt mattan med allt som konkurrenterna ställer upp med. Allt!

Med M1 kan MacBook Air-användare flyga fram genom projekt i iMovie och exportera upp till tre gånger snabbare. (Foto: Apple)

Vi har aldrig kunnat redigera video med MacBook Air utan att behöva vänta på skärmuppdateringar eller renderingar förut, och exporten av färdiga videor går också betydligt snabbare än vi har vant oss vid.

Och medan batteritiden i förra MacBook Air minst sagt var måttlig så verkar den M1-baserade versionen kunna köra på i evigheter utan att tröttna.

Det bör dock nämnas att den nya processorarkitekturen kräver att utvecklarna gör särskilda egna versioner av sina programvaror som är anpassade till Apples M1-processor om prestanda ska bli optimala. Annars kör Macen programvara som är utvecklad för Intel-processorn via Rosetta 2 i MacOS Big Sur. Rosetta 2 ”översätter” programvaran och behövs för att köra äldre program på en ny Mac med M1-processor. Fast då utnyttjar man alltså inte hela den nya processorns potential.

Allt annat är som förut

Tyvärr kan man inte skryta med sin nya supersnabba MacBook Air genom att bara plocka fram dem på det lokala hipstercaféet, för absolut ingen kan med blotta ögat se vilket kärnkraftverk som döljer sig under tangentbordet.

På alla andra områden är nya MacBook Air nämligen identisk med sin föregångare från tidigare i år. Den har Retina-skärm, en stor pekplatta och ett tangentbord med inbyggd fingeravtrycksläsare. Dessutom har skärmen fått Pro-versionens True Tone-teknik, som justerar ljusstyrkan och vitbalansen efter omgivningen. Plus att det irriterande fjärilstangentbordet har bytts ut mot ett mer lyhört bakgrundsbelyst saxtangentbord, som har riktigt bra slaglängd och motstånd i tangenterna.

MacBook Air har numera Magic Keyboard med nydesignad saxmekanism som ger tangenterna 1 mm slaglängd. Datorn har dessutom stereohögtalare och tre mikrofoner. (Foto: Apple)

Precis som föregångaren kan nya MacBook Air köra en 6K-skärm, om man skulle ha en sådan stående. Det går också att använda en nyare iPad ansluten trådlöst som en extern bildskärm genom att aktivera Sidecar i systeminställningarna.

Läs också Sidecar räddar resan: Så blir en iPad en extra skärm till Mac Nu kan du arbeta på två skärmar när du är på språng. Så länge du har en nyare iPad och en Mac som kör macOS Catalina.

Det finns bara två USB-C/Thunderbolt 3-portar på datorns vänstra sida, på motsatta sidan finns en 3,5 mm-kontakt för hörlurar eller externa högtalare.

De inbyggda stereohögtalarna är inte dumma alls. De stöder Dolby Atmos-ljud och levererar en fyllig ljudbild för att komma från en bärbar dator.

Slutsats

Om man är fotograf, grafiker eller liknande bör man välja den nya MacBook Pro 13” M1, som hur lätt som helst jobbar med oerhört tunga filer i Photoshop, Final Cut Pro eller Affinity Photo.

Men annars är nya MacBook Air absolut tillräckligt snabb för de allra flesta användare. Den är inte bara MYCKET snabbare än sin egen föregångare, utan också snabbare än de flesta Intel-baserade MacBook Pro-maskinerna. Man får verkligen anstränga sig och leta länge efter en Windows-baserad dator som har skuggan av en chans att kunna mäta sig med vilken Apple-dator som helst som är utrustad med M1-processorn.

Med andra ord är MacBook Air tillbaka som datorn de flesta borde överväga att köpa. Inte bara som en tunn lättviktare som man kan använda som ett komplement till sin riktiga dator, utan som primär dator för alla andra än de mest krävande, professionella användarna. Mer muskler och hastighet får man helt enkelt inte för pengarna så här mot slutet av 2020.

Karakter
Apple MacBook Air 13″ M1 (2020)
Premium

Home tycker

Den nya M1-processorn är vansinnigt snabb. Retina-skärm med True Tone, läcker design och kvalitet från översta hyllan, plus utmärkt ljud. Bara två USB-C-portar.

1 reaktion på ”Apple MacBook Air 13″ M1 (2020)”

  1. Vad utomordentligt tråkigt att ni inte gjorde en ordentlig jämförelse mellan Air och Pro. Det enda ni säger – utan att förklara varför – är att grafiker och proffsfotografer skall välja Pro. Hurså? Det är också trist att ni inte bemödat er med att lista vilka applikationer som faktiskt har konverterats till det nya operativsystemet och alltså inte kräver Rosetta 2 för att köras.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Rulla till toppen