Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple MacBook Pro 14″ M2 Pro (2023)

Tillbaka överst på önskelistan

14-tums MacBook Pro med M2 Pro-processor är den bästa och snabbaste bärbara datorn i sin prisklass. Men Apple borde uppgradera webbkameran.

Skrivet av / 2023-02-24 - 07:29
Apple MacBook Pro 14″ M2 Pro (2023)
Peter Gotschalk

För drygt ett år sedan testade vi den då helt nya 14-tums MacBook Pro med M1 Pro-processor. Och vi hade svårt att sluta applådera. Vi hade nämligen väntat länge på en rejäl förnyelse av Apples minsta MacBook Pro-serie, som tidigare bara fanns med 13-tums skärm och den så kallade Touch Bar ovanför tangentbordet som många Apple-användare avskydde.

14-tumsversionen av MacBook Pro tog tillbaka Apples mest populära bärbara dator till toppen av alla kreativa användares önskelista, där den hör hemma. Och även om den nylanserade och förnyade 14-tums MacBook Pro med M2 Pro-processor, som vi nu har på testbänken, bara erbjuder ett par reella förbättringar jämfört med sin föregångare så gäller det fortfarande att den minsta och billigaste MacBook Pron är den bästa bärbara datorn som caffe latte-segmentet drömmer.

Skärm

Först och främst är skärmen precis likadan som i föregångaren och den är fortfarande fantastisk! Helt exakt är den 14,2 tum stor och upplösningen är 3 024 x 1 964 pixlar, vilket ger en pixeltäthet på 254 ppi.

Skärmtekniken introducerade teknikjätten från Cupertino 2021 till iPad Pro. På Apples marknadsföringsspråk heter den Liquid Retina XDR, men i verkligheten handlar det om en ny Mini-LED-design som har fler än 10 000 lysdioder på hela baksidan av skärmen, som på så sätt levererar en ljusstyrka på 1000 nits på helskärm (upp till 1600 nits toppljusstyrka) och en kontrast på 1:1 miljon.

MacBook Pro M2 desk
Det är fortfarande så att den minsta och billigaste MacBook Pro är den bästa bärbara datorn som caffe latte-segmentet kan drömma om. (Foto: Apple)

I praktiken innebär tekniken den vackraste skärmbilden och den högsta bildkvaliteten vi har sett på någon MacBook. Allt är knivskarpt och när man till exempel tittar på högupplöst video (4K HDR) är både kontrasten och färgrikedomen helt enkelt slående. Den höga maxljusstyrkan gör att solsken, reflektioner mot vattenytor, snölandskap och så vidare lyser upp och skapar en mer realistisk och fängslande bild än vi sett tidigare på någon bärbar dator. Sedan tillkommer 120 Hz i uppdateringsfrekvens, som anpassar skärmuppdateringen efter innehållet. Resultatet är helt sömlös videouppspelning helt utan hackningar.

Med den inbyggda grafikprocessorn (GPU) i M2 Pro kan nya MacBook Pro även driva flera externa skärmar. Det exakta antalet beror på skärmarnas upplösning och hur de är anslutna. Till exempel kan man koppla in två externa bildskärmar med 6K-upplösning och 60 Hz uppdateringsfrekvens via Thunderbolt 4. En annan möjlig kombination är en extern 6K-skärm med 60 Hz via Thunderbolt och en annan med 4K-upplösning – men upp till 144 Hz uppdateringsfrekvens – via HDMI 2.0 .

14-tums MacBook Pro kan till och med driva en extern bildskärm med 8K-upplösning och 60 Hz uppdateringsfrekvens via HDMI-porten. Med andra ord har man många alternativ för stationärt arbete med den bärbara datorn, vilka ens behov än kan vara.

Apple M2 Pro

Vårt testexemplar är den billigaste versionen av 14-tums MacBook Pro med M2 Pro-processor, så ovanstående konstellation av externa skärmar är vad den minsta M2 Pro-processorn orkar driva.

Den nya M2 Pro-modellen är bara 10–12 procent snabbare i olika benchmark-tester än föregångaren med M1 Pro-processor. (Foto: Peter Gotschalk)

I vår testkonfiguration har CPU:n i M2 Pro-processorn 10 kärnor (med sex högpresterande kärnor och fyra effektivitetskärnor). Dessutom finns en GPU med 16 kärnor.

Nya MacBook Pro finns även i dyrare versioner, till exempel M2 Pro med 12 CPU-kärnor och 19 GPU-kärnor och M2 Max som också har 12 CPU-kärnor men en 30-kärnig GPU (som till och med kan uppgraderas till hela 38 kärnor – men då är det nog bäst att man har med sig den riktigt tjocka plånboken till butiken). Och bara som ett exempel stöder den allra bäst konfigurerade modellen av MacBook Pro med M2 Max upp till fyra externa skärmar, varav tre med 6K-upplösning vid 60 Hz via Thunderbolt och en upp till 4K upplösning vid 144 Hz via HDMI.

Men även om man alltså får nöja sig med lite färre externa skärmar så drar den minsta versionen av M2 Pro-processorn ändå ifrån allt och alla i prisklassen när det gäller rena prestanda. Ingen Intel-baserad Windows-dator i samma prissegment hänger med när MacBook Pro lägger i en hög växel. Varken Dell XPS 13 Plus 9320, HP Spectre x360 eller Microsoft Surface Laptop 5, som alla tre är helt nya ultrabooks som är avsedda för samma målgrupp, rår på 14-tums MacBook Pro när det gäller rena prestanda.

Apple-MacBook-Pro-M2-Pro-and-M2-Max-ports-left-230117 Apple-MacBook-Pro-M2-Pro-and-M2-Max-ports-right-230117
<
>
Antalet portar och anslutningsalternativ har inte förändrats mycket. Även M2 Pro-versionen är utrustad med Touch ID, HDMI 2.0, SDXC-kortläsare och MagSafe 3 för strömförsörjningen. Det finns även en 3,5 mm minijack-kontakt för hörlurar och tre USB-C-ingångar med Thunderbolt 4. (Foto: Apple)

Den nya M2 Pro-modellen är dock bara cirka 10–12 procent snabbare än sin föregångare, 14-tums MacBook Pro med M1 Pro-processor, i olika benchmark-tester. Så om du redan har investerat i föregångaren och bara vill ha mer processormuskler så behöver du inte plocka fram kreditkortet.

Anslutningar

Antalet portar och anslutningsmöjligheter har inte heller förändrats mycket. Även M2 Pro-versionen är utrustad med Touch ID, HDMI 2.0, SDXC-kortläsare och MagSafe 3 för strömförsörjningen. Dessutom finns en 3,5 mm minijack-kontakt för hörlurar samt tre USB-C-ingångar med Thunderbolt 4. Och de gammaldags USB-A-portarna har inte återvänt, så man måste fortfarande ha med sig ett par donglar i väskan om man vill använda de vanligaste USB-kontakterna samt olika tillbehör med sin MacBook Pro.

Läs också En perfekt Mac för många Man kommer långt med nya Mac Mini, men man får vara beredd att betala för uppgraderingar.

Däremot har Apple äntligen hoppat på Wi-fi 6E-tåget, vilket ger ett snabbare trådlöst nätverk om man har koll på Wi-fi 6E-utrustningen hemma. Bluetooth-anslutningen har uppgraderats till version 5.3, vilket bland annat innehåller LE Audio som förbättrar ljudkvaliteten via den trådlösa anslutningen samt sänker strömförbrukningen och höjer säkerheten i anslutningen.

Det sitter samma så kallade FaceTime-webbkamera i nya MacBook Pro, vilket innebär att den nya modellen inte heller stöder FaceID. Det hade annars varit en välkommen nyhet. Och det är också lite konstigt att funktionen ”Centrerat” (som kan följa den som pratar runt i bilden under videosamtal), som vi har sett i iPad Air och iPad Pro, inte har lyckats komma till MacBook Pro ännu.

Faktum är att Apple har sett till att man kan få ”Centrerat” att fungera med nya MacBook Pro, men det är tack vare en ny funktion i macOS Ventura – som heter kontinuitetskamera – som låter användaren använda sin iPhone som webbkamera.

MacBook Pro kan helt automatiskt känna igen och använda kameran på iPhone kamera när den är i närheten, utan att användarna behöver starta den och välja den. Anslutningen upprättas trådlöst. Det är tack vare ultravidvinkelkameran i iPhone som ”Centrerat” kan fungera i praktiken, men vi tycker att det är lite konstigt att man måste ta till speciallösningar för att få något att fungera som bara fungerar som standard om man använder en iPad istället för sin MacBook Pro.

Slutsats

Har du redan investerat i en 14-tums MacBook Pro med M1 Pro-processor finns det ingen märkbar nytta med att köpa den nya modellen. För alla andra är det bara att tömma spargrisen. I den här prisklassen finns det knappast någon bättre laptop att köpa just nu.

Nya 14-tums MacBook Pro finns även i dyrare versioner, bland annat M2 Pro med 12 CPU-kärnor och 19 GPU-kärnor, samt med M2 Max-processorn som också har 12 CPU-kärnor men en 30-kärnig GPU (som till och med kan uppgraderas till hela 38 kärnor – fast då behöver man ha en riktigt tjock plånbok). (Foto: Apple)

Den nya M2 Pro-versionen av MacBook Pro har skyhöga prestanda, förbättrade trådlösa anslutningar och dessutom samma strålande skärm som sin föregångare.

Enda anledningen till att 14-tums Macbook Pro med M2 Pro-processor inte får vårt absoluta toppbetyg är att vi gärna hade sett att Apple uppgraderat den inbyggda webbkameran. År 2023 förväntar vi oss både FaceID och ”Centrerat”-funktionen i en bärbar för nästan 30 000 kronor.

Karakter
Apple MacBook Pro 14″ M2 Pro (2023)
High End

Home tycker

Blixtsnabb tack vare ny processor. Samma utmärkta skärm som tidigare. Förbättrade nätverksanslutningar. Den inbyggda webbkameran stöder inte ansiktsigenkänning eller ”Centrerad”-funktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Ljud & Bild
Rulla till toppen