Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Netgear Orbi RBKE963 (AXE11000)

När hastighet är viktigare än förnuft

Supersnabba Orbi RBKE963 är det första mesh-nätverket som använder en helt ny frekvens. Men på samma gång åker begreppet ”mycket för pengarna” rakt ut genom fönstret.

Av / 2022-03-03 - 08:00
Netgear Orbi RBKE963 (AXE11000)
Geir Gråbein Nordby

Med allt fler prylar kopplade till hemnätverket, och inte minst grannens nätverk, börjar både 2,4 GHz- och 5 GHz-bandet bli ganska trafikerade. Därför har ett nytt band nu öppnats, nämligen 6 GHz. I teorin har detta band plats för dubbelt så mycket som 5 GHz-bandet, så att det återigen blir flyt i trafiken. Wi-Fi 6-protokollet används fortfarande, men för att man ska se skillnad på dem kallas det för Wi-Fi 6E när 6 GHz-bandet ingår.

Man kan betrakta det som om man öppnar en helt ny åttafilig motorväg på en sträcka som hittills haft tung trafik. Även om den teoretiska hastighetsgränsen inte ökar så kommer allt att flyta på mycket bättre.

Läs också Wi-Fi 6-nätverket du måste ha Glöm alla billiga mesh-lösningar. Du blir inte nöjd förrän du tar steget upp till Orbi AX4200.

Genom att flytta alla prylar som stöder det till 6 GHz-bandet kommer man samtidigt att underlätta för trafiken på 5 GHz-bandet och i praktiken göra det snabbare och mer stabilt för alla.

6 GHz, Wi-Fi 6E, wifi6e, wifi6
6 GHz-bandet har öppnats för att ge plats åt fler anslutna enheter. Illustration: iStock/Geir Gråbein Nordby

Marknadens första Wi-Fi 6E-mesh

Netgear Orbi RBKE963 (AXE11000) är marknadens första mesh-nätverk som stöder den nya 6 GHz-frekvensen. Det finns fortfarande inte många kompatibla prylar, vi känner bara till de dyraste mobilerna från Samsung (S21 Ultra, S22 Ultra och Z Fold 3), ett par bärbara datorer från Dell och Lenovo, samt PC-nätverkskortet Intel AX210. Som jag var tvungen att köpa och installera i PC:n för att kunna testa hastigheten på RBKE963 under optimala förhållanden. Men detta kommer snabbt att ändras, redan till hösten kommer massor av mobiltelefoner, surfplattor och datorer – och även TV-apparater – som stöder Wi-Fi 6E.

Netgear Orbi RBRE960 rear
På baksidan av routern finns en 10 Gbit/s-internetanslutning, förutom en 2,5 Gbit/s backhaul-anslutning till satellit. Tre gigabit-kontakter kan kopplas till trådbundna prylar. Foto: Geir Gråbein Nordby

Extrema specifikationer

Netgear har inte sparat på krutet med det nya nätverket, som bygger på den befintliga flaggskeppsserien RBK850 men har förbättrats på ett antal punkter.

För det första har WAN-ingången (den som ansluter till hemcentralen och ger dig internet) uppgraderats till 10 Gigabit! Det finns ingen internetleverantör som erbjuder i närheten av denna hastighet till något hushåll, men det är bra att veta att nätet är framtidssäkert. Framför allt med tanke på den här prislappen!

För ökad stabilitet kan satelliterna (noderna) kopplas till routern (backhaul) med kabel om man vill. För detta ändamål finns det en separat 2,5 GHz backhaul-kontakt på både router och noder. Dessutom har både router och noder tre Ethernet-kontakter med gigabit-hastighet, för att koppla in prylar med kabel. Här finns med andra ord alla möjligheter att få ett väldigt stabilt och väldigt uppkopplat hemnätverk!

Netgear Orbi RBKE963 black 1
Netgear Orbi RBKE963 är det första Orbi-nätverket som även finns i svart. Foto: Netgear

Trådlösa hastigheter

Om du däremot uteslutande använder nätverket trådlöst så kommunicerar router och noder med varandra via en backhaul-kanal på upp till 4,8 Gbit/s. Det är extremt! Anslutna enheter får en teoretisk hastighet på upp till 2,4 Gbit/s på både 5 GHz- och 6 GHz-banden. Eller, om du så vill, hundra Netflix-sändningar i full 4K-upplösning – samtidigt! Det kommer förstås aldrig att behövas, men jobbar du mot molnet med stora och tunga filer så uppskattar du all hastighet du kan få.

Både router och noder har 12 inbyggda antenner, för att kommunicera så stabilt som möjligt – och med oöverträffade hastigheter. Perfekt för stora hus och byggnader.

Netgear Orbi RBKE963 wifi connection scaled 1
Netgear Orbi RBKE963 erbjuder potentiellt högre hastigheter på 6 GHz-bandet. Men backhaul-anslutningen till noderna sker fortfarande på 5 GHz, vilket ger längre räckvidd. Illustration: Netgear

Säkerhet

Nu för tiden, när nästan allt vi gör sker online, är säkerhet ett allt viktigare tema. Det är därför Netgear har inbyggt skydd från Bitdefender, i en tjänst som de kallar för Armor. Den är gratis i 30 dagar innan prenumerationskostnaderna börjar löpa. Tjänsten övervakar nätet hela tiden och blockerar tvivelaktiga webbplatser från att infektera din telefon, PC och andra prylar. Varje gång en webbplats har blockerats visas ett meddelande i Orbi-appen.

Orbi RBKE963 i praktiken

Det går lekande lätt att installera nätverket med Orbi-appen på mobilen. När routern är uppkopplad och appen har hittat noderna uppdateras de om det finns någon ny firmware. I appen kan du sedan göra enkla – men lite bristfälliga – justeringar. Om du har en Android-telefon ser du vilka kanaler på de olika frekvensbanden som är minst trafikerade, så du kan välja dem. Tyvärr är denna funktion inte tillgänglig för iPhone-användare, Orbi kommer dock fortfarande automatiskt att välja bland de mest lämpliga kanalerna, så någon större brist är det väl inte.

Netgear Orbi RBKE960 RBKE963 office
Netgear Orbi RBKE963. Foto: Netgear

I appen kan du namnge nätverket, leta efter uppdateringar och välja om du vill öppna ett nytt nätverk för dina smarta prylar som inte stöder nyare nätverksstandarder. Till exempel.

Men om du behöver finjustera måste du i stället öppna en webbläsare och skriva orbilogin.com. Sedan kan du till exempel välja om du vill skilja på frekvenserna i egna nätverk eller om du vill behålla dem sammanslagna till ett enda synligt nät. Och lita på att systemet väljer den frekvens som bäst passar den anslutna enheten.

För min del höll jag dem alla sammanslagna, men separerade också ut ett separat 6 GHz-nätverk, så jag var säker på att den anslutna PC:n inte automatiskt knuffades över till en annan frekvens.

2,4 GHz-frekvensen har den sämsta bandbredden av de tre, men den längsta räckvidden, och det kan hända att systemet kan placera din PC eller mobil på detta band om täckningen mot 5 GHz-bandet är medelmåttig eller dålig. Om du tycker att detta händer ideligen kan du gå in i inställningarna sänka sändarstyrkan för 2,4 GHz. Jag fick göra detta med både Orbi RBK753, RBK353 och Nighthawk MK63, så jag räknade men att det skulle vara något liknande med RBKE963.

Netgear Orbi RBSE960 rear
Även satelliterna har tre gigabit-Ethernet-anslutningar, samt en 2,5 Gbit/s backhaul till router. Foto: Geir Gråbein Nordby

Superstabilt

Men det visade sig inte vara några problem. För med det här nätverket är täckningen på 5 GHz-bandet så bra att ingen av mina enheter som inte ska det flyttas över till 2,4 GHz. Och hastigheterna är verkligen bra också!

Installationen

Hemma har jag satt upp routern i källaren, där teknikrummet finns. Härifrån går en Cat6-kabel genom väggen hela vägen upp till tredje våningen, så jag har kunnat använda den trådbundna backhaulen mellan routern och noden som är längst bort. På så sätt behöver jag inte koppla ihop nätverksenheterna i en kedja, vilket kan minska hastigheten. I mittenvåningen står den andra noden, trådlöst ansluten till routern. En mycket stabil installation även om jag inte hade några problem när alla enheter kommunicerade trådlöst heller. Men för att få den snabbaste hastigheten i PC:n på kontoret vill jag ha noden på andra sidan gipsväggen kopplad med kabel.

 

Netgear Orbi RBKE963 WiFi speed scaled 1 Netgear Orbi RBKE963 WiFi speed2 scaled 1
<
>
Med trådlösa hastigheter nära gigabitgränsen är RBKE963 det snabbaste nätverket vi har testat. Skärmdump: Speedtest

Det snabbaste nätverket jag har testat

I början kommunicerade hela nätverket sinsemellan trådlöst och ärligt talat märkte jag inte av några högre hastigheter än med det mycket billigare Orbi RBK753-systemet. Runt 400–500 Mbit/s är riktigt fina hastigheter, ibland gick det över 600 också. Men det är inte mer än vad jag redan är van vid, och till det här priset hade jag förväntat mig mer. Jag bekräftade i inställningarna på min stationära Windows-dator att jag faktiskt låg på 6 GHz-bandet och blev lite besviken.

Men med trådbunden backhaul mellan nod och router blev det något helt annat. Plötsligt mätte jag hastigheter på över 900 megabit! Det är första gången jag har sett trådlösa hastigheter i närheten av vad mitt fiberabonnemang klarar – det är på 1 på Gbit/s, men i praktiken runt 950 Mbit/s upp- och nedströms. Det ska dock påpekas att 6 GHz-frekvensen kan vara nyckfull. Den har betydligt sämre räckvidd än 5 GHz och stänger jag dörren till kontoret halveras hastigheten innan man hinner säga MU-MIMO. Ibland är det därför bättre att använda 5 GHz, som lyckligtvis också ger väldigt bra hastigheter.

Dålig räckvidd med 6 GHz

Jag måste säga att jag blev lite förvånad över hur ömtålig 6 GHz-frekvensen verkar. I teorin ska det inte röra sig om mer än ett par procent, men i praktiken är det mycket bättre räckvidd på 5 GHz. Detta upprepas med en Galaxy Z Fold 3 jag har fått låna av Samsung, som har galna hastigheter alldeles i närheten av routern eller den trådbundna noden, men så fort man börjar röra sig bort så sjunker hastigheten som en sten.

Netgear Orbi RBKE963 signal strength
Foto: Netgear

Begränsad överföringskraft i EU

En teori jag har är att den begränsade sändarstyrkan som är laglig i EU kan bidra. I USA har man satt gränsen för sändareffekt på 1 watt (30 dBm) för varje utåtgående antenn. I Europa är den däremot begränsad till 0,2 watt (23 dBm). Det är en femtedel och med ett lägre signal/brusförhållande på det trådlösa nätverket.

Skillnaden är nog inte så stor i praktiken som den kan se ut på papperet och i vissa fall kan det faktiskt vara en fördel att sänka sändareffekten, om noder och router står för nära varandra. Men det kan förklara varför även de billigaste WiFi 6-nätverken med få eller inga problem kommer upp i 300–400 Mbit/s, medan det snabbt blir dyrt för varje förbättring över detta.

Bekräftat av Netgear

Detta bekräftades delvis av Netgear i en e-postkorrespondens som jag hade med Netgears Vice President Product Manager, Sandeep Harpalani:

”Ja, det stämmer att den lägre sändareffekten på 5 GHz innebär något sämre räckvidd i mesh-nätverk i Europa med 22 dBm jämfört med 30 dBm i USA.”

Samma begränsning gäller för 6 GHz och där kan man tänka sig att de praktiska skillnaderna är ännu större eftersom 6 GHz-bandet har ännu något sämre räckvidd.

Oavsett skälet så betalar man väldigt mycket pengar här, för ett nätverk som i praktiken bara ger en liten förbättring jämfört med de bästa nätverken för halva priset – och ännu mindre. Med reservation för att det skulle kunna ändras om nätverken testades med insignaler på över 1 Gbit/s, men det har vi inte haft någon möjlighet att göra.

Netgear Orbi RBKE963 gaming 1
Netgear Orbi RBKE963. Foto: Netgear

Slutsats

Netgear Orbi RBKE963 är det första nätverket jag har testat som nästan ger gigabithastighet på Wi-Fi! Vi snackar extrema internethastigheter, kombinerat med en stabilitet som gör att man nästan aldrig behöver vara orolig för sina uppkopplade prylar igen. Du får inte samma inställningsmöjligheter som med mer specialiserade routrar, men wow! ett sådant stabilt och bra nätverk!

Nackdelen är ett tämligen vansinnigt pris. Man måste ha ett stort hem, och behöva extrema hastigheter för väldigt många prylar, för att kunna försvara det. Dessutom är den upplevda hastigheten inte särskilt mycket högre än vad man redan får med mycket billigare nätverkslösningar. Men i takt med att man kan abonnera på ännu snabbare internet i framtiden så kan det vara en större poäng.

Karakter
Netgear Orbi RBKE963 (AXE11000)
High End

Home tycker

Det snabbaste mesh-nätverket vi har testat! Supertäckning, stabilt som katten! Dyrt är bara förnamnet.

Också i detta test:

Två avancerade mesh-nätverk

Netgear Orbi NBK752 (AX4200)

Wi-Fi 6 och 5G i samma nätverk!

Netgear Orbi NBK752 kan kopplas till både fiber och 5G för att ge en optimalt pålitlig internettäckning i hela huset.

Stabilt, mycket bra hastigheter, utmärkt täckning. Användarvänlig installation. Fler möjligheter med 5G.
Extremt mycket dyrare än varianten utan 5G.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Rulla till toppen