Är du trött på att bilden hackar när hela familjen tittar på Netflix samtidigt? Eller att du måste sänka kvaliteten på videomötet bara för att någon annan ska strömma fotbollsmatchen?
När alla jobbar hemifrån märker man snabbt om nätverksuppkopplingen är dålig. Den klena routern som din internetleverantör skickade klarar helt enkelt inte av dagens höga krav på bandbredd och stabilitet. Och det är mer än irriterande: man kan helt enkelt inte göra sitt jobb.
Jag tror inte att mitt hushåll är unikt i att vi nästan alltid använder många nätverksprodukter samtidigt: flera mobiltelefoner, surfplattor och datorer, trådlös skrivare, tre TV-apparater och diverse nätverksspelare och trådlösa högtalare. Vi har dessutom smart dörrklocka, robotdammsugare, automatiska persienner och motorstyrd garageport. Så småningom kommer väl smart fuktighetsmätare, brandvarnare och fjärrvärme också. Det är helt fundamentalt att allihop kommunicerar med varandra – och att det fungerar!
När hastighet var nog
Under många år har jag haft ett mycket snabbt trådlöst hemnätverk, på bekostnad av bekvämlighet. Med en blixtsnabb router som åtkomstpunkt på varje våning får jag stabila hastigheter, fast med den nackdelen att jag måste byta manuellt från en router till en annan när jag går med mobilen till en annan våning. I ett väl fungerande smart hem kan man dessutom bara glömma att ha olika smarta produkter utspridda i olika trådlösa nätverk.
Nu behöver du mesh
Om du har ett större hem och behöver mer än en enda router för att få full täckning är därför ett mesh-nätverk absolut nödvändigt för att den smarta tekniken ska fungera. Ett mesh-nätverk är ett nätverk som har utökats med flera trådlösa satelliter (noder) som kan placeras där du i normala fall har dålig täckning, och på så sätt utvidga nätverket. Alla anslutna produkter fungerar då i ett enda gemensamt nätverk, vilket är nödvändigt i ett smart hem.
Google Nest Wi-Fi är en fin instegsmodell. Ett helt anspråkslöst AC-nätverk (vanligt Wi-Fi 5), som i praktiken ger bra trådlösa hastigheter på ungefär 100 Mbit/s över 5 GHz-bandet. Fördelen med Google är att det är mycket billigt på samma gång som det är mer stabilt än andra billiga nätverk.
Bevara husfriden med snabbare nätverk
Själv har jag ett blixtsnabbt fibernätverk med 1 Gbit/s, vilket känns väldigt bortkastat när jag bara får en tiondel av den hastigheten trådlöst. Som ett barn på julafton såg jag därför fram emot att få testa det första mesh-nätverket med Wi-Fi 6 (AX). Det kommunicerar på ett annat sätt än äldre system genom att flera kommandon skickas och tas emot samtidigt mellan router och satelliter (noder). Förutom att nätverkshastigheten för Wi-Fi 6-kompatibla prylar ökar, ska nätverket bete sig mer stabilt även med äldre prylar. Husfriden är säkrad!
Nighthawk – med förbättringspotential
Jag hade stora förhoppningar på det billigaste Wi-Fi 6-nätverket när det kom, under Netgears Nighthawk-paraply. Nighthawk är ett undermärke med router-produkter avsedda för gaming, därför är de alltid svarta och har ett grovt och tufft utseende.
Jag fick testa Nighthawk MK63 (AX1800), med huvud-router och två noder, och även om det gjorde en del saker bra så blev jag besviken över hastigheten. Du kan ha tur och få ganska bra hastigheter om du har täckning av huvud-routern, men den sjunker ganska så markant i rum som bara täcks av någon av noderna. Till vardags hade jag vanligtvis cirka 100 Mbit/s, ungefär samma som med Googles AC-nätverk.
Men det värsta med Nighthawk var stabiliteten i samarbetet med Google-produkter. Oavsett om det var Chromecast eller Google Nest-högtalare som skulle kopplas in så var det massa trassel med själva anslutningen – och jag tappade räkningen på hur många gånger jag startade om enheter.
Orbi kommer till undsättning
Jag var allt annat än säker på att det skulle bli annorlunda med ett Orbi-nätverk från samma tillverkare. Det kan jag gladeligen bekräfta att det blev. Mycket.
Själva uppkopplingen av nätverket är oerhört enkel. Ladda ner Orbi-appen till mobilen, koppla in huvudroutern till fibermottagaren eller den befintliga routern (du kan behöva ställa in Orbi till AP-läge i inställningarna), starta om hemnätverket och skanna QR-koden på undersidan av Orbi-routern. Sedan ställer du noden där du vill ha den och skannar QR-koden på den också. Vips! så har du ett mesh-nätverk. I princip.
Stark på insidan
Det finns olika varianter av Orbi AX4200, jag fick testa RBK752. Den består av en huvudrouter och en nod. Det finns också ett större system med två noder, då heter det RBK753. Det går också att köpa till separata extranoder efteråt.
Det här mesh-systemet är mer kraftfullt än Nighthawk AX1800 och har sex antenner inuti varje enhet – jämfört med fyra i Nighthawk. Det betyder att de har större täckning, jag som bor på tre våningar klarar mig faktisk fint med två Orbi-enheter (router och nod) medan jag behövde tre enheter med Nighthawk (MK63) för att få tillräckligt bra täckning i hela huset. Se bara till att både routern och noden står framme och inte instängt. Inte inuti ett skåp, till exempel.
Ethernet
AX4200 ger också stor flexibilitet med ethernet-kontakter. Tre i routern, två i noden. Det gör att du enkelt kan koppla in nätverksprodukter som inte har trådlöst Wi-Fi. Till exempel upptäckte jag att genom att ställa noden inne i hemkontoret och ansluta datorn till den med kabel så kom jag nästan upp i gigabit-hastighet. Det är helt galet snabbt!
Inställningar
Om du känner för att fintrimma nätverket så gör du det med webbläsaren. Där väljer du om routern ska vara just en router eller en åtkomstpunkt (”AP mode”). Välj detta om nätverket är instabilt när det kopplas till en annan router i huset. Här väljer du också lösenord, om du vill skapa ett gästnätverk, om du vill sända på en annan kanal eller om du vill förstärka eller försvaga signalerna.
Det är till exempel inte alltid en fördel att sända med full signalstyrka om noderna är för nära varandra och orsakar interferens. Men oroa dig inte, oftast fungerar allting fint även om du aldrig rör de här inställningarna.
Orbi i praktiken
Första intrycket av Orbi-nätverket var något helt annat än med Nighthawk. Allt fungerade prickfritt direkt från början, och även efteråt. Jag har faktiskt använt det i mer än fyra månader nu, och även om jag har tre våningar är det inga problem med täckningen i huset med de två enheterna. Internet är naturligtvis snabbast i omedelbar närhet av noden eller routern (de är likvärdiga när det gäller hastighet och täckning), men hastigheten sjunker aldrig under 200 Mbit/s, alltså är det i praktiken dubbelt så snabbt som det billigare Nighthawk-systemet – och mycket mer stabilt. Jag har inte behövt starta om systemet en enda gång.
När det gäller alla inkopplade prylar och smartprodukter vi har hemma, som jag nämnde ovan: Inga problem, allt bara funkar! Jag tror faktiskt att jag aldrig har haft ett så stabilt nätverk som jag har nu. En hastighetskoll på systemet ger en internethastighet på cirka 950 Mbit/s. I samma rum som noden får jag 650 Mbit/s via Wi-Fi, medan den sjunker till 600 i rummet intill. Det är väldigt bra. Med kabel från noden får jag hela hastigheten 950 Mbit/s.
Konkurrenter
Med tanke på att det mycket dyrare Orbi-systemet AX6000 (9 900 kr för RBK852-varianten) bara är lite bättre – och inte många kan utnyttja fördelarna – så måste AX4200 (RBK752) betraktas som mycket prisvärt med en prislapp på 5 500 kronor. Om du vill ha en extra nod kostar RBK753-varianten 8 000 kronor.
Det är inte svårt att hitta billigare mesh-nätverk. Ovan nämnda Nighthawk AX1800 är ett av dem, det kostar mindre med två noder än vad AX4200 gör med en. Men Nighthawk är mer instabilt och ger lägre hastigheter. TP-Link Deco X60 har fördelen att vara något billigare än Netgear Orbi. Men då får du samma problem som med Nighthawk, att noderna halverar hastigheten i förhållande till routern.
Slutsats
Netgear Orbi AX4200 är ett koststamt nätverk, många skulle nog till och med säga dyrt. Men det har sina skäl. Om du bor på mer än 150 kvadratmeter och förväntar dig att få fiber-hastigheterna du betalar för, jämnt fördelat över hela hemmet, så räcker det inte med något av de billigaste systemen. De är mindre stabila och hastigheten sjunker som en sten när man kommer utanför huvudenhetens täckning.
Orbi AX4200 är ett oerhört stabilt system som faktiskt ger de hastigheter man förväntar sig, över ett stort område. Efter erfarenheterna av det tudelade paketet RBK752, jämfört med det tredelade Nighthawk MK63 från samma tillverkare, skulle jag faktiskt rekommendera att satsa på AX4200. Alternativet är att köpa ett billigare system, bli besviken och sedan ägna timmar åt att ännu en gång koppla alla produkter i hemnätverket till ett annat. För, ja, förr eller senare kommer du att vilja byta upp dig från något medelmåttigt till något bra. Jag vet, jag har varit där.
Home tycker
Stabilt, mycket bra hastigheter, utmärkt täckning. Användarvänlig installation. Två Ethernet-kontakter på noden. Inget speciellt.
Riktpris: 5496 kr
Specifikationer
- Typ: Router (mesh)
- Processor: 1,4 GHz quad-core
- Protokoll: 802.11b/g/n/ax 2.4GHz/5GHz – 1024-QAM
- Hastighet: 2,4 GHz 600 Mbit/s, 5 GHz 1200 Mbit/s (2400 Mbit/s backhaul)
- Infrastruktur: MU-MIMO (Multiple User, Multiple Input, Multiple Output)
- Antal antenner (router): 6
- Antal antenner (nod): 6
- Anslutning: 3 x gigabit Ethernet (router), 2 x gigabit Ethernet (nod)
- Röststyrning: Nej
- Färg: Vit
- Webb: netgear.com
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser