TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

TEST Google Nest Wifi + Point

Ta ett snack med routern

Google Nest Wifi ger dig både mesh-router och smarthögtalare i ett.

forfatter
Publicerad 2020-05-05 - 14:00
Karakter
Google Nest Wifi + Point
L&B tycker
Enkel installation och inredningsvänlig design. Bättre täckning än en enda router. Inbyggd smarthögtalare.
Inget Wi-Fi 6. Begränsade möjligheter att anpassa installationen efter speciella behov. Lika anonym som en kakburk från IKEA.
Specifikationer
 • Processor: 1,4 GHz quad-core ARM-processor
 • Minne (router): 1 GB RAM, 4 GB lagring
 • Minne (point): 768 MB RAM, 512 MB lagring
 • Hastighet: 802.11a/b/g/n/ac 2,4 GHz / 5 GHz dual-band
 • Antenn (router): 2×2 (2,4 GHz), 4×4 (5 GHz)
 • Antenn (point): 2×2 (2,4 GHz / 5 GHz)
  Anslutning: 2 x gigabit ethernet
 • Röststyrning: Google Assistant
 • Högtalare: 40 mm, rundstrålande
 • Täckning, Nest Wifi: Upp till 120 m²
 • Täckning, Nest Wifi Point: Upp till 90 m² / st
 • Färg: Snow (vit), Sand (beige), Mist (gråblå)
 • Webb: google.com

Google har inte bara utmärkta gratis-webbtjänster. De senaste åren har de dessutom gett sig på hårdvara till hemmet, framför allt i form av strömningsadaptern Chromecast och smarthögtalaren Nest. Men vi har också sett en riktigt lyckad mesh-router från dem.

Google Nest Wifi är efterföljaren till den routern, och Google har nu valt att paketera in funktionerna från Nest-högtalaren i samma paket. Det betyder att du kan prata med din router – och att högtalaren har sin egen wifi-täckning. Så du löser två problem på samma gång. Under förutsättning att du har två problem.

Nest Wifi finns i olika paket: ett med bara routern, ett med routern och en kombinerad smarthögtalare och åtkomstpunkt. Samt en version med router och två åtkomstpunkter. Om man har ett stort hem eller redan har en Google Wifi-router kan åtkomstpunkter också köpas separat.

Passar in i omgivningen

I sitt pressmeddelande berättar Google att Nest Wifi har en design som enkelt passar in i hemmets design. Det stämmer i den utsträckningen att den åtminstone inte väcker någon visuell uppmärksamhet. Både routern och åtkomstpunkten är mjukt rundade, nästan super-elliptiska och utan några kännetecken alls. Ställer man den på en hylla i ett modernt hem så passar den in perfekt i den vitmålade omgivningen. Bortsett från att jag personligen föredrar saker med karaktär är det vettigt att designa en router så att man inte frestas att gömma undan den i ett skåp – det försämrar ju täckningen avsevärt.

Google betonar att Nest Wifi ska passa in i inredningen. (Foto: Google)

Att installera routern tar max 10 minuter och är så enkelt att de flesta hänger med: Installera Google Home-appen, stoppa i nätverkskabeln och skanna QR-koden på enhetens undersida. Sedan är det strax färdigt. Utan besvärliga tekniska problem av något slag. Att installera Nest Wifi Point är lika respektingivande enkelt. En QR-skanning räcker för att enheten ska hitta nätverket och bli en del av det.¨

Google Nest Wifi är lika enkel att använda som den ser ut. (Foto: Google)Om du gillar att tillbringa kvällen med att fintrimma nätverks- och portinställningarna i det trådlösa nätverket så är Google Nest Wifi inget för dig. Det finns bara ett fåtal inställningar. Å andra sidan lyckas programvaran pricka rätt med de flesta.

Täcker tillsammans

Google Nest Wifi är ett mesh-system. Det betyder att nätverket sprids genom flera enheter som kommunicerar trådlöst med varandra. På detta sätt kan nätverket nå alla hörn av hemmet. Så länge det finns tillräckligt med nätverkspunkter och de kan ”se” varandra. Google hävdar att själva routern täcker bostäder på upp till 120 kvadratmeter och att varje nätverkspunkt ökar täckningen med upp till 90 kvadratmeter.

Siffrorna ska tas med en nypa salt, man bör lägga märke till orden ”upp till” eftersom golv och betongväggar förkortar räckvidden markant. Och nätverkshastigheten i utkanten av täckningsområdet är betydligt lägre än alldeles intill routern.

I praktiken täckte Google Nest Wifi-systemet hela hemmet med anslutning av god kvalitet. Tack vare den extra wifi-punkten som placerades i sovrummet gick det att få bra signalstyrka på nya ställen i hemmet. Google-routern kunde dock inte mäta sig med signalstyrkan från min vanliga router, Netgear AX8, som kostar ungefär lika mycket som Google-paketet. Detta gäller även på platser långt bort från routern.

Hej router!

Den största nyheten jämfört med föregångaren är att funktionerna i Google Nest Mini nu finns inbyggda i åtkomstpunkten. Det betyder att du kan prata med den, spela musik på den och röststyra alla enheter i huset som går att beordra med Google Assistant.

Google säger till och med i sitt reklammaterial att ”din musik aldrig har låtit bättre”. Ord är billiga och i marknadsföringen får man förvänta sig viss entusiasm i anspråken. Min musik har med andra ord låtit rejält mycket bättre! En pytteliten envägs-monohögtalare av plast duger fint som klockradio och för att läsa upp väderprognoser, eller kanske till och med lyssna på radionyheter. Men sedan är det slut på festen! Suget efter att lyssna på musik blir inte heller större av det faktum att Google Assistant inte samarbetar med Tidal. Så okomprimerad kvalitet är utesluten. Men för att bli väckt om morgonen duger det fint.

Nätverkspunkten Nest Wifi Point har inbyggd smarthögtalare. (Foto: Google)

Inget Wi-Fi 6

Google Nest Wifi stöder nätverksstandarderna fram till och med 802.11ac. Det hade varit utmärkt fram till för ett år sedan, men det är märkligt att den senaste standarden, 802.11ax – eller Wi-Fi 6, som det också heter – inte stöds. Till Googles försvar ska det sägas att det ännu så länge bara finns ett fåtal enheter som utnyttjar extrafunktionerna i Wi-Fi 6. Det skulle också ha gjort produkten dyrare ha stöd för Wi-Fi 6 – och Google satsar uppenbarligen på att göra en folklig router. Har man många trådlösa enheter hemma så kommer Wi-Fi 802.11ac att vara långsammare, eftersom enheterna då måste turas om att kommunicera med routern.

Nest Wifi ser inte ut som en router. Man försöker förgäves att få av locket för att se om det finns några kakor på insidan. (Foto: Google)

Slutsats

Google Nest Wifi och Nest Wifi Point är en enkel och prisvärd lösning för trådlöst nätverk i hemmet. Installationen är ungefär lika enkel som för en vattenkokare, och för de flesta kommer mesh-nätverket att innebära ett farväl till döda områden med långsam eller instabil uppkoppling. Att bygga in en smarthögtalare i Wifi Pointen är ett tekniskt och marknadsföringsmässigt genidrag som kommer att flytta in röststyrning i många sovrum och kök. Designen är extremt ospännande. Men eftersom att gömma undan en router är ett säkert sätt att få dålig uppkoppling så är utseendet en fördel. Att vårt betyg ända hamnar på en lagom medelnivå beror på att Nest Wifi å ena sidan gör det mesta på ett utmärkt sätt, men å andra sidan inte briljerar tekniskt eller prestationsmässigt på något sätt.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ut ur mörkret Om du är trött på bildbrus och matta, urvattnade färger, är Logitech Litra Glow en billig lösning.
Dell-datorer för vardagliga behov Förnuft och återvunna material är ledorden för Dell Inspirons nya modeller för skrivbordet och ryggsäcken.
Inga reservdelar: Kunder får vänta i flera månader Apple släpar efter med reparationer.
Dell XPX med större minimalism 2022-generationen av Dell XPS 13 ultrabook bantad 1,8 gånger på insidan.
Koloss på lerfötter Samsung Galaxy Book2 Pro 360 är ett bra exempel på en god idé som är dåligt genomförd.
Philips: Två datorskärmar för arbete och fritid Hemmakontor eller bortakontor? Philips datorskärmar har inbyggt ljud och kamera.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend