Search
Generic filters

TEST : Google Nest Wifi + Point

Ta ett snack med routern

Google Nest Wifi ger dig både mesh-router och smarthögtalare i ett.

Google Nest Wifi + Point

Ljud & Bild tycker

Enkel installation och inredningsvänlig design. Bättre täckning än en enda router. Inbyggd smarthögtalare.
Inget Wi-Fi 6. Begränsade möjligheter att anpassa installationen efter speciella behov. Lika anonym som en kakburk från IKEA.
 • Processor: 1,4 GHz quad-core ARM-processor
 • Minne (router): 1 GB RAM, 4 GB lagring
 • Minne (point): 768 MB RAM, 512 MB lagring
 • Hastighet: 802.11a/b/g/n/ac 2,4 GHz / 5 GHz dual-band
 • Antenn (router): 2×2 (2,4 GHz), 4×4 (5 GHz)
 • Antenn (point): 2×2 (2,4 GHz / 5 GHz)
  Anslutning: 2 x gigabit ethernet
 • Röststyrning: Google Assistant
 • Högtalare: 40 mm, rundstrålande
 • Täckning, Nest Wifi: Upp till 120 m²
 • Täckning, Nest Wifi Point: Upp till 90 m² / st
 • Färg: Snow (vit), Sand (beige), Mist (gråblå)
 • Webb: google.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 3000 kr

Google har inte bara utmärkta gratis-webbtjänster. De senaste åren har de dessutom gett sig på hårdvara till hemmet, framför allt i form av strömningsadaptern Chromecast och smarthögtalaren Nest. Men vi har också sett en riktigt lyckad mesh-router från dem.

Google Nest Wifi är efterföljaren till den routern, och Google har nu valt att paketera in funktionerna från Nest-högtalaren i samma paket. Det betyder att du kan prata med din router – och att högtalaren har sin egen wifi-täckning. Så du löser två problem på samma gång. Under förutsättning att du har två problem.

Nest Wifi finns i olika paket: ett med bara routern, ett med routern och en kombinerad smarthögtalare och åtkomstpunkt. Samt en version med router och två åtkomstpunkter. Om man har ett stort hem eller redan har en Google Wifi-router kan åtkomstpunkter också köpas separat.

Passar in i omgivningen

I sitt pressmeddelande berättar Google att Nest Wifi har en design som enkelt passar in i hemmets design. Det stämmer i den utsträckningen att den åtminstone inte väcker någon visuell uppmärksamhet. Både routern och åtkomstpunkten är mjukt rundade, nästan super-elliptiska och utan några kännetecken alls. Ställer man den på en hylla i ett modernt hem så passar den in perfekt i den vitmålade omgivningen. Bortsett från att jag personligen föredrar saker med karaktär är det vettigt att designa en router så att man inte frestas att gömma undan den i ett skåp – det försämrar ju täckningen avsevärt.

Google betonar att Nest Wifi ska passa in i inredningen. (Foto: Google)

Att installera routern tar max 10 minuter och är så enkelt att de flesta hänger med: Installera Google Home-appen, stoppa i nätverkskabeln och skanna QR-koden på enhetens undersida. Sedan är det strax färdigt. Utan besvärliga tekniska problem av något slag. Att installera Nest Wifi Point är lika respektingivande enkelt. En QR-skanning räcker för att enheten ska hitta nätverket och bli en del av det.¨

Google Nest Wifi är lika enkel att använda som den ser ut. (Foto: Google)Om du gillar att tillbringa kvällen med att fintrimma nätverks- och portinställningarna i det trådlösa nätverket så är Google Nest Wifi inget för dig. Det finns bara ett fåtal inställningar. Å andra sidan lyckas programvaran pricka rätt med de flesta.

Täcker tillsammans

Google Nest Wifi är ett mesh-system. Det betyder att nätverket sprids genom flera enheter som kommunicerar trådlöst med varandra. På detta sätt kan nätverket nå alla hörn av hemmet. Så länge det finns tillräckligt med nätverkspunkter och de kan ”se” varandra. Google hävdar att själva routern täcker bostäder på upp till 120 kvadratmeter och att varje nätverkspunkt ökar täckningen med upp till 90 kvadratmeter.

annons

Siffrorna ska tas med en nypa salt, man bör lägga märke till orden ”upp till” eftersom golv och betongväggar förkortar räckvidden markant. Och nätverkshastigheten i utkanten av täckningsområdet är betydligt lägre än alldeles intill routern.

annons

I praktiken täckte Google Nest Wifi-systemet hela hemmet med anslutning av god kvalitet. Tack vare den extra wifi-punkten som placerades i sovrummet gick det att få bra signalstyrka på nya ställen i hemmet. Google-routern kunde dock inte mäta sig med signalstyrkan från min vanliga router, Netgear AX8, som kostar ungefär lika mycket som Google-paketet. Detta gäller även på platser långt bort från routern.

Hej router!

Den största nyheten jämfört med föregångaren är att funktionerna i Google Nest Mini nu finns inbyggda i åtkomstpunkten. Det betyder att du kan prata med den, spela musik på den och röststyra alla enheter i huset som går att beordra med Google Assistant.

Google säger till och med i sitt reklammaterial att ”din musik aldrig har låtit bättre”. Ord är billiga och i marknadsföringen får man förvänta sig viss entusiasm i anspråken. Min musik har med andra ord låtit rejält mycket bättre! En pytteliten envägs-monohögtalare av plast duger fint som klockradio och för att läsa upp väderprognoser, eller kanske till och med lyssna på radionyheter. Men sedan är det slut på festen! Suget efter att lyssna på musik blir inte heller större av det faktum att Google Assistant inte samarbetar med Tidal. Så okomprimerad kvalitet är utesluten. Men för att bli väckt om morgonen duger det fint.

Nätverkspunkten Nest Wifi Point har inbyggd smarthögtalare. (Foto: Google)

Inget Wi-Fi 6

Google Nest Wifi stöder nätverksstandarderna fram till och med 802.11ac. Det hade varit utmärkt fram till för ett år sedan, men det är märkligt att den senaste standarden, 802.11ax – eller Wi-Fi 6, som det också heter – inte stöds. Till Googles försvar ska det sägas att det ännu så länge bara finns ett fåtal enheter som utnyttjar extrafunktionerna i Wi-Fi 6. Det skulle också ha gjort produkten dyrare ha stöd för Wi-Fi 6 – och Google satsar uppenbarligen på att göra en folklig router. Har man många trådlösa enheter hemma så kommer Wi-Fi 802.11ac att vara långsammare, eftersom enheterna då måste turas om att kommunicera med routern.

annons
Nest Wifi ser inte ut som en router. Man försöker förgäves att få av locket för att se om det finns några kakor på insidan. (Foto: Google)

Slutsats

Google Nest Wifi och Nest Wifi Point är en enkel och prisvärd lösning för trådlöst nätverk i hemmet. Installationen är ungefär lika enkel som för en vattenkokare, och för de flesta kommer mesh-nätverket att innebära ett farväl till döda områden med långsam eller instabil uppkoppling. Att bygga in en smarthögtalare i Wifi Pointen är ett tekniskt och marknadsföringsmässigt genidrag som kommer att flytta in röststyrning i många sovrum och kök. Designen är extremt ospännande. Men eftersom att gömma undan en router är ett säkert sätt att få dålig uppkoppling så är utseendet en fördel. Att vårt betyg ända hamnar på en lagom medelnivå beror på att Nest Wifi å ena sidan gör det mesta på ett utmärkt sätt, men å andra sidan inte briljerar tekniskt eller prestationsmässigt på något sätt.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.
  Bose Frames håller UV-strålarna borta på sammagång som de skickar in luftiga, musikaliska toner rakt in i dina öron. Är det här sommarens coolaste pryl?
  Vanmoof S3 och X3 är de två senaste elcykel-modellerna från den holländska firman som tror att deras smarta och internetanslutna cyklar är framtidens transportmedel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  BenQ EW3280U

  Riktpris: 10000 kr Skärmen som kan användas till det mesta

  Acer Spin 3 vs. Microsoft Surface Go 2

  Riktpris: kr Hybrid-duell: 360 grader vs. surfplatta med tangentbord

  Huawei MateBook X Pro

  Riktpris: 21000 kr Samma recept med små försämringar

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.