TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Netgear Orbi RBK352 / RBK353 (AX1800)

Mest nätverk för pengarna

Vi hade inte trott att ett av de billigaste Wi-Fi 6-nätverken skulle vara så här bra.

forfatter
Publicerad 2021-12-10 - 09:00
Karakter
Netgear Orbi RBK352 / RBK353 (AX1800)
L&B tycker
Stabilt nätverk med bra täckning och höga hastigheter. Användarvänlig installation. Två Ethernet-kontakter på noden.
Inget riktigt lika snabbt som dyrare mesh-nätverk.
Specifikationer
 • Processor: 1,8 GHz quad-core
 • Protokoll: 802.11b/g/n/ax 2.4GHz/5GHz – 1024-QAM
 • Hastighet: 2,4 GHz 600 Mbit/s, 5 GHz 1200 Mbit/s (2400 Mbit/s backhaul)
 • Infrastruktur: MU-MIMO (Multiple User, Multiple Input, Multiple Output)
 • Antal antenner (router): 2
 • Antal antenner (nod): 2
 • Anslutning: 3 x gigabit Ethernet (router), 2 x gigabit Ethernet (nod)
 • Röststyrning: Nej
 • Färg: Vit
 • Webb: netgear.com

Om du har ett blixtsnabbt fibernät och undrar varför Netflix ändå hackar när tonåringen spelar på sitt rum och någon annan i huset jobbar med tunga uppgifter mot molnet, så kan routern vara boven. Nu när allt fler prylar kopplas upp till internet, flera av dem anslutna till ett så kallat ”smart hem”, räcker det inte längre med en box inlåst i ett teknikrum eller undangömd i en byrålåda i ena änden av huset. Risken är stor att du behöver ett mesh-nätverk, särskilt om du bor i ett hus eller en lägenhet med flera våningar.

Netgear Orbi RBK352 AX1800(3)
Foto: Geir Gråbein Nordby

Med fler och fler prylar kopplade till nätverket har det uppstått ett behov av bättre teknik. Det allra senaste i Wi-Fi-djungeln är Wi-Fi 6, även känt som AX. Det klarar fler dataströmmar fram och tillbaka samtidigt än tidigare tekniker och förblir mer stabilt när många saker är anslutna och ska kommunicera med varandra över nätverket. Dessutom har det en högre teoretisk hastighet för en enda enhet. Har du gigabit-hastighet i nätet hemma så börjar det närma sig att du faktiskt kan se den hastigheten på din dator eller mobiltelefon om du har Wi-Fi 6.

Wi-Fi 6 varierar också i kvalitet

För lite över ett år sedan hade jag stora förhoppningar på det som då var det billigaste mesh-nätverket med Wi-Fi, Netgear Nighthawk MK62/MK63 (AX1800). Med en huvudrouter och två extra noder. Men även om det systemet gjorde en del saker bra blev jag besviken på hastigheten. Det gick inte mycket snabbare än Google Nest Wi-Fi, som har äldre teknik, och var dessutom ännu mindre stabilt. Det blev bättre efter en firmware-uppdatering, men speciellt imponerad blev jag aldrig. Jag drog slutsatsen att de interna antennerna i varje enhet var för få

Det blev mycket bättre med det dyrare systemet Orbi RBK752, också från Netgear, med så många som sex antenner. Trots att det bara hade en extra nod förutom routern blev det mycket bättre täckning i mitt trevåningshus än med Nighthawk. Hastigheterna var också ungefär dubbelt så höga, trots att jag hade en extra nod med Nighthawk.

Sund skepsis

Det senaste Orbi-mesh-nätverket, som jag från och med nu kallar för RBK352, är klart nedskalat från sin storebror. För det första är enheterna betydligt mindre och för det andra är antalet antenner reducerat till två per enhet. Det är bara en tredjedel av vad den större modellen har, och hälften av ovan nämnda Nighthawk-system. Inte en särskilt bra utgångspunkt, eller…?

RBK353 node med ethernet Cat7
Intressant nog gick hastigheten ner lite om vi kopplade en cat7-kabel till en nod i stället för trådlöst med Wi-Fi 6.

Extra kraftfull processor

Men det är bara halva sanningen, för en extra titt i papperna visar att RBK352 har en starkare fyrkärnig processor på 1,8 GHz, medan både RBK752 och Nighthawk MK62 har 1,4 GHz. Kan den extra datorkraften påverka hastigheten och stabiliteten?

Gör trådbundna produkter trådlösa

Som sin storebror har RBK352 Ethernet-kontakter på baksidan: tre på routern och två på noden. Detta gör att trådbundna nätverksenheter kan inkluderas i det trådlösa mesh-nätverket.

Med storebror RBK752 fick jag nästan gigabit-hastigheter när jag kopplade in datorn till en nod med kabel. Samma anslutning med RBK352 gav strax under 550 Mbit/s med cat7-kabel, vilket fortfarande är väldigt snabbt (en 4K-video på Netflix kräver bara 25 Mbit/s). Men intressant nog fick jag ännu högre hastigheter via trådlöst Wi-Fi.

 

RBK353 node i samme rom RBK353 router rom ved siden av lukket dor
<
>
Med routern i rummet intill och noden i samma rum som den anslutna enheten fick vi ungefär samma hastighet oavsett om vi kopplade upp oss mot noden eller routern.

Snabbt och mycket stabilt Orbi-mesh

Jag hade förväntat mig att det billigaste Orbi-nätverket skulle vara ungefär på samma nivå som det ovan nämnda Nighthawk-nätverket. Men det verkade faktiskt vara mycket mer stabilt den här gången. Nighthawk vägrade att uppföra sig med Google-högtalare och Chromecast-enheter, men Orbi fungerar utan protester, och den upplevda stabiliteten är nästan i klass med storebror RBK752. Allt är i stort sett bekymmersfritt, oavsett om jag har tre eller tjugo prylar inkopplade på nätverket.

Med routern i rummet intill och noden i samma rum som PC:n fick jag strax under 650 Mbit/s i hastighet, men när jag bytte från noden till routern i det andra rummet så ökade faktiskt hastigheten en aning. Det ändrade sig när jag flyttade ner en våning från routern. Då blev nätverket snabbare genom att ansluta till en nod. Jag har i stort sett 300–350 Mbit/s på de flesta ställen i huset. Allra snabbast går det i närheten av routern.

Stabiliteten finns det inte mycket negativt att säga om. Det är aldrig något problem att vare sig streama 4K-video eller arbeta med stora filer i molnet. Hemmet är stabilt och familjen nöjd. I praktiken ligger vi inte särskilt långt efter storebror RBK752, i vardagligt bruk. Men visst händer det att man är sugen på den större bandbredden som storebror ger, speciellt om man ska ladda ner stora spel, videofiler eller enorma bildmappar från molnet.

Orbi RBK352 rear
Ethernet-kontakter på både nod och router gör att du enkelt kan koppla in trådbundna enheter på det trådlösa nätverket. Foto: Netgear

Inställningar: ett tips

Det händer med Orbi RBK352, vilket jag också lade märke till med storebror, att en uppkopplad enhet kan förvisas till 2,4 Hz-bandet, som är mycket långsammare än 5 GHz och som gör att du inte får hastigheterna som beskrivs ovan. Det gäller flera produkter jag har testat från Netgear, och lösningen är nästan alltid densamma.

I inställningarna hittar du ingen möjlighet att tvinga en ansluten enhet att använda ett band före ett annat. Jag hade velat ha en möjlighet att hantera detta och låsa alla kompatibla produkter till 5 GHz-bandet. Lösningen är i stället att sänka effekten på 2,4 GHz-bandet.

2,4 GHz har längre räckvidd än 5 GHz, så smarta produkter som bara stödjer detta band kommer med största sannolikhet att få täckning även om du sänker styrkan till 50 procent, eller kanske till och med 25 procent. Prova dig fram! Hemma har jag minskat styrkan på det långsammare bandet till 25 procent och har inte märkt av några problem. Och nu när min mobiltelefon och dator alltid kopplar upp sig till 5 GHz har jag alltid den snabbaste anslutningen.

Netgear Orbi RBK352 AX1800 lifestyle
Foto: Netgear

Slutsats: Orbi RBK352

Netgear Orbi RBK352/RBK353, som även kallas för Orbi AX1800, är ​​ett mycket stabilt mesh-nätverk som har återupprättat den här skribentens förtroende för billigare produkter. Behöver du inte trådlösa hastigheter över 500 Mbit/s, utan klarar dig med runt 300, så hamnar du inte snett Orbi AX1800.

Har du ett stort hus kan du behöva en enhet eller två extra jämfört med dyrare system, men du sparar ändå pengar. Ett klart rekommenderat mesh-nätverk om du har en begränsad budget.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
Kone skippar sladden 15 års forskning tog det innan den klassiska spelmusen Roccat Kone XP kom i en trådlös utgåva.
Razers tåliga ljusdrivna tangenter Razer DeathStalker V2 har uppdaterats med lägre, lättare tangenter som håller längre.
Snabbaste MacBook Air hittills Apples ultrabook har fått en ny design och en vitamininjektion som märks. Men priset är därefter.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend