TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Netgear Orbi NBK752 (AX4200)

Wi-Fi 6 och 5G i samma nätverk!

Netgear Orbi NBK752 kan kopplas till både fiber och 5G för att ge en optimalt pålitlig internettäckning i hela huset.

forfatter
Publicerad 2022-03-03 - 08:00
Karakter
Netgear Orbi NBK752 (AX4200)
L&B tycker
Stabilt, mycket bra hastigheter, utmärkt täckning. Användarvänlig installation. Fler möjligheter med 5G.
Extremt mycket dyrare än varianten utan 5G.
Specifikationer
 • Typ: Router (mesh)
 • Täckning: 350 kvadratmeter/40 enheter
 • Processor: 1,4 GHz quad-core
 • Protokoll: 802.11b/g/n/ax 2,4 GHz/5 GHz – 1024-QAM
 • Mobilt: 4G LTE, 5G (n1, n3, n7, n8, n20, n28, n40, n41,n77, n78)
 • Hastighet: 2,4 GHz 600 Mbit/s, 5 GHz 1200 Mbit/s (2400 Mbit/s backhaul)
 • Infrastruktur: MU-MIMO (Multiple User, Multiple Input, Multiple Output)
 • Antal antenner (router): 6 (+möjlighet att ha två 4G/5G-antenner)
 • Antal antenner (nod): 6
 • Anslutning: 3 x gigabit Ethernet (router), 2 x gigabit Ethernet (nod)
 • Röststyrning: Nej
 • Färg: Vit
 • Webb: netgear.com
Riktpris: 12900Pr. 2022-03-03 Produktsida

Har du en stor bostad utan inbyggt bredband men drömmer ändå om det snabbaste och stabilaste nätverket, med täckning i hela hemmet? Eller har du fibernät, men vill försäkra dig mot nätavbrott orsakat av dåligt väder eller underhåll hos internetleverantören? Netgear har en lösning som heter Orbi NBK752. Det är ett mesh-nätverk som består av en huvudrouter och en satellit (nod) som förlänger nätverket så att det når till alla skrymslen och vrår som routern inte klarar av på egen hand.

Routern har både trådbundna Ethernet-ingångar med gigabithastighet och kan kopplas upp till 4G- och 5G-mobilnätverk, om du stoppar i ett nano-SIM-kort i baken på den. Då har du ett 5G mesh-nätverk, och det är detta som gör den så speciell.

Superflexibel

Nätverket kopplas enkelt upp med Orbi-appen i mobilen och där väljer du om du bara vill använda mobilt bredband, trådbundet internet (Ethernet), eller en kombination. I det senare fallet tar nätverket emot internet från kabel, men växlar över till 5G om internetleverantörens anslutning går ned. Personligen har jag flera gånger under pandemin, speciellt i början, råkat ut för att nätet lagt av. Och även om det händer sällan så är det alltid skönt att veta att man har en backuplösning, om fibern skulle sluta fungera.

Netgears presentation av Orbi NBK752:

Mycket snabbt nätverk

Nätverket är faktiskt identiskt med en gammal favorit, nämligen Wi-Fi 6-nätverket RBK752. Det har upp till 4,2 Gbit/s sammanlagd bandbredd, stöder upp till 1,2 Gbit/s på 5 GHz-bandet och utlovar täckning upp till 350 kvadratmeter. Bland annat tack vare sex antenner i varje enhet. Och eftersom noden och routern kommunicerar med varandra med stor bandbredd (2,4 Gbit/s) är alla enheter garanterade att få ungefär samma hastighet från noden som om de vore kopplade direkt till routern med kabel.

Tips: Om du upptäcker att din mobiltelefon eller PC tvångsflyttas från 5 GHz till 2,4 GHz kan du försöka minska sändarstyrkan för 2,4 GHz i nätverksinställningarna via en webbläsare.

Vill man utöka nätverket med fler noder är det fullt möjligt.

Netgear Orbi RBS750
Du kan bygga ut nätverket med extra RBS750-satelliter om du vill, sex stycken sammanlagt. Foto: Netgear

500–600 megabit

Mitt eget hem är ett trähus i tre våningar och jag placerar routern trådbundet till väggen på översta våningen där vi har både hemkontoret och TV-rummet, medan noden ställs på våningen under. På var och en av dessa våningar brukar jag få hastigheter på ytterst respektabla 500–600 Mbit/s. Det räcker för alla slags ändamål och är bara lite långsammare än en gammaldags, mekanisk hårddisk. Bra hastigheter att ha när man jobbar mot molnet.

Netgear NBK752 speeds
Det är inte mycket som skiljer Netgear Orbi NBK752 från flaggskeppet RBKE963, båda med täckning från rummet intill och båda på uppkopplade till 5 GHz. Skärmdump: Speedtest

På våningen längst ner, där det bara finns bara sovrum, accepterar jag att hastigheten sänks lite. Ändå brukar jag få över 200 Mbit/s där nere, så om vi hade velat hade vi kunnat förse varje sovrum med en TV och streama Netflix i 4K samtidigt. Inga problem.

Stabiliteten i detta mesh-nätverk är mycket bra, jag upplevde inga problem under testperioden, trots ganska många smartprylar uppkopplade på både 2,4 och 5 GHz.

Netgear Orbi NBK752 SIM card
Netgear Orbi NBK752 har nanoSIM-kortläsare för 4G- och 5G-internet. Foto: Netgear

5G är hela skillnaden

Den enda skillnaden mellan NBK752 och RBK752 är att routern kan ta emot mobilt 4G- och 5G-bredband, förutom trådbundet Ethernet. Det fungerar utmärkt direkt ur kartongen, men det går också att koppla in extra antenner för att få bättre mobiltäckning. Jag provade till och med med ett par WiFi-antenner, men utan att hastigheten ökade. Hastigheterna med Wi-Fi och mobilt bredband är inte samma, så det är inte konstigt att det inte fungerade. Mottagningskvaliteten är fortfarande bra.

Netgear Orbi NBK752 5G speedtest Netgear Nightawk LAX20 4G speedtest
<
>
Som jämförelse är Netgear Nighthawk LAX20 betydligt långsammare, uppkopplad till 4G. Skärmdump: Nighthawk-appen

Vilken typ av hastigheter du kan förvänta dig av 5G beror på täckningen, utöver vad mobiloperatören erbjuder. Inne i mitt hus är hastigheten ca 150 Mbit/s nedströms och 60 Mbit/s uppströms, men när jag kopplade in routern i bilen och körde en tur fick jag plötsligt över 800 Mbit/s! Plus ett SMS från mobiloperatören om att månadens dataranson var förbrukad… Så se till att du har ett tillräckligt stort dataabonnemang!

Netgear Orbi RBS750 rear
Två Ethernet-kontakter på satelliten gör att du kan koppla in apparater som inte har Wi-Fi. Foto: Netgear

Orbi NBK752: Slutsats

Vi utsåg det utmärkta mesh-nätverket Netgear Orbi RBK752 till Årets bästa datortillbehör 2021/22. Det kostar mer än de billigaste, men är också mycket bättre om du har hög fiberhastighet. Orbi NBK752 är ännu bättre eftersom det även har 5G-stöd.

Tyvärr är det mycket, mycket dyrare också! RBK752 kostar 5 500 kronor men du får betala 12 900 kronor för NBK752! Det är egentligen på gränsen till vansinne, för de pengarna kan du i stället utöka med fyra extra noder, om du klarar dig utan 5G. Du får vara ganska så säker på att du behöver det för att motivera det här priset.

Å andra sidan är detta ett väldigt bra och stabilt nätverk och om du tycker att du behöver kombinationen av Wi-Fi 6 och 5G så känner vi inte till något bättre alternativ.

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

Också i detta test:

Netgear Orbi RBKE963 (AXE11000)

När hastighet är viktigare än förnuft

Supersnabba Orbi RBKE963 är det första mesh-nätverket som använder en helt ny frekvens. Men på samma gång åker begreppet ”mycket för pengarna” rakt ut genom fönstret.

Det snabbaste mesh-nätverket vi har testat! Supertäckning, stabilt som katten!
Dyrt är bara förnamnet.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Nya MacBooks och Mac minis med nya, kraftfullare M2-processorer Det blixtsnabba M2-chipet från Apple får två ännu snabbare uppdateringar som hittar in i både Mac mini och MacBook Pro.
lbpluss
En tvättäkta lättviktare Lenovo Yoga Slim 7i Carbon är den lättaste bärbara datorn vi någonsin testat. Tyvärr medför den smala formfaktorn ett par obehagliga kompromisser.
Breda skärmar för smala budgetar Om du vill ha plats för flera fönster sida vid sida har Philips ett par prisvärda 40"-skärmar.
PC-regn från Acer Acer visade upp vårkollektionen av nya datorer på elektronikmässan i Las Vegas.
Följ Ljud & Bild