TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Vi utser

Årets bästa datorprodukter 2021-2022

Arbeta var som helst – men mest hemma! 2021 var mer än någonting annat hemmakontorets år.

Av / 2021-10-13 - 12:00
Årets bästa datorprodukter 2021-2022

Hemma är där du hänger din hatt. Och kontoret är där du råkar hitta en plats för datorn.

När kontoret flyttade hem blev alla horisontella ytor en arbetsplats. Och det senaste året har lärt oss att arbeta var som helst där det finns plats att ställa en dator: på matbordet, i sängen, i knät. Överallt.

På Ljud & Bild har vi testat och skrivit om datorer av alla sorter och i alla prisklasser. Våra behov är ju lika olika som tjockleken på våra plånböcker. Vad som är bäst beror på vad man behöver.

Somliga behöver en superkraftig dator som kan redigera video i biokvalitet och skapa grafik för trycksaker eller 3D-modeller. Andra behöver bara kunna svara på mejl och skriva några brev så enkelt och billigt som möjligt. Ytterligare andra värderar bärbarhet och vikt över allt annat eftersom datorn måste kunna tas med i väskan varje dag. Och sedan finns det datorspelarna, som kräver de senaste grafikkorten och de mest kraftfulla processorerna.

Hemma på kontoret

Ljud & Bild är traditionellt en tidning om elektronik för hemmabruk. Men det senaste året har vi även skrivit om datorer och utrustning för kontorsbruk. För när kontoret har flyttat hem välkomnar vi det naturligtvis till vår hemmabana. Därför har vi testat både kontorsdatorer, bildskärmar och tillbehör – inte minst webbkamerorna som blev navelsträngen mellan arbetsplatsen och de anställda.

Att hemmakontor var hett såg vi också på att tillverkare som vanligtvis tillverkar spelutrustning också började erbjuda maskiner för ”seriöst” arbete.

Om vi ska sammanfatta nyheterna jämfört med tidigare år blir ledorden snabbare, större, lättare. Processorerna blev inte bara snabbare (det blir de varje år), en ny generation grafikprocessorer från Nvidia, GeForce RTX 30xx, innebar också att grafikhastigheten skruvades upp. Till glädje för både spelare och kreativa grafiker. Samtidigt lyckade tillverkarna pressa in den allt starkare hårdvaran i allt mindre skal. Så det är inte längre en omöjlig dröm att köpa en dator med fullvuxna krafter som får plats i ett fack i ryggsäcken.

Datorskärmarna har också förbättrats. Under många år har Full HD-bildskärmar med en upplösning på 1920 x 1080 pixlar varit vanligast, nu blir det allt vanligare att se skärmar med högre upplösning. Vi har också sett flera datorer med OLED-skärmar och pekfunktion. Men då är det fortfarande läckerheter som är reserverade för den högsta prisklassen.

 

 

Tänk på det här när du köper dator

Bärbar dator
När du köper en laptop för arbete eller studier är det viktigaste att den är lätt och kompakt (1–1,5 kg). Batteritiden är också viktig, så du slipper ha med dig laddaren. Datorkraft är sällan ett problem så länge datorn har en Intel Core i7-processor eller en AMD Ryzen. Se till att maskinen har minst 512 GB SSD och 8 GB RAM.

Gaming-PC
Grafikkortet är den viktigaste komponenten i en speldator. GeForce RTX 3070 eller GeForce RTX 3080 är toppen, men man kan hitta bra erbjudanden på förra generationen, RTX 20xx. Se också till att du har tillräckligt med RAM-minne. Minst 16 GB. Processorn bör vara minst en tionde generationens Intel Core i7 eller AMD Ryzen 9.

Skärm
Ska man arbeta på en bärbar dator i många timmar varje dag är en extern bildskärm en av de bästa sakerna man kan ge sig själv. En skärm på 27 tum eller större och med QHD-upplösning eller ännu mer ger plats för att ha flera dokument öppna samtidigt, tillsammans med exempelvis ett mailprogram. Och välj en skärm som både kan justeras i höjdled och lutas, så att det går att få en bekväm arbetsställning.

Gaming-skärm
Spelskärmar – både på en laptop eller till en stationär dator – bör ha en uppdateringsfrekvens på minst 144 Hz och en responstid på 1 millisekund. Däremot räcker Full HD-upplösning vanligtvis. En högre upplösning innebär bara att grafikkortet måste arbeta hårdare för att beräkna de extra många pixlarna.

 

Nominerade till Årets bästa datorprodukter

Vinnare av Årets bästa datorprodukter 2021-2022

Årets bästa gaming-dator

Razer Blade 14

Vass som ett rakblad

Razer Blade 14 är en speldator, men det skyltar den inte med i onödan. Hade det inte varit för den upplysta ormloggan i locket så kunde kunde den kantiga, svarta bärbara datorn ha glidit in obemärkt i raderna av kantiga, svarta ThinkPads runt konferensbordet.

Som man förväntar sig av en lyx-laptop är skalet fräst ur ett stycke aluminium och allting känns superstabilt och elegant, så Razer kommer förmodligen att sälja lika många Blade 14 till kreativa proffs som till gamers. Det är också anmärkningsvärt att bland produktbilderna från Razer finns det inte en enda där man ser ett spel på skärmen.

Skärmen i 16:9-format fyller bredden väl. Den är inte lika färgrik och ljusstark som till exempel Asus ProArt StudioBook. Här handlar det nämligen mer om hastighet. En uppdateringsfrekvens på 165 Hz är fullt tillräcklig för spel på seriös nivå. Speciellt med tanke på att upplösningen är QHD (2560 x 1440 pixlar) – och inte Full HD, som de flesta bärbara 14-tumsdatorer (och de flesta gaming-maskiner) fortfarande får nöja sig med.

Razer ska ha beröm för tangentbordet, som känns lite mer exakt och stramt än vad vi ser på de allra flesta bärbara datorer – även de dyraste. Man får dock leva med att de yttersta tangenterna är lite smalare än optimalt. Men det är priset vi får betala för att vi i Norden har fler tecken i alfabetet än på den amerikanska marknaden, där de flesta maskiner säljs.

Slutsats

Razer Blade 14 är en charmig liten bärbar krabat. Under dess diskreta yttre döljer sig krafter som är oöverträffade i den storleken. Om du behöver datorkraft och framför allt grafiska muskler som kan tas med vart som helst så är det svårt att komma på någon direkt konkurrent. Det kostar att vara med i den här klassen, men med tanke på prestanda känns inte priset orimligt på något sätt.

Årets bästa datortillbehör

Netgear Orbi RBK752 / RBK753 (AX4200)

Superstabilt hemnätverk

Om du har ett större hem och behöver mer än en enda router för att få full täckning är ett mesh-nätverk absolut nödvändigt för att den smarta tekniken ska fungera. Ett mesh-nätverk är ett nätverk som har utökats med flera trådlösa satelliter (noder) som kan placeras där du i normala fall har dålig täckning, och på så sätt utvidga nätverket. Alla anslutna produkter fungerar då i ett enda gemensamt nätverk, vilket är nödvändigt i ett smart hem.

Själva uppkopplingen av nätverket är oerhört enkel. Ladda ner Orbi-appen till mobilen, koppla in huvudroutern till fibermottagaren eller den befintliga routern (du kan behöva ställa in Orbi till AP-läge i inställningarna), starta om hemnätverket och skanna QR-koden på undersidan av Orbi-routern. Sedan ställer du noden där du vill ha den och skannar QR-koden på den också. Vips! så har du ett mesh-nätverk. I princip.

Netgear Orbi AX4200 är ett kostsamt nätverk, många skulle nog till och med säga dyrt. Men det har sina skäl. Om du bor på mer än 150 kvadratmeter och förväntar dig att få fiber-hastigheterna du betalar för, jämnt fördelat över hela hemmet, så räcker det inte med något av de billigaste systemen. De är mindre stabila och hastigheten sjunker som en sten när man kommer utanför huvudenhetens täckning.

Slutsats

Orbi AX4200 är ett oerhört stabilt system som faktiskt ger de hastigheter man förväntar sig, över ett stort område. Efter erfarenheterna av det tudelade paketet RBK752, jämfört med det tredelade Nighthawk MK63 från samma tillverkare, skulle jag faktiskt rekommendera att satsa på AX4200. Alternativet är att köpa ett billigare system, bli besviken och sedan ägna timmar åt att ännu en gång koppla alla produkter i hemnätverket till ett annat. För, ja, förr eller senare kommer du att vilja byta upp dig från något medelmåttigt till något bra. Jag vet, jag har varit där.

Årets bästa dator

Asus ProArt StudioBook 16 OLED

Drömdatorn för digitalt kreativa

De senaste åren har Asus precis som flera andra fått upp ögonen för de så kallade digitala kreativa: grafiska formgivare, videosysslare och 3D-animatörer som behöver supersnabba datorer med grafik i tungviktsklassen. Men som inte har lust att köpa en gaming-PC.

Asus ProArt StudioBook 16 är tillräckligt tunn och lätt för att ha med sig i väskan när man pendlar eller åker på kundmöte. Men tillräckligt kraftfull för att klara krävande kreativt arbete.

Skalet är fräst ur ett enda stycke svart anodiserad aluminiumlegering och väger bara 2,4 kg.

Särklassig skärm

Och så skärmen. Den är helt enkelt en av de allra bästa jag har sett på en bärbar dator! Bilder är färgdjupa och Kodachrome-levande på ett sätt som får alla andra skärmar i närheten att verkar matta och grå.

Det är en OLED-skärm i 4K-upplösning – eller snarare sagt: WQUXGA-upplösning. Det är en förkortning som jag tvivlar på att någon kan memorera mer än ett par sekunder åt gången. Men i praktiken motsvarar det en upplösning på 3840 x 2400 pixlar. Och i full 100 % DCI-P3 filmindustrikvalitet och Pantone-godkänd. Med en svärta som är mörkare än månens baksida.

Professionella grafiker kräver två saker: precision – och det levererar skärmen på ett briljant sätt – och hastighet. Och med en åttakärnig AMD Ryzen 9-processor, generösa 32 GB RAM-minne och ett Nvidia RTX 3070-grafikkort har StudioBook 16 mer datorkraft än de flesta stationära datorer.

Slutsats

Asus ProArt StudioBook 16 en riktigt läcker dator för grafisk produktion. Den har gott om datorkraft och skärmen är så färgrik och läcker att titta på att man blir sugen på att slicka på matbilderna på Facebook. Asus Dial-ratten och den kombinerade pek- och ritplattan är uppfinningsrika inslag som för somliga kan göra produktionen mer effektiv och behaglig.

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Guide

Vad är balanserad armatur?

Vad är balanserad armatur i öronproppar?
Läs mer
Rulla till toppen