TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Två avancerade mesh-nätverk

Häftigare, häftigast

Netgear täcker två olika behov – det ena mer extremt än det andra – med nätverken Orbi NBK752 och RBKE963. Här är vår dom!

forfatter
Publicerad 2022-03-03 - 08:00
Produkter i testet
 • Netgear Orbi NBK752 (AX4200)
 • Netgear Orbi RBKE963 (AXE11000)
 • I dag tar vi internet för givet och är nästan lika beroende av det som vi är av el och rinnande vatten. Man tänker inte så mycket på det till vardags, men så fort man blir av med det så känner man sig helt vilsen.

  Netgear Orbi NBK752 spread2
  Netgear Orbi NBK752. Foto: Netgear

  NBK752 – för dig som aldrig vill tappa kontakten

  För dig som är livrädd för att bli av med uppkopplingen har Netgear svaret: Orbi NBK752. Det är ett mesh-nätverk med router och en satellit (nod) för alla som vill ha nästan den gigabithastighet de betalar för i marknätet och som dessutom kan ta in internet från både 4G och 5G. Routern har nämligen en SIM-kortläsare och kopplar upp sig på det mobila bredbandet så fort den märker att fibernätet kopplar ner. Du behöver alltså inte vara rädd för att bli frånkopplad mitt i spelet, eller att förlora dyrbar arbetstid på hemmakontoret om internetleverantören råkar ut för att uppkopplingen förloras i området.

  Du kan också välja att använda bredbandet enbart för mobilt bredband, eller dito marknät.

  Netgear Orbi RBKE963 black
  Netgear Orbi RBKE963 är det första Orbi-nätverket som även finns i svart. Foto: Netgear

  RBKE963 – när bara det snabbaste duger

  Om du inte känner något behov av 5G-mottagning, men däremot vill ha trådlöst internet av allra snabbaste och mest stabila kaliber, så vill Netgear att du hellre ska köpa Orbi RBKE963. Det använder sig av en helt ny frekvens, 6 GHz, för att ge ännu snabbare internet till enheter som stöder det. Dessutom utlovas en stabilare vardag för prylarna som använder de vanliga 2,4 GHz- och 5 GHz-banden. Det här nätverket har en router och två noder och täcker alltså ett större område.

  Läs också Vad i hela friden är mesh? Dina förväntningar på att alla trådlösa prylar ”bara ska fungera” infrias bara om du har ett ordentligt mesh-nätverk.
  Mesh maskenett spread

  För finsmakare

  Om du är en av de som har klagat hos din internetleverantör för att din Wi-fi-hastighet inte är i närheten av vad du betalar för, så har du förmodligen fått svaret att din router är flaskhalsen.

  Om du då tycker att det är nätleverantörens uppgift att leverera en router som gör vad du kräver och förväntar dig av den, så kommer du snart att sätta både kaffet och bullen i vrångstrupen när du får höra att priset på de två mesh-näten från Netgear är 12 900 kronor för NBK752 och svindlande 18 500 kronor för RBKE963!

  Som tur är finns det väldigt bra alternativ för en bråkdel av det priset, men som vi alla vet kostar det att ligga på topp och om du är nyfiken på vad man ska ha ett så dyrt hemnätverk till så ska vi försöka göra dig lite klokare här. Även om vi måste erkänna att vi också blev tagna en smula på sängen när vi fick reda på hur mycket ett mesh-nätverk faktiskt kan kosta.

  Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

  Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

  I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

  Vi testar för dig!

  5 veckor 5 kr
  (Erbjudande, ingen bindingstid.)
  12 Månader 900 kr
  (du sparar 288 kr)
  12 Månader 1198 kr
  (med tidningen)

  Produkter i testet

  Netgear Orbi NBK752 (AX4200)

  Wi-Fi 6 och 5G i samma nätverk!

  Netgear Orbi NBK752 kan kopplas till både fiber och 5G för att ge en optimalt pålitlig internettäckning i hela huset.

  Stabilt, mycket bra hastigheter, utmärkt täckning. Användarvänlig installation. Fler möjligheter med 5G.
  Extremt mycket dyrare än varianten utan 5G.

  Netgear Orbi RBKE963 (AXE11000)

  När hastighet är viktigare än förnuft

  Supersnabba Orbi RBKE963 är det första mesh-nätverket som använder en helt ny frekvens. Men på samma gång åker begreppet ”mycket för pengarna” rakt ut genom fönstret.

  Det snabbaste mesh-nätverket vi har testat! Supertäckning, stabilt som katten!
  Dyrt är bara förnamnet.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Lämna en kommentar

  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
  Häftigare mesh-nätverk hittar du knappast Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.
  Bättre täckning och snabbare nätverk – till lägre pris Nu får du högre hastighet och bättre stabilitet. Och till ett förvånansvärt bra pris. Läs vårt test av två billiga mesh-nätverk.
  Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
  Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
  Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
  Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
  Följ Ljud & Bild