TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST: Två avancerade mesh-nätverk

Häftigare, häftigast

Netgear täcker två olika behov – det ena mer extremt än det andra – med nätverken Orbi NBK752 och RBKE963. Här är vår dom!

forfatter
Publicerad 2022-03-03 - 08:00
Produkter i testet
 • Netgear Orbi NBK752 (AX4200)
 • Netgear Orbi RBKE963 (AXE11000)
 • I dag tar vi internet för givet och är nästan lika beroende av det som vi är av el och rinnande vatten. Man tänker inte så mycket på det till vardags, men så fort man blir av med det så känner man sig helt vilsen.

  Netgear Orbi NBK752 spread2
  Netgear Orbi NBK752. Foto: Netgear

  NBK752 – för dig som aldrig vill tappa kontakten

  För dig som är livrädd för att bli av med uppkopplingen har Netgear svaret: Orbi NBK752. Det är ett mesh-nätverk med router och en satellit (nod) för alla som vill ha nästan den gigabithastighet de betalar för i marknätet och som dessutom kan ta in internet från både 4G och 5G. Routern har nämligen en SIM-kortläsare och kopplar upp sig på det mobila bredbandet så fort den märker att fibernätet kopplar ner. Du behöver alltså inte vara rädd för att bli frånkopplad mitt i spelet, eller att förlora dyrbar arbetstid på hemmakontoret om internetleverantören råkar ut för att uppkopplingen förloras i området.

  Du kan också välja att använda bredbandet enbart för mobilt bredband, eller dito marknät.

  Netgear Orbi RBKE963 black
  Netgear Orbi RBKE963 är det första Orbi-nätverket som även finns i svart. Foto: Netgear

  RBKE963 – när bara det snabbaste duger

  Om du inte känner något behov av 5G-mottagning, men däremot vill ha trådlöst internet av allra snabbaste och mest stabila kaliber, så vill Netgear att du hellre ska köpa Orbi RBKE963. Det använder sig av en helt ny frekvens, 6 GHz, för att ge ännu snabbare internet till enheter som stöder det. Dessutom utlovas en stabilare vardag för prylarna som använder de vanliga 2,4 GHz- och 5 GHz-banden. Det här nätverket har en router och två noder och täcker alltså ett större område.

  Läs också Vad i hela friden är mesh? Dina förväntningar på att alla trådlösa prylar ”bara ska fungera” infrias bara om du har ett ordentligt mesh-nätverk.
  Mesh maskenett spread

  För finsmakare

  Om du är en av de som har klagat hos din internetleverantör för att din Wi-fi-hastighet inte är i närheten av vad du betalar för, så har du förmodligen fått svaret att din router är flaskhalsen.

  Om du då tycker att det är nätleverantörens uppgift att leverera en router som gör vad du kräver och förväntar dig av den, så kommer du snart att sätta både kaffet och bullen i vrångstrupen när du får höra att priset på de två mesh-näten från Netgear är 12 900 kronor för NBK752 och svindlande 18 500 kronor för RBKE963!

  Som tur är finns det väldigt bra alternativ för en bråkdel av det priset, men som vi alla vet kostar det att ligga på topp och om du är nyfiken på vad man ska ha ett så dyrt hemnätverk till så ska vi försöka göra dig lite klokare här. Även om vi måste erkänna att vi också blev tagna en smula på sängen när vi fick reda på hur mycket ett mesh-nätverk faktiskt kan kosta.

  Produkter i testet

  Netgear Orbi NBK752 (AX4200)

  Wi-Fi 6 och 5G i samma nätverk!

  Netgear Orbi NBK752 kan kopplas till både fiber och 5G för att ge en optimalt pålitlig internettäckning i hela huset.

  Stabilt, mycket bra hastigheter, utmärkt täckning. Användarvänlig installation. Fler möjligheter med 5G.
  Extremt mycket dyrare än varianten utan 5G.

  Netgear Orbi RBKE963 (AXE11000)

  När hastighet är viktigare än förnuft

  Supersnabba Orbi RBKE963 är det första mesh-nätverket som använder en helt ny frekvens. Men på samma gång åker begreppet ”mycket för pengarna” rakt ut genom fönstret.

  Det snabbaste mesh-nätverket vi har testat! Supertäckning, stabilt som katten!
  Dyrt är bara förnamnet.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Uppdaterad Asus-laptop klar för Norden Den nya 14-tumsdatorn finns i två versioner med Intel- respektive AMD-processor.
  Spela i 3D utan glasögon Acer Predator Helios 300 ger djup till dina spel.
  Det bästa är skärmen HP:s lyxmodell har en snygg UHD+-skärm som grafiska designers kommer att uppskatta. Men musklerna står inte i proportion till priset.
  Broadcast-studio på skrivbordet Bor det en youtuber, twitcher eller poddcaster i dig så kan Razers hybrid-ljudmixer samla ihop trådarna.
  Philips lovar superfärger med sin första OLED-datorskärm Philips Momentum 8000 är en 27" 4K-monitor med OLED-panel och perfekt svärta – och det utlovas exceptionella färger.
  Slimmade sjuor från Lenovo Lenovo Yoga 7 finns i så många versioner att det nästan att finns en för allt.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend